Prvo auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

daddy-kool

#101 Re: Prvo auto

Post by daddy-kool »

Pussy magnet.
citroen xm

#102 Re: Prvo auto

Post by citroen xm »

Samo da razjasnimo, ako je do guženja uz pomoć auta, sve ovo što je predloženo i ova Mečka iz prvog posta je loš materijal. Možda žene ne razlikuju sva auta, ali itekako vide da je ovo stara i pregažena Mečka, tj. da i ne treba neka lova za nju. :)

Onaj Saab kabrio je baš vrhunsko auto za taj novac, a vala uz lijepo vrijeme kabrio postaje ozbiljan picolovac.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#103 Re: Prvo auto

Post by konektovan »

Saab je beton....vjerujem da se cijena još može spustiti, a i pored toga moraš baš biti mudonja kupiti ga...
Optimist

#104 Re: Prvo auto

Post by Optimist »

daddy-kool wrote: 29/09/2021 15:46 Evo jebačko auto:

https://www.olx.ba/artikal/31773146/saab-9-3-cabrio/
Pored toga da je ovo odlican auto, mene zanima kako moze biti uvezen auto star 20 god i vjerovatno euro3 norme?
konektovan

#105 Re: Prvo auto

Post by konektovan »

Optimist wrote: 29/09/2021 16:47
daddy-kool wrote: 29/09/2021 15:46 Evo jebačko auto:

https://www.olx.ba/artikal/31773146/saab-9-3-cabrio/
Pored toga da je ovo odlican auto, mene zanima kako moze biti uvezen auto star 20 god i vjerovatno euro3 norme?
Možda je uvezen ranije...
Neki ljudi godinama ne mogu prodati saab kod nas..
citroen xm

#106 Re: Prvo auto

Post by citroen xm »

Možda je uzet u zamjenu za neko novije auto iako piše da ne rade zamjene i da uvoze iz CH.

Mada se i danas sjećam onoga lika iz zepadne hercegovine koji je imao lager friško uvezenih starijih auta u perfektnom stanju, a bilo je i ozbiljnih rariteta. Sva su imala jaku cijenu, bila perfektna i tvrdio je da su tek uvezena iako to tada nije bilo moguće po zakonu za obične smrtnike.
Mlad i Nevin

#107 Re: Prvo auto

Post by Mlad i Nevin »

kendzovandzo wrote: 29/09/2021 16:23
Mlad i Nevin wrote: 29/09/2021 14:54 De ti meni prvo reci kolika su ti mjesecna primanja pa da ti onda kazem jel limuzina za tebe ili ne, i ja sam kupio veci jaci auto ali sam i spreman za njegove ne male troškove. Ako su ti prihodi oko milje, bojim se da je za tebe realnost neka konzerva u vidu Punta Clia i slicnih škatula.

Izguram mjesec na milju i 400, sasvim solidne pare bar koliko meni treba za zivota. Dovoljno bar da se jednom mjesecno negdje kvalitetno pocastimo 8)

Imao sam takvu c klasu, auto je udoban jak, uzivancija ga vozit, evo ti otprilike cijene odrzavanja:

Mali servis sa filterima 200 KM
Komplet kocnice prednje i zadnje cca oko 800 KM
Termostat 75 KM
4 stabilizatora 140 KM
Jedno prednje rame žnj kvaliteta (ima ih 4 naprijed ali i nazad) 135 KM
Crijevo turbine polovno 150 KM.
Set kvacila je oko 5 stoja

Imaju jako losu limariju, intervencija kod limara je prije ili kasnije neizbježna. Dakle, auto je prilično skup za odrzavanje iako je star, pa ti vidi mozes li to izgurat. Btw i nije bas taj Mercedes star 20 god neki picolovac, to je oduvijek bio penzionerski auto. Uzmi u obzir da ga neces lako prodati jer ljudi bjeze od tih auta, ja sam svoju jedva riješio. Bolje uzeti Passata 5+, nije ni on plaho jeftiniji odrzavati ali je bar limarija puno bolja.
hopi

#108 Re: Prvo auto

Post by hopi »

ma kakva c klasa iz tih godina 2001- 2002-2003, to ne znam ko bi kupio, pregaženo, trulo
passat 5+ pa ako ti dojadi barem je lakše riješiti ga se
drndalo

#109 Re: Prvo auto

Post by drndalo »

hopi wrote: 29/09/2021 21:06 ma kakva c klasa iz tih godina 2001- 2002-2003, to ne znam ko bi kupio, pregaženo, trulo
Nemoj tako, ima ih pristojnih, samo ne puno... I rijetko se takvi prodaju...
hopi

#110 Re: Prvo auto

Post by hopi »

drndalo wrote: 29/09/2021 21:26
hopi wrote: 29/09/2021 21:06 ma kakva c klasa iz tih godina 2001- 2002-2003, to ne znam ko bi kupio, pregaženo, trulo
Nemoj tako, ima ih pristojnih, samo ne puno... I rijetko se takvi prodaju...
ma naravno uvijek ima izuzetaka, ali evo generalno govoreći veća šansa je da će ubosti koliko toliko pristojnog passata 5+ nego tu c klasu.
Barem je to moje mišljenje, a btw puno sam veći fan mercedesa nego vw, ali eto u ovom slučaju tako mislim.
drndalo

#111 Re: Prvo auto

Post by drndalo »

Vecinom se slazem s tobom...
madner

#112 Re: Prvo auto

Post by madner »

Prije par mjeseci je poznanik prodavao c klasu tih godina sa 130000 na satu. Ima ljudi voze jako malo auto.
drndalo

#113 Re: Prvo auto

Post by drndalo »

Ja sam nasljedio C270 sa 160.000. Uvezena stara 4 godine kad je ogranicenje uvoza bilo 7 god...
emko1234

#114 Re: Prvo auto

Post by emko1234 »

kendzovandzo wrote: 29/09/2021 16:27
emko1234 wrote: 29/09/2021 15:42

A sta njemu treba sad kad je tek položio? Žena majka kraljica jel? Šta je tebi trebalo s 20 godina? Trebala ti je neka nimfomanka da ti uvuče čaršaf u guzicu dok ti puši, pa jel? Budimo realni :D :D

Za ovo gore se ja zajebajem, skontali su stari članovi. Ja mečki C klasi bez 30 milja maraka u džepu ne bih prišao. Ali realno ako se lik loži na ta sranja, ako hoće da kupi auto da guzi i zajebaje se, vi mu mondea predlažete. Ko je guzio s mondeom? Možda si na Gorici u Sarajevu kotirao dobro ako si imao Mondea u tim godinama. Hoće mečku, nek uzme mečku. Jedan je život.

Dobro si me namucio dok nisam skontao hahah, a realno, dobar sarkayam je tesko raspoznati.

Elem, da se referisem na ovo "ostavit ce ga zena".. Ako me djevojka do sad nije ostavila dok vozam caletovog Focusa, valdja nece ni s razjebanom limuzinom. Bar se nadam.. :run:
Evo ti savjet iz prve ruke. Kad sam tek položio u modi je bio golf IV. To mi je bilo prvo auto, ćaća mi ga kupio 2002.godine. Bijeli, 1.6 benzin, comfortline. Po svemu solidan auto, prije svega nov. Jel me dobro služio? Jeste. Jesam li se naučio na njemu? Jesam. Jesam li pravio sranja sa njim? Ma jesam, ko je u tim godinama bio 100% savjestan vozač? Ko god kaže da jeste, jede govna.

eh sad najvažniji dio. Jesam li želio to auto? Nisam ba, da sam mogao birati uzeo bi golfa III VR-a ili E36 coupe. Oba su se mogla tad naći u prilično dobrim stanjima s malim kilometražama, da su 97.godište i da mi ostane para. Sjećam se jednog tamno zelenog metalik golfa VR6 koji se tih godina vozao u gradu. Doslovno sam drkao na to auto. Ali jebi ga, i moj stari je tad razmišljao u pravcu ove raje s foruma što govore "bolje uzet mondeo ili astru" i "puno je 174 ks", izginut ćeš i slično. Eto ne možeš izgunuti sa 101ks koliko mi je četvorka imala.

Nejse, moral of the story je sljedeći. Ti si mlad, neoženjen, ako ta mečka bude grob, samo ćeš sebe zajebat i naučiti lekciju. Nemaš žene koja će proklinjati sve živo jer si dao lovu majstoru a nisi platio režije u kući. Moj savjet je da odeš i pogledaš. Danas je i novo auto lutrija. Ja sam ih promjenio do sad 4-5, do zadnjeg koje je bilo haman novo. Jel bilo kvarova? Normalno da jeste. ALi ako ti bog u životu da sreću da si možeš priuštiti nešto što želiš i u čemu ćeš uzivati, po meni tu nema razmišljanja. Ako ta mečka koju si nanišanio bude iole kako treba, kupi je. Svaki put kad sjedneš u auto koje si želio, donijece ti više sreće i zadovoljstva nego da sjednes u auto koje nisi želio a nikad se nije pokvarilo. Ja sam malo stariji i mudriji. Nakon te četvorke nikad više nisam dao da mi se neko miješa u izbor. Pa kad ga popušim, popušim za svoj ćejf. A znaš kako kažu, nema ćejfa da ti na nos se skoči.

Sretno i u pamet. I da jednog dana bude nova iz salona ako bog da :thumbup: :thumbup:
kabal1337

#115 Re: Prvo auto

Post by kabal1337 »

Pa bas da ti je prvo auto lose mehanicki, a da nista ne znas oko njih je poprilicno skup sport. Kada radis sam na svom autu onda je dosta jeftinije i mozes po ps-u odradit.
konektovan

#116 Re: Prvo auto

Post by konektovan »

I ja sam za tu varijantu,...da uči na svojim greškama, pa makar to bio mercedes :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#117 Re: Prvo auto

Post by _BataZiv_0809 »

Ovaj SAAB je cisti seks, ali i
oruzana_pobuna

#118 Re: Prvo auto

Post by oruzana_pobuna »

lajk za saab veliki sjajan auto za malo kesa....no provjeriti motor i turbo ko zna

btw kendzovandju je godisnjica sutra 35g.... rahmet mu dusi
kendzovandzo

#119 Re: Prvo auto

Post by kendzovandzo »

emko1234 wrote: 29/09/2021 22:38
kendzovandzo wrote: 29/09/2021 16:27

Dobro si me namucio dok nisam skontao hahah, a realno, dobar sarkayam je tesko raspoznati.

Elem, da se referisem na ovo "ostavit ce ga zena".. Ako me djevojka do sad nije ostavila dok vozam caletovog Focusa, valdja nece ni s razjebanom limuzinom. Bar se nadam.. :run:
Evo ti savjet iz prve ruke. Kad sam tek položio u modi je bio golf IV. To mi je bilo prvo auto, ćaća mi ga kupio 2002.godine. Bijeli, 1.6 benzin, comfortline. Po svemu solidan auto, prije svega nov. Jel me dobro služio? Jeste. Jesam li se naučio na njemu? Jesam. Jesam li pravio sranja sa njim? Ma jesam, ko je u tim godinama bio 100% savjestan vozač? Ko god kaže da jeste, jede govna.

eh sad najvažniji dio. Jesam li želio to auto? Nisam ba, da sam mogao birati uzeo bi golfa III VR-a ili E36 coupe. Oba su se mogla tad naći u prilično dobrim stanjima s malim kilometražama, da su 97.godište i da mi ostane para. Sjećam se jednog tamno zelenog metalik golfa VR6 koji se tih godina vozao u gradu. Doslovno sam drkao na to auto. Ali jebi ga, i moj stari je tad razmišljao u pravcu ove raje s foruma što govore "bolje uzet mondeo ili astru" i "puno je 174 ks", izginut ćeš i slično. Eto ne možeš izgunuti sa 101ks koliko mi je četvorka imala.

Nejse, moral of the story je sljedeći. Ti si mlad, neoženjen, ako ta mečka bude grob, samo ćeš sebe zajebat i naučiti lekciju. Nemaš žene koja će proklinjati sve živo jer si dao lovu majstoru a nisi platio režije u kući. Moj savjet je da odeš i pogledaš. Danas je i novo auto lutrija. Ja sam ih promjenio do sad 4-5, do zadnjeg koje je bilo haman novo. Jel bilo kvarova? Normalno da jeste. ALi ako ti bog u životu da sreću da si možeš priuštiti nešto što želiš i u čemu ćeš uzivati, po meni tu nema razmišljanja. Ako ta mečka koju si nanišanio bude iole kako treba, kupi je. Svaki put kad sjedneš u auto koje si želio, donijece ti više sreće i zadovoljstva nego da sjednes u auto koje nisi želio a nikad se nije pokvarilo. Ja sam malo stariji i mudriji. Nakon te četvorke nikad više nisam dao da mi se neko miješa u izbor. Pa kad ga popušim, popušim za svoj ćejf. A znaš kako kažu, nema ćejfa da ti na nos se skoči.

Sretno i u pamet. I da jednog dana bude nova iz salona ako bog da :thumbup: :thumbup:

This sums it all up. Definitivno mi je pomoglo sve ovo na forumu.

Da se jos jednom oglasim povodom svega: nije samo Merc pod moranjem, on je prvi naisao koji mi je zapao za oko; Ima ih raznih koji su mi se svidjeli, a koji ce od njih biti, i da li ce uopste neki od njih, to ne znam.

Svakako cu dobro razmotriti sve opcije, otici i pregledati one koji se cine najbolji, pa vidjeti i odabrati. Pa zajeb´o se il´ ne, valjda probati i vidjeti.

Uostalom, k´o sto je vec spomenuto, nisam se jos ozenio, pa mogu malo lakse da podnesem zajeb :lol:

A evo gledajuci na kompletnu situaciju, kad sam djevojci pokazivao auta koja su mi se svidjela, ona je rekla da su joj se ovaj Saab s foruma, i jedna od mnogih Golf 5 najvise svidjeli; cak je rekla da joj je kul i Astrica, a realno, i meni se nekako dojmila.
Tako da se razumijemo, ne treba mi auto za ganjanje trebi, jedna je vec tu duze vrijeme; ovo je cisto radi licne satisfakcije :sax:

Definitivno cu jos dobro pregledati, u medjuvremenu skupiti jos para, pa kupiti mozda nesto novije od ovih slinih primjera koje sam nasao, a ima ih mali milion.
A ovo sto kazes da popusim za svoj cejf, zajebao sam se tako za X stvari, ma da bi ovo bio najskuplji zajeb, ako ne budem imao srece haha.

Hvala na savjetima i lijepim zeljama, mozda na kraju i bude nov iz salona, ko zna :thumbup:
kendzovandzo

#120 Re: Prvo auto

Post by kendzovandzo »

Mlad i Nevin wrote: 29/09/2021 19:00
kendzovandzo wrote: 29/09/2021 16:23

Izguram mjesec na milju i 400, sasvim solidne pare bar koliko meni treba za zivota. Dovoljno bar da se jednom mjesecno negdje kvalitetno pocastimo 8)

Imao sam takvu c klasu, auto je udoban jak, uzivancija ga vozit, evo ti otprilike cijene odrzavanja:

Mali servis sa filterima 200 KM
Komplet kocnice prednje i zadnje cca oko 800 KM
Termostat 75 KM
4 stabilizatora 140 KM
Jedno prednje rame žnj kvaliteta (ima ih 4 naprijed ali i nazad) 135 KM
Crijevo turbine polovno 150 KM.
Set kvacila je oko 5 stoja

Imaju jako losu limariju, intervencija kod limara je prije ili kasnije neizbježna. Dakle, auto je prilično skup za odrzavanje iako je star, pa ti vidi mozes li to izgurat. Btw i nije bas taj Mercedes star 20 god neki picolovac, to je oduvijek bio penzionerski auto. Uzmi u obzir da ga neces lako prodati jer ljudi bjeze od tih auta, ja sam svoju jedva riješio. Bolje uzeti Passata 5+, nije ni on plaho jeftiniji odrzavati ali je bar limarija puno bolja.

Hvala na info. Gledao sam par Passata, iako sam vise nekako okrneut nekom Golfu 5 u tom slucaju; Nekako mi se vise dojmi, a ima ih lijepo uredjenih dosta. Ne znam zasto, al´ sam u zadnje vrijeme fan dobrih, napuhanih branika (prednjih pogotovo), a ugledah jednu 5 su sportskim oprugama i branicima, grmi. Pa sta znam, mozda okrenem ka tom smjeru hahah.
kendzovandzo

#121 Re: Prvo auto

Post by kendzovandzo »

citroen xm wrote: 29/09/2021 16:34 Samo da razjasnimo, ako je do guženja uz pomoć auta, sve ovo što je predloženo i ova Mečka iz prvog posta je loš materijal. Možda žene ne razlikuju sva auta, ali itekako vide da je ovo stara i pregažena Mečka, tj. da i ne treba neka lova za nju. :)

Onaj Saab kabrio je baš vrhunsko auto za taj novac, a vala uz lijepo vrijeme kabrio postaje ozbiljan picolovac.

Ne znam kakvi su kabrioleti zimi, al´ me to nekako najvise brine haha. Pogotovo sto mi onaj krov izgleda k´o papir, iako je auto mrak.
daddy-kool

#122 Re: Prvo auto

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2021 00:05 Ovaj SAAB je cisti seks, ali i
To stoji. Ako je bitan faktor onda gledati VW golfa ili passata.
Btw za mladog kolegu, passat je puno bolje auto od golfa.
foxlife

#123 Re: Prvo auto

Post by foxlife »

ovaj ce na kraju zavrsiti na korsi kako je poceo :lol:
emko1234

#124 Re: Prvo auto

Post by emko1234 »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2021 00:05 Ovaj SAAB je cisti seks, ali i
Ovaj saab je za nekoga ko ima love. Da ga uzme, sredi i voza vikendima. Nije ovo auto da se dalje preprodaje. Generalno djeluje da je u dobrom stanju. Gume na autu govore da ga je vozio neko ko je imao love da ga vozi, pod uslovom da su njegove originalne. Da je ova autokuca malo bliže tačno bih ga otisao pogledati. Ovaj auto je budući future classic i sigurno će kroz par godina vrijediti duplo više nego sad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#125 Re: Prvo auto

Post by _BataZiv_0809 »

emko1234 wrote: 30/09/2021 09:44
Ovaj saab je za nekoga ko ima love. Da ga uzme, sredi i voza vikendima. Nije ovo auto da se dalje preprodaje. Generalno djeluje da je u dobrom stanju. Gume na autu govore da ga je vozio neko ko je imao love da ga vozi, pod uslovom da su njegove originalne. Da je ova autokuca malo bliže tačno bih ga otisao pogledati. Ovaj auto je budući future classic i sigurno će kroz par godina vrijediti duplo više nego sad.
Slazem se, ali sam odgovarao u kontekstu teme. Nije za prvo auto, nije za svakodnevnu eksploataciju i nije za nekoga kome je postprodaja bitan faktor.
Post Reply