jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 21:46
Skonto sam, ti tvrdis da je Danska uradila bolju stvar od Svedske.

Moderator: O'zone
jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 21:46

Znaci neko je ipak drugi prvi spomenuo Dansku, prije nego sam je ja prvi spomenuo, jel?Naslovnica wrote: ↑15/09/2021 22:03Ne brukam se ja nego se ti prosipaš.jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 21:59
Prijatelju brukas se. Forumas postavio tekst o Svedskoj u kojem je izmedju ostalog porede sa Danskom. Na to sam se nadovezao.
Čovjek je postavio link na tekst u kojem se priča o Švedskoj, a spominje se i Slovačka, Danska i još neke druge zemlje.
Ti si iz tog teksta izvukao Dansku i opleo.
Niko nije spomenuo Dansku prije tebe.
Ne, nije niko spomenuo Dansku.jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 22:06Znaci neko je ipak drugi prvi spomenuo Dansku, prije nego sam je ja prvi spomenuo, jel?Naslovnica wrote: ↑15/09/2021 22:03
Ne brukam se ja nego se ti prosipaš.
Čovjek je postavio link na tekst u kojem se priča o Švedskoj, a spominje se i Slovačka, Danska i još neke druge zemlje.
Ti si iz tog teksta izvukao Dansku i opleo.
Niko nije spomenuo Dansku prije tebe.
Napises fino izvini, nisam vidio i hajmo dalje.
Al zaboravio sam da si ti tvrdoglav lik.![]()
Neka si mu vala rekao.daddy-kool wrote: ↑15/09/2021 22:04jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 21:46
![]()
Znaci kad neko postavi clanak u kojem se spominje nesto, pa se neko na to nadoveze, taj neko je u stvari taj koji je prvi spomenuo tu stvar.Naslovnica wrote: ↑15/09/2021 22:18Ne, nije niko spomenuo Dansku.jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 22:06
Znaci neko je ipak drugi prvi spomenuo Dansku, prije nego sam je ja prvi spomenuo, jel?
Napises fino izvini, nisam vidio i hajmo dalje.
Al zaboravio sam da si ti tvrdoglav lik.![]()
Ti si je izvadio iz članka i prvi spomenuo.
Da ti nisi napisao Danska, niko je poslije tebe ne bi ni spomenuo.
Ja jesam izrazito tvrdoglav lik kada ne dozvoljavam da me prave budalom i lažu.![]()
Da, naravno.jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 22:24Znaci kad neko postavi clanak u kojem se spominje nesto, pa se neko na to nadoveze, taj neko je u stvari taj koji je prvi spomenuo tu stvar.Naslovnica wrote: ↑15/09/2021 22:18
Ne, nije niko spomenuo Dansku.
Ti si je izvadio iz članka i prvi spomenuo.
Da ti nisi napisao Danska, niko je poslije tebe ne bi ni spomenuo.
Ja jesam izrazito tvrdoglav lik kada ne dozvoljavam da me prave budalom i lažu.![]()
![]()
Vratolomija samo zato sto neces da priznas da si nesto propustio.
Hajd cao.

Protabirili smo sve to prosle sedmice u dubinu, i zakljucili vaccine good, covid bad, Australia bad…SaraFina wrote: ↑15/09/2021 21:58Vezana sam neraskidivim vezama za taj kontinent. I pratim sitVacijušto?
Evo link.
https://www.google.at/amp/s/www.b92.net ... ersion=amp
Danska je ocito dobro uradila sto se tice starackih domova i to je istina, na vrijeme su zastitili sve te stare ljude ali nemoj se pravit lud i pravit od Svedske katastrofu kad to nije.jeza u ledja wrote: ↑15/09/2021 21:19Znaci u stvari Danska je uradila stvari kako treba, ne Svedska. Hvala.Naslovnica wrote: ↑15/09/2021 21:15
Da, Danska na vrijeme zakljucala domove, Svedska nije (nisu domovi reagovali na vrijeme).
Nevjerovatni su mi svi ovi ljudi što donose ove mjere, ko su ti ljudi?
Da da tipicna patetika koja nema nikakve veze sa temom jer niko ne prica koji zivot je vrijedniji nego šta se desilo.jeza u ledja wrote: ↑16/09/2021 01:17 Takoe Munafik jebo starkelje.![]()
Svi znamo da njihov zivot manje vrijedi.![]()
Pa u svakoj zemlji mahom od korone umiru stariji. O njima se uglavnom i govori kad se govori o umrlim.MUNAFIK wrote: ↑16/09/2021 01:36Da da tipicna patetika koja nema nikakve veze sa temom jer niko ne prica koji zivot je vrijedniji nego šta se desilo.jeza u ledja wrote: ↑16/09/2021 01:17 Takoe Munafik jebo starkelje.![]()
Svi znamo da njihov zivot manje vrijedi.![]()
Razlog zasto je u Svedskoj umrlo 14 000 ljudi je taj što im je korona ušla u staracke domove.
Ljudi fino objasnili sta se desilo i radi cega im je taj broj umrlih, ali eto ti se i dalje pravis lud i ignorises tu cinjenicu i vamo podvaljujes pricu da je nekome neciji zivot bitan ili nebitan radi starosti.
Ali ovo su ti konkretni brojevi, u Švedskoj je od korone umrlo UKUONO 192 osobe u starosnij skupini od 1 do 50 godina.
192 osobe koje su slobodno hodale u zemlji bez mjera i nekakvih zazvaranja, u zemlji koju su panikbotovi i mediji opisivsli kao zonom smrti i katastrofe. 192 osobe od 1 do 50 godina. Grozna Svedska jao jaooo...
Jos jednom da ti ponovim u Svedskoj je umrlo 10 000 ljudi starijih od 80 godina, od ukupno 14 000 umrlih, a skoro 4 000 u starosnoj dobi od 70 do 80 godina, ako to nisu ljudi iz starackih domova onda ja stvarni ne znam ko je tamo...
Jebo ga danska, sta si se uhvatio danske. Uporedi svedski model sa njemackim modelom, spanskim, italijanskim, slovenskim, bosanskim, americkim pa da uporedimo ko je bolje prošao . Najlakše se uhvatiti za državu koja je "najbolje prosla" i oko toga ti se sva prica vrti. Svedska bez skoro ikakvih mjera bolje prosla od svih ovih gore zemalja koje su koristile fašističke kineske diktatorske metode da zaustave virus.jeza u ledja wrote: ↑16/09/2021 02:21Pa u svakoj zemlji mahom od korone umiru stariji. O njima se uglavnom i govori kad se govori o umrlim.MUNAFIK wrote: ↑16/09/2021 01:36
Da da tipicna patetika koja nema nikakve veze sa temom jer niko ne prica koji zivot je vrijedniji nego šta se desilo.
Razlog zasto je u Svedskoj umrlo 14 000 ljudi je taj što im je korona ušla u staracke domove.
Ljudi fino objasnili sta se desilo i radi cega im je taj broj umrlih, ali eto ti se i dalje pravis lud i ignorises tu cinjenicu i vamo podvaljujes pricu da je nekome neciji zivot bitan ili nebitan radi starosti.
Ali ovo su ti konkretni brojevi, u Švedskoj je od korone umrlo UKUONO 192 osobe u starosnij skupini od 1 do 50 godina.
192 osobe koje su slobodno hodale u zemlji bez mjera i nekakvih zazvaranja, u zemlji koju su panikbotovi i mediji opisivsli kao zonom smrti i katastrofe. 192 osobe od 1 do 50 godina. Grozna Svedska jao jaooo...
Jos jednom da ti ponovim u Svedskoj je umrlo 10 000 ljudi starijih od 80 godina, od ukupno 14 000 umrlih, a skoro 4 000 u starosnoj dobi od 70 do 80 godina, ako to nisu ljudi iz starackih domova onda ja stvarni ne znam ko je tamo...
Ja ne govorim da je u "Svedskoj katastrofa", vec je vi uzimate za primjer zemlje koja je lafo koristila uspjesan model. Model se prije svega mjeri po smrtnosti, zar ne? Ili cemo mjeriti prvo po BDP, deficitu i slicno? (a i u tome su iza susjeda Danske, po clanku iznad)
Isti su procenti umrlih po starosnim skupinama i u Danskoj. Gotovo identicni. Recimo od svih umrlih u DK samo 3.7% su ljudi ispod 60 godina. U SWE taj procenat je 3.9%.
VJerovatno da otvorim i neke druge zemlje u okruzenju ti procenti su slicni.
S obzirom da je u SWE umrlo 14k, a u DK samo 2k, a SWE je samo duplo veca od DK, to govori da imamo visak smrti u svakoj starosnoj skupini u Svedskoj u odnosu na Dansku. Osim naravno, ako u SWE nije drasticna razlika u starosnoj piramidi, a nije.
U stvari evo sam si stavio, od 0-60 u SWE je umrlo ukupno 569 ljudi. Znas koji je taj broj u DK? 97. Znaci skoro 6 puta vise. Svedska ima oko 7.5mio ljudi ispod 60, a DK oko 4.5mio.
Evo izvori:
https://www.statista.com/statistics/110 ... ge-groups/
https://dc-covid.site.ined.fr/en/data/denmark/ (prvi .xlsx file)
https://www.statista.com/statistics/570 ... rk-by-age/
https://www.statista.com/statistics/521 ... on-by-age/
U Svedskoj je ocigledno umrlo vise ljudi u svim starosnim skupinama nego sto je moralo. I nema te suplje koja ce to promjeniti.
Al ono....postalo je degutantno brojati mrtve ovako, sto kazu. Davno je proso voz za sve koji nisu zasljepljeni ideologijom da razumiju ili da im je stalo.
Clanak kojeg si postavio poredi Svedsku sa nekoliko drugih evropskih zemalja u raznim aspektima. Jel tako? Zasto je onda cudno da se ja nadovezem na to? Ja samo govorim da fakti u vezi zrtava korone pokazuju da Svedska i nije bas tako dobro prosla. Ti ekonomski uspjesi koje clanak kojeg si postavio spominju su dosli preko ledja tih viska umrlih ljudi. To je fakat. Ja ne govorim da je "Svedska katastrofa", vec da nije nikakav svjetli primjer.Trappist wrote: ↑16/09/2021 02:51
Jebo ga danska, sta si se uhvatio danske. Uporedi svedski model sa njemackim modelom, spanskim, italijanskim, slovenskim, bosanskim, americkim pa da uporedimo ko je bolje prošao . Najlakše se uhvatiti za državu koja je "najbolje prosla" i oko toga ti se sva prica vrti. Svedska bez skoro ikakvih mjera bolje prosla od svih ovih gore zemalja koje su koristile fašističke kineske diktatorske metode da zaustave virus.
I u kojoj ste vas dvojica američkoj drzavi, palamudite i po istocnom i po zapadnom vremenu![]()
Ko ga je izabrao? Bas me zanima i ta "nagrada".
Da, stvarno. Nobelovci sami. Tako je i u Slo politika vodila epidemuju i rezultat je jedan od gorih u svijetu ...ultima_palabra wrote: ↑16/09/2021 02:55 Model za koji su svedski premijer i kralj rekli da je promasaj i promijenili ga? Ali sta znaju oni.