Mlad i Nevin wrote: ↑13/09/2021 21:01
Inače u ovoj temi kakvih sam gluposti vidio i nekih cifri, pola ljudi i na zapadu ne moze priuštiti takav zivot a kamoli kod nas.
Ajfon od 1500 KM, cvike od 200, auto od 20+milja nisu nivo srednje klase. Moj poslodavac vozi BMW, ima ajfon, to je njegov nivo i to nije samo "dobar" zivot vec zivot na visokoj nozi, ja vozim Passat, imam kineski telefon, ne nosim originale ali ne oskudjevam u hrani ili u izlascima nisam dužan i ustedim neciju platu svaki mjesec, to je moj standard kao radnika sa jako visokim primanjima za BiH uslove i ja opet smatram da imam dobar zivot u okviru mog staleža.
Meni bi bilo normalno da neko ko je srednja klasa ima platu kojom sebi može priuštiti auto između 25 i 50.000. Radnička klasa auto do 25.000, ili možda 35.000. Viša od 45 do nekih recimo 65.000. Zatim visoka od oko 55.000 do oko 100.000. Ostalo je za bogate.
Veliki su rasponi zbog toga što ima ljudi recimo srednje klase koji su na dnu platne ljestvice srednje klase i ljudi koji imaju sticajem okolnosti puno veće plate od onih koje su uobičajene za njihovu klasu. Imaju primanja više, izuzeci možda i visoke klase, ali status, obrazovni i hijerrhijski, im je ipak srednja klasa. To je moguće u svim klasama. Zato neko radničke klase može priuštiti samo Daciu osnovni model, a neko Golfa sa srednjim ili boljim paketom opreme.
Nekvalifikovani radnici, dakle 0 ili 1. stepen obrazovanja su sirotinja. To su ljudi koji ili nisu završili školu ili su završili samo osnovnu.
Polukvalifikovani radnici koji su završili 1. ili 2. razred srednje škole su niža klasa.
Radnička klasa, kvalifikovani radnici je završena srednja škola (3. i 4. stepen)
VKV (viskokokvalifikovani) radnici, 5. stepen, su u limbu, nisu ni radnici ni srednja klasa. Recimo da su viša radnička ili niža srednja.
Srednja klasa je 6. stepen i osnovni 7. stepen, dakle ono šta se nekada zvala viša škola i fakultet pune 4 godine bez posebnih specijalizacija.
Viša klasa je magisterij i specijalizacije, to jeste puni 7. stepen.
Visoka klasa su doktori nauka, 8. stepen obrazovanja.