Vakcinacija u Zetri

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#2201 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Naslovnica »

Jeremija je Rambo za Tozovca, eto kako je vitalan bio.
Zadnji put nekakav koncert u Bgd, izveli ga da primi nekakvu nagradu, drže ga, ne može da priča, polumrtav.
nepass1

#2202 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by nepass1 »

Sumnjam da cu nekom promjeniti misljenje ali evo upravo clanak iz tima koji je razvio AZ kazu samo najugrizeniji bi trebali trecu dozu primiti, a ne svi.
Dok pfizer izlobira odobrenje trece vakcine i apsolutno svakom treba treca doza.

Tu je razlika izmedju az i pfizera, pr masinerija i pare. Zato odite se vakcinisite
akcija007

#2203 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by akcija007 »

Vrijeme ce pokazati da je Astra Zeneca najbolja vakcina.
Kako kod nas nije bilo vakcina u martu, stariji onkoloski pacijent iz SA se vakcinisao u BG s Astra Zenecom. Revakcinacija u junu s AZ isto u BG.
I u julu je imao redovnu onkolosku kontrolu i rekao onkologu da se vakcinisao s AZ. I onkolog mu rekao da je bolje sto je primio AZ jer duze stiti , nego ovdje u SA Pfizer, za onkoloske pacijente koji je bio namjenjen.
zilog

#2204 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by zilog »

akcija007 wrote: 11/09/2021 08:38 Vrijeme ce pokazati da je Astra Zeneca najbolja vakcina.
Kako kod nas nije bilo vakcina u martu, stariji onkoloski pacijent iz SA se vakcinisao u BG s Astra Zenecom. Revakcinacija u junu s AZ isto u BG.
I u julu je imao redovnu onkolosku kontrolu i rekao onkologu da se vakcinisao s AZ. I onkolog mu rekao da je bolje sto je primio AZ jer duze stiti , nego ovdje u SA Pfizer, za onkoloske pacijente koji je bio namjenjen.
Naravno da ce vakcina, koja se primi sa 12 sedmica razmaka, davati duzu zastitu. Samo je problem sto se na punu zastitu ceka 9 sedmica duze, a svasta se moze desiti tokom tog perioda. Inace, AZ je sasvim dobra vakcina.
Prednost mRNA vakcina (Pfizer i Moderna) je u tome da ciljano razvija antitjela, samo na Spike (S) protein, karakteristican za SARS-CoV-2 virus, bez potrebe za ubacivanjem gomile drugih proteina, ciju funkciju uglavnom ne znamo. Cijena te fokusiranosti moze biti nesto brzi gubitak imuniteta i veci rizik da se mutacijama virus probije kroz zastitu.
Artest

#2205 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Artest »

Sutra sam na rasporedu za drugu dozu AZ-a. Otici primiti, nakon sest sedmica, ili sacekat jos malo (dvije hefte), i rizikovat da u medjuvremenu fasujem? :zoka:
zilog

#2206 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by zilog »

Artest wrote: 11/09/2021 14:21 Sutra sam na rasporedu za drugu dozu AZ-a. Otici primiti, nakon sest sedmica, ili sacekat jos malo (dvije hefte), i rizikovat da u medjuvremenu fasujem? :zoka:
Ako sada primis, dobijas imunitet koji ce te stititi u vrhu ovoga (delta) talasa. Dvije sedmice cekanja te izlaze riziku kada bude najgore. To sto bi imao nesto veci imunitet ako sacekas dvije sedmice, ne znaci nista, jer moze doci neki novi soj, koji zaobilazi AZ. Osim toga, moze se desiti da, zbog delte, bude navala na vakcinaciju, sto opet povecava sansu da u toj guzvi fasujes koronu (sto nikako nije dobro).
Dope_Man

#2207 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Dope_Man »

Kako je sad rasporedjeno ovo. Prvu dozu sobio u Zetri, sutra kontam po drugu al ne znam je li u Zetri jos to rade il je sve prebaceno u domove zdravlja. Svejedno mi gdje, samo da zavrsim i drugu.
akcija007

#2208 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by akcija007 »

@Dope_Man ides u Zetru na drugu dozu/revakcinaciju
Dope_Man

#2209 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Dope_Man »

akcija007 wrote: 11/09/2021 22:29 @Dope_Man ides u Zetru na drugu dozu/revakcinaciju
:thumbup: super.. odoh sutra da obnovim gradivo
zilog

#2210 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by zilog »

Za one koji cekaju da Pfizer dodje u domove zdravlja, preporucio bih da radije idu na Zetru. Ne bih bas bio siguran u kvalitet i postovanje ultra hladnog lanca (-78 C), kada se Pfizer bude distribuirao prema slabije opremljenim i jos slabije obucenum ustanovama. Transport i cuvanje bi trebali biti u "suhom ledu" (smrznuti CO2), ali ne ocekujem bas da su iskusni sa tim.
Ostale vakcine bi trebale biti OK u domovima zdravlja.
insaneinthebrain

#2211 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by insaneinthebrain »

Bice jutros rajfazera. Navali narode :izet:
muha_sa

#2212 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by muha_sa »

zilog wrote: 13/09/2021 00:12 Za one koji cekaju da Pfizer dodje u domove zdravlja, preporucio bih da radije idu na Zetru. Ne bih bas bio siguran u kvalitet i postovanje ultra hladnog lanca (-78 C), kada se Pfizer bude distribuirao prema slabije opremljenim i jos slabije obucenum ustanovama. Transport i cuvanje bi trebali biti u "suhom ledu" (smrznuti CO2), ali ne ocekujem bas da su iskusni sa tim.
Budi siguran 100% da se poštuje.
zilog

#2213 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by zilog »

muha_sa wrote: 13/09/2021 07:39
zilog wrote: 13/09/2021 00:12 Za one koji cekaju da Pfizer dodje u domove zdravlja, preporucio bih da radije idu na Zetru. Ne bih bas bio siguran u kvalitet i postovanje ultra hladnog lanca (-78 C), kada se Pfizer bude distribuirao prema slabije opremljenim i jos slabije obucenum ustanovama. Transport i cuvanje bi trebali biti u "suhom ledu" (smrznuti CO2), ali ne ocekujem bas da su iskusni sa tim.
Budi siguran 100% da se poštuje.
:thumbup:

Drago mi je da je tako.
bob_1921

#2214 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by bob_1921 »

Nema Pfizer danas na zetri, drug bio i tako mu rekli ko mozda sutra bude al nisu sigurni :d
Tvrtko II Kotromanić

#2215 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Tvrtko II Kotromanić »

u subotu sam se revakcinisao (AZ), sve ok proslo, nuspojava nije ni bilo, definitivno je prva doza Astre mnogo "teza" za podnijeti nego prva

e sad, meni su rekli da cu moci sam skinuti ovaj qr code ili certifikat o vakcinaciji sa one evakcina stranice, medjutim jos mi ga nema ponudjenog

pretpostavljam da bih trebao sacekati par dana da ovi sto su nadlezni za to i unesu u aplikaciju kako bih mogao skinut

kakva su vasa iskustva?
kada mogu ocekivati "spreman" certifikat?
travar

#2216 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by travar »

Ja par sedmica pokušavam skinuti taj "certifikat" ali nikad nisam uspio je nemam nigdje opcije za preuzimanje bilo kojeg dokumenta, a na viber mi ništa ne dolazi.

Mene opet malo puca(la) temperatura poslije druge vakcine, ali da se izdurati.
muha_sa

#2217 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by muha_sa »

travar wrote: 13/09/2021 12:53 Ja par sedmica pokušavam skinuti taj "certifikat" ali nikad nisam uspio je nemam nigdje opcije za preuzimanje bilo kojeg dokumenta, a na viber mi ništa ne dolazi.

Mene opet malo puca(la) temperatura poslije druge vakcine, ali da se izdurati.
Meni dan poslije druge doze na viber stigla obavijest sa onim nekakvim kodom--sin isprinto za svaki slucaj-ako gdje vani krenem da imam papir :D
Naslovnica

#2218 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Naslovnica »

Samo rajfajzen bajo moj... :lol: :run:

https://avaz.ba/vijesti/bih/681190/avaz ... ze-pfizera

"Avaz" na licu mjesta: Kolone građana ispred Zetre i prije otvaranja punktova, stigle nove doze "Pfizera"

Image
Ateista

#2219 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Ateista »

Strasno sta rade propaganda i martketing.

Nekad se zapitam kome su upucene razne reklame i ko ce zbog reklame stvarno odluciti da nesto kupi, ali ocito da to na sire narodne mase djeluje...
muha_sa

#2220 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote: 14/09/2021 08:30 Samo rajfajzen bajo moj... :lol: :run:

https://avaz.ba/vijesti/bih/681190/avaz ... ze-pfizera

"Avaz" na licu mjesta: Kolone građana ispred Zetre i prije otvaranja punktova, stigle nove doze "Pfizera"

Image
Možda je Torabi došo :D
Image
Naslovnica

#2221 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 14/09/2021 08:51 Strasno sta rade propaganda i martketing.

Nekad se zapitam kome su upucene razne reklame i ko ce zbog reklame stvarno odluciti da nesto kupi, ali ocito da to na sire narodne mase djeluje...
Pa normalno da marketing djeluje.
Isto kao što djeluje i hype oko toga da je AZ opasna.
Sve je to djelo Pfizer propagande i lobiranja, i kada kažem da na duši imaju ko zna koliko života jer ljudi nisu htjeli niti jednu drugu vakcinu osim Pfizera, covid vakcina talibani dignu nos, kako možeš to govoriti, antivakser, ovo-ono...
petunija

#2222 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by petunija »

Zna li iko ima li poseban red za one koji žele neku drugu vakcinu ili svi moraju stajati u gomili?
Tvrtko II Kotromanić

#2223 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ima za svaku vakcinu poseban red
Better Man

#2224 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Better Man »

Naslovnica wrote: 14/09/2021 08:56

Sve je to djelo Pfizer propagande i lobiranja, i kada kažem da na duši imaju ko zna koliko života jer ljudi nisu htjeli niti jednu drugu vakcinu osim Pfizera, covid vakcina talibani dignu nos, kako možeš to govoriti, antivakser, ovo-ono...
Žalosno je vidjeti ovaj svijet pred Zetrom. Neka izvinu, ali moram reći da su klasične zatucane ovce, koji svoj sud donose na osnovu propagande i dobre reklame, a ne na osnovu onog što kaže nauka i vrsni stručnjaci. A šta reći kad su te iste zatucane ovce hrlile pred Zetru kad je dolazila ona ubleha od Torabija, jer je dobrim markentigom uspio zavesti,a u stvari ubleha i šarlatan od čovjeka. Ja sam se vakcinisao sa AZ Sweden i nijednog trenutka nisam imao dileme oko toga. Pratio sam relevantna istraživanja oko svih vakcina i vidio da razvikani Pfizer nije ništa bolji od AZ, već da je možda i lošiji. Vezano za nuspojave, prošao sam bez istih. Samo kad dodirneš mjesto uboda osjetiš malo ne klasičnu bol, već ono da te je nešto tu ubolo. I malo bio kao letargičan dan nakon vakcinacije i tosamo prvu polovicu dana, bez ikakve temperature, slabosti i bolova u mišićima.
Ateista

#2225 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 14/09/2021 08:56

Meni je tesko iskreno shvatiti da moze toliko djelovati i da su ljudi tolike ovce da na to padaju. Tacno je da snose odgovornost za dio zivota, tipicno americko razmisljanje gdje gledaju samo svoj mikrosvijet u sklopu svoje 52 drzave, boli njih za ostatak svijeta, oni imaju dovoljno fizera i nebitno je sta ce druge drzave dobiti.
Locked