I JESMO palestinci, NEmas granice, integritet, nezavisnost, suverenitet, nedjeljivost, vlast, institucije, pasos, zastavu itd...hapsi te i progoni kako je kome qrcu ćeif,svako te može ponizit i zapišat iza Kozje ćuprije i Kobljače a kamoli na graničnom prelazu...invincible1921 wrote: ↑13/09/2021 12:02
I nismo palestinci, imas granice, integritet, nezavisnost, suverenitet, nedjeljivost, vlast, institucije, pasos, zastavu itd...jest da nije najbolja drzava ali daleko od toga da smo bliskoistocna prcija koja zivi u getu i ciju teritoriju druga drzava smanjuje kako joj se cefne
Prvi korpus ARBiH
-
PM72
#1876 Re: Prvi korpus ARBiH
- Repetitor
#1877 Re: Prvi korpus ARBiH
Ne zelim ja sad da ispadam crna ovca i da se natezem preko foruma sta bi bilo kad bi bilo.
Imam svoje misljenje zasnovano na dozivljenom iskustvu,licnom i realnom razmisljanju i desavanjima koja su sve to potvrdila.
Naravno,prvi korpus nije tema da mi pisemo o Aliji i njegovoj bandi,ja ih ne volim i nikad ih necu voljeti.
Ne zelim sebi da pritisak nabijam i da se prepirem oko politickog diletanta koji je svoj narod iznevjerio. I tacka ko neboder.
Pogledajte sledecu sliku :
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... A&usqp=CAU
Neko je nekad tu ginuo.
Sada na 30 metara odatle, SDA pulen pravi skladiste kerozina.
Zbog tog istog pulena,promjenjen je regulacioni plan za koji se tvrdilo da nema ni de jure niti de facto sanse da ikad bude promjenjen.
Dobio lik sve potrebne dozvole u roku mjesec dana.
Ja kao demobilisani borac,RVI, nakon 1996te nisam mogao da dobijem donaciju u vrijednosti 5 milja tadasnjih maraka za stambeni objekat koji je tu u blizini i devastiran 100% u ratu.
Nerviram se bezveze.
Imam svoje misljenje zasnovano na dozivljenom iskustvu,licnom i realnom razmisljanju i desavanjima koja su sve to potvrdila.
Naravno,prvi korpus nije tema da mi pisemo o Aliji i njegovoj bandi,ja ih ne volim i nikad ih necu voljeti.
Ne zelim sebi da pritisak nabijam i da se prepirem oko politickog diletanta koji je svoj narod iznevjerio. I tacka ko neboder.
Neko je nekad tu ginuo.
Zbog tog istog pulena,promjenjen je regulacioni plan za koji se tvrdilo da nema ni de jure niti de facto sanse da ikad bude promjenjen.
Ja kao demobilisani borac,RVI, nakon 1996te nisam mogao da dobijem donaciju u vrijednosti 5 milja tadasnjih maraka za stambeni objekat koji je tu u blizini i devastiran 100% u ratu.
Nerviram se bezveze.
-
toska
#1878 Re: Prvi korpus ARBiH
polazi se od apsolutno pogrešne pretpostavke da bi Bosna i Hercegovina sačuvala svoje granice u krnjoj Jugoslaviji.
Srbi su držali trećinu Hrvatske i željeli su 60 do 70% teritorije BiH, dijelovi sa samo hrvatskim ili hrvatsko-bošnjačkim narodom ih nisu previše interesovali.
Naredno što im je trebalo je priznanje i MZ i Hrvatske dijelova Hr koje su željeli, a to bi mogli postići samo ponudom dijelova BiH Hrvatskoj koja se nalazila u bezizlaznom vojnom položaju i koja bi pristala na trampu.
--------------------
Problem je očito referendum i priznanje BiH kao nezavisne države.
Rezultati istog sve govore, gotovo svaki Bošnjak je izašao i glasao ZA i to pokazuje tadašnju atmosferu, a Alija prije rata nije bio autoritet kakav je postao ratom, svaki Bošnjak iz građanskih stranaka i možda većina Hrvata i Srba, uključujući i reformisane komuniste, je pozivao na nezavisnost.
-
Emiremir33
#1879 Re: Prvi korpus ARBiH
Najpametnije je što si vani otišaoRepetitor wrote: ↑13/09/2021 12:43 Ne zelim ja sad da ispadam crna ovca i da se natezem preko foruma sta bi bilo kad bi bilo.
Neko je nekad tu ginuo.
Nerviram se bezveze.
-
invincible1921
#1880 Re: Prvi korpus ARBiH
Ma jok ba...pa u srpskom svijetu sa granicom od karlovca do makedonije sigurno bi te oni pustili da se ocijepis 2005.te recimo i tako napravis mrlju na niihvoj karti...jos bi ti dozvolili da uzmes milion srba u tu svoju drzavu jer zive na prostoru gdje su tvoje granice ha ja.toska wrote: ↑13/09/2021 13:16polazi se od apsolutno pogrešne pretpostavke da bi Bosna i Hercegovina sačuvala svoje granice u krnjoj Jugoslaviji.
Srbi su držali trećinu Hrvatske i željeli su 60 do 70% teritorije BiH, dijelovi sa samo hrvatskim ili hrvatsko-bošnjačkim narodom ih nisu previše interesovali.
Naredno što im je trebalo je priznanje i MZ i Hrvatske dijelova Hr koje su željeli, a to bi mogli postići samo ponudom dijelova BiH Hrvatskoj koja se nalazila u bezizlaznom vojnom položaju i koja bi pristala na trampu.
--------------------
Problem je očito referendum i priznanje BiH kao nezavisne države.
Rezultati istog sve govore, gotovo svaki Bošnjak je izašao i glasao ZA i to pokazuje tadašnju atmosferu, a Alija prije rata nije bio autoritet kakav je postao ratom, svaki Bošnjak iz građanskih stranaka i možda većina Hrvata i Srba, uključujući i reformisane komuniste, je pozivao na nezavisnost.
-
PM72
#1881 Re: Prvi korpus ARBiH
Ti ne kontaš da ti je ta ista Srbija na Lapišnici i da su nas pobili,protjerali i ponizili...i pitaj one čiji su najmiliji stradali ...ostalo je šuplja
-
Emiremir33
-
PM72
#1883 Re: Prvi korpus ARBiH
Naravno,ja ih s prozora vidim...danas gledam,na svakoj banderi visi srpska zastava...jesam li za to uzeo pušku? Jesu li za to stradale desetine hiljada? Jel to Bosna za koju sam htio glavu dati? Nije...niti će ikad biti...a vi slavite izmišljene pobjede i akcije.
-
Emiremir33
#1884 Re: Prvi korpus ARBiH
Obilježiti neki događaj je red i sjetiti se poginulih..A slaviti šta da slavim.....Jesi to preselio na Dobrinju?
-
Comanche
#1885 Re: Prvi korpus ARBiH
Neznam jesi li se ti borio za drzavne granice ili si uzeo pusku u ruke da ti nebi familiju pobili.
Iz perspektive ljudi koji su zivjeli u Prijedoru, Foci, Visegradu gdje su ih ubijali, silovali, palili iako nisu uzeli pusku u ruke, ja mislim da je tvoja opcija ipak bolja.
-
PM72
#1886 Re: Prvi korpus ARBiH
Paša moj...ja sam se borio za opstanak a ne za državu.Aprila 1992 susjedno naselje bilo je daleko a kamoli nekakve državne granice.Također,da sam se pustio ili gledao televiziju prošao bih kao gore pomenuti.Iz Višegrada su skoro svi izašli pa se vratili na poziv užičkog korpusa...
-
Dimu1927
#1887 Re: Prvi korpus ARBiH
ali Pretis je bio poslije proglasenja nezavisnostiEmiremir33 wrote: ↑10/09/2021 16:07Mogao je to MUP da odradi kako se i Pretis odradio kad je već narod ginuo uvelikoinvincible1921 wrote: ↑10/09/2021 16:05
Pa ocigledno bi, jer vlada stav da smo se za rat trebali spremit prije refenuma i svega.
Konkretno za faletice ne sjecam se ko je pisao, ali 92 se nisu mogla uzet skladista
po prici ovdje na Faletice su kao trebali upasti i krajem 91 da bi nas naoruzali
evo kaze sinoc onaj na faceu dodik i covic imaju zeleno svjetlo za svoje projekte. da vidimo kakva ce sad prica ne daj boze biti, jel nas bake sad gura u rat ili stranci opet kuhaju a nas se po obicaju nista ne pita
nikad mi pameti necemo doci
-
Guadalajara
#1888 Re: Prvi korpus ARBiH
Evo i mojeg komšiluka.
Jedan od rijetkih snimaka sa VP. 100 metara od mene snimaju, baš u martu kad smo doselili
Sarajevo.Vojničko Polje, mart 1993.
Sarajevo.Vojničko Polje, mart 1993.
-
Emiremir33
#1889 Re: Prvi korpus ARBiH
Kako 1991 kad smo bili u Jugoslaviji...Da nije onaj Begić to govorio na Face-u ?Dimu1927 wrote: ↑20/09/2021 00:44ali Pretis je bio poslije proglasenja nezavisnostiEmiremir33 wrote: ↑10/09/2021 16:07
Mogao je to MUP da odradi kako se i Pretis odradio kad je već narod ginuo uveliko
po prici ovdje na Faletice su kao trebali upasti i krajem 91 da bi nas naoruzali
evo kaze sinoc onaj na faceu dodik i covic imaju zeleno svjetlo za svoje projekte. da vidimo kakva ce sad prica ne daj boze biti, jel nas bake sad gura u rat ili stranci opet kuhaju a nas se po obicaju nista ne pita
nikad mi pameti necemo doci
-
Dimu1927
#1890 Re: Prvi korpus ARBiH
pa to i kazem, pise se na proslim stranicama o faleticima u smislu prepustio im alija skladiste, nije nas naoruzao. a kako nas je mogao naoruzati prije nezavisnosti, ocito tada nije smio napasti prvi faletice?
da, Begic. mislim licno da pretjeruje, ali ko ce ga znati, nije prvi put da nam drugi rade o glavi a mi nemamo pojma sta se desava...
da, Begic. mislim licno da pretjeruje, ali ko ce ga znati, nije prvi put da nam drugi rade o glavi a mi nemamo pojma sta se desava...
-
kiligonzales
-
jefff
#1892 Re: Prvi korpus ARBiH
Nekako se ne mogu sjetiti bilo kakvog incidenta ili neke makljaze medju vojnicima tamo gdje sam ja bio prem da je bilo zescih tipova i alkohola. Kako je bilo u drugim jedinicama?
-
Piaty
#1893 Re: Prvi korpus ARBiH
Citao sam ja njegov dnevnik.Sarajmen wrote: ↑14/09/2021 21:53
Početkom septembra 1992. zona odgovornosti tek formiranog I korpusa Armije RBIH je predstavljena na mapi iznad. Vjerovatno je bilo nekih snaga bosanske Vlade oko Višegrada, mislim da je to bolje opisano u operaciji ''Krug'' tako nekako, Brodar i sl. Ahmed Sejdić je u svojoj knjizi pojasnio to vrijeme, okolnosti, odnos snaga na tom dijelu fronta. Kažu, nisam je pročitao još.
Andrićgrad ili Višegrad. Drina.
Bilo je snaga Vlade BiH u Visegradu, za razliku od Foce, ali je podrska bila nikakva. Koliko se ja sjecam Sejdic spominje neke vojnike kao ispomoc iz Sarajeva kojima je "napricano" i kojima je prethodno uljepsano stanje nasih boraca u Visegradu, kako stoje sa MTS-om...uglavnom, ljudi se sjebali. Da ne pricam o nekakvim politickim previranjima usred cijele te strahote itd itd sto je dovelo do toga da Visegradjani sa svojom brigadom skonacaju u Gorazdu, braneci ga sve do kraja rata.
- hatemondays
#1894 Re: Prvi korpus ARBiH
Pocetkom maja i juna 93, su popisivali dobrovoljce koji su rodjeni u Visegradu i Foci a bili su borci u sarajevskim brigadama da idu na ispomoc u Gorazde. Prijavilo se dosta ljudi, nazalost od toga nije nista bilo osim sto su Bahto i ekipa nekako dosli do Gorazda. Presjecanjem Grepka sve je palo u vodu i vecina ovih momaka je zavrsila u 1. Bosnjackoj kasnije.Piaty wrote: ↑07/10/2021 20:39Citao sam ja njegov dnevnik.Sarajmen wrote: ↑14/09/2021 21:53
Početkom septembra 1992. zona odgovornosti tek formiranog I korpusa Armije RBIH je predstavljena na mapi iznad. Vjerovatno je bilo nekih snaga bosanske Vlade oko Višegrada, mislim da je to bolje opisano u operaciji ''Krug'' tako nekako, Brodar i sl. Ahmed Sejdić je u svojoj knjizi pojasnio to vrijeme, okolnosti, odnos snaga na tom dijelu fronta. Kažu, nisam je pročitao još.
Andrićgrad ili Višegrad. Drina.
Bilo je snaga Vlade BiH u Visegradu, za razliku od Foce, ali je podrska bila nikakva. Koliko se ja sjecam Sejdic spominje neke vojnike kao ispomoc iz Sarajeva kojima je "napricano" i kojima je prethodno uljepsano stanje nasih boraca u Visegradu, kako stoje sa MTS-om...uglavnom, ljudi se sjebali. Da ne pricam o nekakvim politickim previranjima usred cijele te strahote itd itd sto je dovelo do toga da Visegradjani sa svojom brigadom skonacaju u Gorazdu, braneci ga sve do kraja rata.
-
dimnjacar
#1896 Re: Prvi korpus ARBiH
Danas objavilo u nekim novinama (Dnevni avaz, valjda?) sjećanje na Mujšana Topalovića Cacu. Korištene riječi: ubistvo komandanta, naš komandant, odati počast, šehidsko mezarje Kovači....Potpisano kao: Zelene beretke.
Džaba im sve to, zločinac ostaje zločinac. I tačka. Pa makar bio i ukopan na onakvom mjestu. Nažalost, nije jedini koji ga je obezvrijedio...
Fuj.
Džaba im sve to, zločinac ostaje zločinac. I tačka. Pa makar bio i ukopan na onakvom mjestu. Nažalost, nije jedini koji ga je obezvrijedio...
Fuj.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#1897 Re: Prvi korpus ARBiH
Grad i KS su ih u ovoj godini pogurali sa 60k KM.
Od tih para klosari placaju osmrtnice ratnom zlocincu i prljaju obraz svih nas.
Od tih para klosari placaju osmrtnice ratnom zlocincu i prljaju obraz svih nas.
Last edited by Pitar sa Kariba on 26/10/2021 23:10, edited 1 time in total.
-
jefff
#1898 Re: Prvi korpus ARBiH
Nisam mogao biti na Kovacima danas, ali srcem sam bio. Oni koji su izveli - noc dugih nozeva, neka se peru pljuvacinom ali oprati se nece.
-
toska
#1899 Re: Prvi korpus ARBiH
Evo pogledah fotografije današnjeg okupljanja i izbrojah 22 čovjeka, možda još koji da se ne vidi.
ima tu i familije, a sigurno i saradnika.
pravi se senzacija gdje je nema, a historija uz pamet dovešće stvari na svoje mjesto.
i da, Kovači su pogrešno mjesto.
ima tu i familije, a sigurno i saradnika.
pravi se senzacija gdje je nema, a historija uz pamet dovešće stvari na svoje mjesto.
i da, Kovači su pogrešno mjesto.
- jasib
#1900 Re: Prvi korpus ARBiH
dimnjacar wrote: ↑26/10/2021 20:15 Danas objavilo u nekim novinama (Dnevni avaz, valjda?) sjećanje na Mujšana Topalovića Cacu. Korištene riječi: ubistvo komandanta, naš komandant, odati počast, šehidsko mezarje Kovači....Potpisano kao: Zelene beretke.
Fuj.
Podržavaš nedjela Mušana Topalovića Cace?
Last edited by jasib on 26/10/2021 23:27, edited 1 time in total.