Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
llull wrote: ↑13/09/2021 17:07
Ovo mi je top, na Cetinju psovala SPC i za 7 dana imala crkveno vjencanje u hramu SPC u Pg.
Na krstenja i sahrane svakako niko ne zove te kvazi-popove CPC, jer je svima jasno da to za pravog vjernika nista ne znaci.
Na Cetinju je trenutno teror od strane Milovih placenika, posteni ljudi se ne izjasnjavaju, vidjeli smo da je to sve skupa bio mali broj ljudi koji je napravio ovaj cirkus.
DPS mafijasko vodjenje drzave je upropastilo ekonomiju, prezaduzilo zemlju, a novac je otisao u privatne dzepove. Nije ni cudo da je Milo bio jedini predsjednik kome su u njegovom parlamentu skandirali Milo lopove.
Postenog covjeka bi bilo sramota da stavi sat na ruku od 100.000 eura, vozi u autu od milion eura, u drzavi u kojoj obican narod jedva sastavlja kraj sa krajem.
Pa dobro , to je sasvim normalno. 95% pravoslavnih vjernika u CG sahranjuju, vejnčavaju, krste sveštenici SPC. Među njima i najveći broj članova tk. CPC.
Ajd sad ga ti to objasni forumskim smislovima.
„Сербски свети краљи вастаните,
Цару Христу молбу сатворите,
Мухамедску вјеру изложите,
От вашего отачества иждените!
Христијанском цару помогните,
Отачество ваше обновите!
Архијереји сербски не лезите,
Но сву ношт Бога Молите,
Царство сербско паки ваставите,
Правдају и благочетвји прославите“
Митрополит Василије Петровић Његош, у својој „Историји о Црној Гори“, која је одштампана у Москви, на руском језику, 1754, уз остало, каже:
„За велике гријехове наше, а особито за убиство младога цара Уроша, Бог се је разгњевио и допуштио те су Турци завладали готово цијелијем српским царством…
…Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако такво племе памти и свог родоначелника који се је преселио у Црну Гору, свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су се доселили итд. Привешћу неколико примјера. Његош на примјер причају како су испод Његоша планине, из Херцеговине (то је сада никшићки крај – Б.Ј.), дошла два брата – Ерак и Раич, па се населили у Његуше од којијех се је и прозвало мјесто Његуши, а од ова два брата постала су два јака села: Ераковићи и Раичевићи…
… При избору књаза Лазара за цара српскога, били су сви српске велможе, осим зетскога и црногорскога ерцога, који је у то вријеме био Балша, син Страцимиров, који је наслиједио ерцогство, послије Јована I ерцога, који је произилазио од фамилије књаза Вукана, Симеона Немање сина, и звао се Јован I Црнојевић…
Балша, којега сам прије споменуо, дошао је на Косово трећи дан послије оне несрећне битке 897. од створена свијета, од рођења Христова 1389. јунија 15. Балша је био одвећ жалостан што није стигао да буде у боју на Косову…“
Stari_Crnogorac wrote: ↑13/09/2021 18:07
Crnogorske Vladike su imale normalna imena kao:
Vladika Danilo,
Vladika Rade,
Petar I,
itd.
Vladika Rade je bio vladika Petar II. U narodu zvan Vladika Rade, po svom svetovnom imenu, jer je vec bio formiran mladic kad se zamonasio da gubernaduri Radonjici ne bi oteli presto Petrovicima.
Slucajno ili namerno, tek izostavio si poslednjeg mitropolita crnogorskog, Mitrofana (svetovno ime Marko).
Stari_Crnogorac wrote: ↑13/09/2021 18:07
Crnogorske Vladike su imale normalna imena kao:
Vladika Danilo,
Vladika Rade,
Petar I,
itd.
Vladika Rade je bio vladika Petar II. U narodu zvan Vladika Rade, po svom svetovnom imenu, jer je vec bio formiran mladic kad se zamonasio da gubernaduri Radonjici ne bi oteli presto Petrovicima.
Slucajno ili namerno, tek izostavio si poslednjeg mitropolita crnogorskog, Mitrofana (svetovno ime Marko).
Уочи боја на Мартинићима против Турака, 1796, Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да „у нама неугашено србско срце куца, србска крвца врије“, а пред бој на Крусама, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на Турке, непријатеља „нашег предрагог имена србског и наше драге слободе“.
„Данило, владика цетињски, Његош, војеводич српској земљи, купи ово светоје јевангелије ценоју златну 5 у Ивана Калуђеровића с Рисна, пренесено од земљи молдавскије њекоторим купцем. И сему ми од нашега труда управисмо сребро – образ Хритов и 4 јеванђелиста и с друге стране почех од сребра пет – у све печах 10 и приложих га у Патријаршији пећкој храму Вознесенија Христова…“
Capljina74 wrote: ↑13/09/2021 19:00„Данило, владика цетињски, Његош, војеводич српској земљи, купи ово светоје јевангелије ценоју златну 5 у Ивана Калуђеровића с Рисна, пренесено од земљи молдавскије њекоторим купцем. И сему ми од нашега труда управисмо сребро – образ Хритов и 4 јеванђелиста и с друге стране почех од сребра пет – у све печах 10 и приложих га у Патријаршији пећкој храму Вознесенија Христова…“
Capljina74 wrote: ↑13/09/2021 19:00„Данило, владика цетињски, Његош, војеводич српској земљи, купи ово светоје јевангелије ценоју златну 5 у Ивана Калуђеровића с Рисна, пренесено од земљи молдавскије њекоторим купцем. И сему ми од нашега труда управисмо сребро – образ Хритов и 4 јеванђелиста и с друге стране почех од сребра пет – у све печах 10 и приложих га у Патријаршији пећкој храму Вознесенија Христова…“
Mislio sam da si u rudniku završio nedavno
Jok.
Našao jarane iz StaraMo u Rafailovićima. Samobanovao se.
Bilo pravo. Gore iznad magistrale svaku noć dernek, samo naši se okupljali.
Kaže žena kako se svuda i u svakoj prilici pronađemo mi Hercegovci.
Emiremir33 wrote: ↑13/09/2021 19:15
Mostarci i Čapljinci
Nema tog rivaliteta više.
Sada sjedimo i bacamo šuplje, ista pamet.
Ono što me zapanjilo da svi Bošnjaci kažu da im je bolji odnos ljudi i usluge u CG, nego u Dalmaciji.
Oni stariji da je ovo druga CG u odnosu na onu koju pamte.
Oni tek to skontali da je bolja usluga itd..A Rafailovići ko volo mir tišinu nemogu bolji biti za odmor ..A svakako su na samom kraju od Budeve i Bečića
Ono što me zapanjilo da svi Bošnjaci kažu da im je bolji odnos ljudi i usluge u CG, nego u Dalmaciji.
Oni stariji da je ovo druga CG u odnosu na onu koju pamte.
Oni tek to skontali da je bolja usluga itd..A Rafailovići ko volo mir tišinu nemogu bolji biti za odmor ..A svakako su na samom kraju od Budeve i Bečića
Budva se nenormalno izgradila.
Mislim da je većina njih ove godine izabrala CG zato što nije bilo zajebancije oko korone.
Kaže Orho:
Jebeš ti one naše Njemice...
Gleda Ruskinje..
Rekoh, jebaji ga tada su nam Njemice donosile kviska u raji.
Emiremir33 wrote: ↑13/09/2021 19:23
Budva se nenormalno izgradila.i
Mislim da je većina njih ove godine izabrala CG zato što nije bilo zajebancije oko korone.
Kaže Orho:
Jebeš ti one naše Njemice...
Gleda Ruskinje..
Rekoh, jebaji ga tada su nam Njemice donosile kviska u raji.
Sve je to prepuno bilo ,sobe ni za lijeka čak su i na brdima bili popunjeni
Митровдан 1714. године, митрополит Данило је упутио ову поруку Црногорском збору и главарима:
„Мила би ми била смрт да сте ви хтјели да сви уједињени изгинемо часно и славно, као што је то учинио сам Кнез Лазар и Милош Обилић који уби цара на Косову, па најзад и сам погибе са својим господаром и свих седам хиљада бораца – што нас Црногорце довело у ове крше – оставивши послије себе славу и част… Као што сами знате, у ваше вријеме, за тешког бечког рата, колико је храбрих Срба, Грка и Бугара, Угара и Њемаца пропало..“
Митрополит Данило пише у Бечу, 2. децембра 1714, Гаврилу Головкину, представнику руског цара Петра Великог, код цара Аустрије:
„А сада мене су овђе зауставили… Не знам шта ће бити од мог живота у туђем царству, јер бих ја прво себе обешчастио, а затим наша српска племена, када бих молио помоћ од других држава, и ругале би нам се друге вјере…“
Kad ste već počeli sa bivšim ministrima Darmanović, Zenka....dajte malo i Vlahovića.Ipak je i on bio ministar (šef diplomatije) i njegovo mišljenje je relevantno.
Četnička vlada u Crnoj Gori počela sa zastrašivanjem građana, tako što im se šalju pozivi za vođenje prekršajnog postupka. Svima koji su bili na Cetinju 5 septembra.
Tako to radi ozbiljna drzava
Ako prodju nekaznjeno ko zna kako ce se bagra ponasati naredni put kad pomisle da mogu druge ugrozavati i krsiti zakone drzave u koju se kunu.