Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Moderator: Chloe
- Sanjarko
#326 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
@Piaty neslazemo se i to je to.
- ExNihilo
-
zrakomlat
#328 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Ne postoje tvrda i mehka slova. Postoje č i ć, dž i đ.
Ćirilicom je to bolje riješeno, potpuno drugačiji oblik slova pa se vjerovatno slabije i griješi.
Usput, imamo i pisanje slova DŽ kao ĐŽ. Đžamija, đžep, đžemper
- Sanjarko
#329 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Sta ono tzv., s pocetka recenice znaci, i sta daje kao kontekst istoj. Slovenci nemaju ova slova samim tim ni problem s ovim. Mi imamo, 35% ljudi ih nikako nerazlikuju, a dio od 65% je suveli.
-
Tempo
- ZeModerator
#330 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Jezik se ne propisuje. Jezik se zapisuje.
-
zrakomlat
#331 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Izvini, preletio sam preko tog tzv. A s ostatkom se ne slažem. Ne znam odakle ti taj podatak o postotcima, možda je tako u tvom okruženju, u mom nije, 99% ljudi piše kako treba i nema potrebe da slovenci budu uzor. Još bi trebali govoriti čevap, čuskija, noč, čičolina. Bezveze.
- Sanjarko
#332 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
S forum.hr. Bile rasprave na njemu u vezi ovoga i anketa. 35% forumasa s tog foruma ova slova nikako nerazlikuje, a dio od 65% je suveli jer ako se dobro sjecam neki su od njih govorili da nekako ih nerazlikuju da li pri izgovoru ili ne, ne bi znao reci jer se nesjecam.zrakomlat wrote: ↑13/09/2021 23:26Izvini, preletio sam preko tog tzv. A s ostatkom se ne slažem. Ne znam odakle ti taj podatak o postotcima, možda je tako u tvom okruženju, u mom nije, 99% ljudi piše kako treba i nema potrebe da slovenci budu uzor. Još bi trebali govoriti čevap, čuskija, noč, čičolina. Bezveze.
I dalje bi imali ta slova i glasove samo bi se pisala/kucala u obje verzije ili nekako drugacije primjerice s tackom ili ravnom crtom i sve verzije bi bile ispravne, a pri govoru/izgovoru bi samo od sebe sve na svoje doslo, gdje je tzv., tvrdze bilo bi tvrdze, gdje je mekse bilo bi mekse.
Ja samo kazem/govorim sta je bolje, lakse, jednostavnije itd. Boli mene briga hoce li se ovo uradit ili ne.
Isto bi i ljekavicu uveo kao normalno, i to narod sve vise koristi i koristio je i prije samo ga gramaristi da nekazem gramarnaciji godinama ispravljali, pa je neispravno bilo primjerice bjelo, mljeko itd.
-
zrakomlat
#333 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Sanjarko wrote: ↑14/09/2021 05:54S forum.hr. Bile rasprave na njemu u vezi ovoga i anketa. 35% forumasa s tog foruma ova slova nikako nerazlikuje, a dio od 65% je suveli jer ako se dobro sjecam neki su od njih govorili da nekako ih nerazlikuju da li pri izgovoru ili ne, ne bi znao reci jer se nesjecam.zrakomlat wrote: ↑13/09/2021 23:26
Izvini, preletio sam preko tog tzv. A s ostatkom se ne slažem. Ne znam odakle ti taj podatak o postotcima, možda je tako u tvom okruženju, u mom nije, 99% ljudi piše kako treba i nema potrebe da slovenci budu uzor. Još bi trebali govoriti čevap, čuskija, noč, čičolina. Bezveze.
I dalje bi imali ta slova i glasove samo bi se pisala/kucala u obje verzije ili nekako drugacije primjerice s tackom ili ravnom crtom i sve verzije bi bile ispravne, a pri govoru/izgovoru bi samo od sebe sve na svoje doslo, gdje je tzv., tvrdze bilo bi tvrdze, gdje je mekse bilo bi mekse.
Ja samo kazem/govorim sta je bolje, lakse, jednostavnije itd. Boli mene briga hoce li se ovo uradit ili ne.
Isto bi i ljekavicu uveo kao normalno, i to narod sve vise koristi i koristio je i prije samo ga gramaristi da nekazem gramarnaciji godinama ispravljali, pa je neispravno bilo primjerice bjelo, mljeko itd.

-
Piaty
#334 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Nikako Sanjarko nisi u pravu. Objektivno nisi u pravu.
Sta bi rekao za njemacki, japanski, madjarski, finski a tek arapski?
To sto je nama mrsko nauciti razliku č i ć, to treba sve izmijeniti? A ja cu ti reci - to je nasa sramota i bolje da sutimo samo.
Sta bi rekao za njemacki, japanski, madjarski, finski a tek arapski?
To sto je nama mrsko nauciti razliku č i ć, to treba sve izmijeniti? A ja cu ti reci - to je nasa sramota i bolje da sutimo samo.
-
Tempo
- ZeModerator
#335 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Sanjarko wrote: ↑14/09/2021 05:54S forum.hr. Bile rasprave na njemu u vezi ovoga i anketa. 35% forumasa s tog foruma ova slova nikako nerazlikuje, a dio od 65% je suveli jer ako se dobro sjecam neki su od njih govorili da nekako ih nerazlikuju da li pri izgovoru ili ne, ne bi znao reci jer se nesjecam.zrakomlat wrote: ↑13/09/2021 23:26
koja je zadnja knjiga iz lingvistike koju si procitao?
- Sanjarko
#336 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Nijedna. Kakve to ima veze. 35% ih nikako nerazlikuje, dio od 65% je suveli, je/lje se cesto upotrebljava i sve vise, a narod od strane gramaticara i ostalih se ispravlja po svemu.Tempo wrote: ↑15/09/2021 16:07Sanjarko wrote: ↑14/09/2021 05:54
S forum.hr. Bile rasprave na njemu u vezi ovoga i anketa. 35% forumasa s tog foruma ova slova nikako nerazlikuje, a dio od 65% je suveli jer ako se dobro sjecam neki su od njih govorili da nekako ih nerazlikuju da li pri izgovoru ili ne, ne bi znao reci jer se nesjecam.
koja je zadnja knjiga iz lingvistike koju si procitao?
Slovenci nemaju tzv., tvrda i meka slova. Jesul to Slovenci babaroga neka sto se tice pameti i svega ostalog naspram nas ovdje.
Sad po Crnojgori nedavno citam poceli ispravljat nase i njihovo "dze". Da koriste sve vise "gdje". Ako je i ko prepoznatljiv po necemu onda su to Crnogorci po tome pa cak i mi.
Ja vidim sta je bolje, lakse, jednostavnije, sta obuhvaca svu skoro populaciju i sta otklanja problem, i ne nedajem sebi za pravo da tvrdim da sam upravu. To nikad ni ne tvrdim.
-
Tempo
- ZeModerator
#337 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
procitaj nesto jebemumater.Sanjarko wrote: ↑16/09/2021 01:20Nijedna. Kakve to ima veze. 35% ih nikako nerazlikuje, dio od 65% je suveli, je/lje se cesto upotrebljava i sve vise, a narod od strane gramaticara i ostalih se ispravlja po svemu.
Slovenci nemaju tzv., tvrda i meka slova. Jesul to Slovenci babaroga neka sto se tice pameti i svega ostalog naspram nas ovdje.
Sad po Crnojgori nedavno citam poceli ispravljat nase i njihovo "dze". Da koriste sve vise "gdje". Ako je i ko prepoznatljiv po necemu onda su to Crnogorci po tome pa cak i mi.
Ja vidim sta je bolje, lakse, jednostavnije, sta obuhvaca svu skoro populaciju i sta otklanja problem, i ne nedajem sebi za pravo da tvrdim da sam upravu. To nikad ni ne tvrdim.
- Sanjarko
#338 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Halo ba, 35% ljudi nerazlikuje ta slova nikako. Nije stvar ucenja. Nerazlikuju uopste. Znaci da se trebaju sramit/stidit toga.
Nerazlikuju uopste, nema tu ucenja. Od 65% dio je suveli/sumnjiv jer je rekao/kazao da ih nerazlikuje samo se nesjecam kad i kako.
Jezik je narodni, narod ga koristi i zivi, upotrebljava svakodnevno. Do ogranicavanja i uvodzenja raznih propisa i standarda, narod nije koristio, zivio i upotrebljavao jezik uopste ili sta.
Koliko se sad jezik razlikuje iz doba primjerice Kulin bana i ostalih. Mijenja se, prilagodzava itd.
To sto je palo napamet nekome da ogranicava jezik nije do mene i naroda.
Sad Hr jezikoslovci/lingvisti hoce da budu jezicki puritanci/cistunci pa uvode razne nove rijeci za tudzice sve pa sta se uhvati/prihvati kod naroda uhvati/prihvati se.
Eto zrakomlat nije kako znam.
- Sanjarko
#339 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Nevjerujem da cu. Citam clanke itd., u vezi svega vecinom. Slabo citam knjige. Stao na stampanoj/printanoj knjizi "Karibski pirati" i na digitalnoj/elektronskoj "Dina" 5 dio, nesjecam se tacno naslova.Tempo wrote: ↑16/09/2021 01:30procitaj nesto jebemumater.Sanjarko wrote: ↑16/09/2021 01:20
Nijedna. Kakve to ima veze. 35% ih nikako nerazlikuje, dio od 65% je suveli, je/lje se cesto upotrebljava i sve vise, a narod od strane gramaticara i ostalih se ispravlja po svemu.
Vid mi otisao. Floateri/musice ko amebe/bakterije u vidnom polju, a i slabo mi se da pravo da ti kazem/reknem.
To neznaci da se neinformisem o bilo cemu/necemu.
-
Tempo
- ZeModerator
#340 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Posteno, ali onda nemoj srat o necemu o cemu vezine veze s vezom nemas.
- Sanjarko
#341 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Sto bgti serem. 35% ljudi nikako nerazlikuje, nema sanse da se to ucenjem ispravi/nauci. Dio od 65% je sumnjiv/suveli samo neznam kad i kako ih nerazlikuje, je/lje sve vise ljudi upotrebljavaju pa govore bjelo, mljeko itd., i sl. To misljenje zabranjeno iznjet bgti i rec da je nesto bolje, lakse, jednostavnije itd., da obuhvata razlicitost naseg i nasih naroda po regionima, podrucjima, mjestima kao primjerice selo/grad.
I ne nisam ja ovo jedini spomenuo, nego mnogi, bile rasprave godinama itd. Ridzanovic je isto spominjao da se od strane jezikoslovaca/lingvista pretjeruje dosta danas sto sta, sto/sta se tice jezika.
Ali eto vi elita, Dr, Mr, Pr bolje znate i uvijek/uvjek ste upravu.
-
Tempo
- ZeModerator
#342 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
nemam ti ja sta objasnjavat. sve pise u knjigama.Sanjarko wrote: ↑16/09/2021 18:36Sto bgti serem. 35% ljudi nikako nerazlikuje, nema sanse da se to ucenjem ispravi/nauci. Dio od 65% je sumnjiv/suveli samo neznam kad i kako ih nerazlikuje, je/lje sve vise ljudi upotrebljavaju pa govore bjelo, mljeko itd., i sl. To misljenje zabranjeno iznjet bgti i rec da je nesto bolje, lakse, jednostavnije itd., da obuhvata razlicitost naseg i nasih naroda po regionima, podrucjima, mjestima kao primjerice selo/grad.
I ne nisam ja ovo jedini spomenuo, nego mnogi, bile rasprave godinama itd. Ridzanovic je isto spominjao da se od strane jezikoslovaca/lingvista pretjeruje dosta danas sto sta, sto/sta se tice jezika.
- Sanjarko
#343 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Pise eno zakonski i u knjigama o cirilici sad u RSu sto sta. Fakticki latinica zabranjena. Kazne od 1.000 do 5.000 km ako sam dobro upratio, mozda cak i 10 k, ako je nekoriste itd. Svasta nesto pise u raznim knjigama, zakonima itd. Jel znaci da je dobro, ispravno itd., sto sta od mnogo toga sta pise negdje pa evo u vezi jezika, pa evo sad i cirilice u RS-u.Tempo wrote: ↑16/09/2021 20:45nemam ti ja sta objasnjavat. sve pise u knjigama.Sanjarko wrote: ↑16/09/2021 18:36
Sto bgti serem. 35% ljudi nikako nerazlikuje, nema sanse da se to ucenjem ispravi/nauci. Dio od 65% je sumnjiv/suveli samo neznam kad i kako ih nerazlikuje, je/lje sve vise ljudi upotrebljavaju pa govore bjelo, mljeko itd., i sl. To misljenje zabranjeno iznjet bgti i rec da je nesto bolje, lakse, jednostavnije itd., da obuhvata razlicitost naseg i nasih naroda po regionima, podrucjima, mjestima kao primjerice selo/grad.
Ne da se ni meni vise objasnjavat. Pozdrav.
- klaki
#344 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Ovaj polupismeni čikica nas malo troluje a? Pođahkad istinski povjerujem u stereotip o "glupim bosancima".
- Sanjarko
- piupiu
- mayab
#347 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
čujem kako ovi (opozicionari) iz Banja Luke, dodika zovu BURLE , evo sinoć na Face TV-u Davor Dragičević ponavlja , ali ne objasni, ja ne skontah šta je značenje riječi BURLE??
-
ja71
#348 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
@Sanjarko
Šta ti znači to suveli ?
Preporučujem ti grupu 'Svaka ćas' na fesjbuku
Šta ti znači to suveli ?
Preporučujem ti grupu 'Svaka ćas' na fesjbuku
Last edited by ja71 on 30/10/2021 12:02, edited 1 time in total.
-
ja71
- hadzinicasa
#350 Re: Pogrešno tumačenje određenih riječi i pogrešni termini
Šuhveli - sumLJivo