Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
soha96

#1501 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by soha96 »

Bossona wrote: 10/09/2021 19:25
Bloo wrote: 10/09/2021 19:19 @Bossona
Sad polako i pazljivo procitaj. Otvori si temu i tamo raspredaj.
Na ovoj temi se bosasnki jezik može nazivati bošnjački ali je problem kada se daju historijski dokazi o bosanskom jeziku kao jedinom službenom jeziku koji je bio u Bosni a koji se osporava na poloa Bosne, što je dio problema koji bi trebao da rješava čovjek o kojem je tema jer se radi o diskriminaciji,...
Fakat i ja gledam sta se sve brise lol

Kome smeta bosanski jezik pa brise diplome iz Livna, ne valja to.
mO k3

#1502 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mO k3 »

CS svaki dan negdje drugo velika turneja
Bloo
Globalna šefica

#1503 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

Bossona wrote: 10/09/2021 19:25
Bloo wrote: 10/09/2021 19:19 @Bossona
Sad polako i pazljivo procitaj. Otvori si temu i tamo raspredaj.
Na ovoj temi se bosasnki jezik može nazivati bošnjački ali je problem kada se daju historijski dokazi o bosanskom jeziku kao jedinom službenom jeziku koji je bio u Bosni a koji se osporava na poloa Bosne, što je dio problema koji bi trebao da rješava čovjek o kojem je tema jer se radi o diskriminaciji,...
2 sedmice
Komentarisanje rada moderacije.
Zamoljen si više puta.
Schmidt sve treba da nam riješi...jer mi nismo država.
soha96

#1504 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by soha96 »

Avanturista neka, nek mu jave gdje mu je radno mjesto. Mislim na her smita
DonieBrasco

#1505 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

Izenađen sam da nije jos bio u Zagrebu na sastanku sa Milanovicem i Plenkovicem.
zavrzlama

#1506 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by zavrzlama »

DonieBrasco wrote: 10/09/2021 20:09 Izenađen sam da nije jos bio u Zagrebu na sastanku sa Milanovicem i Plenkovicem.
Nema potrebe.....on je svako njihov igrac,zna sta treba da radi.
vee-jay

#1507 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

soha96 wrote: 10/09/2021 20:05 Avanturista neka, nek mu jave gdje mu je radno mjesto. Mislim na her smita
da, putuje kao da je uzeo sabatical
koga nam njemacka poslala :-)
daddy-kool

#1508 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by daddy-kool »

https://www.politika.rs/sr/clanak/48750 ... nje-Smitom

Ima li Sarajevo razlog za razočaranje Šmitom
Incko nametnuo rešenja koja odgovaraju Bošnjacima, novi visoki predstavnik ukazuje na obespravljenost Hrvata, Srbi i dalje bez „advokata”

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Da li je nemački diplomata Kristijan Šmit konstatacijom da treba razumeti Hrvate zaista zadao udarac građanskoj BiH? O tome bruji javnost otkako je Šmit pre neki dan izneo konstatacije koje su za mnoge bile neočekivane, primetivši da je Sarajevo dominantno bošnjački grad i da Bošnjaci u Federaciji BiH biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH. Komentariše se kako je Šmit, kog RS ne priznaje kao visokog predstavnika jer nije izabran u skladu s Dejtonskim sporazumom, prezentacijom stanja u BiH izazvao nevericu u Sarajevu, iako su tamošnji predstavnici i ranije podozrevali od bliskih veza koje Nemac ima sa Zagrebom, pa su se pribojavali „pristrasnosti” u posredovanju pri rešenju najkrupnijeg političkog izazova koji stoji pred BiH – izborne, a potom i ustavne reforme. Njegova izjava uznemirila je duhove u Sarajevu, brojni protagonisti „građanske ideje” oglašavaju se rečima razočaranja, zabrinuti da su se obistinile strepnje da bi supervizor mogao agitovati za izbornu reformu koja će, između ostalog, otkloniti diskriminaciju prema Hrvatima. Sem što je Šmit konstatovao činjenicu kojoj se ne može oponirati, da su Bošnjaci dvaput izabrali predstavnike Hrvatima, aludirajući da se u nekoj meri moraju uvažiti i zahtevi Hrvata, Šmit je prokomentarisao i stanje u Sarajevy, primetivši da je to dominantno bošnjački grad. Iako mu to verovatno nije bila namera, reči diplomate kog je Angela Merkel delegirala za službu u Sarajevu, umnogome se poklapaju s nalazima Međunarodne komisije za stradanje Srba u Sarajevu, koja je zaključila da ratna zbivanja u tom gradu, ubistva, proterivanja i brojni logori, imaju elemente genocida.

Međutim, nasuprot Šmitovim rečima, angažman međunarodnih predstavnika, to jest dela protektora koja bi mogla uslediti, kao i ona koja je već nametnuo bivši visoki predstavnik u vezi sa zabranom negiranja genocida, mogla bi na kraju možda doneti političku korist tek za dva naroda – Hrvate i Bošnjake, a Srbe ponovo ostaviti uskraćenim. U RS, naime, veruju da će Inckova rešenja u vezi sa negiranjem genocida biti korišćena u političke svrhe i da će pogodovati isključivo Bošnjacima kako bi nastavili i dalje da kinje Srpsku i na tom osnovu u narednim godinama zahtevaju političke ustupke, stvarajući o Srbima nepovoljnu sliku u svetu. Iako i bošnjačka elita zna da su Hrvatima uskraćena prava i da će u nekoj meri morati udovoljiti hrvatskim liderima koji prete bojkotom izbora, a istovremeno su svesni nerealnih zahteva o ukidanju konstitutivnosti, Šmit se zauzeo za rešenje problema majorizacije Hrvata, pa se pojavila i slutnja kako bi Srbi jedini mogli ostati bez advokata među zapadnim predstavnicima, iako su, kako ističu u Banjaluci, u periodu od kraja rata bili najviše na udaru dosadašnjih supervizora. Takav utisak provejava u delu javnosti u Srpskoj uprkos nastojanjima pojedinih sarajevskih medija da Šmitove poglede prema Sarajevu kao jednonacionalnom gradu predstave kao politiku koja će prijati ušima Milorada Dodika, lidera SNSD-a. Sarajevski portal „Istraga” saznaje detalje moguće izborne reforme, navodeći kako bi ona mogla biti delimični ustupak Hrvatima. Navodno bi supervizor mogao da nametne rešenja kojima će limitirati izbor u Predsedništvo BiH na najviše dva mandata. Budući da su Bakir Izetbegović i Željko Komšić već dva puta birani u to telo, a Dodik i Čović samo po jednom, takvo bi rešenje navodno moglo biti prihvaćeno kod Srba i Hrvata, ali bi problem mogao nastati u njegovoj retroaktivnoj primeni. Ovaj portal iznosi saznanja kako se Berlin protivio Inckovom nametanju zakona o negiranju genocida i da je nemačka ambasadorka u Sarajevu lobirala da on ne bude nametnut. No, čak i ukoliko se takva saznanja ispostave kao tačna, teško da će to srpskim predstavnicima biti dovoljna uteha i razlog da prekinu s bojkotom odlučivanja u zajedničkim organima BiH. U Predsedništvu BiH, Savetu ministara BiH i parlamentu BiH nije moguće doneti nijednu odluku jer srpski predstavnici, vlast i opozicija, zahtevaju vraćanje supervizora u dejtonska ovlašćenja, pod pretnjom i mirne disolucije ukoliko se dugoročno bude odbijao domaći razgovor o budućnosti zemlje, koju treba privesti slovu Dejtona. Mirna podela, naime, termin je koji se pomenuo u navodnom slovenačkom „non-pejperu”, a o toj mogućnosti interesovao se prethodno i Borut Pahor prilikom posete Sarajevu. „Jedini zakon ili odluka koja može da se donese u zajedničkim organima, to je odluka da je Inckov zakon nevažeći”, kaže Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika.
DonieBrasco

#1509 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

Ja mislim da jedan jedini slucaj ovog negiranja nece proci na sudu sve ce se odbaciti ili biti oslobođeno.

Na zalost tako je.
Guadalajara

#1510 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Guadalajara »

DonieBrasco wrote: 10/09/2021 20:44 Ja mislim da jedan jedini slucaj ovog negiranja nece proci na sudu sve ce se odbaciti ili biti oslobođeno.

Na zalost tako je.
Dok se ne makne Goca.
soha96

#1511 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by soha96 »

Normalno da nece moci kad im je inzko ostavio rupu u zakonu. Fino pise da negiranje mora izazivati nacionalnu i vjersku mrznju. Svi ce se pravdati kako ne izazivaju mrznju vec iznose misljenje.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1512 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hame_ »

Visoka karina :evil:

Politika RS i Srbije podsjeća na ostvarivanje Drugog memoranduma SANU...

Image

"Razvijmo trobojku", poručio je na društvenim mrežama Aleksandar Vučić objavivši još jedan video snimak, a povodom predstojećeg Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji će zajedno obilježiti entietet RS i Srbija, uz poruku da je "srpski narod jedan i nedjeljiv", jer gdje se "vije srpska zastava tu je srpstvo, koje vaskrslo".

:bih:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1513 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hame_ »

Nemam više in*elekta da odgovorim na ovo gore.

Imam još jedan gram sreće koja kaže "Izdrži još malo!".

Danas nas u Etni, povišenim tonom, upozoriše - Masku stavi!
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1514 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Hame_ wrote: 10/09/2021 22:24 Visoka karina :evil:

Politika RS i Srbije podsjeća na ostvarivanje Drugog memoranduma SANU...

Image

"Razvijmo trobojku", poručio je na društvenim mrežama Aleksandar Vučić objavivši još jedan video snimak, a povodom predstojećeg Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji će zajedno obilježiti entietet RS i Srbija, uz poruku da je "srpski narod jedan i nedjeljiv", jer gdje se "vije srpska zastava tu je srpstvo, koje vaskrslo".

:bih:
Znaci opet se qurce. :-x

Sta su naumili da izgube ovog puta? :oops: :lol:
L u c i f e r

#1515 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by L u c i f e r »

Ne znam kako im vise ne dosadi to srbovanje... :roll:
Goran1987

#1516 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Goran1987 »

General War wrote: 10/09/2021 10:09
Goran1987 wrote: 10/09/2021 09:26

Nije bila u tolikoj mjeri i razumljiva je, i dejton je bio kompromis, nijedna strana nije bila potpuno zadovoljna.

Dodik i jeste jedna od posljedica uplitanja sa strane, stranci su ga i postavili.

Sta je cudno da su Srbi nakon nelegalnog proglasenje kosova postali radikalniji u zahtjevima? Zar im to nije pokaz kako zapadne zemlje zabole i za dogovore ranije i za pravo.

Mislim da je postojao vremenski okvir kada se moglo vise napraviti na bazi dogovora tri strane, sad su vec su zauzeti dijametralno suprotni stavovi i bez nekog novog nacelnog dogovora ne vidim kako se mogu pribliziti.

Moje misljenje je da Hrvatima treba dati ono sto oni nazivaju legitimnim predstavljanjem a poslije se fokusirati samo na one stvari oko kojih se mozemo dogovoriti.

Ionako nas nece biti za 50 godina da popunimo pola danasnjih gradova...

Za razliku izmedju unitarne RS i unitarne BIH, pogledati pod Srbe u federaciji, kakva prava imaju i kako zive tamo gdje su se vratili.... Mada ni to nije bitno, Srbi iz RS vecinski ne zele unitarnu BIH i to svako ko zeli da gradi drzavu sa Srbima ako ima takvih treba da prihvati. .
Interesantna je cinjenica kod nas da kad nesto potpises, tek onda se pocnes zalit na ono sto si potpisao.
Na kakav dogovor mislis? Sta su to predstavnici srba predlagali?
Kosovo nije Bosna, niti je ko obecao srbima da ce im se kosovo vratiti...procitaj jos jednom ako zelis sta je kumanovski sporazum kazao...drugo, dvolicnost srpske pozicije...a Kosovu se poziva na UN rezoluciju...ali ce zato ignorisati UN rezolucije po pitanju BiH.
Moje je opet misljenje, da morate u PC bosnjacima i hrvatima priznati sva ona prava sto su u ustavu PC...a sto svjesno ignorisete, prije nego sto bi trebali slusati tvoje misljenje po pitanju hrvata u federaciji sto uopste ustavno nije definisano.
Po pitanju statusa srba u federaciji...kako se zove podpredsjednik federacije, kako se zove glavni tip u kantonu Sarajevu, koga su birali za gradonacelnila sarajeva...i kako se zove tip koji ga je minirao? Nemoj tako proizvoljno donositi ocjene...edukuj se pa iznesi cinjenice, umjesto da bezveze mutis vodu.
Napisah duzi odgovor pa ne prodje, izgubih ga...sutra...
hd2000

#1517 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by hd2000 »

DonieBrasco wrote: 10/09/2021 20:44 Ja mislim da jedan jedini slucaj ovog negiranja nece proci na sudu sve ce se odbaciti ili biti oslobođeno.

Na zalost tako je.
Polahko. Tek je donešen. Zakon će biti tu 100 godina, ako ne i više. Sa druge strane, velike su mogućnosti. Od sankcija Visokog predstavnika zbog negiranja, do odbijanja saradnje sa negatorima genocida. Na stranu, što sada svako može podnijeti prijavu i time malo zagorčavati život negatorima.

Nisam pravnik, ali da li bi se prijava mogla podnijeti Kantonalnom sudu, pa kad prvi put stupi u Sa bude uhapšen?
Last edited by hd2000 on 11/09/2021 08:01, edited 1 time in total.
hd2000

#1518 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by hd2000 »

zavrzlama wrote: 10/09/2021 20:15
DonieBrasco wrote: 10/09/2021 20:09 Izenađen sam da nije jos bio u Zagrebu na sastanku sa Milanovicem i Plenkovicem.
Nema potrebe.....on je svako njihov igrac,zna sta treba da radi.
Neko je ranije dobro prokomentarisao. Je li on misli da zbog Katolika dovede Tursku, a time i Rusiju u BiH. Svakako su Bošnjaci nepovjerljivi prema Evropi i malo nam treba da se zainatimo. Pravoslavci su svakako naklonjeni Rusiji.

Ako VP i nametne tako nešto, biće u dogovoru s Bakirom, koji će se kriti iza odluke VP-a. Evo, već je pristao na televiziju Herceg-Bosne:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-n ... /190410079
Što se tiče kanala Herceg-Bosne, imamo 100 kanala, pa neka to bude eto i 101.
Tako će i sutra biti: "Znate nije treći entitet, već samo izborna jedinica. Ako je to cijena relaksacije odnosa, bla, bla, moderna evropska država, bla, bla, sada moramo zadržati mlade bla 100k radnih mjesta..." - na ovo mjesto možete ubaciti bilo koje govno servirano iz SDA kuhinje, svakako se više ne zamaraju da budu logični.
ako te pitaju

#1519 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

Najveći problem tzv. "probosanski" stranaka koje zagovaraju unitarističku BiH tamo gdje su večina, a tamo gdje nisu većina su protiv građanske opcije (Mostar) jeste što svaku mogućnost dogovora o karakteriziraju kao "izdaja".

Dva od tri konstitutivna naroda su protiv građanske opcije, a što nije čudno kada su kompleksne države u pitanju.

Što se tiče TV Herceg Bosne puno bi pametnije bilo da su HR atima dozvolili kanal tipa FTV 2 pa da i Hrvati plaćaju pretplatu za javni servis. Što je bio problem u tome? Konstantno se plaše novim ratom, Herceg Bosnom i sl.

U Mostaru većina (Hrvati) ne mogu namećati odluke Bošnjacima. I nikom ništa. Čak što više, grad se gradi, renovira, pa mislim da smo svi zadovoljni novim gradonačelnikom.

Riječ konstitutivan znači nešto bez čega se ne može. Jeli BiH moguća kao država 3 ravnopravna naroda, konstitutivna zajedno sa ostalima. Pa takva je oduvijek i bila.
basar

#1520 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by basar »

L u c i f e r wrote: 10/09/2021 23:03 Ne znam kako im vise ne dosadi to srbovanje... :roll:
Zato što postoji vjerska organizacija koja konstantno generiše fašizam. Ona je uvijek u sprezi sa vlastima.
moa

#1521 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by moa »

ako te pitaju wrote: 11/09/2021 09:39 Najveći problem tzv. "probosanski" stranaka koje zagovaraju unitarističku BiH tamo gdje su večina, a tamo gdje nisu većina su protiv građanske opcije (Mostar) jeste što svaku mogućnost dogovora o karakteriziraju kao "izdaja".

Dva od tri konstitutivna naroda su protiv građanske opcije, a što nije čudno kada su kompleksne države u pitanju.

Što se tiče TV Herceg Bosne puno bi pametnije bilo da su HR atima dozvolili kanal tipa FTV 2 pa da i Hrvati plaćaju pretplatu za javni servis. Što je bio problem u tome? Konstantno se plaše novim ratom, Herceg Bosnom i sl.

U Mostaru većina (Hrvati) ne mogu namećati odluke Bošnjacima. I nikom ništa. Čak što više, grad se gradi, renovira, pa mislim da smo svi zadovoljni novim gradonačelnikom.

Riječ konstitutivan znači nešto bez čega se ne može. Jeli BiH moguća kao država 3 ravnopravna naroda, konstitutivna zajedno sa ostalima. Pa takva je oduvijek i bila.
1. Pišeš gluposti unitarna država je na cijeloj teritoriji a ne samo u njenim dijelovima.

2. Principi demokratije je da većina odlučuje.

3. Srbi u Hrvtaskoj ne mogu koristiti ni ćirilicu i samo 38K gradjana je dalo pristanak na 1,00 KM pretplate za HB televiziju.

4. Grad mostar je otprilike 50/50 tako da dole nema većine.

5. Konstutivan je neko ko radi na boljem sutra a ne da se slika sa Haškim optuženicima i da ide na proslve 9. Januara.

6. Zašto bi Ćirličar odlučivao o mojoj sudbini kada mogu birati nekoga ko će raditi za moje interese.

7. Bosanski katolici nisu ugroženi to je samo šuplja i to svi znamo.

8. U BiH nešto može a u Hrvatskoj i Srbiji to ne može.

Dosadni ste više i urediti BiH kako je uređen Brčko Distrikt. Eto tamo nema majoriziranih niko se ne žali sistem funkcioniše manje više i pokazalo se da može tako.
General War

#1522 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

ako te pitaju wrote: 11/09/2021 09:39 Najveći problem tzv. "probosanski" stranaka koje zagovaraju unitarističku BiH tamo gdje su večina, a tamo gdje nisu većina su protiv građanske opcije (Mostar) jeste što svaku mogućnost dogovora o karakteriziraju kao "izdaja".

Dva od tri naroda nose zato kriz UZPa i Genocida...pa sad ako im se to isplati u nedogled nosati ga na svakom mjestu dok ne pukne film....boze moj, imat ce kad potomci kajat se.
Rijec konstitutivan nista ne znaci, vec jesi li HDZ...i Zeljko je konstutivan...ili nije?
Ne smaraj sa fasizmom, ziv bio...
ako te pitaju

#1523 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

Dva od tri naroda nose zato kriz UZPa i Genocida...pa sad ako im se to isplati u nedogled nosati ga na svakom mjestu dok ne pukne film....boze moj, imat ce kad potomci kajat se.
Rijec konstitutivan nista ne znaci, vec jesi li HDZ...i Zeljko je konstutivan...ili nije?
Ne smaraj sa fasizmom, ziv bio...
Koje floskule i gluposti. Da te podsjetim da grijehe Njemačke u 2 svj. ratu... Ja i? Riječ konstitutivan ite kako puno znači bez obzira koliko nastojali minimalizirati riječ ravnopravnost, konstitutivnost i sl.

Naravno da je i Željko Komšić konstitutivan. Tko to spori?

Napokon je EU i svijet vidio gdje je problem, a kao i kod čovjeka, kad se uspostavi pravilna dijagnoza tada slijedi i terapija, a nakon toga i ozdravljenje čovjeka.

Nadam se da će BiH napokon krenuti kao ozdraljenju.

Steže se omča oko korumpiranih tužitelja, ubojice djece, pa ako i hoće oko negatora genocida, ali i oko promašene politike koja je vodila samoprogašna "probosanska" strana, koja gle čuda, ima samo podršku kod jdnog naroda.
Benjo34

#1524 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Benjo34 »

Nek je bitno liječit one što ukazuju na nastavak genocid e i uzp politike, nek nisu bolesni oni koji je još zagovaraju
:lol:
ako te pitaju

#1525 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

1. Pišeš gluposti unitarna država je na cijeloj teritoriji a ne samo u njenim dijelovima.
Koja glupost. '' Unitarna država je država kojom upravlja centralna i jedinstvena vlast pri čemu je ta centralna vlast u konačnici i vrhovna, a sve ostale administrativne jedinice (niži nivoi vlasti) koriste samo ovlasti koje im je dodijelila centralna vlast.''
Unitarna država bi BiH bila da je sva vlst u Sarajevu, i da se tu donose odluke, ali vidiš u BiH to baš i nije tako.
To bi Bošnjaci željeli, ali nemoguće je ostvariti, jer BiH je složena država, sastavljena od 2 entiteta i tri konstitutivna naroda. BiH je jedna od najsloženiji država na svijetu.

2. Principi demokratije je da većina odlučuje.
Ne. demokracija znači -narod vlada. U BiH je Ustav jasno naglasio tri državotvorna naroda u zajednici sa ostalima koji su nadkrovljujuće načelo Ustava BiH.

3. Srbi u Hrvtaskoj ne mogu koristiti ni ćirilicu i samo 38K gradjana je dalo pristanak na 1,00 KM pretplate za HB televiziju.
Kakve veze Srbi imaju sa Hrvatskom. Pročitaj malo Ustave u Hrvatskog pa ćeš vidjeti, počevši od 1941 godien da se uvijek naglašavalo da je hrvatska država hravstkog naroda, zajedno sa radničkom klasom ( SR Hrvatska), a samo Ustav iz 1974 godine propisuje Hrvatski narod, zajedno sa srpskim.....
Nek plaća ko želi, a gdje su cifre kantona gdje su Hrvati većina, + općine.
Puno je pametnije bilo d aje obveza da se plaća FTV ili BHT a da ima kanal na hrvatskom jeziku. Ovako, imate da Hrvati ( mislim 99% ) ne plaćau pretplatu, a sad će se od novaca kantona, općina, javnih poduzeća ( Elktroprivreda HZ HB , HT) plaćati RTV HB. opet promašaj bošnjačke politike koja je smatrala da hrvatima ne treba kanal na hr jeziku, i da je bolje da ima samo FTV kojoj uređivačku politiku uređuju samoproglašene ''probosanske'' snage.

4. Grad mostar je otprilike 50/50 tako da dole nema većine.
Interesantno. Pa dobro, znaš li objasniti zašto onda samoproglašene ''probosanske'' snage nisu pristali na princip jedan čovjek jedan glas....kao npr. u Tuzli,Zenici???
5. Konstutivan je neko ko radi na boljem sutra a ne da se slika sa Haškim optuženicima i da ide na proslve 9. Januara.
Te gluposti koje navodiš, povezivanje konstitutivnosti sa haškim ratnim zločincima i 9. januraom, je sam dokaz da nemaš argumenata. Konstitutivnost znači NEŠTO BEZ ČEGA SE NE MOŽE., jednakopravan........ samo odlučujem.
6. Zašto bi Ćirličar odlučivao o mojoj sudbini kada mogu birati nekoga ko će raditi za moje interese.

Ti imašpravo na svog predstavnika koji će odlučivati o tvojoj sudbini. Koje licemjerstvo i sebičnost. Izabrat ću sebi Bakira a njima Željka. E vidiš, mene zaboli neka stvar tko će zastupati tvoj narod i tvoje interese. Nadam se da ćeš tu izabrati najbolje za sebe i za tvoj narod. ALi , tko će predstavljati moj narod na mjestima gdje se štite vitalni interes, to neka bude odluka mog naroda .
7. Bosanski katolici nisu ugroženi to je samo šuplja i to svi znamo.
Ne mogu govoriti za Ćehe, Njemce, Slovake, Mađare koji žive u BiH i koji su katoličke vjere. Kao Hrvat, pripadnik državotvornog naroda u Bosni i Hercegovini, mogu reći da su Hrvati ugroženi . Ne zbog Bošnjaka ili Srba. U političkom smislu, ugroženi su jer im drugi narod bira predstavnike, tako da u Domu naroda FBiH imamo 4 člana od 17 koje nisu birali Hrvati. Imamo člana predsjendištva iz reda hrvatskog naroda koji nije dobio 0,1 % podrške hrvatskog naroda i nepoželjan je na prostorima gdje su Hrvati u većini.
Da, Hrvati su ugroženi i zbog nefunkcionalne države,kao državljani EU lagano odlaze tamo gdje im je puno bolje. Drugi ( Bošnjaci i Srbi) ne odlaze samo zbog težih kriterija za zaposlenje u EU. Dakle, svi bi otišli.
8. U BiH nešto može a u Hrvatskoj i Srbiji to ne može.
Usporedi se sa sličnim država ( Belgija, Švicarska ). Pusti države koje imaju republička uređenja. BiH nije Republika.
Dosadni ste više i urediti BiH kako je uređen Brčko Distrikt. Eto tamo nema majoriziranih niko se ne žali sistem funkcioniše manje više i pokazalo se da može tako.
https://www.vecernji.ba/svatovi-nisu-mo ... avu-615530
Locked