Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
erentedia

#951 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by erentedia »

...
Last edited by erentedia on 08/09/2021 16:34, edited 1 time in total.
Maliodmene

#952 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Maliodmene »

Eto Smit vec dobio po usima. Bit ce onako kako amidza Bajden kaze. :bih: :bih:
Milenkov buraz

#953 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Milenkov buraz »

Horcrux wrote: 08/09/2021 16:30
dale cooper wrote: 08/09/2021 16:11 https://www.klix.ba/vijesti/regija/ange ... /210908090

Stiže Angela da smiri situaciju. :D
Offtopic: Posto joj je ovo zadnja godina i zadnja posjeta, trebalo bi da je Majke Srebrenice krunisu kao Kraljicu Evrope.
To ti govori nešto drugo, apropo Kolinde, da Bošnjaci generalno žele dobre odnose sa Hrvatima pa i onda kada im ovi rade o glavi. Riječ je i o naivnosti i neiskvarenosti koju srećemo kod djece.
RajaJA

#954 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

exliberal-ex wrote: 08/09/2021 15:43 Ah jos uvijek o Turcima...jel ovaj rajaja klonirani hartar sa turske teme, sve mi se cini da jest.

Tri stvari hocu da napisem

1.Turska ce Bosnu branit...
Turska gleda na Bosnu kao na siroce, ono udjelit cu ti malo hrane i odjece dok ce drugima kupit auto ( pogledajte kako saradjuju sa Srbijom a kako sa Bosnom).Uostalom sultan nece zivjet dovjeka, sutra moze doci druga politika garnitura koja ce imat skroz drugacijij pristup Bosni, sultan je vec izgubio vece gradove , vlada zahvaljujuci podrsci sela.

2. Amerika i Bosna....kome poslije povlacenja iz Afganistana nije jasno kolio je Americi stalo do drugih drzava jos uvijek zivi u zabludi. Neki dan postavih Amerika je ostavila vise vojne opreme talibanima nego sto vecina Nato drzava ima....zasto mislite da su oni opsjednuti Bosnom, to Bosna ima neki jak strateski polozaj?..nema, to Bosna ima neko prirodno bogatstvo sto americi treba...nema...to Bosna ima neku stratesku luku koja bi mogla Nato ili Rusij pomoci...nema...Ako im treba vojni saradnik u regionu imaju Hrvatsku i njenu teritoriju, jos uvijek su na Kosovu

3. Prijetnje sto ovdje neki pisu , ako nas zatvore taj dio ce postat gnijezdo radikalizma.
Bosnjacki dio je manje vise zatvoren i sta? Vise radikalista je otislo iz Francuske,Njemacke i Engleske u Siriju da se tamo bori nego iz Bosne, vise muslimana zivi u Njemackoj nego u Bosni...mladjarija se ili iseljava ili planira da izadje, ostali su starci...o kojoj prijetnji vi govorite.
Greska greska i opet greska. Da si procitao Tursku doktrinu vanjsko politicku znao bih sta su cijelevi Turske na balkanu. Pise ovo:
"Najveca prijetnja po Turske interese na balkanu moze dolaziti od strane Srbije. Zbog toga Turska kroz investicije i diplomatiju mora pridobiti Srbiju kako bi se ista ponasala u skladu sa Turskim interesima."
"Turska mora uciniti sve da vojno i ekonomski jaca Albance i Bosnjake. Turska se nemoze osjecati sigurnom u Anadoliji i Donjoj Thraciji bez jake geo politicke pozicije Bosnjaka i Albanaca, Otomanskih residua."
"Turska mora sve uciniti da poveze Bosnjake Sandzaka i Bosnjacke zjedinice u BiH."
"Ukoliko parametri historije budu dovele Bosnjake i Albance do novih iskusenje Turska mora biti spremna da vojno brani ova dva muslimanska naroda radi svojih vlastitih interesa."
Sve sto je zapisano u Strategijskoj Dubini vidimo da se ostvaruje. Autoput Sarajevo-Sandzak Beograd Sarajevo spaja Bosnu sa Srbijom, Albanijom, Kosovom, Crnom Gorom i Bosnjake BiH (Sarajevo i Tuzlu) kao i Bosnjake BiH i Sandzaka. Turska naoruzava Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i BiH. Turska je prisutna sa velikim investicijama u Srbiji i time se nad Srbijom ima ogroman uticaj. Jedna greska Srbije i tih investicija nema. A to znaci na desetine hiljada porodica bez posla.
BHCluster

#955 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BHCluster »

Milenkov buraz wrote: 08/09/2021 16:28
ako te pitaju wrote: 08/09/2021 16:09 Koji napad panike Komšića.
Bit će da mu je ostalo još kredita za stan, a plaća od 6.000 KM doooobra.
Odbrojani su mu dani na mjestu predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Šteta što se ne kandidira za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka jer bi bilo zanimljivo koliko bi glasova dobio.
Ja bih baš rekao suprotno da je kod HNS-a vidljiva nervoza. Evo recimo reakcija na izjavu Sejdića je bila gotovo identična tvojoj.
HNS poručio Sejdiću: Misliš li da bi Bošnjaci ikada glasali za tebe?
Sve i da hipotetički zamislimo da niko ne bi glasao od Bošnjaka za Sejića postavlja se pitanje da li to HDZ smatra da se problem Sejdić-Finci ne treba rješavati kada svakako po njim "niko ne bi glasao za njih/njega"? :( Većeg klerofađizma nisam još čuo.

A Komšić je dobro rekao da smo zadržali konstitutivnost iz propalog sistema, pa ako je taj sitem vrijednosti propa opravdano se postavlja pitanje zadržavanje te vrijednosti "konstitutivnosti", zato ne čudi galama Radmana.
Pa upravo je HDZ pitanje Sejdić-Finci pretvorio u "Hravtsko" pitanje. Toliko o dobronamjernosti "nositelja eUropskih vrijednosti".
Milenkov buraz

#956 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Milenkov buraz »

ako te pitaju wrote: 08/09/2021 16:31

Ja bih baš rekao suprotno da je kod HNS-a vidljiva nervoza. Evo recimo reakcija na izjavu Sejdića je bila gotovo identična tvojoj.

Sve i da hipotetički zamislimo da niko ne bi glasao od Bošnjaka za Sejića postavlja se pitanje da li to HDZ smatra da se problem Sejdić-Finci ne treba rješavati kada svakako po njim "niko ne bi glasao za njih/njega"? :( Većeg klerofađizma nisam još čuo.
Pa bilo bi zanimljivo, da li oni koji su nametnui Komšića Hrvatima, bi glasali za Komšića da ih predstavlja i da ima mehanizam zaštite vitalnog interesa tog naroda u svojim rukama.
To bi baš bilo zanimljivo.

Komšić je sve nervozniji, pročitan je, a ne može više ložiti ni Bošnjake sa svojim nebulozama.
Naravno da bi imao, sigurno manje glasova, ali bi sigurno imao. Znam na šta se cilja ovdje, ko veli Bošnjaci glasaju samo za Komšića iz razloga da naude Hrvatima. Ovdje vidimo elementarnu nepoznanicu kod Hrvata da u stvari ne poznaju ljude sa kojima žive u F.BiH.
Yamcha

#957 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Yamcha »

Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 16:11 Nisam uopšte negativan, nastojim biti realan, mislim da griješite u pojedinim stavovima pa ću pokušati u ovom postu odgovoriti nekolicini vas.

Ekonomija i natalitet su bila oružja kojima smo se trebali boriti za BiH, ne u Sarajevu, Tuzli, Zenici ili Bihaću nego upravo na prostorima gdje je te iste BiH bilo i ima najmanje. Umjesto toga, pogubnom politikom smo dodatno raselili i osiromašili te prostore, tjerajući sopstveni narod prvo u egzodus na "sigurne" teritorije unutar FBiH a onda i sa tih prostora u bijeli svijet u borbi za puku egzistenciju.

Upravo na primjerima "mrskih" židova i srba vidimo rezultate takvog vida širenja, s tim da su ovi drugi mnogo češće posezali za radikalnim i nasilnim metodama kojima kao brane svoja prava i teritoriju mada ni ovi prvi nisu nešto kao mnogo bolji. Uglavnom, pogotovo kada su židovi u pitanju, kupuj i naseljavaj, potčini prvo ekonomski one druge da su ovisni o tebi, natjeraj ih da odustaju, one koji neće sada isti taru "legitimno" silom i niko kurcem da mrdne zbog istog. Ovime ne mislim da bošnjaci trebaju uopšte dolaziti u situaciju da silom zavladaju određenim prostorima i da bi im se uopšte isto i dozvolilo, čak naprotiv, sasvim mirnim putem su mogli doći u situaciju da prostom većinom izbore pravo na promjene u pogledu uređenja i budućnosti.

Naravno, velikom mudracu i vizionaru, ovo je nekako promaklo, haman je bio vazda pod stresom, nenaspavan i od brige za sopstvenim narodom, o okotu da i ne govorim.

Floskule tipa nije se moglo, mrski četnici ubiše i prognaše i poslije rata, ustaše isto tako, su samo odraz politike straha koju je SDA skupa sa partnerima kreirala jer im je isto odgovaralo. Primjera radi, ja sam lično donedavno radio u firmi iz RS-a, uredno išao na posao kod gazde srbina i ništa osim para mi nije falilo al' to je već drugi par opanaka i problem radničke klase generalno u BiH. Da bi recimo sad se krenulo sa politikom naseli i ulaži je već pomalo kasno, mada su i dalje najbrojniji, bošnjaci su poput drugih izgubili dosta stanovništva uglavnom zbog ekonomije i problema opstanka tako da je ekonomija u stvari najbitniji faktor odbrane BiH.

Što se tiče zablude da SDA i Bakir nisu jest' jednako bošnjaci vidimo u ponašanju MZ i svjetske diplomacije uopšteno, zna se sa kim sjedaju za sto i dogovaraju, to ni u jednom slučaju nisu predstavnici takozvane opozicije.

Sve u svemu, podvući ću još jednom, za sve što nas je snašlo i snalazi možemo isključivo biti zahvalni prvenstveno SDA i sve račune bi istima trebalo dostaviti na naplatu a kako stvari stoje oni su se već pobrinuli da iste nema ko dostaviti tako da nam je prihvatiti sudbinu ma kakva god da je.

SDA nastala 90tih, a i prije su nas jednako handrili.
Teže je zauzeti Sarajevo sa 500.000 stanvnika nego sa 200.000. A ono što Srbi NAJVIŠE žele je Sarajevo. Bukvalno pate za njim.
RajaJA

#958 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

Maliodmene wrote: 08/09/2021 16:33 Eto Smit vec dobio po usima. Bit ce onako kako amidza Bajden kaze. :bih: :bih:
Gdje?
ako te pitaju

#959 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

BHCluster wrote: 08/09/2021 16:37

A Komšić je dobro rekao da smo zadržali konstitutivnost iz propalog sistema, pa ako je taj sitem vrijednosti propa opravdano se postavlja pitanje zadržavanje te vrijednosti "konstitutivnosti", zato ne čudi galama Radmana.
Pa upravo je HDZ pitanje Sejdić-Finci pretvorio u "Hravtsko" pitanje. Toliko o dobronamjernosti "nositelja eUropskih vrijednosti".
Ne znam zašto svima lijepitw etiketu da je HDZ-ovac ako kritizira nametanje Komšića.

Ja sam recimo za provođenje svih odluka Europskog i Ustavnog suda BiH.

Tvrdim da je nametanje Komšića protivno odlukama Europskog i Ustavnog suda.
Napisao sma 50 puta na temelju čega ovako mislim.

Iskreno, još me nitko nije demantirao.

Zapravo, moji stavovi su identična Schmidtovim.
Ne disoluciji BiH.
Ne lažnom predstavljanju.
Maliodmene

#960 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Maliodmene »

RajaJA wrote: 08/09/2021 16:39
Maliodmene wrote: 08/09/2021 16:33 Eto Smit vec dobio po usima. Bit ce onako kako amidza Bajden kaze. :bih: :bih:
Gdje?
Same izjave. Btw u Njemackoj Zeleni ce dobiti izbore, sto znaci samo jos bolja situacija za nas. Oni najvise i zagoravaju gradjansku BiH.
ako te pitaju

#961 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

Gdje?
Bajden? Jel to onaj što je potrošio bilijuna dolara U Afganistan, pa ga Talbini protjerali sa papučama na nogama i Kalašnjikovima?
RajaJA

#962 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

ako te pitaju wrote: 08/09/2021 16:48

Ne znam zašto svima lijepitw etiketu da je HDZ-ovac ako kritizira nametanje Komšića.

Ne disoluciji BiH.
BiH je samo moguca kao gradjanska drzava. To znaci da svako moze birati svakoga i da vecina vlada a ne da je nekome zagarantovano pravo da vlada po etnickom principu. Ako si dobro slusao Schmidta onda znas da je rekao da je jedina moguca buducnost BiH gradjanski princip a ne etnicki.
ako te pitaju

#963 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

Maliodmene wrote: 08/09/2021 16:48

Gdje?
Same izjave. Btw u Njemackoj Zeleni ce dobiti izbore, sto znaci samo jos bolja situacija za nas. Oni najvise i zagoravaju gradjansku BiH.
I ovo mi je fascinatno.... Netko drugi će riješiti BH probleme.
Ista priča počevši od 1992 godine.. :-)
Billy The Pljuc

#964 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Billy The Pljuc »

Yamcha wrote: 08/09/2021 16:38
SDA nastala 90tih, a i prije su nas jednako handrili.
Upravo zbog ovoga i velim da smo imali itekako osnovu i primjere na koje se možemo ugledati u kreiranju ciljeva i politike opstanka na ovim prostorima ALI mudrac i vizionar je nekako uspio fuliti čitav balun.

Bitnije je meščini bilo izboriti se za ekskluzivitet u predstavljanju i osigurati poluge enormnog bogaćenja određenog kruga ljudi, jbmlga ovo se ne može ignorisati jer zaista jeste tako.
ako te pitaju

#965 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

RajaJA wrote: 08/09/2021 16:50

Ne disoluciji BiH.
BiH je samo moguca kao gradjanska drzava. To znaci da svako moze birati svakoga i da vecina vlada a ne da je nekome zagarantovano pravo da vlada po etnickom principu. Ako si dobro slusao Schmidta onda znas da je rekao da je jedina moguca buducnost BiH gradjanski princip a ne etnicki.
Građanski model je jedino moguć na način da se BiH preustroji na 3 entiteta i svak ima građanski model.

Drugačije...... Nema šanse.
RajaJA

#966 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

ako te pitaju wrote: 08/09/2021 16:49

Gdje?
Bajden? Jel to onaj što je potrošio bilijuna dolara U Afganistan, pa ga Talbini protjerali sa papučama na nogama i Kalašnjikovima?
Vi niste Talibani. Vi za 2000 eura idete u Irsku da cistite toalete a u ratu ste porazeni i protjerani iz cijele srednje Bosne te onda Srbima bjezili da vas prihvate na Vlasicu. Pusti ti Talibane, oni se bore do zadnjeg jer misle da je najveci uspjeh poginuti na Alahovom putu. Vi ste totalno drugi par opanaka i jedva mozete dobaciti do 7% glasova u BiH.
RajaJA

#967 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

ako te pitaju wrote: 08/09/2021 16:51

Građanski model je jedino moguć na način da se BiH preustroji na 3 entiteta i svak ima građanski model.

Kako nema sanse. Fino se biraju Hrvati iz Sarajeva u Domu Naroda vecinskim Bosnjackim glasovima. To je demokratije. I naravno da vi nemate instrumente da to zaustavite. Jedini razlog zasto se to jos neradi je zato sto kriminalna SDA ima dil sa HDZ-om. Amerikanci i Britanci lajkuju vase preglasavanje a za Schmidta moramo tek da vidimo.
Maliodmene

#968 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Maliodmene »

Koja budala misli da je Amere neko protjero? :lol: :lol:

Ameri napustaju teritoriju samo ako su zavrsili svoj posao tamo.
Nebozemlja

#969 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nebozemlja »

ako te pitaju wrote: 08/09/2021 16:49

Gdje?
Nije, to je prvenstveno Bush.
Kikibombona

#970 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kikibombona »

Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 13:18 Kakva Turska kakve pičke materine...

Ovo što se moglo čuti sa Šmitovog prigodnog skupa, kako iz njegovih tako i iz drugih usta sasvim sigurno gasi nadu da će BiH ikada postati normalna država. Vrlo moguće je, ukoliko USA ostane po strani, da nas čeka i disolucija u nekoj budućnosti.

Vjerovati da će neka Turska izboriti nešto drugo mimo onoga što EU kaže je naivno razmišljanje, oni su tu da samo potvrde konačno rješenje i primat vladara po krvnoj liniji na dijelu teritorije koji će eventualno pripasti bošnjacima.

U svemu tome, ukoliko se naravno situacija bude razvijala u tom pravcu, jedina olakotna okolnost možda bude eventualna mogućnost da kao takvi postanemo dio nekakve EU i da nam se omoguće osnovne ljudske slobode poput kretanja i prava na rad.

Ni ovo što se trenutno dešava, mislim na spremnost Njemačke da prihvata i omogućava sve lakši dolazak radne snage, se ne dešava bez razloga i ide u prilog gore napisanom.

Možda ja i griješim u procjeni ali mi sve iskreno miriše na isto.

Da ne bude zabune, ne krivim ja Šmita ili bilo koga drugog ko zastupa stavove Njemačke, mogu samo da krivim velikog mudraca, vizionara koji nas je i doveo u ovakvu situaciju a imali smo šansu da se makar izborimo za bolju poziciju u ovo proteklih decenija.
Ljudi se trebaju pogledati u ogledalo i zapitati zasto bi neko na zapadu podrzao nacionalisticku, konzervativnu i vjersku SDA koja je ideoloski bliza strankama u Ankari i Bagdadu nego u Briselu i Amsterdamu.

...

Pro-BiH snage za ovih 20 godina nisu ponudile multietnicku, liberalnu i proevropsku opciju partnerima u Evropi.

Ako neko misli da ce Stefan i Zak podrzati BH verziju Muslimanskog bratstva velika je budaletina.
ako te pitaju

#971 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

RajaJA wrote: 08/09/2021 16:53

Kako nema sanse. Fino se biraju Hrvati iz Sarajeva u Domu Naroda vecinskim Bosnjackim glasovima. To je demokratije. I naravno da vi nemate instrumente da to zaustavite. Jedini razlog zasto se to jos neradi je zato sto kriminalna SDA ima dil sa HDZ-om. Amerikanci i Britanci lajkuju vase preglasavanje a za Schmidta moramo tek da vidimo.
A vidiš.... "hebu" te stavovi Ustavnog suda BiH i Europskog suda da narodi moraju imati legitimne predstavnike.
Građansku ni ja ni ti nećemo doživjeti, ni naša djeca.

BiH država ravnopravnih naroda.

Komšić vas je ložio da je normalno da Bošnjaci nameću Hrvatima predstavnike, ili da je Ustav pogrešno preveden :lol:

Show se nastavlja.
RajaJA

#972 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

ako te pitaju wrote: 08/09/2021 17:03
RajaJA wrote: 08/09/2021 16:53

A vidiš.... "hebu" te stavovi Ustavnog suda BiH i Europskog suda da narodi moraju imati legitimne predstavnike.

Komšić vas je ložio da je normalno da Bošnjaci nameću Hrvatima predstavnike, ili da je Ustav pogrešno preveden :lol:

Show se nastavlja.
To su stavovi ustavnog suda BIH samo u tvojim snovima. Stavovi ustavnog suda su stavovi Amerikanaca jer u tom suda imas Bosnjacko Americku vecinu. Zato Covic i Dodik i bojkotuju taj sud. A imamo i odluke evropskog suda i Sejdic Finci i izjave Schmidta i EU parlamenta o gradjanskom uredjenju BiH i kako je konstituvnost protiv evropskih vrijednosti. Nemoze 7% Hrvatskih stranaka imati vise od 7% moci. To nije demokratija nego diktatura manjina. Vi cete imati 7% moci lijevo ili desno. Ili cemo vas preglasavati ili ce Schmidt promijeniti izborni zakon. Mada ovo 7% ce pasti na 3-4% za par godina. I 7% je mnogo. Vi ste nacionalna manjina.
Milenkov buraz

#973 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Milenkov buraz »

To ne stoji ni u Vašingtonskom niti u Dejtonskom sporazumu, zašto bi neko pristajao na to tek tako za džaba. Kakva tri entiteta, napraviti još jednu RS u F.BiH? Ni u ludilu, možda ni tada. Eto napravite prvo vi u RS-u građanski entitet, pokažite nama divljacima kako se to radi pa ćemo mi za vama. :mrgreen:
ako te pitaju

#974 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

RajaJA wrote: 08/09/2021 17:06
ako te pitaju wrote: 08/09/2021 17:03

Show se nastavlja.
To su stavovi ustavnog suda BIH samo u tvojim snovima. Stavovi ustavnog suda su stavovi Amerikanaca jer u tom suda imas Bosnjacko Americku vecinu. Zato Covic i Dodik i bojkotuju taj sud. A imamo i odluke evropskog suda i Sejdic Finci i izjave Schmidta i EU parlamenta o gradjanskom uredjenju BiH i kako je konstituvnost protiv evropskih vrijednosti. Nemoze 7% Hrvatskih stranaka imati vise od 7% moci. To nije demokratija nego diktatura manjina. Vi cete imati 7% moci lijevo ili desno. Ili cemo vas preglasavati ili ce Schmidt promijeniti izborni zakon. Mada ovo 7% ce pasti na 3-4% za par godina. I 7% je mnogo. Vi ste nacionalna manjina.
Hoćeš da ti citiram dijelove presuda?
Citirao sam ih 50 puta....
Hoćeš da ti citiram gdje Sud u Strasbourgu navodi da BiH ne može biti građanska država i da narodi moraju imati legitimne predstavnike.
Hoćeš da ti citiram odluke Ustavnog suda da je načelo konstitutivnih naroda nadjrovljuće načelo Ustava BiH.

Hoćeš?
BHCluster

#975 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BHCluster »

Ne disoluciji BiH.
Ako mozes citiraj mi dio odluke Europskog i Ustavnog suda po pitanju izbora Komsica.
Locked