Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#576 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hame_ »

madner wrote: 07/09/2021 09:39 Nema apsolutno ni jedan razlog da se udovolji ovim zahtjevima koji dolaze iz RH.

Deyton je plod kompromisa zasnovanog na stanju na terenu. Stanje na terenu se promjenilo, sada biti fin da se neko ne ljuti nema smisla.
Ovaj kao u šahu - fol žrtvuje kraljicu jer zna slijed partije nakon toga.

Mat!
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#577 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hame_ »

vee-jay wrote: 07/09/2021 15:56
Hame_ wrote: 07/09/2021 15:55

Kakve ba kutije, de pročitaj sa razumijevanjem.
Kako znas da je glas "hrvatski"?
Pa dodaš na izbornom listu (opcionalno): Prikaži podatke kako sam se izjasnio na zadnjem popisu stanovništva.

Čovjek je, po mom mišljenju, u pravu - Hrvati biraju svog člana predsjedništva (i treba da biraju člana iz Hrvatskog naroda, nemoj zajebavat).
vee-jay

#578 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

palermo wrote: 07/09/2021 15:58
vee-jay wrote: 07/09/2021 15:42

I o toj granici je govoreno hiljade puta, ali bit ce do Mostara ne dolaze vijesti tako brzo:

1. U Federaciji moze i direktni i indirektni izbor ako je isto tako u RSu -- asimetrija nije prihvatljiva.
2. Nadleznosti doma naroda u Federaciji svesti na nadleznosti u RSu.
3. Fer izbori.
dakle, ono što Bakir govori....ok, bitno je da su stigle dobre vijesti do Mostara, pa makar i kasnile....

samo, jes ti siguran da je ovo uspostavljeni konzensuz oko toga šta je minimum ?
Zato sam ti postavio linkove.
To je prica koju prica SDP i DF.
Ja koliko sam upratio nije bilo nista konkretno od NSa, moza je, ali nije doslo do mene.
vee-jay

#579 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

Hame_ wrote: 07/09/2021 16:21
vee-jay wrote: 07/09/2021 15:56

Kako znas da je glas "hrvatski"?
Pa dodaš na izbornom listu (opcionalno): Prikaži podatke kako sam se izjasnio na zadnjem popisu stanovništva.

Čovjek je, po mom mišljenju, u pravu - Hrvati biraju svog člana predsjedništva (i treba da biraju člana iz Hrvatskog naroda, nemoj zajebavat).
Dobro, ako sam Hrvat a zelim glasati za "Nehrvata"?
Ili ako sam "Ostali"?
exliberal-ex

#580 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by exliberal-ex »

Ama i pticama na grani je jasno da je politicka slika u Bosni svedena na tri etnije koje manje vise biraju iste nacionalne stranke od 90.
Posto nije doslo da smanjenja nepovjerenja u druge dvije etnije jedina sto je preostalo je fakticki priznat to, manite se price o multi multi, gradjanskoj itd...SDP je imao sanse da to postane poslije rata ali je usrao dobrim djelom i izborom ZK .

Postoje po meni dva nacina koji bi mogli da presjeku ovaj cvor

1. Eliminisat predsjedistvo, imate presjedavajuceg vijeca ministara sa 2 zamjenika i oni mogu vrist te protokolarne susrete i obaveze. Sve ostalo sto predsjednisto radi je ionako sviranje k****. VM ima rotacijski sistem koji manje vise funkcionise znaci mirna kapa.

2. Odrzat neku vrstu kongresa pred izbore gdje ce najvece nacionalne stranke ( i ko god da se pita iz tog korpusa) imenovat i odobrit minimalno 2 kandidata za clana predsjednistva iz tog naroda. Pa ako je prosao Zeljko na tom kongresu i ako je odobren od tog hrvatskog kongresa onda nije vazno ko za njega glasa.

ps. ako npr bosnjacki kongres kaze mi hocemo da kandidujemo ZK i BI da jedan od njih prestavljaja bosnjacku komponentu nista nemoze sprijecit da ZK bude predstavnik bosnjacke komponente, eto savrsenog primjera da se pokaze gradjanska opcija :wink:
Last edited by exliberal-ex on 07/09/2021 16:43, edited 1 time in total.
vatrogasac

#581 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vatrogasac »

Kako će uspjeti Schmidt pomiriti sve one evropske presude vezane za IZ sa HDZ-ovom željom da predstavlja Hrvate u Predsjedništvu....primjera radi?
Hame_

#582 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hame_ »

vee-jay wrote: 07/09/2021 16:32
Hame_ wrote: 07/09/2021 16:21

Ili ako sam "Ostali"?
Glasaj slobodno kao "nehrvat" za Hrvata, ali tvoj glas se ne pika u računici. Zašto? Pa zato što nisi Hrvat.

I de živ bio počni nuditi rješenja, a ne proturječiti onima koji ih nude.
ako te pitaju

#583 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

sitni svercer wrote: 07/09/2021 15:43
ako te pitaju wrote: 07/09/2021 15:30

šta su Kurdi?
etnicka grupa 8) ja koliko vidim ti poistovjecujes etnicku grupu i naciju 8) pripadnost naciji nije ogranicena ni vjerskom ni rasnom ni etnickom ni bilo kojom drugom pripadnoscu osim drzavnom 8)
Citiram
Pojam etnije je srodan s pojmom naroda i pripadnosti sustavu sličnih kulturnih vrijednosti. Europske etnije su na primjer Hrvati, Bošnjaci, Nijemci ili Rusi.

Etnička skupina i nacija je skoro identična stvar.

Bosanska nacija ne postoji, kao što i ne postoji Dalmatinska nacija.
U Ustavu BiH piše konstitutivni narodi..... Nema nigdje spomena "bosanci".
pinkman

#584 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by pinkman »

Jedan predsjednik pri cemu ne moze iz istog naroda biti predsjedavajuci VM kao ni predsjedavajuci PS.

Bosnjaka je najvise, ako izaberu predsjednika nece moci nikad imati predsjedavajuceg VM koji je bitniji i eto.
Haris.ba

#585 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

Dje je ona tema o razlici narod i nacija? Pa zar osnovne stvari su nejasne.

Nego, na temu. Ja sam u nacelu protiv da visoki predstavnik nametne zakone, konkretno izborni zakon bez sankcija.

Jer nema smisla. Onda fakat plliticari ne moraju nista da rade.

Znaci, da se rok 1 mjesec da se sprovedu presude ustavnog suda. Ako se ne sprovedu odgovorni u vlasti - smjena.
I onda nametanje zakona.
Last edited by Haris.ba on 07/09/2021 16:51, edited 1 time in total.
ako te pitaju

#586 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

Ili ako sam "Ostali"?
Ja kao Hrvat, ako želim glasati za Bakira koji se kandidirao za Dom naroda Hravata, ako dobije kvalificiraju podršku mog narod, zašto me Bakir ne bi mogao predstavljati?

Ako si ostali..... Bitno je da imaš pravo da se kandidiraš i da budeš biran ( to nam i Eur.sud poručuje).

Ako smatraš da možeš najbolje štiti interese svih konstitutivnih naroda kandidiraj se ti, sa još dva ostala kao i ti, pa bujrum... Ako ti Bošnjaci daju glas i legitimitet, predstavljaj ih.

To što sam ja Hrvat, ne može imati za posljedicu da se ja mogu kandidirati za člana pred., a ti iz ostalih ne može.
I napraviti u Domu naroda klub ostalih ili im dati duplo više pozicija nego što ih ima u klubovima naroda
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#587 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote: 07/09/2021 16:46 Dje je ona tema o razlici narod i nacija? Pa zar osnovne stvari su nejasne.
odeš da prijaviš dijete i nacionalnost ti upiše Bošnjak/Bošnjakinja :mrgreen:
nedavno je lik na forumu to stavljao, a i ja sam to vidio... u zahtjevu za rodni list
Haris.ba

#588 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote: 07/09/2021 16:51
Haris.ba wrote: 07/09/2021 16:46 Dje je ona tema o razlici narod i nacija? Pa zar osnovne stvari su nejasne.
odeš da prijaviš dijete i nacionalnost ti upiše Bošnjak/Bošnjakinja :mrgreen:
nedavno je lik na forumu to stavljao, a i ja sam to vidio... u zahtjevu za rodni list
Je li fakat nejasno da su Bosnjaci i nacija? I narod i nacija.
Hajvan

#589 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hajvan »

negatorima jeste
Haris.ba

#590 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

I igramo se drzave. A osnovne stvari ne znamo.
MarlboroGold

#591 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MarlboroGold »

mO k3 wrote: 07/09/2021 15:54 Jeste zaboravili presudu sejdic/Finci ??

Šta je sa njom…. Ukidanjem konstutivnosti je najbolje riješene
Konstitutivnost je prevaziđena i moraju se tražiti druga rješenja. Jedino se Hrvati za istu drže kao za slamku zbog njihovog broja.
Ako bi sutra postojala građanska država ona bi jedino postojala u okviru etnija - 3 većinska naroda i ostalih manjina i nikako drugačije - naravno svi jednaki i ravnopravni. Bosanac i Hercegovac kao većinska nacija je san, jer ne postoji kritična masa za tako nešto među Srbima i Hrvatima. Ne postoji čak ni među onima koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, jer bi time smatrali da bi izgubili ono za šta su se svo vrijeme borili i zalagali.
BAK-eV

#592 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

exliberal-ex wrote: 07/09/2021 16:38 ps. ako npr bosnjacki kongres kaze mi hocemo da kandidujemo ZK i BI da jedan od njih prestavljaja bosnjacku komponentu nista nemoze sprijecit da ZK bude predstavnik bosnjacke komponente, eto savrsenog primjera da se pokaze gradjanska opcija :wink:
Nikakav kongres mene ne obavezuje, da ja glasam po njihovom diktatu.
Glasam za koga ja hocu jer je to moje pravo.

I niko nema pravo da moj glas umanjuje zbog moje rase, vjere, porijekla, teksture lica .... :roll:
basar

#593 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by basar »

Mislim da je bezobrazno tvrditi da ne postoji bosanska nacija. Očigledno je da ljudi ne znaju šta je nacija a šta etnička pripadnost. Postoje nacije u kojima su manjinske etničke grupe jako male uz dominantnu većinu jedne etničke grupe, a postoje nacije u kojima su etničke grupe veće i ne postoji izrazita većina, tj. Brojnost jedne etničke grupe.

To izučite na primjerima hiljadugodišnjih nacija, kao što je recimo Iran. U Iranu postoji iranska nacija, a unutar nje koegzistira 3-4 veće etničke skupine i nekoliko manjih.

To što postoji bjelosvjetski projekat razgradnje takvih nacija u cilju slabljenja određenih nacija, to je druga priča.

Ideja da jedna etnička tvori jednu naciju je fašistička ideologija svojstvena evropi, koja je inače tradicionalno fašistički kontinent.
basar

#594 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by basar »

Problem Bosne nije postojanje 3 dominantne etničke skupine, nego nedostatak nacionalnog identiteta. Prava i ravnopravnost etničkih skupina je rješiva stvar.

Međutim postoje agresori koji su trenutno snažniji u odnosu na Bosnu i njenu naciju.

Posebno nam ide u prilog kulturalna sličnost ove 3 dominantne etničke skupine, i hiljadugodišnji suživot. Onaj ko ugrožava taj suživot, svjesno ili nesvjesno u konačnici želi uništiti Bosansku naciju tj. Državu.

I za vrijeme Tvrtka su postojale različite etnije, plemena itd. Zato se nazvao kraljem srblja između ostalog, dakle srpske etnije koja je i tada sačinjavala taj prošireni državni prostor.

:bih: :bih: :bih:
Hair sevap

#595 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hair sevap »

vee-jay wrote: 07/09/2021 15:42
1. U Federaciji moze i direktni i indirektni izbor ako je isto tako u RSu -- asimetrija nije prihvatljiva.
2. Nadleznosti doma naroda u Federaciji svesti na nadleznosti u RSu.
3. Fer izbori.
Men' se čini da je RS postala ideal kojem se teži?
exliberal-ex

#596 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by exliberal-ex »

BAK-eV wrote: 07/09/2021 17:10
exliberal-ex wrote: 07/09/2021 16:38 ps. ako npr bosnjacki kongres kaze mi hocemo da kandidujemo ZK i BI da jedan od njih prestavljaja bosnjacku komponentu nista nemoze sprijecit da ZK bude predstavnik bosnjacke komponente, eto savrsenog primjera da se pokaze gradjanska opcija :wink:
Nikakav kongres mene ne obavezuje, da ja glasam po njihovom diktatu.
Glasam za koga ja hocu jer je to moje pravo.

I niko nema pravo da moj glas umanjuje zbog moje rase, vjere, porijekla, teksture lica .... :roll:
niko tebe nece sprijecavat da glasas za kga god hoces....izadjes na izbore i imas 2 kandidata za hrvatskog clana i 2 za bosnjackog. oba kandidata su prosla "kvalifikacije " ispred kongresa . sad ti kao glasac mozes da odaberes po jednog iz svake grupe.
Time bi se pokazalo da se uvazava hrvatska volja, pa ako hrvati kandiduju covica i bakira za svoje clanove ( kao clana koji ce predstavljat hrvate iz bih) nista tebe nesprecava da biras koga god hoces...
basar

#597 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by basar »

Još nešto. Švabo će nama ovde trubiti i pričati priče. Ali će zato uspješan Bošnjak, Srbin ili Hrvat, bez ikakvih problema obnašati bilo koju funkciju unutar Njemačke, ukoliko bude radio u interesima Njemačke nacije. - to se valjda naziva građanska država.

Dakle sveopći interes je iznad plemenske pripadnosti.- ukoliko u jednoj državi postoji želja za istinskim napretkom.

Ja kao pripadnik bosanske nacije, islamske vjere, šiitskog pravca, nikada ne bih dozvolio ugrožavanje ičijeg prava, imovine itd. Čak bi i oružano branio, ukoliko je potrebno svetinje katolika, pravoslavaca ili jevreja svojih sunarodnika.
To je po mom mišljenju ispravno izgrađen nacionalni identitet.
Last edited by basar on 07/09/2021 17:32, edited 1 time in total.
Yamcha

#598 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Yamcha »

Dosta više o bosanskoj ili kakvoj drugoj naciji. Vratimo se na konkretnu temu.
Jeli se Stefan Schwarz ikako javljao u zadnjih nekoliko dana? On je bio najglasniji oponent Avdi vezano za Schmidta i ulogu Njemačke, te kako će se problemi riješavati sa 3 B: Biden-Berlin-Brisel. Mislim da je to kod Senada govorio. već tada sam znao da je, iako dobronamjeran prema BiH (što je dokazao x puta) pogriješio.
Avdo ima dobar izvor informacija.
Samo me zanima što ameri šute.
vee-jay

#599 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

Hame_ wrote: 07/09/2021 16:44
vee-jay wrote: 07/09/2021 16:32

Ili ako sam "Ostali"?
Glasaj slobodno kao "nehrvat" za Hrvata, ali tvoj glas se ne pika u računici. Zašto? Pa zato što nisi Hrvat.

I de živ bio počni nuditi rješenja, a ne proturječiti onima koji ih nude.
Pa to sto "ti" nudis je rasizam ne rjesenje.
Moje rjesenje je normalna politicka slika u BiH, kao evropske drzave:
Jedan predsjednik sa minimalnim nadleznostima.
Nadleznosti idu u institucije: vlada i parlament.
Dom naroda se bavi sustinskim nacionalnim pitanjima.
-- I dodatno bih postavio pozitivnu diskriminaciju kao nacelnu u svim institucijama.
ako te pitaju

#600 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ako te pitaju »

basar wrote: 07/09/2021 17:20 Problem Bosne nije postojanje 3 dominantne etničke skupine, nego nedostatak nacionalnog identiteta. Prava i ravnopravnost etničkih skupina je rješiva stvar.

Međutim postoje agresori koji su trenutno snažniji u odnosu na Bosnu i njenu naciju.

Posebno nam ide u prilog kulturalna sličnost ove 3 dominantne etničke skupine, i hiljadugodišnji suživot. Onaj ko ugrožava taj suživot, svjesno ili nesvjesno u konačnici želi uništiti Bosansku naciju tj. Državu.

I za vrijeme Tvrtka su postojale različite etnije, plemena itd. Zato se nazvao kraljem srblja između ostalog, dakle srpske etnije koja je i tada sačinjavala taj prošireni državni prostor.

:bih: :bih: :bih:
Nacije se razvijaju u XIX stoljeću.
Prema vašem tumačenju proizlazi da je postojala jugoslavenska nacija???
BiH ne počiva na bosanskoj naciji, to ne postoji, i to piše u Ustavu.
Posljednji rat je pokazao da je pripadnost određenoj naciji puno jača veza od pripadnosti radničkoj klasi ( forsirano u socijalizmu) ili pripadnosti određenoj regiji
Locked