Ovo boldirano, hoces da kazes da je memoguce da neko iznese odredjene statisticke podatke dosta tacno, ali da pri tome donosi zakljucke manipulisuci tim podacima onako kako mu odgovara?Maxxtro wrote: ↑31/08/2021 15:16Da, vidis kako si to dobro primjetio da se statistikom lagano i efikasno manipulise, samo si se zajebo malo ko su zapravo ti pijacari. Najbolji pokazatelj je sama kolicina antinaucne propagande na internetu od strane antivaxxera i raznih teoreticara zavjere, a koja je toboze potkrijepljena kojekakvim statistikama i brojevima ciji je cilj da pruzaju privid kredibilitata, iako se uz malo propitivanja te tvrdnje urusavaju poput kule od karata. Jer ako ces dijeliti recimo zvanicne brojke i statistike npr. neke zvanicne zdravstvene ustanove jer si uvjeren da iste ukazuju na neefikasnost vakcina a u isto vrijeme ignorisati preporuke u korist vakcinacije te iste ustanove koja je objavila te brojke i statistike, postoje dvije moguce opcije. Ili si ti, odnosno taj moron sa tvitera kojeg religiozno pratis izvukao pogresne zakljucke, ili su ti naucnici, epidemiolizi i biostatisticari koji pripadaju toj ustanovi izvukli pogresne zakljucke iz podataka koje su sami prikpuljali. Primjer ti je ovaj gore kojeg sam citirao, koji ce se pozivati na nekog naucnika jer misli da to ide u njegovu korist ali ce ignorisati preporuke tog istog naucnika o vakcinaciji.Medobrundo25 wrote: ↑31/08/2021 11:11
Ja kad sam forumskim volovima objasnjavao da statistika nije pijacarska matematika, i da se sa istom vrlo lagano i efikasno manipulise oni mene proglasise antivaxxerom i ostale nebuloze, zatrpavajuci me studijama ( internim od pfizera na osnovu kojih je i izbacen taj magicni broj od 95% + "zastite"). Nije prvi put da se tako kompleksna nauka kao statistika svodi na pijacarski racun da bi se progurao neki interes, u ovom slucaju Pfizer-ovo enormno bogacenje na osnovu ocigledno nicega.![]()
Vec sam jedno rekao ovdje da se dosta upisa i generalnog kontriranja antivaxxera empirijski utemeljenim cinjenicama da objasniti time da su jednostavno glupi za matematiku i statistiku. Pocevsi recimo od ovog salika kojem sam u 2-3 primjera neosporivo i konkretno sa izvorima dokazao kako ne razumije o cemu prica.
Ne ulazim u ostale aspekte rasprave, samo ti ovaj argument nema nikakvo logicko uporiste.