Vakcinacija u Zetri

Moderator: O'zone

Locked
soha96

#2026 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by soha96 »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 12:22
soha96 wrote: 01/09/2021 11:57

Sve istina, drugo je sto ti branis astru ovdje vec 2 mjeseca jer su te natjerali da se vakcinises sa njom tj nisi mogao da biras.

Pa druga glavobolja i bolovi u tijelu razvaljivali 7 dana nakon astre, vakcinisao se samo radi putovanja. Kaze momak, kad je imao covid prosao extra.
Cuj bolovi 7 dana,pa ja da sam samo jedan dan bolovanja uzeo dobio bih otkaz je Austrijski poslodavci ne akceptiraju bolovanje
nakon vakcinacije jer nus pojave kod rijetkih pojedinaca nisu toliko izrazite da bi neko otisao na bolovanje.

Drugo,tacno je da nisam imao izbora kao sto ga ni danas u Austriji nema i sto je dobro jer su sve odobrene vakcine u EU dobre,
pouzdane i sve 100% stite od tezih oblika bolesti.
Kad bih sad birao ponovo bih izabrao AZ jer nikakvih problema nisam imao kao sto ih ni sad nemam a antitijela u krvi su mi trenutno na zavidnom nivou.

Sta reci na ovo tvoje,da je Pfizer najlogicniji izbor,da je Kinez dobar ali ga EU ne priznaje i da se od AZ boluje po sedam dana nego... :-)
7 dana sam naveo primjer, u orginalnom postu sam napisao da dobar dio populacije lezi po 2 dana u krevetu i to je tacno. Ja sam spomenuo da je pfizer najlogicniji za mladju populaciju i to je tacno.

Jel kinez nepriznat u EU? Jeste.
Jel astra dobra vakcina sto se tice zastite? Jeste.
Je li mladom covjeku bitno kolika mu je zastita od vakcine i da li je Astra lupam 10% bolja od pfizere kad ce svakako i bez vakcine prebolovati na nogama? Nije mu bitno.

Bitno mu je da ima papir i zaobidje restrikcije uz sto manje posljedica. Puno vise raje lezi po dan dva od astre nego od pfizera a nekome od 25 godina je i to mrsko.
Nadzornik

#2027 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Nadzornik »

soha96 wrote: 01/09/2021 12:31

7 dana sam naveo primjer, u orginalnom postu sam napisao da dobar dio populacije lezi po 2 dana u krevetu i to je tacno. Ja sam spomenuo da je pfizer najlogicniji za mladju populaciju i to je tacno.

Je li mladom covjeku bitno kolika mu je zastita od vakcine i da li je Astra lupam 10% bolja od pfizere kad ce svakako i bez vakcine prebolovati na nogama? Nije mu bitno.

Bitno mu je da ima papir i zaobidje restrikcije uz sto manje posljedica. Puno vise raje lezi po dan dva od astre nego od pfizera a nekome od 25 godina je i to mrsko.
Od tih do 25 godina u BiH je zaposleno mozda njih 5% a para za putovanja nema ni 1% pa cemu onda izbor,dobro da im nije
mrsko birati koju vakcinu da prime... :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2028 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by _BataZiv_0809 »

Ma stoka jedna neradnicka, a ne ko kod nas u Austriji :P
Labirint

#2029 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Labirint »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 12:42

Od tih do 25 godina u BiH je zaposleno mozda njih 5% a para za putovanja nema ni 1% pa cemu onda izbor,dobro da im nije
Čitajući ova obrazloženja oko putovanja stiče se dojam da naši "mladi ljudi" se ne smiruju od putovanja i proputovanja svijetom, po bilo kojem osnovu, a listom svima vrhunac puta preko šćepan polja do sutomora ili budve (za ove "babine" :D ) jednom godišnje na 10 dana... Mladi ljudi u Bosni i putovanja :run:
soha96

#2030 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by soha96 »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 12:42

Pa dobro, nisu samo putovanja u pitanju. Uskoro ce uvesti i kod nas ovo 3g pravilo pa ti ne gine vakcina.
EasyMan

#2031 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by EasyMan »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 11:55
soha96 wrote: 01/09/2021 11:43 Za vecinu mladje populacije koja se vakcinise da moze putovati i zivjeti normalno, pfizer je najlogicniji izbor. Kinez nije priznat u EU, od Astre dobar dio populacije lezi po 2 dana bolestan sto je za mladje cak i duzi oporavak nego od covida u velikom broju slucajeva. Pfizer je priznat i ima manje nuspojava od astre.
Svasta ce covjek ovdje da procita... :-)
Ko da je Biza iz Krusevca pisao post :lol: Ima lik informacije direktno iz Gejtsovog ureda :lol:
soha96

#2032 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by soha96 »

EasyMan wrote: 01/09/2021 14:03

Ko da je Biza iz Krusevca pisao post :lol: Ima lik informacije direktno iz Gejtsovog ureda :lol:
Easy man :kiss:
Nadzornik

#2033 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Nadzornik »

soha96 wrote: 01/09/2021 13:39

Pa dobro, nisu samo putovanja u pitanju. Uskoro ce uvesti i kod nas ovo 3g pravilo pa ti ne gine vakcina.
3G pravilo... :D

To vazi za Njemacko govorno podrucje tj. tri Njemacke rijeci koje pocinju sa G a to su,geimpft,getestet,genesen sto
znaci,vakcinisan,testovan i prebolio virus.

Kod nas moze 1V,1T i 1P pravilo... :-D
thekupus

#2034 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by thekupus »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 23:02

To vazi za Njemacko govorno podrucje tj. tri Njemacke rijeci koje pocinju sa G a to su,geimpft,getestet,genesen sto
znaci,vakcinisa,testovan i prebolio virus.

S tim da bi bilo koja tri glagola mogla biti u to 3G, jer se Partizip II formira dodavanjem prefiksa ge na infinitiv :lol: :lol:
soha96

#2035 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by soha96 »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 23:02

znaci,vakcinisan,testovan i prebolio virus.

Nazvali su ga vec u vladi VPT :D
Nadzornik

#2036 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Nadzornik »

soha96 wrote: 01/09/2021 23:19
Ozbiljno ili se salis... :?
soha96

#2037 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by soha96 »

Nadzornik wrote: 01/09/2021 23:24
soha96 wrote: 01/09/2021 23:19
Ozbiljno ili se salis... :?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/igre-gl ... /210831048

Nezz jesu li ga zvanicno spominjali politicati ali se vecinom spominje VPT od kako je pocela prica o tome na Vladi KS pa onda Vladi FBiH.
mistek

#2038 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by mistek »

Pa vala ne znam ni u kojem svijetu živi raja, pa da mladi ne putuju. Mlad sam i ja, doduše ne toliko, ali imam kroz posao baš kontakte s mlađima i možda starohani ne putuju, a mlađa raja uglavnom putuje. Pa samo pogledati agencije, ubiše na mladima. Pa onda sad ove jeftine karte i aranžmani, svi negdje putuju. Taj trend je počeo otprilike ukidanjem viza i samo jača. Većina studenata u Sarajevu ode na 1-2 putovanja godišnje, van susjedstva.

U krajnjoj liniji, eno oni studentski pohodi, organizacija posredstvom koje desetine hiljada studenata putuje. Da nema ništa drugo, neki dan čitam podatak da je ove godine 2.000 studenata već išlo u Istanbul, samo znači u njihovoj organizaciji. Gdje su drugi aranžmani, privatno, a za Tursku isto trebaju vakcine.

Prije par godina isto bilo putovanje, slagat ću gdje, Rim ili Pariz, tako nešto, preko 3.000 ljudi istovremeno :D Mladi putuju itekako i treba im itekako zbog toga.
Better Man

#2039 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Better Man »

Sve istina, drugo je sto ti branis astru ovdje vec 2 mjeseca jer su te natjerali da se vakcinises sa njom tj nisi mogao da biras.

Pa druga glavobolja i bolovi u tijelu razvaljivali 7 dana nakon astre, vakcinisao se samo radi putovanja. Kaze momak, kad je imao covid prosao extra.
Ne bih se složio da je Pfizer bolji od AZ. Eno Izraela i velikih problema sa novozaraženim, a vidi Britaniju gdje je daleko bolja situacija i sve je otvoreno. Da AZ ima više nuspojava od Pfizera nije baš tačno. Sve je to u par deka. Eno moj tata se vakcinisao sa AZ i nije imao nikakvih nuspojava ni nakon prve ni nakon druge doze. Britanija je dok još niko nije ni razmišljao o vakcinama iskeširala novac Oxfordu za istraživanje i pravljenje vakcine i unaprijed kupila ogromne količine. I kad je vakcina gotova, onda se EU uključila u tu priču i htjela da kupi AZ vakcine, ali su htjeli preko reda da odmah dobiju. I kako ih ovi nisu mogli ispoštovati, onda je krenula kampanja protiv AZ i počeli su da izmišljaju svašta protiv vakcine i da favorizuju Pfizer koji klasična komercijalna vakcina rađena da se dobro zaradi na njoj, dok AZ radi samo da pokriju troškove. I zna se da je Britanija vodeća u svijetu po genetičkom istraživanju i svemu drugom vezano za viruse i slično. Tako da favoriziranje Pfizera ne stoji, jer nije ništa bolji od AZ. Reklama i kampaqnja su čudo,a naši ljudi vrlo lako nasjedaju na takve stvari.
foxlife

#2040 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by foxlife »

ja sad u domu zdravlja primio astru
mogao birati astra ili sinonesto
addem

#2041 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by addem »

Better Man wrote: 02/09/2021 08:29

Ne bih se složio da je Pfizer bolji od AZ. Eno Izraela i velikih problema sa novozaraženim, a vidi Britaniju gdje je daleko bolja situacija i sve je otvoreno. Da AZ ima više nuspojava od Pfizera nije baš tačno. Sve je to u par deka. Eno moj tata se vakcinisao sa AZ i nije imao nikakvih nuspojava ni nakon prve ni nakon druge doze. Britanija je dok još niko nije ni razmišljao o vakcinama iskeširala novac Oxfordu za istraživanje i pravljenje vakcine i unaprijed kupila ogromne količine. I kad je vakcina gotova, onda se EU uključila u tu priču i htjela da kupi AZ vakcine, ali su htjeli preko reda da odmah dobiju. I kako ih ovi nisu mogli ispoštovati, onda je krenula kampanja protiv AZ i počeli su da izmišljaju svašta protiv vakcine i da favorizuju Pfizer koji klasična komercijalna vakcina rađena da se dobro zaradi na njoj, dok AZ radi samo da pokriju troškove. I zna se da je Britanija vodeća u svijetu po genetičkom istraživanju i svemu drugom vezano za viruse i slično. Tako da favoriziranje Pfizera ne stoji, jer nije ništa bolji od AZ. Reklama i kampaqnja su čudo,a naši ljudi vrlo lako nasjedaju na takve stvari.
Reklama je za pfizer bila brutalna, dosta su ulagali, e evo vrijeme pokazuje da se zeneca ako nista onda ravnopravno drzi sa mrna vakcinama.
soha96

#2042 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by soha96 »

Apsolutno nigdje nisam napisao u posljednjih par objava da je pfizer kvalitetnija vakcina od AZ vec samo da je logicniji izbor za mladje ljude iz vec navedenih razloga. Barem po onome cemu sam ja svjedocio puno vise ljudi se zalilo na nuspojave astre nego na pfizer, covjek od 25 godina ce radije birati nesto sto ce mu dati manje sanse da lezi u krevetu dva dana bez razloga. Revakcinacija pfizerom je takodje brza a priznata je svuda sto je stavlja ispred kineza.

Priznata + brza revakcinacija i to je to. Sta briga mene od 25 godina jel astra efikasnija 10-15 posto, bilo koja je dovoljna da me zastiti sa medicinskog aspekta. Ovdje je samo pitanje prakticnosti.
baja

#2043 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by baja »

Adobeg wrote: 01/09/2021 09:29 Po nekim studijama,za astru najbolje pricekati 10 sedmica za revakcinaciju,ovi stavili 6 sedmica sta sad raditi. :-)
Ja cu cekati 10-12 sedmica jer je tad po svima koje sam slusao (i sto sam citao) oko 85%, a nakon 8sedmica 70% efikasnost. To sto se sad njima zuri sta cu im ja. Meni je jasno da bi ubrzali imunizaciju na taj nacin, ali bolj da ganjaju sto vise ovih za 1 vakcinu.
Better Man

#2044 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Better Man »

soha96 wrote: 02/09/2021 09:27

Apsolutno nigdje nisam napisao u posljednjih par objava da je pfizer kvalitetnija vakcina od AZ vec samo da je logicniji izbor za mladje ljude iz vec navedenih razloga. Barem po onome cemu sam ja svjedocio puno vise ljudi se zalilo na nuspojave astre nego na pfizer, covjek od 25 godina ce radije birati nesto sto ce mu dati manje sanse da lezi u krevetu dva dana bez razloga. Revakcinacija pfizerom je takodje brza a priznata je svuda sto je stavlja ispred kineza.

Priznata + brza revakcinacija i to je to. Sta briga mene od 25 godina jel astra efikasnija 10-15 posto, bilo koja je dovoljna da me zastiti sa medicinskog aspekta. Ovdje je samo pitanje prakticnosti.
Mislim da je upravo brza revakcinacija glavni problem i da je to uzrok naglog pada efikasnosti zaštite Pfizera.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2045 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by _BataZiv_0809 »

Pa Beter men ti si danima ovdje kukao kako hoces Fajzer :D
Juni

#2046 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by Juni »

Jedno pitanje za nekoga ko je eventalno dobro upućen sa stanjem u Zetri;

Sljedeće sedmice bih trebala na revakcinaciju AZ.
Zna li neko kada NEĆE biti Pfizera da se ne guzvam i izlazem riziku bespotrebno? Ili možda neki broj telefona, ali da se neko javlja na isti.Hvala!
DonieBrasco

#2047 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by DonieBrasco »

Ako Pajzera bude od ponedeljka mozes vec u srijedu/cetvrtak da odes jer ce Pajzer brzo otici.

Najavili su sljedece sedmice da ce biti Pajzera sad koliko je to sigurno niko ne zna.
gamer4ever

#2048 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by gamer4ever »

Juni wrote: 02/09/2021 13:54 Jedno pitanje za nekoga ko je eventalno dobro upućen sa stanjem u Zetri;

Zna li neko kada NEĆE biti Pfizera da se ne guzvam i izlazem riziku bespotrebno? Ili možda neki broj telefona, ali da se neko javlja na isti.Hvala!
Ako dolazis na revakcinu odmah te puste preskocis citav red :) To jest imas svoj red za revakcinu gdje uglavnom nema nikoga
mistek

#2049 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by mistek »

Juni wrote: 02/09/2021 13:54 Jedno pitanje za nekoga ko je eventalno dobro upućen sa stanjem u Zetri;

Ma i ako nije revakcinacija, puste te ako si druga vakcina. Za svaku vakcinu je red posebno. Staneš u veliki red, ali svako malo naleti neko da pita "ima li ko za revakcinaciju" ili "ima li ko za neku drugu vakcinu" i oni uđu baška.
dzenanalic22

#2050 Re: Vakcinacija u Zetri

Post by dzenanalic22 »

Pozdrav. Ima li ovdje ko ili poznajete li koga da je primio Pfizer vakcinu, a ima manje od 25 godina?
Baš sam se us*o, da izvinete :( Znači imam 20 godina i primim Pfizer neki dan i danas tek vidim neke članke na netu da Pfizer zna u nekim slučajevima uzrokovati upalu srca kod mladjih ljudi (16-25 g navodno). Doslovno sad mislim da je bolje da sam primio i AZ.
Danas dobijem neke manje bolove u prsima (znao sam i prije imati od jakog stresa) i sad ne mogu prestati misliti na tu mogucnost, izgleda da se um poigrava sa mnom.
Locked