SDA-All about
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#66551 Re: SDA-All about
visenamjenska industrija je bila zbog strateskog polozaja instalirana diljem BiH... proizvodilo se od igle do lokomotive, vogosca je u bivsoj jugi bila jedna od najrazvijenijih opstina ako ne i najrazvijenija, imali smo svjetsku firmu energoinvest, olimpijske igre, skolovan kadar od metalostrugara do pilota, da efendijice pilota, a danas nemamo jebeni helikopter a kamoli obucenog kadra za njeg... na stotine fabrika, ogroman broj radnika sa platama i stanovima koje su dobijali od firmi a nisu kuburili i cekali sadaku od pajz sad subvencije kredita za mlade
niti jedan poznati brend vise ne proizvodimo, sveli smo se na apoteke, kafice, trzne centre, banke i kladionice... otvaraju se privatne skole sumnjivog kvaliteta, kadra i diploma.. otidji sa tom diplomom u svijet nebi te ni u ugandi priznali... sve u svemu feudalna prĆija sa sve manje stanovnistva... odlazi sposobno mlado a ostaje uHljeb i staro... ako vam je TO vizija drzave... e beli ste se zajebali.
- uglavnomja
#66552 Re: SDA-All about
addem wrote: ↑01/09/2021 16:31 http://www.makroekonomija.org/0-dragova ... eg-zivota/
Ne ponovilo se. I SR Srbija je imala vecu prosjecnu platu od SRBiH.
a vilajet prije titove juge?
najveci procenat nepismenih i nezaposlenih
zena ni u jednoj od ovih varijanti
juga je silom i kaznama tjerala zensku djecu u skolu
prosjecna plata
tesko je od toga za 50 godina napraviti isto drustvo kakvvo su drugi narodi poceli stvarati par stotina godina ranije
- Dozer
#66553 Re: SDA-All about
Nego...da se malo prisjetimo. Stara prica, ali nije lose s vremena na vrijeme obnoviti gradivo o tome kako su se Izetbegovici bogatili preko nasih ledja.
Interesantne su to seme bile... skupi zlato u Turskoj, pa prodaj na "dobrotvornoj" aukciji u Svici. Ja mislim da ni Bakir sam ne zna koliko cega ima u svajcarskim bankama...
Ovo nije sarkazam, nego dokumentovana prevara i pljacka.
-
Tempo
- ZeModerator
#66554 Re: SDA-All about
Tako je. Ta razvijena drustva na koja smo se ugledali su kolonijalne sile, dok smo mi uglavnom, ako ne i uvjek bili kolonija.. To je hjudz diferens.uglavnomja wrote: ↑01/09/2021 18:21addem wrote: ↑01/09/2021 16:31 http://www.makroekonomija.org/0-dragova ... eg-zivota/
Ne ponovilo se. I SR Srbija je imala vecu prosjecnu platu od SRBiH.
a vilajet prije titove juge?
najveci procenat nepismenih i nezaposlenih
zena ni u jednoj od ovih varijanti
juga je silom i kaznama tjerala zensku djecu u skolu
prosjecna platanije ni postojala
tesko je od toga za 50 godina napraviti isto drustvo kakvvo su drugi narodi poceli stvarati par stotina godina ranije
Konkretno bosna nije bila država sve od pada bobovca pa do zavnobiha, kada su partizani, oni najbolji medju nama, obnovili njenu drzavnost nakon vise od 450 godina. Halo, nakon vise od 450 godina.
Nakon vise od 450 godina bili smo konacno svoji na svome i golim rukama smo krenuli u obnovu i izgradnju. Fabrike radnicima, zemlja seljacima, pa kruh ti jebem, gdje je to ikad bilo osim kod nas.
Onda su dosli hahari, njih trojica, zagrljeni, sa svezanim zastavama. Ostalo znate. Neki su crkli u hagu, neki crkaju u hagu, neki su umrli od izljeva krvi po podu, neki nam jos piju krv... I tako. U koliko je utakmica veceras?
- Billy The Pljuc
#66555 Re: SDA-All about
Jes' da je Dino malo kasno "nadoš'o" i da je o ovom trebao lajati još dok je bio s njima al' suština izdaje i politike SDA leži upravo u ovome:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakov ... /210901101
""Ja nisam protiv zakuhavanja na političkoj sceni, Dodik je zaslužio davno da ode, očigledno je kreator nekih novih fašistoidnih politika na Balkanu i kao takav nije zaslužio čak ni respekt. Nakon njegovih posljednjih izjava o Bošnjacima, muslimanima, konvertitima on nije zaslužio ni ljudski ni moralni ni bilo kakav respekt i poštovanje", rekao je Konaković, te dodao da bespomoćno zapomaganje kako eto ne možemo ništa baš riješiti samo proizilazi iz činjenice da su u institucijama prijatelji, rodbina, loši kadrovi za što jekako tvrdi Konaković direktno odgovoran lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.
"Sjećate se prethodnih aranžmana kako mu je SDA popustila i kako mu je dala kredit koji mu je spašavao budžet Republike Srpske. SDA to radi kontinuirano. Dodik mora osjetiti da s druge strane ima čvrste pregovarače, a ne ljude koji malo malo cmizdre, plaču i obraćaju se međunarodnoj zajednici. To je koncept koji se mora promjeniti", zaključio je Konaković."
Znači kad god je zatrebalo "anamo onima" SDA je bila tu i dokle god su na vlasti na ovo možemo računati, nije da se nije pisalo ovdje o istom, kako ja tako i drugi.
Nema gorih i većih neprijatelja narodu i državi od SDA, milion puta smo to konstatovali, ova govna se moraju al' moraju maknuti iz institucija i sa scene uopšteno ako se nadamo bilo kakvom napretku.
Da se malo dotaknem i najveće od svih hanuma, glede teksta postanog danas na temi, svima al' baš svima je jasno da ova doktorica opšte prakse ništa regularno u daljnjem građenju karijere nije završila. I niko ništa, ni institucije ni politički protivnici i uz tužbe koje se sada haman pa na redovnoj osnovi podižu protiv iste nema nikakve reakcije. Kad već institucije neće da rade svoj posao ne znam što se kakav bunt ne organizuje i ista se ne protjera sa funkcije.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakov ... /210901101
""Ja nisam protiv zakuhavanja na političkoj sceni, Dodik je zaslužio davno da ode, očigledno je kreator nekih novih fašistoidnih politika na Balkanu i kao takav nije zaslužio čak ni respekt. Nakon njegovih posljednjih izjava o Bošnjacima, muslimanima, konvertitima on nije zaslužio ni ljudski ni moralni ni bilo kakav respekt i poštovanje", rekao je Konaković, te dodao da bespomoćno zapomaganje kako eto ne možemo ništa baš riješiti samo proizilazi iz činjenice da su u institucijama prijatelji, rodbina, loši kadrovi za što jekako tvrdi Konaković direktno odgovoran lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.
"Sjećate se prethodnih aranžmana kako mu je SDA popustila i kako mu je dala kredit koji mu je spašavao budžet Republike Srpske. SDA to radi kontinuirano. Dodik mora osjetiti da s druge strane ima čvrste pregovarače, a ne ljude koji malo malo cmizdre, plaču i obraćaju se međunarodnoj zajednici. To je koncept koji se mora promjeniti", zaključio je Konaković."
Znači kad god je zatrebalo "anamo onima" SDA je bila tu i dokle god su na vlasti na ovo možemo računati, nije da se nije pisalo ovdje o istom, kako ja tako i drugi.
Nema gorih i većih neprijatelja narodu i državi od SDA, milion puta smo to konstatovali, ova govna se moraju al' moraju maknuti iz institucija i sa scene uopšteno ako se nadamo bilo kakvom napretku.
Da se malo dotaknem i najveće od svih hanuma, glede teksta postanog danas na temi, svima al' baš svima je jasno da ova doktorica opšte prakse ništa regularno u daljnjem građenju karijere nije završila. I niko ništa, ni institucije ni politički protivnici i uz tužbe koje se sada haman pa na redovnoj osnovi podižu protiv iste nema nikakve reakcije. Kad već institucije neće da rade svoj posao ne znam što se kakav bunt ne organizuje i ista se ne protjera sa funkcije.
-
daddy-kool
#66556 Re: SDA-All about
U principu ti mislis da je trebalo ranije ukinuti socijalizam i preci na kapitalizam i visestranacki sistem, ali sacuvati jugoslaviju? Znaci ovaj sadasnji sistem, ali da prezivi Jugoslavija. Za takve ideje se u onom sistemu islo u zatvor.drug_profi wrote: ↑01/09/2021 15:46
Sistem je imao jednu tacku u kojoj je trebalo povuci određene poteze da bi ozdravio. Kad se ta tačka prošla, bolest je postala neizlječiva.
Riječ je o reformama krajem 60-tih i Ustavu 1971.
Tada je trebalo početi tranziciju na višestranačje i pluralizam, kao i lagano uvođenje privatnog poduzetništva jer smo već imali neke osnovne akumulacije pošteno zarađenog kapitala među gastarbajterima koji su obožavali svoju domovinu.
Dok je Tito bio živ i pod njegovim autoritetom vampiri se ne bi podigli, a demokratija bi dobila priliku da sazrije.
- drug_profi
#66557 Re: SDA-All about
Pa ja sam ti rekao da sam bio zesci antikomunista u svojoj mladosti.daddy-kool wrote: ↑01/09/2021 21:28U principu ti mislis da je trebalo ranije ukinuti socijalizam i preci na kapitalizam i visestranacki sistem, ali sacuvati jugoslaviju? Znaci ovaj sadasnji sistem, ali da prezivi Jugoslavija. Za takve ideje se u onom sistemu islo u zatvor.drug_profi wrote: ↑01/09/2021 15:46
Sistem je imao jednu tacku u kojoj je trebalo povuci određene poteze da bi ozdravio. Kad se ta tačka prošla, bolest je postala neizlječiva.
Riječ je o reformama krajem 60-tih i Ustavu 1971.
Tada je trebalo početi tranziciju na višestranačje i pluralizam, kao i lagano uvođenje privatnog poduzetništva jer smo već imali neke osnovne akumulacije pošteno zarađenog kapitala među gastarbajterima koji su obožavali svoju domovinu.
Dok je Tito bio živ i pod njegovim autoritetom vampiri se ne bi podigli, a demokratija bi dobila priliku da sazrije.
I zato sad znam da cijenim taj sistem.
-
daddy-kool
#66558 Re: SDA-All about
drug_profi wrote: ↑01/09/2021 21:36
Pa ja sam ti rekao da sam bio zesci antikomunista u svojoj mladosti.
I zato sad znam da cijenim taj sistem.
- drug_profi
#66559 Re: SDA-All about
Dok je Maršal bio živ to je trebalo uraditi. Postoji tačka u vremenu do koje bolest moze da se zaustavi, a nakon toga nema lijeka.daddy-kool wrote: ↑01/09/2021 21:37drug_profi wrote: ↑01/09/2021 21:36
Pa ja sam ti rekao da sam bio zesci antikomunista u svojoj mladosti.
I zato sad znam da cijenim taj sistem.![]()
Po mom misljenju su to bile kasne 60-te i početak 70-tih. U vrijeme pisanja Ustava iz 1971.
Nije se desilo i zemlja je pošla putem kojim nije trebala. Vlast i preduzeća preuzeli aparatčici, podobni a rijetko kad sposobni.
Maršalov autoritet bi vampire držao da se ne povampire, i dao bi vremena demokratiji da sazrije.
Imali smo već osnovnu akumulaciju kapitala kod gastrabajtera koji su bili odani svojoj domovini. Bilo je pravo vrijeme.
Ja sam po svom opredjeljenju uvijek bio socijaldemokrata ili liberal ovisno od pitanja.
LIčna prava su mi uvijek bila svetinja, ali sam vrlo izričit da postoje viši interesi kad se ta lična prava moraju ograničiti ili ukinuti.
I to je pitanje političkog organizovanja po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, npr. Odbijanje vakcinacije kod epidemije. Odbijanje vojnog roka (mozeš ga služiti bez puške, ali ćeš ga služiti), itd.
-
Capljina74
#66561 Re: SDA-All about
Isti slučaj.Emiremir33 wrote: ↑01/09/2021 12:22Sad ti kažem bilo je al u dosta manjem broju,u Osnovnoj školi smo znali prikupkljati novac da bi nam drug,mogao s ' nama ići na eskurziju ,znači jedan je bio socijalno ugrožen na 36 učenika...Tesla Edison wrote: ↑01/09/2021 12:19
Ma bilo je Emire toga još, samo se nije znalo.
Evo, uzmi sad nekog pokojnika iz 80-tih godina, probaj ga oživjeti u današnjem Sarajevu, lik bi rekao da je ovo Švicarska, a ne Sarajevo, bez obzira što je tad bila olimpijada.
Sve je onako kako nam predstave da jeste. Da SDA nije krala od rata na ovamo, danas bi pravili zid na granici da spriječimo njemačke migrante da uđu. Ali opet, koliko su nemilice krali, i kradu još uvijek, ovo je zlatno, kakvo je moglo biti. Bar kada je Sarajevo u pitanju.
Nije se na takvog gledalo kao na otpad.
-
Emiremir33
#66562 Re: SDA-All about
Ma toga nije bilo sve gledalo drugarski ono baš iskrenoCapljina74 wrote: ↑01/09/2021 22:29Isti slučaj.Emiremir33 wrote: ↑01/09/2021 12:22
Sad ti kažem bilo je al u dosta manjem broju,u Osnovnoj školi smo znali prikupkljati novac da bi nam drug,mogao s ' nama ići na eskurziju ,znači jedan je bio socijalno ugrožen na 36 učenika...
Nije se na takvog gledalo kao na otpad.
-
Tempo
- ZeModerator
-
Tempo
- ZeModerator
#66564 Re: SDA-All about
Nego, jebes jugoslaviju. Nije zvaka za seljaka.
I tako... Sultanija je sad kuplermajstorova punica. Da mi je neko prico, ne bi mu vjerovo.
I tako... Sultanija je sad kuplermajstorova punica. Da mi je neko prico, ne bi mu vjerovo.
- studiorum_tuzlaensis
#66565 Re: SDA-All about
Kako se zove hanuma od Pimpa? 
-
daddy-kool
#66566 Re: SDA-All about
Lijepo je sanjati, ali mislim da to nikada nije bila realna opcija (kapitalizam i višestranački sistem pod Titom). Više alternative history.drug_profi wrote: ↑01/09/2021 21:54Dok je Maršal bio živ to je trebalo uraditi. Postoji tačka u vremenu do koje bolest moze da se zaustavi, a nakon toga nema lijeka.
Po mom misljenju su to bile kasne 60-te i početak 70-tih. U vrijeme pisanja Ustava iz 1971.
Nije se desilo i zemlja je pošla putem kojim nije trebala. Vlast i preduzeća preuzeli aparatčici, podobni a rijetko kad sposobni.
Maršalov autoritet bi vampire držao da se ne povampire, i dao bi vremena demokratiji da sazrije.
Imali smo već osnovnu akumulaciju kapitala kod gastrabajtera koji su bili odani svojoj domovini. Bilo je pravo vrijeme.
Ja sam po svom opredjeljenju uvijek bio socijaldemokrata ili liberal ovisno od pitanja.
LIčna prava su mi uvijek bila svetinja, ali sam vrlo izričit da postoje viši interesi kad se ta lična prava moraju ograničiti ili ukinuti.
I to je pitanje političkog organizovanja po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, npr. Odbijanje vakcinacije kod epidemije. Odbijanje vojnog roka (mozeš ga služiti bez puške, ali ćeš ga služiti), itd.
Ali te razumijem i slažem se u većini stvari.
- Haris.ba
#66567 Re: SDA-All about
Ima li koja komunisticka zemlja da je uvela visestranacje, i ostala komunisticka zemlja?
Nego, demokratija nije sazrela u BiH evo dvije decenije, a ocekivati da bi nesta moglo u Jugi je fantaziranje.
P.S.
Ali, zanimljivo je da su u bivsim Yu rebulikama na vlasti uglavnom bivsi komunisti. I dan danas ih je bruku. Lustracija nije sprovedena.
Nego, demokratija nije sazrela u BiH evo dvije decenije, a ocekivati da bi nesta moglo u Jugi je fantaziranje.
P.S.
Ali, zanimljivo je da su u bivsim Yu rebulikama na vlasti uglavnom bivsi komunisti. I dan danas ih je bruku. Lustracija nije sprovedena.
- addem
#66568 Re: SDA-All about
https://www.liberal.hr/jugoslavija-sfrj ... ljanje-508
Razbijanje mitova. Bili su bonovi za ulje, za prasak za ves i sl.
Razbijanje mitova. Bili su bonovi za ulje, za prasak za ves i sl.
Last edited by addem on 01/09/2021 22:56, edited 1 time in total.
-
Tempo
- ZeModerator
#66569 Re: SDA-All about
ni jedna zemlja nije bila komunisticka.Haris.ba wrote: ↑01/09/2021 22:54 Ima li koja komunisticka zemlja da je uvela visestranacje, i ostala komunisticka zemlja?
P.S.
- studiorum_tuzlaensis
#66570 Re: SDA-All about
Demokratija je iluzija. Ne postoji država gdje narod vlada i da je zakon isti za sve.
Postoje samo diktature proleterijata ili buržoazije, a ove druge trenutno dominiraju.
Postoje samo diktature proleterijata ili buržoazije, a ove druge trenutno dominiraju.
- Haris.ba
- addem
#66572 Re: SDA-All about
- Nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Jugoslaviji je 1973. godine iznosio 57 posto europskog proseka. U Kraljevini Jugoslaviji on je 1938., primjerice, iznosio 50 posto europskog prosjeka. Napretka je, dakle, bilo, ali ni približno onom kakvog je režim želio prikazati. Zemlja je živjela na kreditima. Dinar je devalvirao 1980. za 30 posto, inflacija je bujala. Jugoslavija je 1983. de facto bankrotirala jer nije mogla plaćati svoje obaveze prema inozemstvu. Na kraju, 1991., Jugoslavija je imala 20 milijardi dolara duga. Što ni puno moćnije ekonomije ne bi izdržale;
-
daddy-kool
#66573 Re: SDA-All about
Lustracija u bivšim yu republikama nije sprovedena zato što nismo imali kolonijalni SSSR komunizam, pa da se kolaboracionisti uklanjaju sa scene. Kod nas je bio homegrown sistem, doživljavan kao svoj, te je zato narod bio i vezaniji za njega.Haris.ba wrote: ↑01/09/2021 22:54 Ima li koja komunisticka zemlja da je uvela visestranacje, i ostala komunisticka zemlja?
P.S.
I kad kažeš i sad su bivši komunisti, nekako nam pobjegne stvarno značenje. Nije njih povezivala ideologija, nego međusobna uvezanost radi moći i uticaja.
- Haris.ba
#66574 Re: SDA-All about
Demokratija nije iluzija. To je najbolji politicki sistem danas. Boljeg nema.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑01/09/2021 22:58 Demokratija je iluzija. Ne postoji država gdje narod vlada i da je zakon isti za sve.
Nije demokratija samo slobodni izbori. Problem je uvijek u shvatanju pojmova.
Mi imamo nasu demokratiju, ali eto - nikako sda da izgubi vlast, a narod navodno nezadovoljan (iako jeste bio jedan period kada su izgubili vlast). Stvar je u neshvatanju sta je demokratija.
Lustracija nije sprovedena jer vlasti koje su cinile nekomunisticke stranke su bile krcate (bivsim) komunistima.daddy-kool wrote: ↑01/09/2021 23:01
Lustracija u bivšim yu republikama nije sprovedena zato što nismo imali kolonijalni SSSR komunizam, pa da se kolaboracionisti uklanjaju sa scene. Kod nas je bio homegrown sistem, doživljavan kao svoj, te je zato narod bio i vezaniji za njega.
I kad kažeš i sad su bivši komunisti, nekako nam pobjegne stvarno značenje. Nije njih povezivala ideologija, nego međusobna uvezanost radi moći i uticaja.
-
Tempo
- ZeModerator
#66575 Re: SDA-All about
bilo je slucajeva da zapadnevropskim zemljama vladaju socijalisti, pa nisu bile socijalisticke.
komunizam je oblik drustvenog uredjenja, a takvo uredjenje nije nikada i nigdje dostignuto u praksi. jugoslavija i sve druge zemlje u kojima su vlasti imale komunisticke partije su po drustvenom uredjenju bile socijalisticke. dosta cesto pridjev socijalisticka stoji u imenima tih drzava. npr. socijalisticka federativna republika jugoslavija, ili savez sovjetskih socijalistickih republika. zli jezici bi rekli da je socijalizam na svom putu u komunizam i dalje ziv u skandinavskim drzavama.