Treba misliti na dedu i nanu na postelji, u ljetnjoj kuhinji.
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
Naslovnica
#1876 Re: COVID i škola?
-
SuperSy
#1877 Re: COVID i škola?
Priča mi kolega sa faxa putem online škole položio najtežj predmet koji je ranije vukao tri godine. Online škola ima svoje prednosti. Umjesto plaćanja stanova, bolje platiti skuplji internet paket nego režije i stanarinu. Određeni predmeti se mogu lakše položiti kad je u pitanju online nastava. Mislim da su djeca izgubila volju za školom, a i ne krivim ih. Da sam u njihovom godinama, učio bi strane jezike i upisao medicinsku. Škola im praktično i ne treba. Završio sam petu gimnaziju i nikakve koristi od nje.
-
tap3ah75
#1878 Re: COVID i škola?
Kako su ovi sa klixa sklonili ovaj članak brzo
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /210824074
- jazzer
#1879 Re: COVID i škola?
I u TK startaju sva djeca. Vidjecemo sta ce ovi nasi odluciti.tap3ah75 wrote: ↑25/08/2021 00:22 Kako su ovi sa klixa sklonili ovaj članak brzo
-
aldinjo
#1880 Re: COVID i škola?
Ma kakva škola? Kome je do škole trenutno. Neka se strpe još pola godine ili godinu dana pa onda neka razmatraju situaciju, do tada mogu škole pretvoriti u pijace.
-
laik1981
#1881 Re: COVID i škola?
Eto, ici ce se normalno u skolu..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /210825150
https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /210825150
- jazzer
- banjaluka078
#1883 Re: COVID i škola?
U RS redovna nastava, 45 minuta čas, veliki odmor 15 minuta, mali 5.
Djeca s potvrdom o hroničnom oboljenju mogu pratiti nastavu od kuće.
Djeca s potvrdom o hroničnom oboljenju mogu pratiti nastavu od kuće.
-
mali_balon
#1884 Re: COVID i škola?
Znaci dajem 20 dana do uvodjenja online nastave. Mozda sm preoptimistican.
Mene sad zanima kako to da djeca mogu normalno u skolu (pravimo se da nema korone i svi smo vakcinisani), ali kad hoces u banku cekaj vani, opstina cekaj vani, doktoru tek nakon testa dok budu rezultati mos i umrijet.....itd itd..... ako se vec pravimo pa onda popusti i ostale mjere
Mene sad zanima kako to da djeca mogu normalno u skolu (pravimo se da nema korone i svi smo vakcinisani), ali kad hoces u banku cekaj vani, opstina cekaj vani, doktoru tek nakon testa dok budu rezultati mos i umrijet.....itd itd..... ako se vec pravimo pa onda popusti i ostale mjere
-
Naslovnica
#1885 Re: COVID i škola?
U većini opština u BiH (i u većini država u okruženju) nastava se uglavnom odvijala uz povremene određene izmjene, skoro pa normalno, od početka pandemije pa do danas.mali_balon wrote: ↑01/09/2021 09:42 Znaci dajem 20 dana do uvodjenja online nastave. Mozda sm preoptimistican.
U većini država u EU škole su bile zadnje koje su se zatvarale (ako su se već zatvarale).
Jedino je Kanton Sarajevo slučaj. Od početka pandemije maltene se nije išlo.
Doduše, privatne škole su radile bez problema.
-
laik1981
#1886 Re: COVID i škola?
Ne znam odakle si, ali u Sa se vec odavno ne ceka vani.. U bankama se i ceka, ali bude i unutra po 10-15 ljudi koji cekaju.. U opstinama, cipsu i sl. krkljanac unutra.. U domovima zdravlja isto tako.. Neki dan starog vodio da izvadi nalaze krvi u domu zdravlja na Otoci.. Brat bratu 30-40 ljudi u redu.. Slicno bilo i u ambulanti porodicne medicine kada sam trazio uputnicu.. Test treba samo za hospitalizaciju..mali_balon wrote: ↑01/09/2021 09:42 Znaci dajem 20 dana do uvodjenja online nastave. Mozda sm preoptimistican.
-
mali_balon
#1887 Re: COVID i škola?
Zatvarale se fabrike a ne skole....malo ti informacije nisu ok....ali eto posto nekim roditeljima skola dodje kao vrtic razumijem situaciju.....kako rekoh dajem 20 dana da pocne kmecanje da se predje na online.....Naslovnica wrote: ↑01/09/2021 09:53U većini opština u BiH (i u većini država u okruženju) nastava se uglavnom odvijala uz povremene određene izmjene, skoro pa normalno, od početka pandemije pa do danas.mali_balon wrote: ↑01/09/2021 09:42 Znaci dajem 20 dana do uvodjenja online nastave. Mozda sm preoptimistican.
U većini država u EU škole su bile zadnje koje su se zatvarale (ako su se već zatvarale).
Doduše, privatne škole su radile bez problema.![]()
![]()
-
Naslovnica
#1888 Re: COVID i škola?
Fabrike su se zatvarale, ali škole nisu.mali_balon wrote: ↑01/09/2021 10:00Zatvarale se fabrike a ne skole....malo ti informacije nisu ok....ali eto posto nekim roditeljima skola dodje kao vrtic razumijem situaciju.....kako rekoh dajem 20 dana da pocne kmecanje da se predje na online.....Naslovnica wrote: ↑01/09/2021 09:53
U većini opština u BiH (i u većini država u okruženju) nastava se uglavnom odvijala uz povremene određene izmjene, skoro pa normalno, od početka pandemije pa do danas.
Doduše, privatne škole su radile bez problema.![]()
![]()
-
mali_balon
#1889 Re: COVID i škola?
Kako rekoh informacije ti nisu ok....bio sam u kontaktu sa obicnim svijetom u dosta eu zemalja i znam da se u svim nikako nije islo u skolu, samo je bilo koliko dugo se nije islo i skolu....Naslovnica wrote: ↑01/09/2021 10:11Fabrike su se zatvarale, ali škole nisu.mali_balon wrote: ↑01/09/2021 10:00
Zatvarale se fabrike a ne skole....malo ti informacije nisu ok....ali eto posto nekim roditeljima skola dodje kao vrtic razumijem situaciju.....kako rekoh dajem 20 dana da pocne kmecanje da se predje na online.....
-
Naslovnica
#1890 Re: COVID i škola?
OKmali_balon wrote: ↑01/09/2021 10:17Kako rekoh informacije ti nisu ok....bio sam u kontaktu sa obicnim svijetom u dosta eu zemalja i znam da se u svim nikako nije islo u skolu, samo je bilo koliko dugo se nije islo i skolu....
-
Naslovnica
#1891 Re: COVID i škola?
https://avaz.ba/vijesti/bih/677918/ucen ... ucionicama
AVAZ NA LICU MJESTA
Učenici opet u školskim klupama: Online nastava nije ni 10 posto onoga što se pruža u učionicama
Nastavnici su jednoglasno zaključili da je djeci mjesto u školi i da definitivno ništa ne može da zamjeni "živu riječ", rekla je Planinčić
Školskim dovrištima jutros se opet čula dječija graja. Tako je bilo i ispred Osnovne škole „Hrasno“ u Sarajevu gdje smo zabilježili početak nove školske godine.
Ove godine časovi se održavaju u punom kapacitetu, odnosno 45 minuta. Za sada nije predviđen online režim izvođenja nastave zbog pandemije koronavirusa.
Učenici nižih razreda na nastavu prvog školskog dana došli su u pratnji roditelja.
- Za djecu je bitan ovaj povratak u školske klupe, a i za nas roditelje. Online nastava nije ni 10 posto onoga što se pruža u učionicama. Ovo je nešto sasvim drugo - rekla nam je jedna od majki.
Direktorica Osnovne škole „Hrasno“ Nermina Planinčić kazala nam je da je neprocjenjivo što je nastava krenula u punom kapacitetu.
- Svjedoci smo da je napravljena ogromna šteta u radnim navikama djece, u odgoju – rekla je Planinčić.
Dodaje kako se nada da će u kratkom vremenu uspjeti da saniraju štetu koju je pričinila online nastava, te da su nastavnici dobili konkretne upute što se tiče početka nastave.
- Prvi mjesec je relaksiran, na način da nema ocjenjivanja, motiviraju se djeca za rad, provodi se više vremena vani sa djecom kako bi se oni vratili nekim radnim navikama i krenuli bez pritiska. Nastavnici su jednoglasno zaključili da je djeci mjesto u školi i da definitivno ništa ne može da zamjeni "živu riječ" - rekla je Planinčić.
Prema uputama Ministarstva za obrazovanje KS, učenici stariji od 11 godina obavezni su nositi maske, a mora se i držati distanca od jednog metra.
AVAZ NA LICU MJESTA
Učenici opet u školskim klupama: Online nastava nije ni 10 posto onoga što se pruža u učionicama
Nastavnici su jednoglasno zaključili da je djeci mjesto u školi i da definitivno ništa ne može da zamjeni "živu riječ", rekla je Planinčić
Školskim dovrištima jutros se opet čula dječija graja. Tako je bilo i ispred Osnovne škole „Hrasno“ u Sarajevu gdje smo zabilježili početak nove školske godine.
Ove godine časovi se održavaju u punom kapacitetu, odnosno 45 minuta. Za sada nije predviđen online režim izvođenja nastave zbog pandemije koronavirusa.
Učenici nižih razreda na nastavu prvog školskog dana došli su u pratnji roditelja.
- Za djecu je bitan ovaj povratak u školske klupe, a i za nas roditelje. Online nastava nije ni 10 posto onoga što se pruža u učionicama. Ovo je nešto sasvim drugo - rekla nam je jedna od majki.
Direktorica Osnovne škole „Hrasno“ Nermina Planinčić kazala nam je da je neprocjenjivo što je nastava krenula u punom kapacitetu.
- Svjedoci smo da je napravljena ogromna šteta u radnim navikama djece, u odgoju – rekla je Planinčić.
Dodaje kako se nada da će u kratkom vremenu uspjeti da saniraju štetu koju je pričinila online nastava, te da su nastavnici dobili konkretne upute što se tiče početka nastave.
- Prvi mjesec je relaksiran, na način da nema ocjenjivanja, motiviraju se djeca za rad, provodi se više vremena vani sa djecom kako bi se oni vratili nekim radnim navikama i krenuli bez pritiska. Nastavnici su jednoglasno zaključili da je djeci mjesto u školi i da definitivno ništa ne može da zamjeni "živu riječ" - rekla je Planinčić.
Prema uputama Ministarstva za obrazovanje KS, učenici stariji od 11 godina obavezni su nositi maske, a mora se i držati distanca od jednog metra.
-
laik1981
#1892 Re: COVID i škola?
Ma ako bude kakvih restrikcije skole ce im prve biti na spisku za budalesanje.. To im je najlakse.. Ni iz dzepa im, ni u dzep.. Bice opet prica kako mogu pune kafane, a ne mogu skole..
- simbabimba
#1893 Re: COVID i škola?
Slazem se. Pa i prosla skolska godina je bila ista, ovo je repriza, samo bojim se da ce biti gora repriza jer je delta navalila. Jednostavno su odlucili da se prave ludi i u njihovim glavama je pandemija zavrsila jer se pandemijom niko u ovoj drzavi ni ne bavi. Niti se vakcinise niti se testira stanovnistvo niti se samoizolacija postuje. Bice naravno preko nasih ledja i preko ledja nase djece, ko prezivi pricace.mali_balon wrote: ↑01/09/2021 09:42 Znaci dajem 20 dana do uvodjenja online nastave. Mozda sm preoptimistican.
U Izraelu trenutno 90 000 djece oboljelo ili je izolaciji, problem je jer se mladji od 12 godina ne mogu vakcinisati, delta soj djecu kaci vrlo konkretno. U drzavi u kojoj su vec milioni primili 3. dozu Pfizera situacija je jaaako losa. A MI? mahom je nevakcinisano nastavno osoblje, ovi sto su prebolili kontaju da su zauvijek imuni na sve varijante, maske samo budale nosaju, jutros djeca sva u masi, koja distanca, cijelo odjeljenje ide u isto vrijeme na nastavu, kad jedno donese virus ode to ko sumski pozar...a vec je situacija u Mostaru Sarajevu praaaaavo losa. Ali lakse se praviti budala izgleda, ocaj! Kakvi mazlumi nam zivotima upravljaju, STRASNO!
-
Naslovnica
#1894 Re: COVID i škola?
Opet ponavljaš apsolutno istu priču od oktobra prošle godine, od januara i marta ove godine.simbabimba wrote: ↑01/09/2021 11:27Slazem se. Pa i prosla skolska godina je bila ista, ovo je repriza, samo bojim se da ce biti gora repriza jer je delta navalila. Jednostavno su odlucili da se prave ludi i u njihovim glavama je pandemija zavrsila jer se pandemijom niko u ovoj drzavi ni ne bavi. Niti se vakcinise niti se testira stanovnistvo niti se samoizolacija postuje. Bice naravno preko nasih ledja i preko ledja nase djece, ko prezivi pricace.mali_balon wrote: ↑01/09/2021 09:42 Znaci dajem 20 dana do uvodjenja online nastave. Mozda sm preoptimistican.
U Izraelu trenutno 90 000 djece oboljelo ili je izolaciji, problem je jer se mladji od 12 godina ne mogu vakcinisati, delta soj djecu kaci vrlo konkretno. U drzavi u kojoj su vec milioni primili 3. dozu Pfizera situacija je jaaako losa. A MI? mahom je nevakcinisano nastavno osoblje, ovi sto su prebolili kontaju da su zauvijek imuni na sve varijante, maske samo budale nosaju, jutros djeca sva u masi, koja distanca, cijelo odjeljenje ide u isto vrijeme na nastavu, kad jedno donese virus ode to ko sumski pozar...a vec je situacija u Mostaru Sarajevu praaaaavo losa. Ali lakse se praviti budala izgleda, ocaj! Kakvi mazlumi nam zivotima upravljaju, STRASNO!
Haman copy/paste.
Ne kontam šta želiš, šta predlažeš?!
-
mali_balon
#1895 Re: COVID i škola?
Pa zat nije crnjak sto lik ponavlja pricu a nije pogrijesio.....znaci ne lupeta....Naslovnica wrote: ↑01/09/2021 11:39Opet ponavljaš apsolutno istu priču od oktobra prošle godine, od januara i marta ove godine.simbabimba wrote: ↑01/09/2021 11:27
Slazem se. Pa i prosla skolska godina je bila ista, ovo je repriza, samo bojim se da ce biti gora repriza jer je delta navalila. Jednostavno su odlucili da se prave ludi i u njihovim glavama je pandemija zavrsila jer se pandemijom niko u ovoj drzavi ni ne bavi. Niti se vakcinise niti se testira stanovnistvo niti se samoizolacija postuje. Bice naravno preko nasih ledja i preko ledja nase djece, ko prezivi pricace.
Haman copy/paste.
Pa nema se sta predlagat vlasti i ljudi su takvi da ne mozes nista.....svi se prave da je sve ok, tako smo se pravili i u oktobru i februaru, sjeti se samo priloga tv kuca iz hr. kao korona zahvatila cijelu evropu sam se u bih normalno zivi ko da nema korone......ali nas zato satrala u martu i aprilu i onda nema ko nije bio kriv, cmizdrilo se gdjeeeeesu vakcineeeee ajjjj kriv lagumdzija, konakovic,fadil, seka, bakir, alija, tudzman.....svi krivi....dodje ljeto opet ko da nije bilo nista, kao vakcinisalo se ne moze nam korona nista...jest ali u kurcu....sad ni vakcina nije dosta.....pa antivakseri.....i sad kad nas delta satare opet kmecnaje......ali eto nek idu djeca u skole hjamo se pravit da je sve ok, ali nismo mi tu jedini svugdje je tako samo sto je razlika u broju vakcnisanih, ali eto kazu sad ni te vakcibe nisu nesta.....
Ako je sve normalno onda ukini mjere, sve.....kaze odrzavat ce distancu od metar a dvoje ih sjedi u klupi, kako, kolika je klupa........
Rekoh 20 dana do kmecanja, volio bi da grijesim
-
Naslovnica
#1896 Re: COVID i škola?
Šta ba nije pogriješio?!mali_balon wrote: ↑01/09/2021 12:01Pa zat nije crnjak sto lik ponavlja pricu a nije pogrijesio.....znaci ne lupeta....Naslovnica wrote: ↑01/09/2021 11:39
Opet ponavljaš apsolutno istu priču od oktobra prošle godine, od januara i marta ove godine.
Haman copy/paste.
Pa nema se sta predlagat vlasti i ljudi su takvi da ne mozes nista.....svi se prave da je sve ok, tako smo se pravili i u oktobru i februaru, sjeti se samo priloga tv kuca iz hr. kao korona zahvatila cijelu evropu sam se u bih normalno zivi ko da nema korone......ali nas zato satrala u martu i aprilu i onda nema ko nije bio kriv, cmizdrilo se gdjeeeeesu vakcineeeee ajjjj kriv lagumdzija, konakovic,fadil, seka, bakir, alija, tudzman.....svi krivi....dodje ljeto opet ko da nije bilo nista, kao vakcinisalo se ne moze nam korona nista...jest ali u kurcu....sad ni vakcina nije dosta.....pa antivakseri.....i sad kad nas delta satare opet kmecnaje......ali eto nek idu djeca u skole hjamo se pravit da je sve ok, ali nismo mi tu jedini svugdje je tako samo sto je razlika u broju vakcnisanih, ali eto kazu sad ni te vakcibe nisu nesta.....
Ako je sve normalno onda ukini mjere, sve.....kaze odrzavat ce distancu od metar a dvoje ih sjedi u klupi, kako, kolika je klupa........
Rekoh 20 dana do kmecanja, volio bi da grijesim
Ko preživi pričače?!
Očaj?!
Strašno?!
Ne jarane, hajmo djecu zatvoriti i staviti na online, i čekati da se korona ne iskorijeni. Valja li ova?
Djeca su zadnja 2 mjeseca školske godine išla na nastavu. I šta se desilo?! NIŠTA!
BTW, o kakvom kmečanju pričaš?! Jedini koji su kmečali, koji kmeče i koji će kmečati su likovi koji su na istoj talasnoj dužini sa vama koji tako razmišljate.
Ko god se htio zaštititi i vakcinisati, to je odavno mogao učiniti. Oko mene ne poznajem nikoga ko nije, ili prebolovao, ili se vakcinisao, ili oboje.
Šta, ne radi vakcina? Ja, i? Hoćeš li da ostatak život provedeš zatvoren u svoja 4 zida, pod maskom i slično. Slobodno, niko ti ne brani. Samo pustite normalan svijet da krene naprijed, paranoju osatvite za sebe i slične sebi.
Život ide dalje, živjećemo sa virusom i to je to. Isto kao što žive u Švedskoj. I u UK. Imaju puno zaraženih, smrtnost minimalna, sve radi, otvoreno, nema restrikcija. U svim državama djeca idu na nastavu.
De se dohavizajte i prestanite kmečati.
-
mali_balon
#1897 Re: COVID i škola?
Kemcat ces ti i tebi slicni....kako ste i kmecali....pa se vakcinisalo pa malo se ko kurcilo dok nije receno da se kurcite kurci pa sad malo prpa dok ne prokmecite opet..........
To sto je nekim roditeljima skola vrtic to ne bi trebalo da bude izgovor da se ne postuji mjere.....
Ne treba nikog zatvarat a ne treba se ni pravit da nema korone i donosit neke djelimicne odluke a neko bi napokon trebao preuzeti odgovornost i reci sta i kako treba, ali jok sve nesta polovicno....kako sam vec rekao ako cemo imati neke mjere onda neka se postuju svugdje, a ne djeca idu normalno u skolu ali doktoru ne mozes pod temperaturom, koji cu kurac zdrav kod doktora, da ne kazem da su svi vakcinisani.....pa tako u opstinama, bankma itd itd......
Da zivjez cemo sa virusom kao svedska i engleska samo sto mi imamo fadilove raspiratore i uvazenu profesoricu bez diplome
Ja licno sam za ukidnaje mjera ali sve mjere i svugdje i to tek nakon sto se obezbjedi dovoljan broj svih raspolozivih vakcina.....do tad mjere za sve a ne selektivno
To sto je nekim roditeljima skola vrtic to ne bi trebalo da bude izgovor da se ne postuji mjere.....
Ne treba nikog zatvarat a ne treba se ni pravit da nema korone i donosit neke djelimicne odluke a neko bi napokon trebao preuzeti odgovornost i reci sta i kako treba, ali jok sve nesta polovicno....kako sam vec rekao ako cemo imati neke mjere onda neka se postuju svugdje, a ne djeca idu normalno u skolu ali doktoru ne mozes pod temperaturom, koji cu kurac zdrav kod doktora, da ne kazem da su svi vakcinisani.....pa tako u opstinama, bankma itd itd......
Da zivjez cemo sa virusom kao svedska i engleska samo sto mi imamo fadilove raspiratore i uvazenu profesoricu bez diplome
Ja licno sam za ukidnaje mjera ali sve mjere i svugdje i to tek nakon sto se obezbjedi dovoljan broj svih raspolozivih vakcina.....do tad mjere za sve a ne selektivno
-
Naslovnica
#1898 Re: COVID i škola?
Ja nikada nisam kmečao, ti mora da si mene pomiješao sa nekim?!mali_balon wrote: ↑01/09/2021 13:06 Kemcat ces ti i tebi slicni....kako ste i kmecali....pa se vakcinisalo pa malo se ko kurcilo dok nije receno da se kurcite kurci pa sad malo prpa dok ne prokmecite opet..........
Jedino moje kmečanje se svodilo na to da se djeca vrate u školske klupe.
Što se tiče prpe, jedina prpa koju ovdje vidim je od tebe i tvojih istomišljenika iznad.
Škola nije vrtić, i to za roditelje kojima škola služi kao vrtić, sigurno ima i toga, ali to nema veze s vezom. Zna se šta je škola i čemu služi.
Niko se ne pravi da nema korone, zato i postoje mjere.
Vakcina odavno ima, ako nije bilo u BiH bilo je u Srbiji, mogao se svako vakcinisati ko je htio.
-
mali_balon
#1899 Re: COVID i škola?
Cujes li ti sebe....ako nije bilo u BiH ima u Srbiji......haj malo udahni pa se skoncentrisi i procitaj sta si napisao.....iskreno se nadam da sam u krivu a ti u pravu....ali stvarni lupetas ko pizda po samaru.....gori si od ovih ravnozemljasa i antivakseraNaslovnica wrote: ↑01/09/2021 13:13Ja nikada nisam kmečao, ti mora da si mene pomiješao sa nekim?!mali_balon wrote: ↑01/09/2021 13:06 Kemcat ces ti i tebi slicni....kako ste i kmecali....pa se vakcinisalo pa malo se ko kurcilo dok nije receno da se kurcite kurci pa sad malo prpa dok ne prokmecite opet..........
Ja licno sam za ukidnaje mjera ali sve mjere i svugdje i to tek nakon sto se obezbjedi dovoljan broj svih raspolozivih vakcina.....do tad mjere za sve a ne selektivno![]()
Jedino moje kmečanje se svodilo na to da se djeca vrate u školske klupe.
Što se tiče prpe, jedina prpa koju ovdje vidim je od tebe i tvojih istomišljenika iznad.![]()
Škola nije vrtić, i to za roditelje kojima škola služi kao vrtić, sigurno ima i toga, ali to nema veze s vezom. Zna se šta je škola i čemu služi.
Niko se ne pravi da nema korone, zato i postoje mjere.
Vakcina odavno ima, ako nije bilo u BiH bilo je u Srbiji, mogao se svako vakcinisati ko je htio.
- Ateista
#1900 Re: COVID i škola?
Pa mogao je ko hoce otici u srbiju da primi vakcinu, ko hoce da se zastiti zasto da ne, a sad i kod nas ima dovoljno, vjerovatno vec i vise nego alsto je zainteresovanih da je prime, tako da ko hoce mogao se zastititi.