neće ljudi da prodaju ako nemaš dozvolu
čak i ne odgovaraju na poruke
oko mene se okupe u teretani kad na traci razvaljujem 5 kilometara za 20 minuta
Ne idemo mi u krajnost,nego izgleda ti neces da priznas ili da shvatis kakav je zakon u BiH nakaradan.drug_profi wrote: ↑01/09/2021 10:12
Mislim idete u krajnosti, sta ce biti ako nekog ubijes. Ako nosis legalno oruzje, znas i kad i kako ga smijes upotrijebiti. Bolje ga je ne nositi ako nisi profesionalno ugrozen, ili imas razloge da se plasis lako moguceg napada.
Oruzje sluzi za licnu odbranu, a ne za pucanje po svadbama.
Evo pokusao sam u prethodnom postu biti jasniji. Ovo je duza prica od jednog posta.
A kada nismo?
Oduvjek odnosno nakon 1995te
Da neko puca na tebe, da te neko nozem bocne, da te tuce grupa ljudi dok si na podu i ne mozes se drugacije odbraniti. Uglavnom nedefinisan je zakon, moras srazmjernu silu upotrijebiti - po toj recenici samo smijes pucati u slucaju da neko puca na tebe, ali uvijek ima ali..
Ovako napamet,
Ma ja sam bio u 2 situacije (ne mojom krivicom) da se svadjam i malo je falilo do sukoba i u obje situacije sam totalno zaboravio da imam pistolj. Poslije razmisljam pa ne do Bog da mi je zatrebo, koji sam idiot (ne sto nisam izvadio pistolj nego sto sam uopste zaboravio da sam naoruzan
Srazmjernost ne znači srazmjernost oružja (da možeš koristiti pištolj samo ako on ima pištolj) nego neki srazmjernost opasnosti, pa ako te neko gađa kamenjem sa 10 metara ne možeš ga baš upucati, ali ako krene trčati na tebe sa kamenom u ruci sa namjerom da te napadne sa njim onda bi i mogao, jer postoji realna opasnost po tvoj život.zigson wrote: ↑01/09/2021 10:28Da neko puca na tebe, da te neko nozem bocne, da te tuce grupa ljudi dok si na podu i ne mozes se drugacije odbraniti. Uglavnom nedefinisan je zakon, moras srazmjernu silu upotrijebiti - po toj recenici samo smijes pucati u slucaju da neko puca na tebe, ali uvijek ima ali..
Ne smijes npr pucati na lopova koji ti obija auto, ako ga ubijes to ti je ubistvo s predumisljajem bez oznaka samoodbrane.
Ma ima milion situacija, najbolje je ne pucati nikako prije svega, osim bas u krajnjoj nuzdi kako zakon kaze. A i taj teret dokazivanja je na tebi ako do suda dodje, a dok traje sudski postupak poselamis se sa svim legalnim oruzjem koje imas / koje si koristio.
Ćojk objasnio..Iker C wrote: ↑01/09/2021 10:33 Grad Sarajevo je uvijek bio grad mangupa , tako je i danas. Ili si mangup ili nisi, nema sredine. Ako nisi dovoljno jak da nekog pretuces nemoj mu ni psovati, to je najbolje dokazano na jucerasnjem slucaju. Momci su prosli sa brzim kolima preko jedne rupe i poprskali su nekog tipa. Taj tip je poceo psovati i sasvim je normalno da ce ga mangupi prebiti. Kad se to vec desi poklopi se , sta imas zvati policiju, eventualno je trebao zvati nadleznu opcinsku inspekciju radi te rupe na cesti. Da nije bilo rupe i lokve na cesti ne bi ni bilo degeneka. Sve krece od loseg rada opcinskih sluzbi, ljudi batine dobijaju radi nemarnog odnosa opcine.
Zato vodas opasnog kera sa sobom da te brani

jednog dana dva danaBlack swan wrote: ↑01/09/2021 10:23 ja sam jednog dana dva dana tražio pištolje na piku
neće ljudi da prodaju ako nemaš dozvolu
čak i ne odgovaraju na porukea imam fin profil 100% pouzdan
I sta sad ti loOd i mangup jer si mogao nekog u srednjoj ubiti, pa se sad kao bojis sebe i neces da nosas pistolj da ne bi nekog ubio kad bi te mrko pogledaoEasyMan wrote: ↑01/09/2021 13:38 Svi koje znam da legalno nosaju oruzje za pasom su picke osim jedne osobe. Picke bili u osnovnoj, picke bili u srednjoj, picke su sada. Niti su ga upotrijebili niti ce, samo sebi dizu ego sa pistoljem za pasom. Kao srednjoskolac bio malo ziv i toliko glup da sam zelio nekoga ubiti i ubio bih da sam imao cime. Sreca pa nisam, nije bilo vecih posljedica. Od tada nikada ni kamen ne uzimam u ruku, a kamoli kakvo oruzje. Stalno mi neko nudi daj da ti zavrsim dozvolu pa sam poceo razmisljati da nabavim neko oruzje, ali opet kontam sta cu s njim. Sramota bi me pojela da hodam gradom sa pistoljem za pasom. Kakav je to strah kod ljudi da moraju nositi pistolj? Sta ako neko izvadi pistolj nebitno da li ce pucati? Ja licno bi ga izbusio sa svim sto imam, ne iz mangupluka nego iz straha.
Ako ima neko ko nosa oruzje sa sobom volio bih da mi objasni zasto ga nosi?
Znas li mozda da li je zakonom zabranjeno nosenje suzavca odrasloj muskoj osobi?STARx wrote: ↑01/09/2021 00:31 Posjedujem dozvolu, nosim vatreno oruzje 90% vremena sa sobom. Pored istog nosim i suzavac, uvijek mi se nalazi na dohvatu ruke. Serijski broj suzavca zajedno s fiskalnim racunom je prijavljen u PU. Dakle legano sve. Na ovakve jajare nikad ne bih potego da pucam. Prsko bi ih direktno po faci. A onda bi dobili degenek. I to dobar.