Afganistan

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#3401 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Ne pišem ja da ovdašnje ili tamošnje daije raspravljaju na ovaj način, ali njih politička i obavještajna mreža sa dobro uvezanom ulemom usmjerava tamo gdje se želi, a želilo se prema Libiji, Siriji, Iranu, Hezbollahu, Kini, Rusiji.

Da su "murtedi" oni koji ne prate taj "trag", odnosno "akidu" je moj sarkazam a ne teološki narativ tih visoko manipulativnih krugova.

Ne biti bukvalan.

p.s.

Naravno, to za sada ne mislim o savremenim Tallibanima.
exliberal-ex

#3402 Re: Afganistan

Post by exliberal-ex »

Ja mislim da je i coravim sad jasno da su Amerikanci bili u Afganistanu ne zbog borbe protiv terorizma i zelje da izgrade demokratsko drustvo nego samo radi svoje vojne industrije koja je ostvarila rekordne profite zahvaljujuci toj intervenciji.

Sa druge strane koliko "propalih" demokratskih intervencija su imali u zadnjih 20 godina?

Irak, Afganistan, Sirija,Ukrajina, stalno zatezanje sa Iranom...kurde su isto tako manje vise ostavili da se sami snalaze ,sto bi trebalo mnogima koji govore da za rijesavanje problema u BIH treba da se okrenemo Americi, trebao biti signal da je opasno biti neprijatelj amerikancima ali opasnije je biti prijatelj (pod navodnicima).

Sama cinjenica da su ostavili toliko opreme koju su mogli ( i jos uvijek mogu ) da uniste pokazuje koliko ih je briga za taj narod i region.

Cisto imam osjecaj da su to namjerno uradili da bi naoruzali talibane i time indirektno zavukli kinezima koji su vec poceli da javno govore koju opasnost imaju sa te strane.
Od sirenja radikalnog islamizma pa do trgovine drogom i oruzjem koje moze lako zavrsit u kini priotiv njihove vlasti.
Challenger_

#3403 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Pogledati pod endless war.
exliberal-ex

#3404 Re: Afganistan

Post by exliberal-ex »

Challenger_ wrote: 31/08/2021 23:24 Pogledati pod endless war.
Bas sam procitao danas ovaj clanak ako mislis na to.

https://www.theguardian.com/us-news/202 ... ndless-war

Licno mislim da je americka dominacija veoma uzdrmana, ne samo ovim povlacenjem iz Afganistana nego ( kao sto i u clanku stoji) dogadjajima u Iraku, Libij i Sirij te nesposobnoscu da ispostuje ugovore koje su potpisali sa Iranom.
Mnogi se sad pitaju koliko stvarno zele da rizikuju sa US, Eu vec aktivno radi na stvaranju svoji zdruzenih vojnih snaga koje su defacto nato bez amerike i time hoce da pokazu da nisu vezani za US kao sto je dosad bio slucaj.
Necu ni da pricam o ekonomskom zblizavanju sa Rusijom u kojem Njemacka prednjaci i koje jos vise otvara vrata ruskom politickom/ekonomskom ( i vojnom) uticaju i time eliminise znacaj drzava kao sto su Ukrajina i ostavlja ih na otvorenom bez zastite koju su ocekivali od EU.

Imam osjecaj da se desavaju tektonske promjene koje ce biti vidljive tek za par godina...
jeza u ledja

#3405 Re: Afganistan

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 31/08/2021 23:14 Ja mislim da je i coravim sad jasno da su Amerikanci bili u Afganistanu ne zbog borbe protiv terorizma i zelje da izgrade demokratsko drustvo nego samo radi svoje vojne industrije koja je ostvarila rekordne profite zahvaljujuci toj intervenciji.

Sa druge strane koliko "propalih" demokratskih intervencija su imali u zadnjih 20 godina?

Irak, Afganistan, Sirija,Ukrajina, stalno zatezanje sa Iranom...kurde su isto tako manje vise ostavili da se sami snalaze ,sto bi trebalo mnogima koji govore da za rijesavanje problema u BIH treba da se okrenemo Americi, trebao biti signal da je opasno biti neprijatelj amerikancima ali opasnije je biti prijatelj (pod navodnicima).

Sama cinjenica da su ostavili toliko opreme koju su mogli ( i jos uvijek mogu ) da uniste pokazuje koliko ih je briga za taj narod i region.

Cisto imam osjecaj da su to namjerno uradili da bi naoruzali talibane i time indirektno zavukli kinezima koji su vec poceli da javno govore koju opasnost imaju sa te strane.
Od sirenja radikalnog islamizma pa do trgovine drogom i oruzjem koje moze lako zavrsit u kini priotiv njihove vlasti.
Kakve Ukrajina ima veze s ovim zivota ti?

Sirija znamo kako je pocela, a za to nije kriva Amerika. U Afganistan se apsolutno krenulo radi terorizma, ali se osladilo pa se ostalo koju deceniju predugo.

Posto je vama u Kanadi opasno da budete americki prijatelj, mozda bi bilo bolje da se okrenete Kinezima. Svakako ste im prodali pola nekretnina. :D
GandalfSivi

#3406 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

Nakon sto je ovaj cirkus zavrsen, Afganistan se vraca u status vukojebine usred nicega, bitne samo po potencijalnim teroristima u ruskom dvoristu te normalno kao turistickom raju za Ruse i Kineze.

Da mi je zao ljudi jeste, ali s druge strane kako im se vojska razbjeza i nije. Hvala i dovidjenja…
Challenger_

#3407 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

exliberal-ex wrote: 01/09/2021 00:12Imam osjecaj da se desavaju tektonske promjene koje ce biti vidljive tek za par godina...
Nego šta.

Padom Berlinskog zida pao je poredak uspostavljen na Jalti, a na zidinama Damaska je srušen post-Jaltin svijet. Afganistan je samo jedna slika u nizu koja nam svjedoči o urušavanju tog i takvog svijeta.

Da li će se novi poredak uspostaviti nakon planetarne katastrofe ili mirnim putem, ne znam, ali se nadam da će makar nas mimoići lom, po prvi put, iako tutnje zlokobni nagovještaji u Crnoj Gori i kod nas u Bosni i Hercegovini.

_______

Laku noć Kanađanin.
jeza u ledja

#3408 Re: Afganistan

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 01/09/2021 00:12
Challenger_ wrote: 31/08/2021 23:24 Pogledati pod endless war.

Licno mislim da je americka dominacija veoma uzdrmana, ne samo ovim povlacenjem iz Afganistana nego ( kao sto i u clanku stoji) dogadjajima u Iraku, Libij i Sirij te nesposobnoscu da ispostuje ugovore koje su potpisali sa Iranom.
Mnogi se sad pitaju koliko stvarno zele da rizikuju sa US, Eu vec aktivno radi na stvaranju svoji zdruzenih vojnih snaga koje su defacto nato bez amerike i time hoce da pokazu da nisu vezani za US kao sto je dosad bio slucaj.
Necu ni da pricam o ekonomskom zblizavanju sa Rusijom u kojem Njemacka prednjaci i koje jos vise otvara vrata ruskom politickom/ekonomskom ( i vojnom) uticaju i time eliminise znacaj drzava kao sto su Ukrajina i ostavlja ih na otvorenom bez zastite koju su ocekivali od EU.

Imam osjecaj da se desavaju tektonske promjene koje ce biti vidljive tek za par godina...
Njemacka se povezala sa Rusijom ekonomski ima cca 20 godina. Mislim da je vise nego smijesno govoriti o politickom, pogotovo ekonomskom uticaju Rusije. GDP te zemlje je pretpostavljam slabiji od Italije.
exliberal-ex

#3409 Re: Afganistan

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 01/09/2021 00:17
exliberal-ex wrote: 31/08/2021 23:14 Ja mislim da je i coravim sad jasno da su Amerikanci bili u Afganistanu ne zbog borbe protiv terorizma i zelje da izgrade demokratsko drustvo nego samo radi svoje vojne industrije koja je ostvarila rekordne profite zahvaljujuci toj intervenciji.

Sirija znamo kako je pocela, a za to nije kriva Amerika. U Afganistan se apsolutno krenulo radi terorizma, ali se osladilo pa se ostalo koju deceniju predugo.

Posto je vama u Kanadi opasno da budete americki prijatelj, mozda bi bilo bolje da se okrenete Kinezima. Svakako ste im prodali pola nekretnina. :D
Kako da nema, ukrajina je koristena kao test koliko nato i amerika mogu/zele da pridju rusima .
Nesto kao sto je radjeno sa Ruminijom i Bugarskom, daj ih u nato i EU samo da ih odmaknemo od ruskog uticaja.
Tako su i pokusali sa Ukrajinom gdje su djelimicno uspjeli jer su srusili pro rusku vladu sto je grijeh ali nije grijeh instalirat novu kaja ima veze sa nacistima ( isto su pokusali i Lukasenkom....nebranim doticnog ali svi dogadjaji pokazuju vec uigranu semu sirenja demokratije).
Znas zasto kanadska vlada podrzava ukrajinu ? Djed od ministrice Frielander ( koja je ministar vanjskih poslova izmedju ostalog) je bio borac u ukrajini pod nacistickom zastavom i poslije sloma nacisticke vlasti pobjegao je u Kanadu.... :wink:

Sirija je pocela kao protest protiv poskupljena brasna koje je vrlo brzo "spontano" postao ustanak pritiv vlasti, aka arapsko proljece i ako mislis da ameri i izrael ( uz tursku) nisu tu upetljani onda fakat...

Nemoj mi nista o kinezima, prodali su zapadnu obalu kompletno...sad je Toronto pod opsadom "studenata" koji dolaze da "studiraju" a usput kupuju ogromne stanove/kuce ..naravno uz to ide novi BMW M, Audi S, Mercedes black ediotion, Range rover....to je za "normalne studente" oni malo situiraniji voze Ferarije/Lamborgini/Porsche/McLaren....lako ih je poznat svi imaju na tablicama barem jedan broj 8 :twisted:
exliberal-ex

#3410 Re: Afganistan

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 01/09/2021 00:33
exliberal-ex wrote: 01/09/2021 00:12

Njemacka se povezala sa Rusijom ekonomski ima cca 20 godina. Mislim da je vise nego smijesno govoriti o politickom, pogotovo ekonomskom uticaju Rusije. GDP te zemlje je pretpostavljam slabiji od Italije.
Povezani su Njemci sa Rusima odavno ali zadnji potezi oko sjevernog toka su zabrinuli mnoge u US
Uvezivanjem Sjevernog toka ti fakticki otvaras/dajes kluceve vrata Rusima i njihovom kapitalu...nego da neskrecemo sa teme..
jeza u ledja

#3411 Re: Afganistan

Post by jeza u ledja »

Ovo je oba prica nijedan nema mozak samo rade sta im CIA kaze. Naravno, osim ako nisu ruska raja. Koliko god se svijet manje vrti od Amerike, toliko se jos manje vrti oko Rusa. Buducnost ti je kao sto vidis u komsiluku. :oops:
GandalfSivi

#3412 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

Ova prica oko Ruja k’o da su kakva ekonomska sila. Davno receno, benzinska stanica koja se fura da je drzava. Tu jos malo i vojne industrije i to je to. Nigdje nicega drugog. Pa da je barem jedna tehnoloska firma, ili kakva informaticka, ili nesto u auto industriji, namjestaju, kakvim uslugama. Veze s vezom nema. I ovaj kapital sto izvoze preko tajkuna ode u fudbal i nekretnine.

Pojedinacno California, Texas i New York imaju veci GDP. Italija ba velesila za njih…
jeza u ledja

#3413 Re: Afganistan

Post by jeza u ledja »

Ne mozes ostat sila a gubis stanovnistvo. Jbt Rusija imala vise stanovnika 89-e nego danas. :-)

I Amerika najmanje rasta zadnju deceniju, i to govori o smanjenju njihovog uticaja. Pogledati Japan.

Znam da nije sve do toga, ali demografija je bitno mjerilo u kom se smjeru ide.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#3414 Re: Afganistan

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jeza u ledja wrote: 01/09/2021 03:44 Ne mozes ostat sila a gubis stanovnistvo. Jbt Rusija imala vise stanovnika 89-e nego danas. :-)

I Amerika najmanje rasta zadnju deceniju, i to govori o smanjenju njihovog uticaja. Pogledati Japan.

Znam da nije sve do toga, ali demografija je bitno mjerilo u kom se smjeru ide.
Jezica na tvojoj slicici se slaze sa tim, ali ne odustaje od svojih bodlji. :D
hd2000

#3415 Re: Afganistan

Post by hd2000 »

exliberal-ex wrote: 31/08/2021 23:14 Irak, Afganistan, Sirija,Ukrajina, stalno zatezanje sa Iranom...kurde su isto tako manje vise ostavili da se sami snalaze ,sto bi trebalo mnogima koji govore da za rijesavanje problema u BIH treba da se okrenemo Americi, trebao biti signal da je opasno biti neprijatelj amerikancima ali opasnije je biti prijatelj (pod navodnicima).
Ne komentarišem na "Politika", ali ovo moram, jer niko ne reaguje. Jeste offtopic, ali pošto na svakoj drugoj stranici provlačite ovu tezu, moram komentarisati.

Niko nama nije rješavao probleme, kao što se niko nije ni borio za nas. Bošnjaci su dokazali da su sposobni da se bore za sebe, ako imaju barem 30% od onoga što ima neprijatelj.

Prvo moramo sarađivati sa USA, pa tek onda sa Evropom i Turskom. Turska ima interes u Srbiji i ne bi im bilo prvi put da nas prodaju zbog svog interesa.

Situacija u Avganistanu je takva, jer prethodna vlast nije imala široku podršku naroda - viđeni su kao saradnici okupatora. Slično je i sa ostalim kojima su Amerikanci pomagali - zeznuli se jer su mislili da će se Ameri boriti za njih do Sudnjeg dana. Bošnjaci to ne misle niti očekuju, jer smo tu lekciju naučili na krvav način.

Znam da boli Biden, ali tako je kako je sada.
sumirprimus

#3416 Re: Afganistan

Post by sumirprimus »

zavrseno je jos jedno poglavlje lazi i prevara, kako je ono lord owen rekao ne sanjarite vlazne snove, da u svijetu postoji glavni policajac koji ce uvijek pomoci slabijim, unesrecenim i sl bs.
jasan je profit, vojno industrijski kompleks, ali opet je ljepse bilo zivjeti u svijetu u kom postoji glavni baja koji ce pomoci, za razliku od ovih nikad slobodnih i ljudima krenutih sistema poput rusije i kine koji ce ti ga suknut gdje god stignu jer im se moze i jer kontriraju americi.
u krajnjem slucaju jbo afganistan, ovo je opomena i nauk svima nama koji mislimo da imamo prijatelje vani koji bi nam pomogli u situaciji sbb kbb.
dont dream dreams...
hd2000

#3417 Re: Afganistan

Post by hd2000 »

sumirprimus wrote: 01/09/2021 07:56 zavrseno je jos jedno poglavlje lazi i prevara, kako je ono lord owen rekao ne sanjarite vlazne snove, da u svijetu postoji glavni policajac koji ce uvijek pomoci slabijim, unesrecenim i sl bs.
jasan je profit, vojno industrijski kompleks, ali opet je ljepse bilo zivjeti u svijetu u kom postoji glavni baja koji ce pomoci, za razliku od ovih nikad slobodnih i ljudima krenutih sistema poput rusije i kine koji ce ti ga suknut gdje god stignu jer im se moze i jer kontriraju americi.
u krajnjem slucaju jbo afganistan, ovo je opomena i nauk svima nama koji mislimo da imamo prijatelje vani koji bi nam pomogli u situaciji sbb kbb.
dont dream dreams...
Lažite se vi - nema više JNA. Od Amera i ne očekujemo puno i ne treba nam puno - samo malo.

Ne volim offtopic, izvinjavam se. Želio sam samo da postavim ovaj link, a ne da odgovaram. Turska nas već prodala, izgleda:
https://www.face.ba/vijesti/regija/cavu ... gom/111346 .

Ovaj dio bode oči:
i tu važnu ulogu imaju predsjednici Vučić i Erdogan,
sumirprimus

#3418 Re: Afganistan

Post by sumirprimus »

ko ste vi a ko smo mi? halo bolan, mi nismo u stanju uredit 25% teritorije da funkcionise normalno bez sranja i afera, nismo asfaltirali federaciju, uveli vodu, raavjetu i kanalizacju do svake kuce, a nije da nas ima 300 miliona, o cemu ti pricas, kojim nama i vama, kakva jna?
koliko nam je turska valjala kroz istoriju, svako iole pismen moze i sam procijeniti i donijet svoj sud, bez hutbi i vazova lokalnih prvaka u bosnjaka.
mi nemamo prijatelja, i nedaj boze da nam ikad zatrebaju, a prvi ja nikad necu ratovat za ovu kriminalnu vlast, zamisli da mi je komandir in ćif bakir wtf :-) pu
e istu ovakvu sudbu kletu su upravodozivjeli i afgani. kad nema drzave kad nema sistema, kad je na vlasti goli lopov, kukavica i neznalica, sve pada kao kula od karata za par dana.
sumirprimus

#3419 Re: Afganistan

Post by sumirprimus »

samo pazi da ti nece ratovat oni sa milionske svadbe hoce hoce nema govora :lol: :evil:
Milenkov buraz

#3420 Re: Afganistan

Post by Milenkov buraz »

jeza u ledja wrote: 01/09/2021 00:17

Čovjek davno 2011 rekao šta je po srijedi, kakav terorizam kakvi bakrači. Terorizam je došao kao kec na 11, možda su čak i znali ali nisu spriječili jer se poklopilo sa agendom.

sumirprimus

#3421 Re: Afganistan

Post by sumirprimus »

znaci znali za teroristicki napad no nisu nista poduzeli? dajte ba ljudi, nisu ovo sf filmovi :-)
malo i mi njih previse idealiziramo.
Milenkov buraz

#3422 Re: Afganistan

Post by Milenkov buraz »

sumirprimus wrote: 01/09/2021 08:13 znaci znali za teroristicki napad no nisu nista poduzeli? dajte ba ljudi, nisu ovo sf filmovi :-)
malo i mi njih previse idealiziramo.
Niko nema dokaz za to ali se sumnja i rekao sam možda su i znali a ne 100% da je tako. Kako je Asange 2011 znao tačno šta se dešava u Afganistanu. Sistem koji je tobože u Afganistan došao da pobijedi terorizam, donese mir i demokratiju vidimo iznevjerio je ove ideale mira i demokratije, pa zašto bi bilo nemoguće da je i iznevjerio i ideal borbe protiv terorizma kao jedinog pravednog i pravičnog puta Zapadne civilizacije.
sumirprimus

#3423 Re: Afganistan

Post by sumirprimus »

prije ce biti da oni uopste nisu bili toliko sigurni i radili sve po sop.u negoli sto su znali a nisu reagovali. vjerovatno je i taj period posle pada sssr.a uticao na spustanje garda. nisu ih dozivljavali, al kaidu, dok ih nisu bocnuli .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3424 Re: Afganistan

Post by Bobi »

Ipak je bio živ :mrgreen:
sumirprimus

#3425 Re: Afganistan

Post by sumirprimus »

najmanji problem da je on ziv, nego hel ispravan, plus onaj afgan novinar govori da se cuo s pilotom koji je domaci afgan skolovan u sad i uae :skoljka: :run:
Post Reply