To sto bi neki primili vakcine za navedene bolesti a ne bi za covid pokazuje percepciju opasnosti odredjenih bolesti i da te navedene bolesti smatraju puno opasnijim od covida, pogotovo ako su mladi i zdravi i kada realno postoji jako mali rizik od hospitalizacije. Iako je rizik od vakcine jos manji, razumijem da opet neki ne vide razlog zasto bi primili vakcinu.erentedia wrote: ↑31/08/2021 10:32 Da nema interneta ljudi bi pohrlili da se vakcinišu.
Najjači su mi ovi protiv COVID vakcine što su, primili bi za hepatitis, tuberkulozu, pertusis, difteriju itd a ne bi za korona virus... Ali svako ima pravo mišljenja i ja ga uvažavam.
Ja sam primio Sputnik u Bosni i Hercegovini, uglavnom nuspojave: malo me ruka bolila i blaga tj nikakva temperatura 37,5 koju sam dobio navečer, sutradan malo me ruka bolila i tjt. Druga doza, nuspojava nije bilo.
Vakcine - iskustva
Moderator: O'zone
- Ateista
#3426 Re: Vakcine - iskustva
-
Naslovnica
#3427 Re: Vakcine - iskustva
Tako nekako.Ateista wrote: ↑31/08/2021 13:17To sto bi neki primili vakcine za navedene bolesti a ne bi za covid pokazuje percepciju opasnosti odredjenih bolesti i da te navedene bolesti smatraju puno opasnijim od covida, pogotovo ako su mladi i zdravi i kada realno postoji jako mali rizik od hospitalizacije. Iako je rizik od vakcine jos manji, razumijem da opet neki ne vide razlog zasto bi primili vakcinu.erentedia wrote: ↑31/08/2021 10:32 Da nema interneta ljudi bi pohrlili da se vakcinišu.
Najjači su mi ovi protiv COVID vakcine što su, primili bi za hepatitis, tuberkulozu, pertusis, difteriju itd a ne bi za korona virus... Ali svako ima pravo mišljenja i ja ga uvažavam.
Ja sam primio Sputnik u Bosni i Hercegovini, uglavnom nuspojave: malo me ruka bolila i blaga tj nikakva temperatura 37,5 koju sam dobio navečer, sutradan malo me ruka bolila i tjt. Druga doza, nuspojava nije bilo.
Poznato je da i gripa zna biti izuzetno opasna, pa 99.9% raje nikada nije ni pomišljalo da se vakciniše protiv iste.
Šo ne gumo šuplje djecem.
-
slatkis20
#3428 Re: Vakcine - iskustva
Pa nije bas tako. Mene sto je navelo da se vakcinisem bilo je to sto sam znao neke ljude sto su i na kisiku zavrsili i bili tu 12 dana. Isto tako sam i vidio svoju mamu kako se muci a imala je blazi oblik ljeti korone. Bolila su je ledja i imala je malu upalu plucnog krila i pila je antibiotike. A to je bilo ljeti sa temperaturama do 40. Zna se da ljeti niko se ne razboli a kamoli dobije upalu pluca. Tako da nije to bas tako da se kaze gripa je obicna.Ko nije vidio ili dozivio tako nesto nemoze govoriti ovakoNaslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:35Tako nekako.Ateista wrote: ↑31/08/2021 13:17
To sto bi neki primili vakcine za navedene bolesti a ne bi za covid pokazuje percepciju opasnosti odredjenih bolesti i da te navedene bolesti smatraju puno opasnijim od covida, pogotovo ako su mladi i zdravi i kada realno postoji jako mali rizik od hospitalizacije. Iako je rizik od vakcine jos manji, razumijem da opet neki ne vide razlog zasto bi primili vakcinu.
Poznato je da i gripa zna biti izuzetno opasna, pa 99.9% raje nikada nije ni pomišljalo da se vakciniše protiv iste.
-
TotallyDifferent_Not
#3429 Re: Vakcine - iskustva
Kakva je sinofarm vakcina, ima li neko iskustva? Mlad sam i planiram se vakcinisati sa tom jer kod nas ima samo ta i astrazeneca, rekli su da je astra loša za mlađe pa bih više volio sinofarm samo kažu nije potvrđena od WHO još?
- Ateista
#3430 Re: Vakcine - iskustva
Upravo tako, znam jako malo ljudi koji su se vakcinisali protiv gripe, stariji uglavnom. S obzirom na to koliko ljudi se recimo kod nas vakcinisalo protiv covida, sto je sigurno puno vise nego protiv gripe, pokazuje da je generalna percepcija opasnosti od covida veca nego od gripe, ali opet manje nego od nekih drugih bolesti kod kojih je realno i smrtnost puno veca, tako da je sve ovo u potpunosti ocekivano.Naslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:35Tako nekako.Ateista wrote: ↑31/08/2021 13:17
To sto bi neki primili vakcine za navedene bolesti a ne bi za covid pokazuje percepciju opasnosti odredjenih bolesti i da te navedene bolesti smatraju puno opasnijim od covida, pogotovo ako su mladi i zdravi i kada realno postoji jako mali rizik od hospitalizacije. Iako je rizik od vakcine jos manji, razumijem da opet neki ne vide razlog zasto bi primili vakcinu.
-
slatkis20
#3431 Re: Vakcine - iskustva
Ja sam se vakcinisao prije dva dana sa Sinopharm, bolila me ruka i to je sve sto sam osjecao. Dva dana malo je bolila rukaTotallyDifferent_Not wrote: ↑31/08/2021 13:45 Kakva je sinofarm vakcina, ima li neko iskustva? Mlad sam i planiram se vakcinisati sa tom jer kod nas ima samo ta i astrazeneca, rekli su da je astra loša za mlađe pa bih više volio sinofarm samo kažu nije potvrđena od WHO još?
-
Luminocity102
#3432 Re: Vakcine - iskustva
Problem je što mnogi ljudi neće da se vakcinišu iz pogrešnih razloga, zbog vjerovanja u teorije zavjere, tipa da će biti čipovani, gledaju videe u kojima se koža "podiže" prilikom stavljanja magneta u blizinu mjesta vakcinacije što kao ukazuje na to, pa onda stavljaju neke metalne predmete, kovanice na ta mjesta i isti ostaju itd... Kad neko iz tih razloga neće da se vakciniše je iritantno, a kada neko neće iz argumentovanih razloga onda je shvatljivije, svako ima svoj izbor..Ateista wrote: ↑31/08/2021 13:45Upravo tako, znam jako malo ljudi koji su se vakcinisali protiv gripe, stariji uglavnom. S obzirom na to koliko ljudi se recimo kod nas vakcinisalo protiv covida, sto je sigurno puno vise nego protiv gripe, pokazuje da je generalna percepcija opasnosti od covida veca nego od gripe, ali opet manje nego od nekih drugih bolesti kod kojih je realno i smrtnost puno veca, tako da je sve ovo u potpunosti ocekivano.Naslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:35
Tako nekako.
-
Naslovnica
#3433 Re: Vakcine - iskustva
Ja nisam sugerisao da je COVID-19 obična gripa mada je za minimalno 75% ljudi koji dobiju virus krajnje bezopasna (asimptomatična), a za mlađu populaciju (djecu) gripa je opasnija od COVID-19.slatkis20 wrote: ↑31/08/2021 13:41Pa nije bas tako. Mene sto je navelo da se vakcinisem bilo je to sto sam znao neke ljude sto su i na kisiku zavrsili i bili tu 12 dana. Isto tako sam i vidio svoju mamu kako se muci a imala je blazi oblik ljeti korone. Bolila su je ledja i imala je malu upalu plucnog krila i pila je antibiotike. A to je bilo ljeti sa temperaturama do 40. Zna se da ljeti niko se ne razboli a kamoli dobije upalu pluca. Tako da nije to bas tako da se kaze gripa je obicna.Ko nije vidio ili dozivio tako nesto nemoze govoriti ovakoNaslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:35
Tako nekako.
Imao sam i ja poznanika koji je prije COVID-19 umro od gripe.
I ja sam prebolovao COVID-19, pio sam i ja 20 dana antibiotike i Xeralto, iskihao peko milju maraka, i ako me neko pita, kažem mu da se vakciniše (kao što sam i ja uradio).
Poenta je u prisilnim vakcinacijama i zabranama za nevakcinisane, kao i u hipsterima koji se kod mene na poslu već dogovaraju kada će ići na treću dozu, a 100% nema potrebe za time. Oni su ko samosvjesni, odgovorni, nema dalje, a svako ko ne želi da se vakciniše (ne zbog 5G gluposti i sl nego što misli da nema potrebe i da ima dovoljno jak imunitet, ili šta već), e ti su antivakseri, komunjare, talibani, papci.
A niti jedan od njih se nikada nije vakcinisao protiv sezonske gripe, smijem se kladiti, iako je zarazna i budu u kontaktu i sa osobama za koje gripa može biti potencijalno fatalna.
-
Naslovnica
#3434 Re: Vakcine - iskustva
Samo nemoj ove mRNA, pogotovu Pfizer. Evo se ispostavlja da je sranje na kvadrat.TotallyDifferent_Not wrote: ↑31/08/2021 13:45 Kakva je sinofarm vakcina, ima li neko iskustva? Mlad sam i planiram se vakcinisati sa tom jer kod nas ima samo ta i astrazeneca, rekli su da je astra loša za mlađe pa bih više volio sinofarm samo kažu nije potvrđena od WHO još?
GOnjaj AZ, rusa ako možeš ili kineza.
-
slatkis20
#3435 Re: Vakcine - iskustva
Ne znam sta da ti kazem, bio sam u prisustvu gripe nisam je dobio. Bio sam isto tako u prisustvu korone kada mi je majka imala nisam je dobio.Naslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:50Ja nisam sugerisao da je COVID-19 obična gripa mada je za minimalno 75% ljudi koji dobiju virus krajnje bezopasna (asimptomatična), a za mlađu populaciju (djecu) gripa je opasnija od COVID-19.slatkis20 wrote: ↑31/08/2021 13:41
Pa nije bas tako. Mene sto je navelo da se vakcinisem bilo je to sto sam znao neke ljude sto su i na kisiku zavrsili i bili tu 12 dana. Isto tako sam i vidio svoju mamu kako se muci a imala je blazi oblik ljeti korone. Bolila su je ledja i imala je malu upalu plucnog krila i pila je antibiotike. A to je bilo ljeti sa temperaturama do 40. Zna se da ljeti niko se ne razboli a kamoli dobije upalu pluca. Tako da nije to bas tako da se kaze gripa je obicna.Ko nije vidio ili dozivio tako nesto nemoze govoriti ovako
Imao sam i ja poznanika koji je prije COVID-19 umro od gripe.
I ja sam prebolovao COVID-19, pio sam i ja 20 dana antibiotike i Xeralto, iskihao peko milju maraka, i ako me neko pita, kažem mu da se vakciniše (kao što sam i ja uradio).
Poenta je u prisilnim vakcinacijama i zabranama za nevakcinisane, kao i u hipsterima koji se kod mene na poslu već dogovaraju kada će ići na treću dozu, a 100% nema potrebe za time. Oni su ko samosvjesni, odgovorni, nema dalje, a svako ko ne želi da se vakciniše (ne zbog 5G gluposti i sl nego što misli da nema potrebe i da ima dovoljno jak imunitet, ili šta već), e ti su antivakseri, komunjare, talibani, papci.
A niti jedan od njih se nikada nije vakcinisao protiv sezonske gripe, smijem se kladiti, iako je zarazna i budu u kontaktu i sa osobama za koje gripa može biti potencijalno fatalna.
Nisam za prislinu vakcinu niti da iko ikoga tjera na nesto sto nece. Svako ima pravo izbora
Ja kada sam se vakcinisao prije dva dana mogu ti reci da sam osjecao i kajanje jer kada otvoris internet i komentare dodje ti zlo sta sve ljudi pisu
Od otkazivanja organa do alchajmera. Tacno treba nekim ljudima zabraniti onda dezinformacije da sire
Tako da nisam vise pametan, uradio sam to da zastitim sebe. Ne znam jesam li i prebolovao koronu na nogama nisam radio test na antitjela prije nego sam se vakcinisao tako da ce to mi ostati enigma
- Ateista
#3436 Re: Vakcine - iskustva
Slazem se da to jeste iritantno, ima ljudi koji se pale na svakakve gluposti, opet njihova stvar.Luminocity102 wrote: ↑31/08/2021 13:49Problem je što mnogi ljudi neće da se vakcinišu iz pogrešnih razloga, zbog vjerovanja u teorije zavjere, tipa da će biti čipovani, gledaju videe u kojima se koža "podiže" prilikom stavljanja magneta u blizinu mjesta vakcinacije što kao ukazuje na to, pa onda stavljaju neke metalne predmete, kovanice na ta mjesta i isti ostaju itd... Kad neko iz tih razloga neće da se vakciniše je iritantno, a kada neko neće iz argumentovanih razloga onda je shvatljivije, svako ima svoj izbor..Ateista wrote: ↑31/08/2021 13:45
Upravo tako, znam jako malo ljudi koji su se vakcinisali protiv gripe, stariji uglavnom. S obzirom na to koliko ljudi se recimo kod nas vakcinisalo protiv covida, sto je sigurno puno vise nego protiv gripe, pokazuje da je generalna percepcija opasnosti od covida veca nego od gripe, ali opet manje nego od nekih drugih bolesti kod kojih je realno i smrtnost puno veca, tako da je sve ovo u potpunosti ocekivano.
- nivla
#3437 Re: Vakcine - iskustva
na osnovu studija linkovanih u linku ispod, ne bih to rekao da je mrna sranje na kvadrat, al eto valjda se mi sa foruma bolje razumijemo od nekog ko je prikupio podatke, pa cak i zvanicne iz izraelaNaslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:51Samo nemoj ove mRNA, pogotovu Pfizer. Evo se ispostavlja da je sranje na kvadrat.TotallyDifferent_Not wrote: ↑31/08/2021 13:45 Kakva je sinofarm vakcina, ima li neko iskustva? Mlad sam i planiram se vakcinisati sa tom jer kod nas ima samo ta i astrazeneca, rekli su da je astra loša za mlađe pa bih više volio sinofarm samo kažu nije potvrđena od WHO još?
https://www.healthline.com/health-news/ ... -takeaways
jos jedna doza drugom vakcinom koja ne mora biti pfizer napravice takodjer dobru zastitu, al ko vjeruje pfizeru nek ga ceka, za nijednu istocnu varijantu nemamo ovakve(transparento prikazane) podatkeThe Israeli Health Ministry said the decision also took into account its own data based on national health statistics, which suggested that people vaccinated in April appeared to have 75 percent protection against infection, according to reports, whereas protection for those vaccinated in January dropped to as low as 16 percent.
sto se tice rusa i kineza, to su isto tako odlicne vakcine nego ne dobiti nista, jedini problem koji ja vidim sa njima je netransparentnost i neobjavljivanje statistika koje vode, sputnik u EU nije odobren jer su dokazano fabrikovali rezultate studija
-
Naslovnica
#3438 Re: Vakcine - iskustva
Pfizer mRNA je rinaka.nivla wrote: ↑31/08/2021 14:08na osnovu studija linkovanih u linku ispod, ne bih to rekao da je mrna sranje na kvadrat, al eto valjda se mi sa foruma bolje razumijemo od nekog ko je prikupio podatke, pa cak i zvanicne iz izraelaNaslovnica wrote: ↑31/08/2021 13:51
Samo nemoj ove mRNA, pogotovu Pfizer. Evo se ispostavlja da je sranje na kvadrat.
https://www.healthline.com/health-news/ ... -takeaways
jos jedna doza drugom vakcinom koja ne mora biti pfizer napravice takodjer dobru zastitu, al ko vjeruje pfizeru nek ga ceka, za nijednu istocnu varijantu nemamo ovakve(transparento prikazane) podatkeThe Israeli Health Ministry said the decision also took into account its own data based on national health statistics, which suggested that people vaccinated in April appeared to have 75 percent protection against infection, according to reports, whereas protection for those vaccinated in January dropped to as low as 16 percent.
sto se tice rusa i kineza, to su isto tako odlicne vakcine nego ne dobiti nista, jedini problem koji ja vidim sa njima je netransparentnost i neobjavljivanje statistika koje vode, sputnik u EU nije odobren jer su dokazano fabrikovali rezultate studija
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15098697
Znanstvenici uspoređivali cjepiva Moderne i Pfizera, rezultati su zapanjujući
Novo ogromno istraživanje iz Izraela potvrdilo da kod Pfizera jako slabi zaštita i od težih ishoda nakon 6 mjeseci
-
sumirprimus
#3439 Re: Vakcine - iskustva
-
baja
#3440 Re: Vakcine - iskustva
Nakon pocetnog hypa imam osjecaj da je rizik od svih vakcina isti. primio AZ (da ne bude antivakser)
AZ poznata po određenom broju tromboza, fajzer po upali srcane ovojnice a po primanju slicni simptomi za obje (hastaluk 2-3 dana).
Od kineza kao nista a znam dvoje ljudi koji imaju takođe simptome u vidu jake temperature (vec 5 dana) i bola u leđima.
kazu da ima fajzera u zetri, po nekim grupama javljaju ljudi, ako je neko cekao
AZ poznata po određenom broju tromboza, fajzer po upali srcane ovojnice a po primanju slicni simptomi za obje (hastaluk 2-3 dana).
Od kineza kao nista a znam dvoje ljudi koji imaju takođe simptome u vidu jake temperature (vec 5 dana) i bola u leđima.
kazu da ima fajzera u zetri, po nekim grupama javljaju ljudi, ako je neko cekao
Last edited by baja on 31/08/2021 14:21, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#3441 Re: Vakcine - iskustva
usljed nevidjene kampanje kontra vakcina i s bzirom da se dobar dio populacije, a pogotovu kod nas nije vakcinisao, kao cudimo se broju zarazenih i neuspjehu vakcine

-
slatkis20
#3442 Re: Vakcine - iskustva
Vakcina Sinofarm (Kina) spada u inaktivne vakcine. Ove vakcine se prozvode na bazi inaktivisanog virusa, i ta tehnologija se već dugo koristi. Nakon vakcinacije, inaktivisani virus prepoznaju imunske ćelije u organizmu, što izaziva imunski odgovor.
Naravno da bi prije primio kinesku kao sto i jesam koja je radjena po starim tehnologijama od prije 50 i vise godina nego mrna koja je pocela da se bavi testiranjem 2009 godine.
Moje neko misljenje
Naravno da bi prije primio kinesku kao sto i jesam koja je radjena po starim tehnologijama od prije 50 i vise godina nego mrna koja je pocela da se bavi testiranjem 2009 godine.
Moje neko misljenje
-
Naslovnica
#3443 Re: Vakcine - iskustva
Izrael?sumirprimus wrote: ↑31/08/2021 14:20 usljed nevidjene kampanje kontra vakcina i s bzirom da se dobar dio populacije, a pogotovu kod nas nije vakcinisao, kao cudimo se broju zarazenih i neuspjehu vakcine![]()
![]()
- nivla
#3444 Re: Vakcine - iskustva
iz studije na koju naslovnica upucuje ima ovaj dio
https://prnt.sc/1qvn7jt
također https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 21261159v1
kazu
kazu
eh molio bih slicnu studiju za sinovac,sinopharm, sputnik i slicne vakcine, jupa kjampa zjapi, nema jeResults BNT162b2 continued to be safe and well tolerated. Few participants had adverse events leading to study withdrawal. VE against COVID-19 was 91% (95% CI 89.0-93.2) through up to 6 months of follow-up, among evaluable participants and irrespective of previous SARS-CoV-2 infection. VE of 86%-100% was seen across countries and in populations with diverse characteristics of age, sex, race/ethnicity, and COVID-19 risk factors in participants without evidence of previous SARS-CoV-2 infection. VE against severe disease was 97% (95% CI 80.3−99.9). In South Africa, where the SARS-CoV-2 variant of concern, B.1.351 (beta), was predominant, 100% (95% CI 53.5, 100.0) VE was observed.
Conclusion With up to 6 months of follow-up and despite a gradually declining trend in vaccine efficacy, BNT162b2 had a favorable safety profile and was highly efficacious in preventing COVID-19. (ClinicalTrials.gov number, NCT04368728)
-
sumirprimus
#3445 Re: Vakcine - iskustva
citaj iznad...Naslovnica wrote: ↑31/08/2021 14:28Izrael?sumirprimus wrote: ↑31/08/2021 14:20 usljed nevidjene kampanje kontra vakcina i s bzirom da se dobar dio populacije, a pogotovu kod nas nije vakcinisao, kao cudimo se broju zarazenih i neuspjehu vakcine![]()
![]()
-
Naslovnica
#3446 Re: Vakcine - iskustva
Pa dobro onda, to je to.nivla wrote: ↑31/08/2021 14:29 iz studije na koju naslovnica upucuje ima ovaj dio
kazueh molio bih slicnu studiju za sinovac,sinopharm, sputnik i slicne vakcine, jupa kjampa zjapi, nema jeResults BNT162b2 continued to be safe and well tolerated. Few participants had adverse events leading to study withdrawal. VE against COVID-19 was 91% (95% CI 89.0-93.2) through up to 6 months of follow-up, among evaluable participants and irrespective of previous SARS-CoV-2 infection. VE of 86%-100% was seen across countries and in populations with diverse characteristics of age, sex, race/ethnicity, and COVID-19 risk factors in participants without evidence of previous SARS-CoV-2 infection. VE against severe disease was 97% (95% CI 80.3−99.9). In South Africa, where the SARS-CoV-2 variant of concern, B.1.351 (beta), was predominant, 100% (95% CI 53.5, 100.0) VE was observed.
Conclusion With up to 6 months of follow-up and despite a gradually declining trend in vaccine efficacy, BNT162b2 had a favorable safety profile and was highly efficacious in preventing COVID-19. (ClinicalTrials.gov number, NCT04368728)
Odlična je vakcina, Izrael pobijednio pandemiju i završio posao.
-
Naslovnica
-
sumirprimus
#3448 Re: Vakcine - iskustva
nije izrael pobijedio pandemiju jer i kod njiih imas dobar dio populacije zadrtih vjerskih radikala, koji takodje ne vjeruju u vakcinisanje i odbijaju se vakcinisati.
upravo zahvaljujuci nevidjenoj antivaks kampanji, a ne zbog losih vakcina.
upravo zahvaljujuci nevidjenoj antivaks kampanji, a ne zbog losih vakcina.
- nivla
#3449 Re: Vakcine - iskustva
cak nisam rekao ni da su ostale lose, samo nema javnih podataka kakve su, za pfizera imamo iz izraela, i evo dosta je manje fatalnih slucajeva kod zarazenih koji su bili vakcinisani, niko nije rekao da ih nema nikako
takodjer se nadjemo da seremo o losim vakcinama mi koji smo cijepljeni daleko manje ispitanim vakcinama u toku svog zivota, eno i za ospice se vakcinise da ne dobijes pa opet ima djece koja obole, koliko ih ima sa ozbiljnim posljedicama?
takodjer se nadjemo da seremo o losim vakcinama mi koji smo cijepljeni daleko manje ispitanim vakcinama u toku svog zivota, eno i za ospice se vakcinise da ne dobijes pa opet ima djece koja obole, koliko ih ima sa ozbiljnim posljedicama?
-
sumirprimus
#3450 Re: Vakcine - iskustva
cudi me da nemamo veci broj nobelovaca medju nama iskreno.