eduko, oko 200 kmJimmy McNulty wrote: ↑30/08/2021 22:03 Merhaba dobri ljudi, šta ima?![]()
Je li iko od vas išao ili zna nekog ko je išao na kurs njemačkog jezika u Zenici? Ako jeste i ako se razumijete u temu, koji bi mi bilo najbolje upisati i koliko bi me koštalo to zadovoljstvo?
Nije mi cilj proći jeftinije ili položit nešto na prevaru nego zaista naučiti jezik.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Hercegoviina
#53901 Re: Zeničani
- Ja_Ja
#53902 Re: Zeničani
O..wow! I ti ziv! A ovdje te i po Prasnicama trazili. Hajde nek si ziv i zdrav.Jimmy McNulty wrote: ↑30/08/2021 22:03 Merhaba dobri ljudi, šta ima?![]()
Je li iko od vas išao ili zna nekog ko je išao na kurs njemačkog jezika u Zenici? Ako jeste i ako se razumijete u temu, koji bi mi bilo najbolje upisati i koliko bi me koštalo to zadovoljstvo?
Nije mi cilj proći jeftinije ili položit nešto na prevaru nego zaista naučiti jezik.
Nemam pojma gdje se ti kursevi ganjaju. Ja sam svoje odradjivao kasnih 90tih u industrijskoj skoli dole u podrumu. Danasnja avangarda zenicke SDA (Duvnjak i tuhlibi poput njega) se okupljali tu i smisljali plan kako da preuzmu Zenicu od Fude 2024 godine.
- Casual's
#53903 Re: Zeničani
Saznal se sta je sa dankom?
- Sanjarko
#53904 Re: Zeničani
Jel ti ovo zajebavas, trolas ili sta? Govoris da nemam narkolepsiju i uvuce me u raspravu o mom zdravlju, da bi na kraju uletio s ovim komentarom.kuglanje_ze wrote: ↑30/08/2021 19:05Druže, ne mogu ti ja to sve zapamtiti...Sanjarko wrote: ↑30/08/2021 14:21
Krvna slika i nalaz urina, cak Ekg i Ultrazvuk su u Februaru bili uredni, ali ja godinama fizicki plus psihicki nisam dobro. Imao davno ostecenu/bolesnu jetru, srecom se oporavila, ali i sad je sumnjiva, vidi se na UZ manja promjena na njoj. Oko jedno dioptrija -2/2,5; nevidim na njega na daljinu od 2-3 m, imam ogromne floatere izgledom ko amebe u vidnom polju i vidim bijela krvna zrnca nekad, tackice koje idu po sablonu. Imao prije ponekad nizi tlak, sad cesto imam visok, a skoro stalno visok puls, oko joje.
Trebamo ja i stara danas da mjerimo tlak i puls, ako meni bude visok puls, a njoj nizak tlak, otic cemo u apoteku ili DZ provjerit jer mozda tlakomjer ima odstupanje. Nova psihijatrica me htjela dat na nalaze ali mozda smela, zapricali se s njom o sto sta.
Izvini, morao sam![]()
-
kuglanje_ze
#53905 Re: Zeničani
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#53906 Re: Zeničani
Evo, ima standardni, ima intenzivni... 185 maraka. Gdje se oni nalaze da se odem raspitat, najviše volim face to face.
Neću se ja kopat na Prašnicama nego na tetovskom grobljuJa_Ja wrote: ↑30/08/2021 22:43 O..wow! I ti ziv! A ovdje te i po Prasnicama trazili. Hajde nek si ziv i zdrav.
Nemam pojma gdje se ti kursevi ganjaju. Ja sam svoje odradjivao kasnih 90tih u industrijskoj skoli dole u podrumu. Danasnja avangarda zenicke SDA (Duvnjak i tuhlibi poput njega) se okupljali tu i smisljali plan kako da preuzmu Zenicu od Fude 2024 godine.
Mah, život...sve krenulo nizbrdo, imam i problema sa kičmom pa tegoba, pos'o glup i težak itd, forum mi zadnji na pameti...
Kako ste vi ovdje? Vidim i dalje aktivno, ima k novih forumaša... Lijepo!
Ako još ko ima informacija za njemački neka javi
-
NecuVise
#53907 Re: Zeničani
Eduko ti je na Mokušnicama, do poliklinike Sunce. Probaj i step by step, nekad su bili u Zeničanci. Usput ako znaš engleski skini duolingo aplikaciju, dobro će ti doći da popraviš vokabular i kao dopuna kursu.Jimmy McNulty wrote: ↑31/08/2021 09:37Evo, ima standardni, ima intenzivni... 185 maraka. Gdje se oni nalaze da se odem raspitat, najviše volim face to face.
Neću se ja kopat na Prašnicama nego na tetovskom grobljuJa_Ja wrote: ↑30/08/2021 22:43 O..wow! I ti ziv! A ovdje te i po Prasnicama trazili. Hajde nek si ziv i zdrav.
Nemam pojma gdje se ti kursevi ganjaju. Ja sam svoje odradjivao kasnih 90tih u industrijskoj skoli dole u podrumu. Danasnja avangarda zenicke SDA (Duvnjak i tuhlibi poput njega) se okupljali tu i smisljali plan kako da preuzmu Zenicu od Fude 2024 godine.hodžarina se redovno plaća.
Mah, život...sve krenulo nizbrdo, imam i problema sa kičmom pa tegoba, pos'o glup i težak itd, forum mi zadnji na pameti...
Kako ste vi ovdje? Vidim i dalje aktivno, ima k novih forumaša... Lijepo!
Ako još ko ima informacija za njemački neka javi![]()
-
withpeace
#53908 Re: Zeničani
Nisam znao kako se kerovi tako rapidno razmnozavaju dok nisam prije jedno 7 godina kroz prozor gledao kako frajer iz prahistorijskog ww transportera izbacuje gajbu stenaca sve zajedno sa kujom. Nisam za to da sinteri “prljaju ruke”, ali uspavljivanje je neminovno svidjalo se to nekome ili ne.
-
Nivelacija
#53909 Re: Zeničani
Alba ih je bila svela na statisticku gresku u gradu. Skoro pa rijetkost bila vidjeti lutalicu, znaci sve se moze.withpeace wrote: ↑31/08/2021 11:14 Nisam znao kako se kerovi tako rapidno razmnozavaju dok nisam prije jedno 7 godina kroz prozor gledao kako frajer iz prahistorijskog ww transportera izbacuje gajbu stenaca sve zajedno sa kujom. Nisam za to da sinteri “prljaju ruke”, ali uspavljivanje je neminovno svidjalo se to nekome ili ne.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#53910 Re: Zeničani
Dok se malo zmiri na metode...
-
withpeace
#53911 Re: Zeničani
Kad smo vec kod tih metoda gledao sam svojim ocima kako kera ubija i baca u onaj kamion za odvoz smeca, a drugi put je jednog hvato pola sata i strpo ga u kavez na kamionet. Ispred zgrade mi je bio copor ali ono udomacili se godinama pa i nije bio neki belaj sa njima ali mi gosti nisu smjeli prici zgradi. Bolje da ih ubijaju nego da oni ubijaju jer sam ih vidjo sa bjesnilom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#53912 Re: Zeničani
Samo humano i eticno to rjesavati i nikakav problem....withpeace wrote: ↑31/08/2021 14:03Kad smo vec kod tih metoda gledao sam svojim ocima kako kera ubija i baca u onaj kamion za odvoz smeca, a drugi put je jednog hvato pola sata i strpo ga u kavez na kamionet. Ispred zgrade mi je bio copor ali ono udomacili se godinama pa i nije bio neki belaj sa njima ali mi gosti nisu smjeli prici zgradi. Bolje da ih ubijaju nego da oni ubijaju jer sam ih vidjo sa bjesnilom.
- Sanjarko
#53913 Re: Zeničani
Sa stapom s omcom, mrezama i sl., ih hvatati kao u Americi, pa u sinteraj, pa ako niko ne udomi, eutanazija. Nista s puskama s dijabolama po ulici ubijat. Muka za njih, mucno to gledat, a i nije sigurno bas. Nekad davno bile dvije kuje u kvartu i pratile mi rahmetli starog do posla, upuco ih sintor, a mogo i rahmetli starog upucat jer je bio polu gluhonjem. Imao 20-tak % sluha na jedno uho i slabiji na drugo. Pred njim ih sintor upuco. Velike mrlje krvi su tad bile masovno po ulicama.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#53914 Re: Zeničani
Znam engleski odlično, a i njemački malo. Ipak sam ga učio u gimnaziji 4 godine. Siguran sam da se zadam 2 ili 3 sedmice sa nekim da ponovim da bih mogao položit A1 bez problema.
Ipak, želja mi je polako i ispočetka. Želim odmah postavit temelje onako kako treba.
-
Nivelacija
#53915 Re: Zeničani
Zasto kruzni tokovi se ne vrate u prvobitno stanje nakon rekonstrukcije. Zivotami nepostoji veca rupčaga u BiH od Zenice. Zavrsili ljudi sanaciju kruznog i nigdje ni signalizacije, ni hortikulture niti kojeg kurca. Kocke samo pobacali unutar kruga. Jao grada kao ljudi i uprave i preduzeca. Gluha Bukovica ce biti uskoro carsija za ovu nastambu uz rijeku Bosnu. Da li ovdje ima jedan Klix i N1 da to odmah dere do koze odgovorne kao u Sarajevu sve bi drugacije bilo.
- Ja_Ja
#53916 Re: Zeničani
Ima mali milion nacina da se uhvate. Problem je sta s njima nakon hvatanja. Gore u azil ne mozes vise natrpati nego sto moze stati. Ubijati ih ne smijes jer je zakon takav. Sta sad da se radi s njima?! LOGICNO bi bilo da se zakon promjeni. Da se napravi dopuna zakona prema kojoj ce zakon izgledati onako kako izgleda u razvijenim zemljama (btw..neki su ebene pare dobili da izglasaju zakon po kojem je eutanazija gotovo izbrisana iz upotrebe iako to nije praksa u svijetu). Znaci hvatanje zivotinje, zbrinjavanje i karantin zivotinje od 7 do 14 dana. Period za udomljavanje zivotinje od 30 dana, a nakon toga sto humaniji nacin eutanazije. Zakonski se moraju regulisati i kucni ljubimci i pokrenuti obimniji nivo sterilizacije zivotinja kao i uvodjenje elektronske datoteke s podatcima kucnih ljubimaca tako da ako pobjegne ili ako im gazda potomke istovari na ulicu da se to moze upratiti i odrezat gazdi marza sto je glup.Sanjarko wrote: ↑31/08/2021 14:27 Sa stapom s omcom, mrezama i sl., ih hvatati kao u Americi, pa u sinteraj, pa ako niko ne udomi, eutanazija. Nista s puskama s dijabolama po ulici ubijat. Muka za njih, mucno to gledat, a i nije sigurno bas. Nekad davno bile dvije kuje u kvartu i pratile mi rahmetli starog do posla, upuco ih sintor, a mogo i rahmetli starog upucat jer je bio polu gluhonjem. Imao 20-tak % sluha na jedno uho i slabiji na drugo. Pred njim ih sintor upuco. Velike mrlje krvi su tad bile masovno po ulicama.
- Sanjarko
#53917 Re: Zeničani
Slazem se. +1 Davno ja imao ideja u vezi ovoga samo slabo mene ko slusa.Ja_Ja wrote: ↑31/08/2021 18:57Ima mali milion nacina da se uhvate. Problem je sta s njima nakon hvatanja. Gore u azil ne mozes vise natrpati nego sto moze stati. Ubijati ih ne smijes jer je zakon takav. Sta sad da se radi s njima?! LOGICNO bi bilo da se zakon promjeni. Da se napravi dopuna zakona prema kojoj ce zakon izgledati onako kako izgleda u razvijenim zemljama (btw..neki su ebene pare dobili da izglasaju zakon po kojem je eutanazija gotovo izbrisana iz upotrebe iako to nije praksa u svijetu). Znaci hvatanje zivotinje, zbrinjavanje i karantin zivotinje od 7 do 14 dana. Period za udomljavanje zivotinje od 30 dana, a nakon toga sto humaniji nacin eutanazije. Zakonski se moraju regulisati i kucni ljubimci i pokrenuti obimniji nivo sterilizacije zivotinja kao i uvodjenje elektronske datoteke s podatcima kucnih ljubimaca tako da ako pobjegne ili ako im gazda potomke istovari na ulicu da se to moze upratiti i odrezat gazdi marza sto je glup.Sanjarko wrote: ↑31/08/2021 14:27 Sa stapom s omcom, mrezama i sl., ih hvatati kao u Americi, pa u sinteraj, pa ako niko ne udomi, eutanazija. Nista s puskama s dijabolama po ulici ubijat. Muka za njih, mucno to gledat, a i nije sigurno bas. Nekad davno bile dvije kuje u kvartu i pratile mi rahmetli starog do posla, upuco ih sintor, a mogo i rahmetli starog upucat jer je bio polu gluhonjem. Imao 20-tak % sluha na jedno uho i slabiji na drugo. Pred njim ih sintor upuco. Velike mrlje krvi su tad bile masovno po ulicama.
- -Chesterfield-
#53918 Re: Zeničani
https://www.google.com/amp/s/avaz.ba/vi ... ma%3famp=1Ja_Ja wrote: ↑31/08/2021 18:57Ima mali milion nacina da se uhvate. Problem je sta s njima nakon hvatanja. Gore u azil ne mozes vise natrpati nego sto moze stati. Ubijati ih ne smijes jer je zakon takav. Sta sad da se radi s njima?! LOGICNO bi bilo da se zakon promjeni. Da se napravi dopuna zakona prema kojoj ce zakon izgledati onako kako izgleda u razvijenim zemljama (btw..neki su ebene pare dobili da izglasaju zakon po kojem je eutanazija gotovo izbrisana iz upotrebe iako to nije praksa u svijetu). Znaci hvatanje zivotinje, zbrinjavanje i karantin zivotinje od 7 do 14 dana. Period za udomljavanje zivotinje od 30 dana, a nakon toga sto humaniji nacin eutanazije. Zakonski se moraju regulisati i kucni ljubimci i pokrenuti obimniji nivo sterilizacije zivotinja kao i uvodjenje elektronske datoteke s podatcima kucnih ljubimaca tako da ako pobjegne ili ako im gazda potomke istovari na ulicu da se to moze upratiti i odrezat gazdi marza sto je glup.Sanjarko wrote: ↑31/08/2021 14:27 Sa stapom s omcom, mrezama i sl., ih hvatati kao u Americi, pa u sinteraj, pa ako niko ne udomi, eutanazija. Nista s puskama s dijabolama po ulici ubijat. Muka za njih, mucno to gledat, a i nije sigurno bas. Nekad davno bile dvije kuje u kvartu i pratile mi rahmetli starog do posla, upuco ih sintor, a mogo i rahmetli starog upucat jer je bio polu gluhonjem. Imao 20-tak % sluha na jedno uho i slabiji na drugo. Pred njim ih sintor upuco. Velike mrlje krvi su tad bile masovno po ulicama.
Treba to izvoziti u EU.
Ako može Av-Mau iz Sarajeva izvoziti, trebalo bi omogućiti da i Zenički kerovi vide šta je EU.
- Ja_Ja
#53919 Re: Zeničani
Eh..jasta sad, malo sto nam omladina ide sad jos i da bez kerova ostanemo u gradu
.
- ExNihilo
#53920 Re: Zeničani
Oni njih svakako ubijaju, bez obzira šta zakon kaže.Ja_Ja wrote: ↑31/08/2021 18:57Ima mali milion nacina da se uhvate. Problem je sta s njima nakon hvatanja. Gore u azil ne mozes vise natrpati nego sto moze stati. Ubijati ih ne smijes jer je zakon takav. Sta sad da se radi s njima?! LOGICNO bi bilo da se zakon promjeni. Da se napravi dopuna zakona prema kojoj ce zakon izgledati onako kako izgleda u razvijenim zemljama (btw..neki su ebene pare dobili da izglasaju zakon po kojem je eutanazija gotovo izbrisana iz upotrebe iako to nije praksa u svijetu). Znaci hvatanje zivotinje, zbrinjavanje i karantin zivotinje od 7 do 14 dana. Period za udomljavanje zivotinje od 30 dana, a nakon toga sto humaniji nacin eutanazije. Zakonski se moraju regulisati i kucni ljubimci i pokrenuti obimniji nivo sterilizacije zivotinja kao i uvodjenje elektronske datoteke s podatcima kucnih ljubimaca tako da ako pobjegne ili ako im gazda potomke istovari na ulicu da se to moze upratiti i odrezat gazdi marza sto je glup.Sanjarko wrote: ↑31/08/2021 14:27 Sa stapom s omcom, mrezama i sl., ih hvatati kao u Americi, pa u sinteraj, pa ako niko ne udomi, eutanazija. Nista s puskama s dijabolama po ulici ubijat. Muka za njih, mucno to gledat, a i nije sigurno bas. Nekad davno bile dvije kuje u kvartu i pratile mi rahmetli starog do posla, upuco ih sintor, a mogo i rahmetli starog upucat jer je bio polu gluhonjem. Imao 20-tak % sluha na jedno uho i slabiji na drugo. Pred njim ih sintor upuco. Velike mrlje krvi su tad bile masovno po ulicama.
- muhafuca
-
Nivelacija
#53922 Re: Zeničani
Prodavanje magle jubilarni 11 put kako bi skrenuo pažnju da nema nijedan projekat aktivan u gradu. Ovi ga demantovati ne stignu sta covjek sve slaže.
Ali za jedno mu treba skinuti kapu, okupio je sve stranke od NS do SDP da mu glume pokusne kunice u kabinetu
- Kikibombona
#53923 Re: Zeničani
Ja sam ovo uvijek zvao livačaDigla_da_kreci wrote: ↑29/08/2021 16:39 evo vam zenicka baba ilitiga sarajevska kljukusaa vrilicu je vec neko postavljao na prethodnim stranicama. I ja je volim.
![]()
![]()
Ko bi rekao da za jedno jelo postoji 10 naziva
-
Nivelacija
#53924 Re: Zeničani
Znaci nisi autohtoni Zeničanin sa najmanje 3 koljena predaka u Zenici. 
- Kikibombona
#53925 Re: Zeničani
Otac je rodjen u Zen'ci, ali su njegovi starci dosli sa strane. I vjerovatno su oni donijeli naziv livača, posto se cini da jedino ja isti koristim.
Livača
https://www.kuhar.ba/recept/livaca/
Sada vidim da postoje i nazivi 'izljevusa' i ' razljevusa'
...
Inace, previse jedemo tijesto. Za moje nepce ne postoji nista ljepse od domaceg hljeba, ali od kada sam hljeb skroz izbacio iz ishrane, sto je bilo teze nego narkomanu skidanje sa heroina, osjecam se neuporedivo energičnije i jace.
Livača
https://www.kuhar.ba/recept/livaca/
Sada vidim da postoje i nazivi 'izljevusa' i ' razljevusa'
...
Inace, previse jedemo tijesto. Za moje nepce ne postoji nista ljepse od domaceg hljeba, ali od kada sam hljeb skroz izbacio iz ishrane, sto je bilo teze nego narkomanu skidanje sa heroina, osjecam se neuporedivo energičnije i jace.