Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post Reply
nosara

#2676 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by nosara »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2677 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Truba »

Vrhovni sud ga je pritisnuo za juznu granicu vidim
nosara

#2678 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by nosara »

Black swan wrote: 25/08/2021 07:25 Vrhovni sud ga je pritisnuo za juznu granicu vidim
Truba

#2679 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Truba »

Ne vole ti ljudi ameriku
Ne vole zakon
Truba

#2680 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Truba »

šta kaže prije apokalipse neimenovani visoki dužnosnik bidenove administracije

do 2030 očekujemo paradu ponosa u kabulu :lol:
General War

#2681 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by General War »

jeza u ledja wrote: 25/08/2021 02:25
General War wrote: 24/08/2021 23:43

Zato sto ne uzimas sve u obzir za kompletnu sliku: U njemackoj ( I japanu, Koreji, Italiji...) zive i vojnici a i njihove porodice van baza, pa onda imas vise tehnike, vise ljudstva, vise ugovaraca...ne znam odakle ti ideja da se NGO finansiraju iz americkog budjeta..imas more NGO koji se finansiraju od UNa do albanije...ispade da amerika sve finansira, sto nije. Mislim da javnost u Americi zaboravlja zasto i kako je sve krenulo.

Kako cija naklonost se kupuje? Jel te moram napomenuti za razne vidove pomoci zemljama koje se mjere u milijardama dolara, recimo Pakistan koji je jako vazan kad se ko biva traszio bin laden, pa turska koja je da bi se zadrzala u NATOu kao vazno stratesko mjesto zrtvujuci kurde i interese USA u siriji...jbg ne kontam kako barem taj dio ti se treba podsjecati.
Stranci placaju svoje troskove i u Iraku i u Avganistanci, ne amerikanci, privatne kompanije mjenjaju vojsku i hrane je..inace bi to vojska morala raditi i jos vise potrositi, te privatne kompanije vise zaradjuju u americi praveci avione i brodove..do lansiranja satelita...avganistan je skup jer vojska hoce stvari sad i odmah..a prioritet se placa kao i sigurnost to ti pricam iz prve ruke...ovo je politicka predstava za US javnost, koja je trebala da se pokaze kao success, ali je otisla u FUBAR...cekaj sad kad vidis logisticke troskove,i troskove prihvatanja hiljada avganistanskih izbjeglica sa porodicama koje moras obuc i hranit i smjestit. radi kile mesa se vo zaklao.
Tvoje citiranje cifara je pokazatelj da te one zbunjuju. Kao sto napisah u prethodnom postu, lako se ljudi izgube kad se pocne pricati o milionima, bilionima i slicno.

Kao sto vidis, sto se tice stranih baza tipa Njemacka, Koreja, Japan….godisnji troskovi se krecu izmedju 10 i 20 milijardi dolara.
No pazi sad - rat u Afganistanu je kostao 2 biliona dolara, stotinu puta vise. Ako podijelimo ugrubo sa 20 godina to je opet 5-10 puta vise nego ostale stvari godisnje. Zajedno sa Irakom i ostalim zajebancijama u zadnjih 20 godina radi se o 7-8 biliona dolara.

https://www.militarytimes.com/news/pent ... -trillion/

https://www.militarytimes.com/news/your ... ort-finds/

Za NGOs….to je moje neprecizno koristenje izraza…mislim na sve soft pare koje su potrosene, tipa preko USAID. To su sitne pare u odnosu na vojne potrebe ali opet ogromne za takve organizacije. Na humanitarnu pomoc je potroseno 4 milijarde. Recimo na borbu protiv trgovinom narkoticima potroseno 10 milijardi. Ekonomski razvoj 24 milojarde. Infrastruktura i to 30 milijardi.

https://www.nytimes.com/interactive/201 ... -cost.html

To su samo americki troskovi. Uopste ne govorim o drugima.

I dalje ne razumijem cija se naklonost kupuje americkim ucescem u Afganistanu? Turske? Ne kontam o cemu govoris.

Ovo dalje sto si pisao… ne znam gdje da pocnem? Stranaca ne bi bilo tamo da nema americke vojske (a vojska je ono sto kosta). Pricatnih firmi takodje ne bi bilo tamo da nema americke vojske. Da mogu zaraditi vise u Americi - ne bi isli u Afganistan jelde? Nista ne kosta kao vojska i oprema. Ni priblizno.

Shvati da je poredjenje vojnog budzeta sa maltene bilo cim drugim kao usporedba troskova za izgradnju kuce i troskova za kupovinu jedne cigle.

I to se sve placa iz americkog budzeta. Ne od stranaca, ne od privatnika, vec od strane americkih gradjana.
-Ne zbunjuju one mene, vec ljude zbunjuje kada se kaze trilioni spucani u Avganistan..ne, trilioni su spucani u rat protiv terorizma sto je zahtjevalo otvaranje baza kao support Avganistanu i prije intervencije (uzbekistan), infrastruktura do otvaranja one Ambasade u kabulu sve je to pokriveno tim parama plus skoro sva vojna oprema je Made in USA, pare su ostale kod tebe koje su opet gurale ekonomiju USA a ne avganistana...ja kazem u 2019 godini nije bilo troskova vecih za odrzavanje operacije i smjestaja vojske nego u Njemackoj npr. Trilioni je od 2001 godine pa do sada.
-USAID ima svoj budjet i nacin koristenja novca...ali ne sporim, jesu pare davane na razne projekte koje bas i nisu razvojni.
-Ni meni nije jasno kako ne razumijes kako politika radi kroz fondove...nista amerikanci nisu djaba dali a da nisu ocekivali nesto za uzvrat.
- Odrzavanje i koristenje vojne opreme je jako delikatno, Vojska da nema civilne contractore bi morala sama slati jos vise tog osoblja na treninge, odrzavanje, gradnju objekata i to jos u ratnim uslovima...nije to bas posao za svakoga, neko ko je radio na odrzavanju C-130 ili UH 60 koji su dati avganistanu ne moze naci posao tako lako u americi, ali u avganistanu ili iraku je trazila se osoba vise npr.
jeza u ledja

#2682 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by jeza u ledja »

General War wrote: 25/08/2021 15:10 -Ne zbunjuju one mene, vec ljude zbunjuje kada se kaze trilioni spucani u Avganistan..ne, trilioni su spucani u rat protiv terorizma
Nisu spucani trilioni vec bilioni. Vidis da te cifre zbunjuju.
General War wrote: 25/08/2021 15:10 sto je zahtjevalo otvaranje baza kao support Avganistanu i prije intervencije (uzbekistan), infrastruktura do otvaranja one Ambasade u kabulu sve je to pokriveno tim parama plus skoro sva vojna oprema je Made in USA, pare su ostale kod tebe koje su opet gurale ekonomiju USA a ne avganistana...ja kazem u 2019 godini nije bilo troskova vecih za odrzavanje operacije i smjestaja vojske nego u Njemackoj npr. Trilioni je od 2001 godine pa do sada.
Moja poenta nije samo u tome da su pare spiskane na pomoc drugima, koja u stvari nije bila pomoc vec muzenje para, mada je i to tacno. Ja sam svjestan da je vecina tih para dosla nazad u Ameriku, za americke uposlenike i americke firme. Ono sto ja govorim je da su se te firme bogatile na racun americkih gradjana, umjesto da se taj novac trosio za pametnije stvari. Umjesto da trosis za recimo izgradnju cesta u Americi, ti pravis baze u Afganistanu, sa korumpiranom vlascu. Velike pare su se vrtile i to sa puno gubitaka i troskova na bespotrebne stvari. Cuo si za frazu vojno-industrijski kompleks, pretpostavljam.
Shvatam ja da je to nekom ko nije u Americi nebitno.
General War wrote: 25/08/2021 15:10 -USAID ima svoj budjet i nacin koristenja novca...ali ne sporim, jesu pare davane na razne projekte koje bas i nisu razvojni.
-Ni meni nije jasno kako ne razumijes kako politika radi kroz fondove...nista amerikanci nisu djaba dali a da nisu ocekivali nesto za uzvrat.
- Odrzavanje i koristenje vojne opreme je jako delikatno, Vojska da nema civilne contractore bi morala sama slati jos vise tog osoblja na treninge, odrzavanje, gradnju objekata i to jos u ratnim uslovima...nije to bas posao za svakoga, neko ko je radio na odrzavanju C-130 ili UH 60 koji su dati avganistanu ne moze naci posao tako lako u americi, ali u avganistanu ili iraku je trazila se osoba vise npr.
Ovo u vezi politike kroz fondove, pricamo o razlicitim stvarima izgleda. Da podsjetim kako smo dosli to price o tome: ti si govorio o "projiciranju utjecaja gdje ce americke firme dobiti ugovore", na sta sam ja konstatovao da to ima jedino smisla ako su ti ugovori sa stranim igracima, ne sa americkom vladom, na sta si ti onda rekao da "politicka naklonost kosta" i poceo o nekim sasvim drugim zemljama.
Meni se cini da si pogubio nit od tacke A to tacke C u tom argumentu. Naravno da se fondovima i soft money kupuje politicka naklonost, ali nije o tome bila rijec.

Helem nejse.
General War

#2683 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by General War »

jeza u ledja wrote: 25/08/2021 20:45
General War wrote: 25/08/2021 15:10 -Ne zbunjuju one mene, vec ljude zbunjuje kada se kaze trilioni spucani u Avganistan..ne, trilioni su spucani u rat protiv terorizma
Nisu spucani trilioni vec bilioni. Vidis da te cifre zbunjuju.
General War wrote: 25/08/2021 15:10 sto je zahtjevalo otvaranje baza kao support Avganistanu i prije intervencije (uzbekistan), infrastruktura do otvaranja one Ambasade u kabulu sve je to pokriveno tim parama plus skoro sva vojna oprema je Made in USA, pare su ostale kod tebe koje su opet gurale ekonomiju USA a ne avganistana...ja kazem u 2019 godini nije bilo troskova vecih za odrzavanje operacije i smjestaja vojske nego u Njemackoj npr. Trilioni je od 2001 godine pa do sada.
Moja poenta nije samo u tome da su pare spiskane na pomoc drugima, koja u stvari nije bila pomoc vec muzenje para, mada je i to tacno. Ja sam svjestan da je vecina tih para dosla nazad u Ameriku, za americke uposlenike i americke firme. Ono sto ja govorim je da su se te firme bogatile na racun americkih gradjana, umjesto da se taj novac trosio za pametnije stvari. Umjesto da trosis za recimo izgradnju cesta u Americi, ti pravis baze u Afganistanu, sa korumpiranom vlascu. Velike pare su se vrtile i to sa puno gubitaka i troskova na bespotrebne stvari. Cuo si za frazu vojno-industrijski kompleks, pretpostavljam.
Shvatam ja da je to nekom ko nije u Americi nebitno.
General War wrote: 25/08/2021 15:10 -USAID ima svoj budjet i nacin koristenja novca...ali ne sporim, jesu pare davane na razne projekte koje bas i nisu razvojni.
Ovo u vezi politike kroz fondove, pricamo o razlicitim stvarima izgleda. Da podsjetim kako smo dosli to price o tome: ti si govorio o "projiciranju utjecaja gdje ce americke firme dobiti ugovore", na sta sam ja konstatovao da to ima jedino smisla ako su ti ugovori sa stranim igracima, ne sa americkom vladom, na sta si ti onda rekao da "politicka naklonost kosta" i poceo o nekim sasvim drugim zemljama.
Meni se cini da si pogubio nit od tacke A to tacke C u tom argumentu. Naravno da se fondovima i soft money kupuje politicka naklonost, ali nije o tome bila rijec.

Helem nejse.
Ne vjerujem da sam se pogubio, al sto ti kazes; nejse, nije ni bitno toliko...gledamo iz drugcijeg ugla.
spinel_

#2684 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by spinel_ »

Kakva katastrofa od predsjednika u ovih nepunih godinu dana.
I najveci mrzitelji Trumpa su se pokajali kome su glas dali.
Login7777

#2685 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Login7777 »

Interesantno je kako nova lokalna verzija ISIS-a u Afganistanu "iskoči" u pravo vrijeme, kad je Bajdenu gorilo pod guzicom. :-)
Sad ide Buševa "doktrina", tough hand, strong leader. "Vijetnam" 2021 zaboravljen.
A možda je sve samo slučajnost. :)

Propaganda često bolje djeluje među obrazovanima nego neobrazovanima. Slično je s još nekim stvarima. Mnogo je razloga za to, na primjer, do obrazovanih će doprijeti više propagande jer više čitaju. Osim toga, oni su agenti propagande. Ipak je njihov posao da budu komesari: oni su agenti propagandnog sustava
tako što mu vjeruju. Teško je reći nešto u što ne vjeruješ. Isto tako, većina obrazovanih ljudi
je dio povlaštene elite, oni dijele svoje interese i percepcije, dok je masovna populacija više
marginalizirana. Masovna populacija ne sudjeluje u demokratskom sustavu koji pretežno
igra za elitu. Ljudi uče biti skeptični na temelju svojih života, i većina ih je takva. Puno je
skepticizma i neslaganja. - Chomsky N.
Last edited by Login7777 on 27/08/2021 10:05, edited 1 time in total.
c_g

#2686 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by c_g »

Ubija frajer svoje vojnike. Ovo je najgori predsjednik u historiji USA. Ne znam uopšte kako je na vlasti još uvijek. Govor što je održao nakon ovoga, je li ovo realno, je li realno da predsjednik jedne države ovako priča gluposti, totalno izgubljen u vremenu i prostoru. Fuj
ultima_palabra

#2687 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by ultima_palabra »

A jesu se deplorables nesto nadigli danas :mrgreen:
mO k3

#2688 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by mO k3 »

spinel_ wrote: 27/08/2021 08:02 Kakva katastrofa od predsjednika u ovih nepunih godinu dana.
imao je Tvump 4 godine da sredi situaciju u Afganistanu ..
ultima_palabra

#2689 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by ultima_palabra »

Login7777 wrote: 27/08/2021 09:53 Interesantno je kako nova lokalna verzija ISIS-a u Afganistanu "iskoči" u pravo vrijeme, kad je Bajdenu gorilo pod guzicom. :-)
Sad ide Buševa "doktrina", tough hand, strong leader. "Vijetnam" 2021 zaboravljen.

Propaganda često bolje djeluje među obrazovanima nego neobrazovanima. Slično je s još nekim stvarima. Mnogo je razloga za to, na primjer, do obrazovanih će doprijeti više propagande jer više čitaju. Osim toga, oni su agenti propagande. Ipak je njihov posao da budu komesari: oni su agenti propagandnog sustava
tako što mu vjeruju. Teško je reći nešto u što ne vjeruješ. Isto tako, većina obrazovanih ljudi
je dio povlaštene elite, oni dijele svoje interese i percepcije, dok je masovna populacija više
marginalizirana. Masovna populacija ne sudjeluje u demokratskom sustavu koji pretežno
igra za elitu. Ljudi uče biti skeptični na temelju svojih života, i većina ih je takva. Puno je
skepticizma i neslaganja. - Chomsky N.
Pa ja, gori mu pod guzicom kad je 0 mrtvih Amerikanaca, a kad je 12 mrtvih onda mu je odjednom puno lakse. Logicno, pajel.
Truba

#2690 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Truba »

c_g wrote: 27/08/2021 09:58 Ubija frajer svoje vojnike. Ovo je najgori predsjednik u historiji USA. Ne znam uopšte kako je na vlasti još uvijek. Govor što je održao nakon ovoga, je li ovo realno, je li realno da predsjednik jedne države ovako priča gluposti, totalno izgubljen u vremenu i prostoru. Fuj
Aoc omar kamala...pa ti ljudi mrze amerikance
Biden je samo star i nesposoban...ne bih rekao da on mrzi ameriku..starog je kova
Ali nove mlade demokrate mrze
Login7777

#2691 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Login7777 »

ultima_palabra wrote: 27/08/2021 13:59
Login7777 wrote: 27/08/2021 09:53 Interesantno je kako nova lokalna verzija ISIS-a u Afganistanu "iskoči" u pravo vrijeme, kad je Bajdenu gorilo pod guzicom. :-)

Pa ja, gori mu pod guzicom kad je 0 mrtvih Amerikanaca, a kad je 12 mrtvih onda mu je odjednom puno lakse. Logicno, pajel.
Da, sad će da glumi jakog lidera koji spašava Ameriku i njene slobode od potencijalnih terorističkih napada nove K verzije ISIS-a. 12 ljudi će se brzo zaboravit, ima tu ko da brine o prezentaciji vijesti.
muhafuca

#2692 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by muhafuca »

mO k3 wrote: 27/08/2021 13:50
spinel_ wrote: 27/08/2021 08:02 Kakva katastrofa od predsjednika u ovih nepunih godinu dana.
ja samo kontam kakva bi paljba bila osuta po Trumpu

da se ovakvo sranje desilo za vrijeme njegove administracije

Ludilo 24/7 sa svih pro Demokratska Stranka Medija

Na vjeshanje Trumpa bi se pozivalo, glat :D
Juliuscezar

#2693 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Juliuscezar »

muhafuca wrote: 27/08/2021 15:34
mO k3 wrote: 27/08/2021 13:50

Pa bukvalno ovo sranje je posljedica sporazuma navrat nanos Trumpove administracije
Riddle

#2694 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Riddle »

Nije tacno. Izbrisano je sa web stranice i znaci da se nije desilo.
Truba

#2695 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Truba »

Pa sto se nije organizirano sve potpisano ispostovalo o povlacenju nego su se oslanjali na procjene cia strucnjaka
ultima_palabra

#2696 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by ultima_palabra »

Login7777 wrote: 27/08/2021 15:31
ultima_palabra wrote: 27/08/2021 13:59
Da, sad će da glumi jakog lidera koji spašava Ameriku i njene slobode od potencijalnih terorističkih napada nove K verzije ISIS-a. 12 ljudi će se brzo zaboravit, ima tu ko da brine o prezentaciji vijesti.
Pa glavni problem je valjda sto ginu ljudi, povlacenje kao povlacenje podrzava preko 70% Amerikanaca.

Sto kokuz moze namastati, ne moze sleper povuci.
muhafuca

#2697 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by muhafuca »

bhnapoleon1 wrote: 27/08/2021 15:35
muhafuca wrote: 27/08/2021 15:34

Pa bukvalno ovo sranje je posljedica sporazuma navrat nanos Trumpove administracije
pa naravno, nisam ni sumnjao da je Trump opet kriv, bez obzira, logicno.
jeza u ledja

#2698 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by jeza u ledja »

Ma sigurno. :lol:
jeza u ledja

#2699 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by jeza u ledja »

c_g wrote: 27/08/2021 09:58 Ubija frajer svoje vojnike. Ovo je najgori predsjednik u historiji USA. Ne znam uopšte kako je na vlasti još uvijek. Govor što je održao nakon ovoga, je li ovo realno, je li realno da predsjednik jedne države ovako priča gluposti, totalno izgubljen u vremenu i prostoru. Fuj
Govor i presica jucer sasvim realni i trezveni. Covjek svako malo dokazuje da i ovako senilan ima vise inteligencije, elokvencije i politicke zrelosti u svom malom prstu od idiota koji mu je prethodio.

Cuj ubija svoje vojnike…valjda one hiljade americkih vojnika koji su poginuli do sada sa prethodnim predsjednicima cemo zaboraviti.
Last edited by jeza u ledja on 27/08/2021 16:06, edited 1 time in total.
Login7777

#2700 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Login7777 »

ultima_palabra wrote: 27/08/2021 15:56
Login7777 wrote: 27/08/2021 15:31

Pa glavni problem je valjda sto ginu ljudi, povlacenje kao povlacenje podrzava preko 70% Amerikanaca.

Sto kokuz moze namastati, ne moze sleper povuci.
Ne moraš odmah lično.
Post Reply