Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

labbeelo

#1 Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by labbeelo »

Drage forumašice i forumaši,

Saznala sam da se stanovi koji su u vlasništvu GP Bosna, a pretežno na području Novog Sarajeva doslovno otimaju. Mnogi su iskoristili to što je firma u stečaju, pa tako niko više skoro da niko i ne obraća pažnju na ovo što se dešava.

Ovo se dešava duži period, a posljednje što sam saznala jeste da u ulici Paromlinska 3, to je ona zgrada prekoputa Hitne Pomoći, mnogi koji su nelegalno zaposjeli tuđe stanove masovno traže i nalaze advokate i uz njihovu pomoć nalaze rupe u zakonu i na sebe prevode te stanove.

U katastru stoji da je ta zgrada broj parcele 3447 - Novo Sarajevo vlasništvo GP BOSNA 1/1. Kako je moguće da se ovo radi i sada? Mogu shvatiti onaj ludi period iza rata kad se pljačkalo i otimalo, ali sada u 2021 godini da to rade mi je neshvatljivo. Zna li iko kako se to može zaustaviti, gdje su pravi vlasnici, kome se obratiti???

Ljudi u BIH za cijeli život ne mogu zaraditi za stan, dok ovi doslovno otimaju :bih:
seoBIH

#2 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by seoBIH »

Jesi li prijavila?
kica

#3 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by kica »

Posalji email tuzilastvu sa dokazima
Haris.ba

#4 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Haris.ba »

labbeelo wrote: 26/08/2021 11:09 Zna li iko kako se to može zaustaviti, gdje su pravi vlasnici, kome se obratiti???
Pa pravi vlasnik je mozda gp Bosna. Ima stecajni upravnik, njega se moze obavjestiti.

A meni zvuci nevjerovatno da danas neka firma ima stanova.

To sto je neka firma upisana na parceli u katastru ne znaci nista. Tako su mnoge zgrade u Sarajevu. Jer se u katastru prije rata upisivala uglavnom firma koja je gradila ili investirala izgradnju.

A koji je tvoj interes zaustaviti useljavanje u stanove?

Je li moguce da su to bivci radnici gp bosna koji imaju dugove nenaplacene?
labbeelo

#5 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by labbeelo »

Haris.ba wrote: 26/08/2021 11:26
labbeelo wrote: 26/08/2021 11:09 Zna li iko kako se to može zaustaviti, gdje su pravi vlasnici, kome se obratiti???
Pa pravi vlasnik je mozda gp Bosna. Ima stecajni upravnik, njega se moze obavjestiti.

To sto je neka firma upisana na parceli u katastru ne znaci nista. Tako su mnoge zgrade u Sarajevu. Jer se u katastru prije rata upisivala uglavnom firma koja je gradila ili investirala izgradnju.

Pozdrav Harise, drago mi je da si se javio, jer koliko shvatam iz prethodnih postova, ti si advokat.

Iskreno ne znam kako doći do stečajnog upravnika, kontaktirala sam sve telefone koji su dostupni na netu, međutim bezuspješno.
Nisu u pitanju radnici koji imaju nenaplaćene dugove. Znam par primjera čiji sadašnji "vlasnici" nemaju apsolutno nikakvu vezu sa GP BOSNA. Jedan slučaj koji je aktuelan ovih dana izgleda doslovno ovako, da osoba koja je uselila u pomenuti stan traži advokata da stan nekako prevede na sebe ili na sina. Ne znam ko su pravi vlasnici, koliko sam shvatila to su neki ljudi iz Beograda koji ne potražuju svoje pravo. OK, možda su ljudi bolesni ili umrli, ali kako je moguće da ne postoji neki zakon da u tom slučaju stan preuzme država, firma, ili neki državni organ, pa da se onda stan da recimo nekom beskućniku, porodici šehida, porodici čovjeka koji pogine u rudniku itd...
Eventualno da se proda na licitaciji, pa da se da stipendija školarcima, studentima...

Šta uraditi u ovom slučaju dragi Harise, ubija ova nepravda?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Truba »

ma neće ga moći prevesti... nije to karton banana
Haris.ba

#7 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Haris.ba »

Dženamir Abaza je stecajni upravnik.

https://zurnal.info/novost/23435/nakon- ... u-gp-bosna
labbeelo

#8 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by labbeelo »

Haris.ba wrote: 26/08/2021 11:44 Dženamir Abaza je stecajni upravnik.

Hvala ti, nailazila sam i na ovo, međutim nisam uspjela uspostaviti kontakt sa dotičnim gospodinom. Jedino kad bi mi osoblje Žurnala ustupilo njegov kontakt.
Ako uspijem, da li će on imati podrobnije informacije? Ima li on ovlasti neke, može li sam on ovo zaustaviti, ili se ipak tužilaštvo mora uključiti?
splinter

#9 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by splinter »

labbeelo wrote: 26/08/2021 11:37
Haris.ba wrote: 26/08/2021 11:26

Pozdrav Harise, drago mi je da si se javio, jer koliko shvatam iz prethodnih postova, ti si advokat.

Iskreno ne znam kako doći do stečajnog upravnika, kontaktirala sam sve telefone koji su dostupni na netu, međutim bezuspješno.
Nisu u pitanju radnici koji imaju nenaplaćene dugove. Znam par primjera čiji sadašnji "vlasnici" nemaju apsolutno nikakvu vezu sa GP BOSNA. Jedan slučaj koji je aktuelan ovih dana izgleda doslovno ovako, da osoba koja je uselila u pomenuti stan traži advokata da stan nekako prevede na sebe ili na sina. Ne znam ko su pravi vlasnici, koliko sam shvatila to su neki ljudi iz Beograda koji ne potražuju svoje pravo. OK, možda su ljudi bolesni ili umrli, ali kako je moguće da ne postoji neki zakon da u tom slučaju stan preuzme država, firma, ili neki državni organ, pa da se onda stan da recimo nekom beskućniku, porodici šehida, porodici čovjeka koji pogine u rudniku itd...
Eventualno da se proda na licitaciji, pa da se da stipendija školarcima, studentima...

Šta uraditi u ovom slučaju dragi Harise, ubija ova nepravda?
imao sam sličan problem, samo je bila druga firma u pitanju , Bosnatransport. Uglavnom fazon je bio u tome da je firma privatizovana pa su "genijalci" koji su kupili firmu za marku pokušali da dođu do stanova koje je ista nekad davno gradila ili kupila za svoje radnike. Međutim privatizacija firmi ne znači i privatizacija stanova u njenom vlasništvu.
Manje više svi ti stanovi već bili otkupljeni ali su ovi pronašli neke stare dokumente gdje se još firma vodila kao vlasnik istih. Uglavnom to je uvezan sistem koji podrazumjeva uključenost nekoliko subjekata.
labbeelo

#10 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by labbeelo »

Evo pronašla sam broj sada na netu, mislim da je to taj gospodin :)
Haris.ba

#11 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Haris.ba »

labbeelo wrote: 26/08/2021 11:46
Haris.ba wrote: 26/08/2021 11:44 Dženamir Abaza je stecajni upravnik.

Hvala ti, nailazila sam i na ovo, međutim nisam uspjela uspostaviti kontakt sa dotičnim gospodinom. Jedino kad bi mi osoblje Žurnala ustupilo njegov kontakt.
Ako uspijem, da li će on imati podrobnije informacije? Ima li on ovlasti neke, može li sam on ovo zaustaviti, ili se ipak tužilaštvo mora uključiti?
https://www.pravosudje.ba/vstv/faces/do ... _doc=32943

Eto ga drugi na listi.

Helem, https://zurnal.info/novost/23435/nakon- ... u-gp-bosna
Last edited by Haris.ba on 26/08/2021 11:52, edited 1 time in total.
Hakiz

#12 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Hakiz »

Nemoguće! To je moglo dok je SDA vodila i kanton i općinu. Kako sad :shock:
moonca

#13 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by moonca »

wrote: 26/08/2021 11:37 da osoba koja je uselila u pomenuti stan traži advokata da stan nekako prevede na sebe ili na sina.
I 'osoba' je osoba. kojoj je potreban stan..... treba li od njega napraviti beskucnika.. a, drugog(beskucnika) s ulice udomiti.. :-)
Sanjarko

#14 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Sanjarko »

Isto se radi i sa stanovima u vlasnistvu Zeljezare Zenica i sa stanovima umrlih pa cak i zivih lica koji imaju dugove za rezije i sl., a socijalni slucajevi su i bolesni su, invalidi. Neke Zeljezarske stanove poklapali iz suda opstinskog pojedini zaposlenici, a jednog momka koji se nazalost ubio skokom iz stana s prozora poklopila banka zbog manjeg nekog duga za kredit, a bio mentalni bolesnik kao i ja.

Meni i staroj prijete zapljenom garsonjere radi dugova za rezije od 7-8 hiljada km. Rahmetli starom odbijali od penzije po 200 km mjesecno, cak i vise, a dug nisu smanjivali nego kamatama samo uvecavali, lihvari, a socijalni smo slucaj bili, i sad smo, jos niko zdrav.

A nema zastare duga, oprosta duga i reprograma duga, jer vise nezovu na sud, samo ad akta rjesenje posalju.
YouAreMyDestiny

#15 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by YouAreMyDestiny »

Pa valjda su ljudi, koji žive tu, stekli neka prava na tim stanovima, obzirom da su ih koristili duži period.
Guadalajara

#16 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Guadalajara »

Hakiz wrote: 26/08/2021 11:51 Nemoguće! To je moglo dok je SDA vodila i kanton i općinu. Kako sad :shock:
:lol:
Guadalajara

#17 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Guadalajara »

klix wrote: 26/08/2021 17:14 Pa valjda su ljudi, koji žive tu, stekli neka prava na tim stanovima, obzirom da su ih koristili duži period.
Dosjelost 10-20 godina i ako se niko ne žali na tužbu. Gotovo.
Sanjarko

#18 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Sanjarko »

klix wrote: 26/08/2021 17:14 Pa valjda su ljudi, koji žive tu, stekli neka prava na tim stanovima, obzirom da su ih koristili duži period.
Ma poizbacivalo neke na ulicu jer su ih unajmljivali, neki umrli pa poklopili pojedini zaposlenici iz suda, malverzacija samo tako. Ili ih neko hoce poklopit, ili preduzece ili banka prodat, na ko zna kakvim mutnim prodajama.

Ziva istina sta govorim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

moonca wrote: 26/08/2021 13:45
wrote: 26/08/2021 11:37 da osoba koja je uselila u pomenuti stan traži advokata da stan nekako prevede na sebe ili na sina.
I 'osoba' je osoba. kojoj je potreban stan..... treba li od njega napraviti beskucnika.. a, drugog(beskucnika) s ulice udomiti.. :-)
Kakve gluposti ti valjas
YouAreMyDestiny

#20 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by YouAreMyDestiny »

Guadalajara wrote: 26/08/2021 17:22
Dosjelost 10-20 godina i ako se niko ne žali na tužbu. Gotovo.
Pa na to i mislim.
moonca

#21 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by moonca »

_BataZiv_0809 wrote: 26/08/2021 17:33

Kakve gluposti ti valjas
karanana

#22 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by karanana »

ja ne kontam prvi post.
ko krade stanove? ljudi koji trenutno zive u njima? ili neko dolazi i tjera ljude koji su trenutno u stanovima?
ko je nelegalno zaposjeo tudje stanove u toj zgradi? moguce je da jos postoji par slucajeva vezano za povrat stanarima koji su otisli ili umrli, alo ja sam mislio da je 99% toga zavrseno prije 15-20 godina. ne kontam. mislim da postavljac teme mjesa dva razlicita slucaja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 26/08/2021 11:51 Nemoguće! To je moglo dok je SDA vodila i kanton i općinu. Kako sad :shock:
Probaj uvezati dva dana da ne budes glup.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by Chmoljo »

:lol:

Hljeba ti, idi cuvaj unuke
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25 Re: Otimačina stanova u Novom Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Cuj ima unuke
Post Reply