Ovo sve sto si napisao, sve je na drzavnom nivou ili entitetskom.Dozer wrote: ↑26/08/2021 12:09 Ja da sam premijer KS, i da imam Vladu KS iza sebe, hladno bih uradio sljedece:
1. Ukinuo bih SDA stimaljke vezano za registracije vozila, po kojima se za drugo i svako naredno vozilo na isto ime placa 100% iznos osiguranja (bez 50% popusta), kao i za prvu registraciju na novo ime, i vratio sve kako je i bilo ranije. Ovo je toliko debilno da je zaista nevjerovanot da se niko ziv ne buni.
Pored svega ovoga, gradjani KS su jedini u drzavi koje ovaj zakon dotice i koji placaju ovakve cifre.
2. Konacno bih uveo funkcionalnost naljepnica Euro norme na vozilima, i to na sljedeci nacin:
- Elektricna vozila: Ukupni troskovi registracije - 20% od regularne registracije (nakon vracanja stvari na staro iz tacke 1.), kao i besplatan parking na javnim parking mjestima u vlasnistvu KS (po ugledu na civilizovani svijet)
- Hybridna vozila: Ukupni troskovi registracije -15% od regularne registracije, i 50% popusta na parkiranje na javnim parking mjestima u vlasnistvu KS.
- Euro 6: Ukupni troskovi registracije -10% od regularne registracije
- Euro 5: Ukupni troskovi registracije +10% od regularne registracije
- Euro 4: Ukupni troskovi registracije +20% od regularne registracije
- Euro 3, 2, 1 i 0: Nije moguce registrovati, osim ako je vozilo Old timer, uz ogranicenje voznje od 2.000 km godisnje na teritoriji BiH.
3. Uskladio bih cijenu tehnickog pregleda s ostatkom drzave (trenutno je cijena tehnickog pregleda u KS duplo skuplja nego u ostatku drzave).
4. Iznos prikupljen od naljepnica Euro norme (cca. 60 miliona KM godisnje) bih podijelio na nacin:
- 10% tehnickom pregledu (trenutno je, cini mi se, to 70%. Zasto...?)
- 90% (- troskovi stampanja naljepnica) da ide direktno na podracun Vlade KS iskkljucivo namijenjen konstantnom popravljanju cesta na teritoriji KS, uz transparentnu objavu informacija na portalu Vlade KS.
5. Ukinuo bih diksriminatorni nacin tarifiranja utroska vode koji sprovodi ViK (jedna cijena do 5m3, visa od 5 do 10, i najvisa preko 10m3), i koji je jedinstven u cijeloj Evropi, a pogotovo u BiH, i vratio ga na normalni nacin tarifiranja po utrosku i s jedinicnom cijenom po kubnom metru vode.
Eto Forto i Dino. Hocete poene kod glasaca? Onda i uradite nesto konkretno za njih/nas. I nemojte reci da ovo ne mozete, jer svi znamo da mozete i da je sve navedeno u iskljucivoj nadleznosti Vlade KS.
Pokazite da jeste vlast za gradjane, a ne samo za sebe, kao i vasi prethodnici. Dajte konacno i jedan gol njima, a ne samo autogolove sebi koji idu u korist njima. Stisnite muda.
Kantoni nemaju nista sa tim.
Prvo, tehnicki pregledi koji su uvecani za 30-tak KM su nezakonski, ali su tu. Niko se ne buni, jer svi imaju profita osim samih gradjana. A narod se ne ce buniti, dok ne zapuca.
Sto se tice polisa osiguranja, to je uredu. Dok se god ne liberizuje kao u hrvatskoj. Kada osiguranja budu sama formirala cijene polisa osiguranja. Tesko je to ubrzo ocekivati kod nas, al ce nekad doci. U HR npr mozes online da kupis polisu autoodgovornosti, dok ovde jedino putno osigurnaje mozes i to kod nekih osiguranja.
Van svake pameti je da trenutno elektricno vozilo placa vecu putarinu nego dizelaš koji cadi gdje stigne.
Kantoni "jedino" imaju hajra od dijela putarine koja se placa za registraciju, vodo naknade i poreza na vozilo, jer to direktno se uplacuje na racun kantona.
Nazalost, nama treba da dodju najstrucniji ljudi od opcinskog nivoa do drzavnog, koji zele dobro narodu. tek onda mozemo ocekivati dobre stvari. Ja vjerujem da pola ovih dadjbina sto placamo, to moze ici u pola cijene.