Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
izuzev prozivanja impotentne EU ne vidim problem sa člankom koja upozorava, a pisan sa pristojne udaljenosti.
upozorava na šta ... jedu govna sa pristojne udaljenosti, et šta rade...
Crnogorci u Istri, mjesto Peroj, malo sjevernije od Pule
Došli prije 350 godina, imaju svoju crkvu i običaje
To su asimilirani "Istrijani" danas; vole Istru, poštuju Hrvatsku, i dalje drže do sebe i svog CG porijekla
No, prije 15(petnaestak) godina, mislim 2005 ... pokušaj nekih srpskih svećenika da cijelo malo mjesto Peroj "odnarodi" i proglasi Srpskim !!!
Propali pokušaj ...
Možda je to razlog, što se iz "daleke Istre" sa pristojne udaljenosti, daju komentari o današnjem s(r)anju u Crnoj Gori
Zanimljivo
Mislila sam da su većina stanovništva u Istri neki potomci Italijana, interesantno mi je njihovo nariječje...neka mješavina talijansko-hrvatsko-dalmatinskog.
Po temperamentu, ponašanju, rezonovanju...dosta su mi bliži od dubrovčana, koji su mi opet nekako "dinarići"...vazda im malo.
Stari_Crnogorac wrote: ↑25/08/2021 05:28
Proročki govor Predśednika Mila Djukanovića u vezi Crkve Srbije, juna 2019-e godine:
od 25-og minuta:
I na kraju ga SPC 'obali', kako vi to kazete. Kod nas u Bosni 'obaliti' znaci popusiti onu stvar.
...
Milo je svoju sansu propustio. Trebao je odmah nakon referenduma, kada je Srbija bila u nokdaunu, kada su SPC i crnogorski Srbi bili osamuceni, kada je imao apsolutnu podrsku zapada, sprovesti u djelo ono sto govori u videu. Mogao je tada uraditi sto je htio, rasformirati SPC i protjerati sve Srbe koji mu nisu po volji... Nista od toga nije uradio. Posvetio se kriminalu i korupciji.
...
Evo sad me naćera da glumim Milovog advokata. Probao je da napravi nešto od Crkve, mnogo puta su pokušali da nagovore Amfilohija da se stvori JEDNA pravoslavna Crkva u CG bez nacionalnog predznaka čije Mitropolite neće birat Beograd. Amfilohije je popuštio donekle i izbrisano je SPC, tako da se Crkva u CG zvala Pravoslavna Crkva u CG. Onda je stvorio taj Eparhijski savjet koji je obuhvatao sve eparhije SPC u CG. Tako da je to tijelo donosilo glavne odluke. Poslije Amfilohijeve smrti to je sve ukinuto i SPC ime se vratilo u CG. Milo je u te razgovore sa Amfilohijem slao i Marovića, ali je kasnije morao da se obračuna sa njim (sa Svetozarom). Dalje, trebalo je donijet CG Ustav (crnogorski jezik kao službeni), crnogorski jezik uvest u škole, priznat Kosovo da bi se moglo uć u NATO, uć u NATO. Dakle, moralo se mnogo toga uradit prije obračuna sa SPC.
SPC nije mogla sama obaliti Mila, oni su 30-og avgusta imali isti procenat glasova kao na referendum (45%). Mila je oborila URA, tj ljudi koji su više mrźeli Mila no što su voljeli Crnu Goru. Mila su oborili ljudi koji su bili vjernici Crnogorske Pravoslavne Crkve (Filip Adžić iz URE, Nebojša Medojević i Branko Radulović iz DF-a, izmedju ostalih).
Daj Bože da ne bude mrtvih na Cetinje sa bilo koje strane. Pobjeda naša bi bila da naslovne stranice 6-og septembra budu: MITROPOLIT SPC USTOLIČEN UZ VELIKE KOLIČINE SUZAVCA.
Sve što treba da uradimo je da dodjemo u što većem broju (Cetinjani, jer će ostalima bit blokiran put) i da izazovemo policiju da koristi puno suzavca. To je jedini cilj koji moramo imat, a drugi je da zaustavimo svoje ne-ladne glave da ne naprave neku glupost (da ne povrijede nekoga sa druge strane). Treba napravit mučenike od nas, a ne od njih.
Stari_Crnogorac wrote: ↑26/08/2021 03:37Evo sad me naćera da glumim Milovog advokata. Probao je da napravi nešto od Crkve, mnogo puta su pokušali da nagovore Amfilohija da se stvori JEDNA pravoslavna Crkva u CG bez nacionalnog predznaka čije Mitropolite neće birat Beograd. Amfilohije je popuštio donekle i izbrisano je SPC, tako da se Crkva u CG zvala Pravoslavna Crkva u CG. Onda je stvorio taj Eparhijski savjet koji je obuhvatao sve eparhije SPC u CG. Tako da je to tijelo donosilo glavne odluke. Poslije Amfilohijeve smrti to je sve ukinuto i SPC ime se vratilo u CG. Milo je u te razgovore sa Amfilohijem slao i Marovića, ali je kasnije morao da se obračuna sa njim (sa Svetozarom). Dalje, trebalo je donijet CG Ustav (crnogorski jezik kao službeni), crnogorski jezik uvest u škole, priznat Kosovo da bi se moglo uć u NATO, uć u NATO. Dakle, moralo se mnogo toga uradit prije obračuna sa SPC.
SPC nije mogla sama obaliti Mila, oni su 30-og avgusta imali isti procenat glasova kao na referendum (45%). Mila je oborila URA, tj ljudi koji su više mrźeli Mila no što su voljeli Crnu Goru. Mila su oborili ljudi koji su bili vjernici Crnogorske Pravoslavne Crkve (Filip Adžić iz URE, Nebojša Medojević i Branko Radulović iz DF-a, izmedju ostalih).
Daj Bože da ne bude mrtvih na Cetinje sa bilo koje strane. Pobjeda naša bi bila da naslovne stranice 6-og septembra budu: MITROPOLIT SPC USTOLIČEN UZ VELIKE KOLIČINE SUZAVCA.
Sve što treba da uradimo je da dodjemo u što većem broju (Cetinjani, jer će ostalima bit blokiran put) i da izazovemo policiju da koristi puno suzavca. To je jedini cilj koji moramo imat, a drugi je da zaustavimo svoje ne-ladne glave da ne naprave neku glupost (da ne povrijede nekoga sa druge strane). Treba napravit mučenike od nas, a ne od njih.
Ako je srpska crkva najveci problem za opstojnost i stabilnost Crne Gore, onda je valjda logicno da se prvo sa njima obracunas. Milo je mogao raditi sto je htio nakon referenduma, jer je tada imao najvecu snagu. Imao je podrsku zapada za sve. Srbija i Srbi su bili na koljenima u svakoj od drzava EX-YU. Mogao si ih patosirati i ovjeriti u potiljak bez da pruze ikakav otpor. Zaista ne razumijem zasto tada nije prelomio preko koljena. Da li su ga u tome sputavali osjecaji prema srpstvu, iz vremena dok je bio Srbin, kada je govorio da su mu najgori stopostotni Crnogorci, koji se odricu srpstva. Milo je oportunista, priklonio se zapadu jer je vidio da se srpstvo raspada. Bog dragi zna sta zaista osjeca. Ili ga je Amfilohije nasamario, razvlacio i zavlacio, kupovao vrijeme. Kako god, Amfilohije je dobio rat.
Amfilohije odlazi u legendu kao pobjednik. Srbi ce od njega napraviti mitsku figuru. Milo je izdao svakoga. Proganjao je Crnogorce kada je bio pajdo Slobodana Milosevica i Momira Bulatovica, zagovarao je 'prirodnije granice sa Hrvatskom', poslije je proganjao Srbe, bio je sa Rusima i bio je sa Amerikancima... a sve vrijeme je bio svercer, ogrijezao u kriminalu i korupciji. I na kraju je dozivio poraz od Amfilohija.
...
Sto se tice manifestacije na Cetinju, vasa pobjeda ce biti ako se ustolicenje ne desi. Time cete demonstrirati snagu i pokazati da se vlast i crkva plase crnogorskih suverenista. Ako se ustolicenje desi, SPC ce demonstrirati moc i ojacati pozicije.
Ne vidim kako ce puno suzavaca biti vasa pobjeda. Samo cete ispasti huligani koji su policiju ometali u obavljanju posla. Vasa pobjeda ce biti ako vas se skupi 50 ili 100 000 i blokirate sve puteve. To nijedna vojska niti policija ne moze razbiti. Ako se skupi 5-10 hiljada, to je nista.
Blek Stena wrote: ↑26/08/2021 00:44
Ne znam sta bih rekao. Nije ni mogao dozivotno ostati rektor. Mediji ce naravno gurati pricu o autonomastvu a sta je stvarno u pitanju ko ce ga znati. Mozda je stvarno uhvacen u nekoj muljazi. U svakom slucaju ja i dalje mislim da je Gojko pozitivac u SPC i da ce dobiti novu sluzbu.
Dobio je novu ulogu, sada je zamijenik glavnog popa neke crkve u Podgorici.
Posluzuje goste i slicno.
...
Ja sam ti lijepo govorio, nisu Vucicevi mediji slucajno pokrenuli hajku protiv Gojka Perovica.
A evo zasto je Gojko smijenjen
Perović smenjen jer je Vučiću rekao da ne dolazi na litije
Smjenu Gojka Perovica jednako slave Aleksandar Vucic, DPS i DF, iz razlicitih razloga. Osoba njegovog profila je opasna za sve od navedenih.
Stari_Crnogorac wrote: ↑26/08/2021 03:37
...JEDNA pravoslavna Crkva u CG bez nacionalnog predznaka čije Mitropolite neće birat Beograd. Amfilohije je popuštio donekle i izbrisano je SPC, tako da se Crkva u CG zvala Pravoslavna Crkva u CG. Onda je stvorio taj Eparhijski savjet koji je obuhvatao sve eparhije SPC u CG. Tako da je to tijelo donosilo glavne odluke. Poslije Amfilohijeve smrti to je sve ukinuto i SPC ime se vratilo u CG.
I vratio se problem jer Srbija hoće preko Crkve Srbije da od Crne Gore pravi "srpsku Spartu". Kako to sve smrdi na 'srpski svet'. I od jednog do drugog pa sve do željenog suzavca jer viđu, može stvarno i gore. Komplikujemo tako očigledno i prosto čemu svjedočimo svaki dan da Beograd hoće da tutoriše Podgorici u Crnoj Gori, Banja Luci u Bosni i da pretvara administrativni centar entiteta u glavni grad što je suprotno Ustavu BiH, Prištini na Kosovu i pomalo Skopju u Makedoniji.
Kikibombona wrote: ↑26/08/2021 09:17
Dobio je novu ulogu, sada je zamijenik glavnog popa neke crkve u Podgorici.
Posluzuje goste i slicno.
.
Aman, aman zaman Kiki!
Ako sam napisao da služi u Podgorici misli se na svešteničku službu . Kakvo bolan crno posluživanje gostiju?
Fino napisah da je starješina a ti zamjenik?
Ta "neka" crkva je i najznačajnija zato što najstarija i najstariji objekat u Podgorici.
Mogao je tada uraditi sto je htio, rasformirati SPC i protjerati sve Srbe koji mu nisu po volji... Nista od toga nije uradio. Posvetio se kriminalu i korupciji.
Kriminalac i korupcionaš da rasformira crkvu staru osam vijekova, osnuje svoju crkvu, one koji mu nisu po volji , ko mu izrazi suprotno mišljenje...protjerati ???
Zabrinjavaš me, šta ti je?
Mislio sam da njeguješ proevropske vrjednosti ali ovo ti malo tukne na fašizam.
trocadero wrote: ↑26/08/2021 10:53
Kriminalac i korupcionaš da rasformira crkvu staru osam vijekova, osnuje svoju crkvu, one koji mu nisu po volji , ko mu izrazi suprotno mišljenje...protjerati ???
SPC je stvorena 1920-1922 godine. Dakle postoji tačno 100 godina. U CG je prije toga bila autokefalna Crnogorska Crkva.
Bez obzira na argumente, ne može se protjerati Crkva u koju vjeruje 45% gradjana Crne Gore (tolko su dobili na izbore). Milov plan je bio da se ta Crkva osamostali u odnosu na Beograd i da postane anacionalna Crkva (tj Crkva svih pravoslavnih naroda) i da se samo bavi vjerom.
trocadero wrote: ↑26/08/2021 10:53
SPC je stvorena 1920-1922 godine. Dakle postoji tačno 100 godina. U CG je prije toga bila autokefalna Crnogorska Crkva.
[
Bez obzira na argumente, ne može se protjerati Crkva u koju vjeruje 45% gradjana Crne Gore (tolko su dobili na izbore). Milov plan je bio da se ta Crkva osamostali u odnosu na Beograd i da postane anacionalna Crkva (tj Crkva svih pravoslavnih naroda) i da se samo bavi vjerom.
Сереш ка но фока! Не замјери на ријечи!
Нема везе са истином. То што кажеш пролази само код Милових лоботомираних слиједбеника.
...JEDNA pravoslavna Crkva u CG bez nacionalnog predznaka čije Mitropolite neće birat Beograd. Amfilohije je popuštio donekle i izbrisano je SPC, tako da se Crkva u CG zvala Pravoslavna Crkva u CG. Onda je stvorio taj Eparhijski savjet koji je obuhvatao sve eparhije SPC u CG. Tako da je to tijelo donosilo glavne odluke. Poslije Amfilohijeve smrti to je sve ukinuto i SPC ime se vratilo u CG.
I vratio se problem jer Srbija hoće preko Crkve Srbije da od Crne Gore pravi "srpsku Spartu". Kako to sve smrdi na 'srpski svet'. I od jednog do drugog pa sve do željenog suzavca jer viđu, može stvarno i gore. Komplikujemo tako očigledno i prosto čemu svjedočimo svaki dan da Beograd hoće da tutoriše Podgorici u Crnoj Gori, Banja Luci u Bosni i da pretvara administrativni centar entiteta u glavni grad što je suprotno Ustavu BiH, Prištini na Kosovu i pomalo Skopju u Makedoniji.
A u BiH je SPC ili Crkva Srbije?
Zanimljivo da se u kontinuitetu Montenegrini lože na Pavelića i ustaše.
Stari_Crnogorac wrote: ↑24/08/2021 22:36
Ja ne znam što će bit 5-og septembra na Cetinje, ali to bez suzavaca ne bi smjelo da prodje.
Što više suzavaca to bolje.
Kad bi se mogle kupit gas maske... i bez batina se ne treba kući vrća, ne bi ni sa batinama, no bi ne morala (policija) nosit odatle. Ali pištolj ne bi nikako nosio, nikako od sveštenika Crkve Srbije ne treba prvavit mučenike. No cio svijet treba da vidi kolko su dobrodošli na Cetinje.
Kako na Cetinju stojite sa Crkvom Hrvatske,Dzamijom Bosne?
Stari_Crnogorac wrote: ↑24/08/2021 22:36
Ja ne znam što će bit 5-og septembra na Cetinje, ali to bez suzavaca ne bi smjelo da prodje.
Što više suzavaca to bolje.
Kad bi se mogle kupit gas maske... i bez batina se ne treba kući vrća, ne bi ni sa batinama, no bi ne morala (policija) nosit odatle. Ali pištolj ne bi nikako nosio, nikako od sveštenika Crkve Srbije ne treba prvavit mučenike. No cio svijet treba da vidi kolko su dobrodošli na Cetinje.
Kako na Cetinju stojite sa Crkvom Hrvatske,Dzamijom Bosne?
[
Сереш ка но фока! Не замјери на ријечи!
Нема везе са истином. То што кажеш пролази само код Милових лоботомираних слиједбеника.
Još kad bi ti reka da je Crna Gora bila katolička država sve do (1403-e) poslije dolaska Turaka (1389-e) i da su neka plemena prešla iz katoličanstva u pravoslavlje par stotina godina poslije dolaska Turaka (Kuči itd.) tek onda bi te fras' strefila.
Još kad bi ti reka da je Crna Gora bila katolička država sve do (1403-e) poslije dolaska Turaka (1389-e) i da su neka plemena prešla iz katoličanstva u pravoslavlje par stotina godina poslije dolaska Turaka (Kuči itd.) tek onda bi te fras' strefila.
Kakve veze ima to sa onom gore glupošću što si napisao?