Joe Biden - Predsjednik USA all about
-
Milenkov buraz
#2651 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Do duše priznajem da je Biden zajebao stvar, trebao je poništiti tu odluku i ostati još u Avganistanu dok se ne smisli bolja stratigija.
Ovako mu ga je Trump dobro uvalio.
- jeza u ledja
#2652 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Razlog sto je i Biden nastavio sa povlacenjem je vjerovatno taj sto je s Talibanima napravljen dogovor o nenapadanju. Ja ovo shvatam ovako - preuzimanje od strane Talibana je vec bila gotova stvar, ne zbog americkog povlacenja, vec zbog snage Talibana. Drugim rijecima, Amerika je izgubila rat. Ovo sto se desava danas je samo povlacenje bez nepotrebnog krvoprolica.
Sto se tice egzekucije izlaska, ona je bila katastrofalna. Nigdje veze s vezom.
Sto se tice samog Bidena i njegove administracije, iz sadasnje perspektive ovo im je veliki minus. Nesposobnost i bolikurac. Amerika ima odgovornost prema Afganistancima, svidjelo se to Americi ili ne. Medjutim, kao i sve ostalo, i na ova desavanja danas ce biti gledano na drukciji nacin par godina od danas. Moguce da ce ovaj "nered" postati nebitan u odnosu na to da je Amerika fakat najzad povukla rucnu i napokon zvanicno izasla. I sve mi se cini da vecina Amerikanaca najvise upravo cijeni to. Ova lafo zabrinutost za afganistanski narod je jednako iskrena kao i sve ove godine unazad. Vazda neki fake outrage.
Inace, kao sto je vec spominjano, Afganistan je bio velika crna rupa za pranje novca. Od vojske, preko milion contractora, do NGOs, u Americi, i vani. Sve do Lukavca. Nevjerovatno koliko prosipanja novca i sredstava.
Sto se tice samog Bidena i njegove administracije, iz sadasnje perspektive ovo im je veliki minus. Nesposobnost i bolikurac. Amerika ima odgovornost prema Afganistancima, svidjelo se to Americi ili ne. Medjutim, kao i sve ostalo, i na ova desavanja danas ce biti gledano na drukciji nacin par godina od danas. Moguce da ce ovaj "nered" postati nebitan u odnosu na to da je Amerika fakat najzad povukla rucnu i napokon zvanicno izasla. I sve mi se cini da vecina Amerikanaca najvise upravo cijeni to. Ova lafo zabrinutost za afganistanski narod je jednako iskrena kao i sve ove godine unazad. Vazda neki fake outrage.
Inace, kao sto je vec spominjano, Afganistan je bio velika crna rupa za pranje novca. Od vojske, preko milion contractora, do NGOs, u Americi, i vani. Sve do Lukavca. Nevjerovatno koliko prosipanja novca i sredstava.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2653 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Ne desava se bas cesto da jezu pozelim staviti thumbs up na post 
-
RandomAndCasual
#2654 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Sad se vjerovatno kaju sto nisu dopustili Trumpu da se povuce iz Afganistana, vec su to sacuvali za svoju administraciju, misleci da ce sve proci glatko i da ce im to biti veliki plus kod glasacajeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 17:44 Razlog sto je i Biden nastavio sa povlacenjem je vjerovatno taj sto je s Talibanima napravljen dogovor o nenapadanju. Ja ovo shvatam ovako - preuzimanje od strane Talibana je vec bila gotova stvar, ne zbog americkog povlacenja, vec zbog snage Talibana. Drugim rijecima, Amerika je izgubila rat. Ovo sto se desava danas je samo povlacenje bez nepotrebnog krvoprolica.
- GandalfSivi
#2655 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Zivo me zanima kako to “nisu dopustili Trumpu da se povuce”.RandomAndCasual wrote: ↑24/08/2021 19:49Sad se vjerovatno kaju sto nisu dopustili Trumpu da se povuce iz Afganistana, vec su to sacuvali za svoju administraciju, misleci da ce sve proci glatko i da ce im to biti veliki plus kod glasacajeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 17:44 Razlog sto je i Biden nastavio sa povlacenjem je vjerovatno taj sto je s Talibanima napravljen dogovor o nenapadanju. Ja ovo shvatam ovako - preuzimanje od strane Talibana je vec bila gotova stvar, ne zbog americkog povlacenja, vec zbog snage Talibana. Drugim rijecima, Amerika je izgubila rat. Ovo sto se desava danas je samo povlacenje bez nepotrebnog krvoprolica.
Jebote, vazda ista prica. Lik bio predsjednik, glavnokomandujuci vojske, apsolutnu moc imao po ovom pitanju, ali eto “nisu mu dali”…
- General War
#2656 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Nemoguce se je povuc sa onoliko tehnike i sredstava koje vojska koristi...za to treba vrijeme i plan, a niti jednog nije bilo a nije bilo hitno...nisu talibani ni blizu bili da ista tamo ugroze....Trump je dobro uvalio Bajdena u sranje. A sto se tice amerike, sve ulozeno tamo na drugoj strani visrstruko se vraca, nisu to nikakve pare. Sta hoce ameri, da odjebu bliski istok pa da se fokusiraju na kinesku ekspanziju u aziji...na osnovu cega bi yrebale zemlje na tihom okeanu podrze americke interese tamo? A da ne zavrse pod autobusom nakon par decenija...amerima nikako ne ide od ruke da stabilizuju vanjsku politiku pa i tamo gdje nema nekih problema.GandalfSivi wrote: ↑24/08/2021 19:53Zivo me zanima kako to “nisu dopustili Trumpu da se povuce”.RandomAndCasual wrote: ↑24/08/2021 19:49
Sad se vjerovatno kaju sto nisu dopustili Trumpu da se povuce iz Afganistana, vec su to sacuvali za svoju administraciju, misleci da ce sve proci glatko i da ce im to biti veliki plus kod glasaca
Jebote, vazda ista prica. Lik bio predsjednik, glavnokomandujuci vojske, apsolutnu moc imao po ovom pitanju, ali eto “nisu mu dali”…
-
Milenkov buraz
#2657 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Evo sa ovakvima je Trump napravio deal, jebo mater svoju
- MorningStar
#2658 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Sto ga bajdo nije ponistio kao sa iranom
I nesto se smiju trumpovim kae glupi seljaci.
- jeza u ledja
#2659 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
O kome pricas?RandomAndCasual wrote: ↑24/08/2021 19:49 Sad se vjerovatno kaju sto nisu dopustili Trumpu da se povuce iz Afganistana, vec su to sacuvali za svoju administraciju, misleci da ce sve proci glatko i da ce im to biti veliki plus kod glasaca
Ne kontam, ko mu nije dao?
Sto se tice glasaca, ja nisam siguran da je ovo dugorocno minus za Bidena. Za dvije godine ko ziv ko mrtav.
- jeza u ledja
#2660 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Moguce je povuc se vrlo brzo, kao sto je to uradio Biden, sa posljedicama koje pratimo na vijestima (a i malo prije, recimo napustanje baze Bagram). Sto se tice Talibana, njihova ofanziva je pocela vec u maju. Desavanja zadnjih par mjeseci su pokazala da su itekako bili u stanju da ugroze Amere, bez sirenja americkog ucesca u trupama i sredstvima.General War wrote: ↑24/08/2021 20:02Nemoguce se je povuc sa onoliko tehnike i sredstava koje vojska koristi...za to treba vrijeme i plan, a niti jednog nije bilo a nije bilo hitno...nisu talibani ni blizu bili da ista tamo ugroze....Trump je dobro uvalio Bajdena u sranje. A sto se tice amerike, sve ulozeno tamo na drugoj strani visrstruko se vraca, nisu to nikakve pare. Sta hoce ameri, da odjebu bliski istok pa da se fokusiraju na kinesku ekspanziju u aziji...na osnovu cega bi yrebale zemlje na tihom okeanu podrze americke interese tamo? A da ne zavrse pod autobusom nakon par decenija...amerima nikako ne ide od ruke da stabilizuju vanjsku politiku pa i tamo gdje nema nekih problema.GandalfSivi wrote: ↑24/08/2021 19:53
Zivo me zanima kako to “nisu dopustili Trumpu da se povuce”.
Ne razumijem ovo oko ulaganja i visestrukog povrata? Cuj nisu nikakve pare.
Meni je inace interesantno kako se o Afganistau prica kao "ratu" vec godinama. Kao "najduzi rat u historiji". Sve je pitanje perspektive i definisanja. Amerikanci imaju pun kurac baza po svijetu, nekad u zemljama koje su vojno osvojili, i tako decenijama, pa se ne prica o ratu sa tim zemljama. Ako je Afganistan bio stratestki bitan, onda si sa njima mogao napraviti dugogodisnje partnerstvo, kao sa zemljama Zaljeva, Korejom i slicno. No ocigledno nije bio ni to, vec rupa bez dna za trosenje para.
Zemlje na Dalekom Istoku i Pacifiku su decenijama pod sapom Amerike. Ne kontam o kakvom podrzavanju americkih interesa tamo govoris? Jedino su Filipini mozda problem, ali i dalje su bitan americki saveznik u tom dijelu svijeta. Ne mislim da je toliko pitanje "vjerovanja" Americi, vec obostranih interesa.
- sinuhe
#2661 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Nisu mogli otici u Afganistan a da ne podrze nekoga tako da nije rijec o nekom porazu. Procjene o talibanima a posebno o afganistanskom drustvu su bile pogresne.
- General War
#2662 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
A to, slazem se...mogu ce je..ostavi sve talibanima i ostaloj lopoviji da cerupaju...ja sam bio u nekoliko navrata i u bagramu i u drugim bazama sirom avganistana sa NATOm i dok je Trumpaga bio i redovno nas talibani zasipali raznim skalamerijama i pokusavali uci u bazu.jeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 20:37Moguce je povuc se vrlo brzo, kao sto je to uradio Biden, sa posljedicama koje pratimo na vijestima (a i malo prije, recimo napustanje baze Bagram). Sto se tice Talibana, njihova ofanziva je pocela vec u maju. Desavanja zadnjih par mjeseci su pokazala da su itekako bili u stanju da ugroze Amere, bez sirenja americkog ucesca u trupama i sredstvima.General War wrote: ↑24/08/2021 20:02
Nemoguce se je povuc sa onoliko tehnike i sredstava koje vojska koristi...za to treba vrijeme i plan, a niti jednog nije bilo a nije bilo hitno...nisu talibani ni blizu bili da ista tamo ugroze....Trump je dobro uvalio Bajdena u sranje. A sto se tice amerike, sve ulozeno tamo na drugoj strani visrstruko se vraca, nisu to nikakve pare. Sta hoce ameri, da odjebu bliski istok pa da se fokusiraju na kinesku ekspanziju u aziji...na osnovu cega bi yrebale zemlje na tihom okeanu podrze americke interese tamo? A da ne zavrse pod autobusom nakon par decenija...amerima nikako ne ide od ruke da stabilizuju vanjsku politiku pa i tamo gdje nema nekih problema.
Ne razumijem ovo oko ulaganja i visestrukog povrata? Cuj nisu nikakve pare.To su ogromne pare. Ogromne. Shvatam da kad se prica o bilionima, trilionima, sve to izgleda isto, pogotovo za Ameriku, ali ono sto je Amerika spiskala na Afganistan je otprilike u rangu paketa infrastrukturnih zakona koji se sada vrte po americkom Kongresu, a koji su ogromni.
Meni je inace interesantno kako se o Afganistau prica kao "ratu" vec godinama. Kao "najduzi rat u historiji". Sve je pitanje perspektive i definisanja. Amerikanci imaju pun kurac baza po svijetu, nekad u zemljama koje su vojno osvojili, i tako decenijama, pa se ne prica o ratu sa tim zemljama. Ako je Afganistan bio stratestki bitan, onda si sa njima mogao napraviti dugogodisnje partnerstvo, kao sa zemljama Zaljeva, Korejom i slicno. No ocigledno nije bio ni to, vec rupa bez dna za trosenje para.
Zemlje na Dalekom Istoku i Pacifiku su decenijama pod sapom Amerike. Ne kontam o kakvom podrzavanju americkih interesa tamo govoris? Jedino su Filipini mozda problem, ali i dalje su bitan americki saveznik u tom dijelu svijeta. Ne mislim da je toliko pitanje "vjerovanja" Americi, vec obostranih interesa.
Ono sto kazem da nisu nikakve pare za ameriku je da moc i politicka koja se projicira preko vojne donosi profit, ti mislis da emirati, kuvajt...do pacifickih zemalja ne daju americkim firmama unosne biznise zato sto ih vole?
Amerikanci tj javnost znaju kako se trose pare...ali nemaju veze kako njihove firme dobiju ugovore od nalazista nafye preko vojne opreme....tj misle da to tako ide, pa ne ide.
Avganistan je bitan strateski skoro nikako osim sto imas mjesto gdje teroristi raznih fela budu u stalnoj defanzivi. Ali ako sagledas siru sliku, pustanja kurda niz vodu, povlacenja iz sirije, pokusaja da se vojska povuce iz njemacke, minimiziranja NATOa, odjebaus saveznika posebno engleza u pregovorima sa talibanima, izlazak iz ekonomskih asocijacija...i svega sto se trenutno ne mogu ni sjetit...nije bas pametno, a vidjet ce se uvjeren sam brzo posljedice ishitrenih odluka...
- jeza u ledja
#2663 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Sve to stoji samo nisu americke firme ulagale te pare vec americki porezni obveznici. Mi placamo, privatne firme se bogate. Normalno, to donekle i trickle down do nas obicnih smrtnika, ali daleko od ulozenog. Sve to jako puno kosta, mnogo, drasticno vise od nekih prijeko potrebnih stvari u Americi.General War wrote: ↑24/08/2021 20:55 A to, slazem se...mogu ce je..ostavi sve talibanima i ostaloj lopoviji da cerupaju...ja sam bio u nekoliko navrata i u bagramu i u drugim bazama sirom avganistana sa NATOm i dok je Trumpaga bio i redovno nas talibani zasipali raznim skalamerijama i pokusavali uci u bazu.
Ono sto kazem da nisu nikakve pare za ameriku je da moc i politicka koja se projicira preko vojne donosi profit, ti mislis da emirati, kuvajt...do pacifickih zemalja ne daju americkim firmama unosne biznise zato sto ih vole?
Amerikanci tj javnost znaju kako se trose pare...ali nemaju veze kako njihove firme dobiju ugovore od nalazista nafye preko vojne opreme....tj misle da to tako ide, pa ne ide.
Avganistan je bitan strateski skoro nikako osim sto imas mjesto gdje teroristi raznih fela budu u stalnoj defanzivi. Ali ako sagledas siru sliku, pustanja kurda niz vodu, povlacenja iz sirije, pokusaja da se vojska povuce iz njemacke, minimiziranja NATOa, odjebaus saveznika posebno engleza u pregovorima sa talibanima, izlazak iz ekonomskih asocijacija...i svega sto se trenutno ne mogu ni sjetit...nije bas pametno, a vidjet ce se uvjeren sam brzo posljedice ishitrenih odluka...
A ovaj zadnji paragraf se potpuno slazem, samo bojim se da je to u mnogome posljedica smanjenja americke moci u odnosu na druge, a ne nekih geostrateskih odluka.
- General War
#2664 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Pa stvar svih vlada pa i americke je da projiciraju uticaj gdje ce firme dobiti ugovore koje nebi inace dobile da nema politickog uticaja...manje moci, manje uticaja, i naravno da se vidi na globalnim kretanjima...do jucer koga je interesovalo sta ima kina za reci, a danas vec se svi zapitali otkud kina da podrzava rusiju po pitanju vosokog predstavnika kod nas...pa jel termoelektrana kod mene, ili nesto drugo...jeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 21:04Sve to stoji samo nisu americke firme ulagale te pare vec americki porezni obveznici. Mi placamo, privatne firme se bogate. Normalno, to donekle i trickle down do nas obicnih smrtnika, ali daleko od ulozenog. Sve to jako puno kosta, mnogo, drasticno vise od nekih prijeko potrebnih stvari u Americi.General War wrote: ↑24/08/2021 20:55 A to, slazem se...mogu ce je..ostavi sve talibanima i ostaloj lopoviji da cerupaju...ja sam bio u nekoliko navrata i u bagramu i u drugim bazama sirom avganistana sa NATOm i dok je Trumpaga bio i redovno nas talibani zasipali raznim skalamerijama i pokusavali uci u bazu.
A ovaj zadnji paragraf se potpuno slazem, samo bojim se da je to u mnogome posljedica smanjenja americke moci u odnosu na druge, a ne nekih geostrateskih odluka.
- jeza u ledja
#2665 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Kakve ugovore? Ne placa Afganistan ugovore vec Amerika.General War wrote: ↑24/08/2021 21:19Pa stvar svih vlada pa i americke je da projiciraju uticaj gdje ce firme dobiti ugovore koje nebi inace dobile da nema politickog uticaja...manje moci, manje uticaja, i naravno da se vidi na globalnim kretanjima...do jucer koga je interesovalo sta ima kina za reci, a danas vec se svi zapitali otkud kina da podrzava rusiju po pitanju vosokog predstavnika kod nas...pa jel termoelektrana kod mene, ili nesto drugo...jeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 21:04
Sve to stoji samo nisu americke firme ulagale te pare vec americki porezni obveznici. Mi placamo, privatne firme se bogate. Normalno, to donekle i trickle down do nas obicnih smrtnika, ali daleko od ulozenog. Sve to jako puno kosta, mnogo, drasticno vise od nekih prijeko potrebnih stvari u Americi.
- General War
#2666 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Ne placa avganistan nisam ni rekao, ali politocka naklonost kosta....avganistan je samo nevazan dio toga...pedeset godina se ulaze u vojne baze u njemackoj i japanu sa mnogo vise personala pa javnost se nije nesto bunila...mada rusi nisu se zalijetali u blizance vec ciganija sa bliskog istoka...koju opet sad pustaju s lanca.jeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 21:37Kakve ugovore? Ne placa Afganistan ugovore vec Amerika.General War wrote: ↑24/08/2021 21:19
Pa stvar svih vlada pa i americke je da projiciraju uticaj gdje ce firme dobiti ugovore koje nebi inace dobile da nema politickog uticaja...manje moci, manje uticaja, i naravno da se vidi na globalnim kretanjima...do jucer koga je interesovalo sta ima kina za reci, a danas vec se svi zapitali otkud kina da podrzava rusiju po pitanju vosokog predstavnika kod nas...pa jel termoelektrana kod mene, ili nesto drugo...![]()
- jeza u ledja
#2667 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Bilo bi interesantno porediti troskove u Njemackoj i Japanu sa ovim u Afganistanu i Iraku. Nisam bas nesto siguran da je odnos ulozenog i vracenog ni priblizno isti. Ne da mi se traziti, ali volio bih da neko stavi to na papir, u danasnjim parama, mislim na troskove.
Ne kontam to o politickoj naklonosti? Cija se politicka naklonost kupuje?
Afganistan je vec dugo godina foluska za trosenje americkih para na ugovore odabranih privatnika, na koje se onda jos nakace NGOs, stranci, te lokalci.
Afganistan je vec dugo godina foluska za trosenje americkih para na ugovore odabranih privatnika, na koje se onda jos nakace NGOs, stranci, te lokalci.
- General War
#2668 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
jeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 22:16 Bilo bi interesantno porediti troskove u Njemackoj i Japanu sa ovim u Afganistanu i Iraku. Nisam bas nesto siguran da je odnos ulozenog i vracenog ni priblizno isti. Ne da mi se traziti, ali volio bih da neko stavi to na papir, u danasnjim parama, mislim na troskove.
Zato sto ne uzimas sve u obzir za kompletnu sliku: U njemackoj ( I japanu, Koreji, Italiji...) zive i vojnici a i njihove porodice van baza, pa onda imas vise tehnike, vise ljudstva, vise ugovaraca...ne znam odakle ti ideja da se NGO finansiraju iz americkog budjeta..imas more NGO koji se finansiraju od UNa do albanije...ispade da amerika sve finansira, sto nije. Mislim da javnost u Americi zaboravlja zasto i kako je sve krenulo.he Pentagon pegged the cost for overseas presence in 2019 at about $21 billion, including military pay, operations spending, and military construction. Of that total, $15 billion stems from American bases in Germany, Japan, and South Korea, who together cover about $4 billion of the costs.
Kako cija naklonost se kupuje? Jel te moram napomenuti za razne vidove pomoci zemljama koje se mjere u milijardama dolara, recimo Pakistan koji je jako vazan kad se ko biva traszio bin laden, pa turska koja je da bi se zadrzala u NATOu kao vazno stratesko mjesto zrtvujuci kurde i interese USA u siriji...jbg ne kontam kako barem taj dio ti se treba podsjecati.
Stranci placaju svoje troskove i u Iraku i u Avganistanci, ne amerikanci, privatne kompanije mjenjaju vojsku i hrane je..inace bi to vojska morala raditi i jos vise potrositi, te privatne kompanije vise zaradjuju u americi praveci avione i brodove..do lansiranja satelita...avganistan je skup jer vojska hoce stvari sad i odmah..a prioritet se placa kao i sigurnost to ti pricam iz prve ruke...ovo je politicka predstava za US javnost, koja je trebala da se pokaze kao success, ali je otisla u FUBAR...cekaj sad kad vidis logisticke troskove,i troskove prihvatanja hiljada avganistanskih izbjeglica sa porodicama koje moras obuc i hranit i smjestit. radi kile mesa se vo zaklao.
- muhafuca
#2669 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Ja dobra predsjednika u Americi
A josh bolja dopredsjenica
"They are not pinning this shit on me!!!"
A josh bolja dopredsjenica
"They are not pinning this shit on me!!!"
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#2670 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Pa on se od njih razlikuje samo po tome sto nosi kravatu i odjelo.
Da je imao priliku, radio bi sve isto sto i oni.
- General War
#2671 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Ovo je nekakav jadnik, komicar kojeg su poslije ovoga navodno strijeljali.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑25/08/2021 00:54Pa on se od njih razlikuje samo po tome sto nosi kravatu i odjelo.![]()
Da je imao priliku, radio bi sve isto sto i oni.![]()
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#2672 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Uporedio sam Trumpa sa talibanima, a ne ovog jadnika.General War wrote: ↑25/08/2021 01:08Ovo je nekakav jadnik, komicar kojeg su poslije ovoga navodno strijeljali.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑25/08/2021 00:54
Pa on se od njih razlikuje samo po tome sto nosi kravatu i odjelo.![]()
Da je imao priliku, radio bi sve isto sto i oni.![]()
- General War
#2673 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Nisam ni mislo na tebe vec na videoIma Bosne_Bice Bosne wrote: ↑25/08/2021 01:24Uporedio sam Trumpa sa talibanima, a ne ovog jadnika.General War wrote: ↑25/08/2021 01:08
Ovo je nekakav jadnik, komicar kojeg su poslije ovoga navodno strijeljali.![]()
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#2674 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Kvotao si moj post. pa rekoh...nema veze, idemo dalje.
- jeza u ledja
#2675 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about
Tvoje citiranje cifara je pokazatelj da te one zbunjuju. Kao sto napisah u prethodnom postu, lako se ljudi izgube kad se pocne pricati o milionima, bilionima i slicno.General War wrote: ↑24/08/2021 23:43jeza u ledja wrote: ↑24/08/2021 22:16 Bilo bi interesantno porediti troskove u Njemackoj i Japanu sa ovim u Afganistanu i Iraku. Nisam bas nesto siguran da je odnos ulozenog i vracenog ni priblizno isti. Ne da mi se traziti, ali volio bih da neko stavi to na papir, u danasnjim parama, mislim na troskove.
Afganistan je vec dugo godina foluska za trosenje americkih para na ugovore odabranih privatnika, na koje se onda jos nakace NGOs, stranci, te lokalci.Zato sto ne uzimas sve u obzir za kompletnu sliku: U njemackoj ( I japanu, Koreji, Italiji...) zive i vojnici a i njihove porodice van baza, pa onda imas vise tehnike, vise ljudstva, vise ugovaraca...ne znam odakle ti ideja da se NGO finansiraju iz americkog budjeta..imas more NGO koji se finansiraju od UNa do albanije...ispade da amerika sve finansira, sto nije. Mislim da javnost u Americi zaboravlja zasto i kako je sve krenulo.he Pentagon pegged the cost for overseas presence in 2019 at about $21 billion, including military pay, operations spending, and military construction. Of that total, $15 billion stems from American bases in Germany, Japan, and South Korea, who together cover about $4 billion of the costs.
Kako cija naklonost se kupuje? Jel te moram napomenuti za razne vidove pomoci zemljama koje se mjere u milijardama dolara, recimo Pakistan koji je jako vazan kad se ko biva traszio bin laden, pa turska koja je da bi se zadrzala u NATOu kao vazno stratesko mjesto zrtvujuci kurde i interese USA u siriji...jbg ne kontam kako barem taj dio ti se treba podsjecati.
Stranci placaju svoje troskove i u Iraku i u Avganistanci, ne amerikanci, privatne kompanije mjenjaju vojsku i hrane je..inace bi to vojska morala raditi i jos vise potrositi, te privatne kompanije vise zaradjuju u americi praveci avione i brodove..do lansiranja satelita...avganistan je skup jer vojska hoce stvari sad i odmah..a prioritet se placa kao i sigurnost to ti pricam iz prve ruke...ovo je politicka predstava za US javnost, koja je trebala da se pokaze kao success, ali je otisla u FUBAR...cekaj sad kad vidis logisticke troskove,i troskove prihvatanja hiljada avganistanskih izbjeglica sa porodicama koje moras obuc i hranit i smjestit. radi kile mesa se vo zaklao.
Kao sto vidis, sto se tice stranih baza tipa Njemacka, Koreja, Japan….godisnji troskovi se krecu izmedju 10 i 20 milijardi dolara.
No pazi sad - rat u Afganistanu je kostao 2 biliona dolara, stotinu puta vise. Ako podijelimo ugrubo sa 20 godina to je opet 5-10 puta vise nego ostale stvari godisnje. Zajedno sa Irakom i ostalim zajebancijama u zadnjih 20 godina radi se o 7-8 biliona dolara.
https://www.militarytimes.com/news/pent ... -trillion/
https://www.militarytimes.com/news/your ... ort-finds/
Za NGOs….to je moje neprecizno koristenje izraza…mislim na sve soft pare koje su potrosene, tipa preko USAID. To su sitne pare u odnosu na vojne potrebe ali opet ogromne za takve organizacije. Na humanitarnu pomoc je potroseno 4 milijarde. Recimo na borbu protiv trgovinom narkoticima potroseno 10 milijardi. Ekonomski razvoj 24 milojarde. Infrastruktura i to 30 milijardi.
https://www.nytimes.com/interactive/201 ... -cost.html
To su samo americki troskovi. Uopste ne govorim o drugima.
I dalje ne razumijem cija se naklonost kupuje americkim ucescem u Afganistanu? Turske? Ne kontam o cemu govoris.
Ovo dalje sto si pisao… ne znam gdje da pocnem? Stranaca ne bi bilo tamo da nema americke vojske (a vojska je ono sto kosta). Pricatnih firmi takodje ne bi bilo tamo da nema americke vojske. Da mogu zaraditi vise u Americi - ne bi isli u Afganistan jelde? Nista ne kosta kao vojska i oprema. Ni priblizno.
Shvati da je poredjenje vojnog budzeta sa maltene bilo cim drugim kao usporedba troskova za izgradnju kuce i troskova za kupovinu jedne cigle.
I to se sve placa iz americkog budzeta. Ne od stranaca, ne od privatnika, vec od strane americkih gradjana.