Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 20:22
spinel_ wrote: ↑19/08/2021 20:16
Ok. Ako nije struka nalozila da se to mora nositi s takvim natpisom zasto onda ne vidjamo random bedzeve u kojima ce neko nositi npr parolu "misli na sebe, ne cijepi se". A mozda se upravo ta nedozvoljena parola kroz koju godinu pokaze kao istinita. A nadam se da nece.
Ovdje se krije najveća opasnost - autoimune bolesti.
To je problem o kome ne govore.
Sam virus ima dobar potencijal da ih izaziva. Sama citokinska oluja nešto govori i podatak da presing kortikosteroidima daje rezultat dovoljno će reći onom koji želi da čuje.
Od sredine Januara 2019 otkad baš pozorno pratim ovu Pandemiju (i psujem prokletu sudbinu što me nagradila da živim u ovako zanimljivim vremenima) moji problemi sa strukom su bili sljedeći.
Imunitet krda - to nikad nisam mogao shvatiti kako neko može u istu rečenicu staviti corona virus i imunitet krda u smislu da će imunitet krda zaštiti kompletnu populaciju. Virus koji je sličan gripi i koji stalno mutira, koji živi u onim šišmišima maltene u simbiozi, meni to nikad nije zvučalo moguće. Da će se na neki način stvoriti balans između homo sapiensa i corone, to da, prebolit ćemo je nekoliko puta, vakcinisat se i Corona će mutirati da ne uzima previše od nas, to da. I naravno, mnogi će se razboliti teško a mnogi i podleći bolesti.
Ove mjere epidemiološke - meni su u početku izgledale kao prilično racionalan pristup, u smislu da se organizovano suočimo sa virusom i nekako organizovano se svi zarazimo. a ne da bude, hajdmo sad svi skupa od jednom. (Ovdje se referiram na Evropu, Kina, Australija su druga priča). Međutim, nisam mogao vjerovati da ljudi stvarno vjeruju u sprječavanje širenja virusa ovim mjerama epidemiološkim. Mislim, halo virus koji se širi zrakom kao aerosol i kapljično. Isto nisam nikad shvatio kako su ljudi ikad mogli pomisliti da Corona ima lice stranca u samoposluzi. U 80% slučajeva Corona ima lice drage i bliske osobe ili radnog kolege.
I danas mi je nevjerojatano da toliki broj ljudi vjeruje da je medicina egzaktna nauka, pa jeli imaš neku malo komplikovaniju boljku prođeš dug put proba i pokušaja dok se ne ustanovi dijagnoza, potom ni terapija ne ide baš iz prve. I tu se proba jedno, pa drugo pa treće pa na kraju dođeš do nekog optimuma. I to je iskustvo koje smo svi prošli, ali ne ljudi i dalje vjeruju stručnjacima da u medicini postoji algoritam koji će iz prve garantovati odlične rezultate. Pa pričamo o ljudima i virusu koji igra na ivici živog i neživog. Koji je sam obavijen velom tajne.
E da ne zaboravim, sprječavanjem nekontrolisanog širenja virusa smanjujemo mogućnost pojave mutacija i novih spojeva. Mislim kakva je to tek glupost. Veliko širenje virusa i povećan broj mutacija znači da će se samo povećati broj učesnika na izboru za najdominantniji novi soj. Međutim pobjednika bira žiri koji čine, vremenski uslovi, geografija, način života, imunološki odgovor ljudi, zdravstveno stanje ljudi, broj prije oboljelih i tako dalje. Mislim ovo su stvari koje učiš u dobroj srednjoj školi.