kritikos wrote: ↑14/08/2021 13:32
Tesla Edison wrote: ↑14/08/2021 12:53
Hvala na sugestiji, da ne editujem opet, @kritikos , ti ignoriši
Ove tri tačke se odnose i na ostale koje nisam spomenuo a koji spadaju u ovu grupu. Previše je klonova da bih sve pobrojao.
Od pocetka sam govorio da cu se voditi statistickim parametrima bez sabiranja krusaka i jabuka. Ostajem pri tome. Rekao sam krajem godine da cekam zvanicne podatke smrtnosti za 2020 sa uporedbom iz prethodnih godina. I evo dostavljam sliku i komentare:
Uvidom u ranije statisticke podatke iz 2015, 16, 17 i 18te, godisnji prirast smrtnosti je cca 1000 osoba. Tako da je ocekivan prirast bez covida u 2020 trebao biti cca 38.000 a to je iz razloga jer kao nacija starimo i smrtnost se povecava. S druge strane brojka od 42800 potvrdjuje da je doslo do skoka od cca 4800 i to se moze podvesti kao stvarna cifra smrtnosti zbog covida. Dobro sam napisao zbog a ne od covida, jer u mnogome je uticao i izostanak zdravstvene usluge za osobe sa ozbiljnom potrebom medicinske pomoci i njege. Sustinski gledano, covid je napravio problem i odnio zrtve zbog covida konkretno, ali brojka od cca 9700 je apsolutno neopravdana i netacna. Pretpostavljena brojka od cca 4000 je vjerovatnija i statisricki uklopivika i logicnija, a razlika od 5700 upravo otvara spekulacije koje dobijaju potpuni smisao u ranije navedenoj opasci i opservaciji Tesle. I da neko pogresno ne shvati i cca 4000 je jako puno i zabrinjavajuca brojka.
Sa obzirom da sam bio svjedok odnosa ljekara u vrijeme lockdowna u hitnim intervencijama dobro smo prosli.
Momak je pao na stepenici i polomio rebra, rebra su mu ostetila plucnu maramicu i pored velikih bolova od loma dolazi do ulaska zraka kroz plicnu maramicu i veliki bolovi u grudnom kosu, jako otezano disanje i poremecen rad srca... Hitna sluzba dolazi nakon 25 minuta, radi pregled i ostavlja momka u kuci pod sa recenicom "KORONA JE PA NE ZNAM GDJE DA TE SALJEMO HOCE LI TE PRIMIT, HAJD UJUTRO ODI AKO BUDE BILO PROBLEMA...."
Nakon 20 minuta momak se gusi i vozimo ga na KUM gore ga odmah vode na Torakalnu i operaciju...
Sreca zivimo u Sarajevu i blizu nam je KUM... Da smo bilo gdje drugo ovo bi se drugacije zavrsilo.
Samo se pitam koliko je ljudi umrlo tako jer je KORONA PA NE MOZEMO TE PRIMITI...