Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
MorningStar

#45426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

adsubzero wrote: 08/08/2021 14:51
MorningStar wrote: 08/08/2021 14:48

To mi vuce na religiju.
Sta predlazes? Da slusamo sve samo ne onog ko je strucan za datu oblast? Nemoj samo reci da mislimo svojom glavom i koristimo logiku, jer vec sam se dovoljno smijao na miradove izjave.
Ne , samo pojasnjenje od struke a ne slijepo vjerovanje. Zasto ne mogu uci u kafic ako nisam vakcinisan - kada jednako i osoba koja je vakcinisana prenosi zarazu ?
skafiskafsnjak

#45427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

MorningStar wrote: 08/08/2021 14:52

Sta predlazes? Da slusamo sve samo ne onog ko je strucan za datu oblast? Nemoj samo reci da mislimo svojom glavom i koristimo logiku, jer vec sam se dovoljno smijao na miradove izjave.
Ne , samo pojasnjenje od struke a ne slijepo vjerovanje. Zasto ne mogu uci u kafic ako nisam vakcinisan - kada jednako i osoba koja je vakcinisana prenosi zarazu ?
Jbg nisi vakcinisan...kraj price :lol:
MorningStar

#45428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

skafiskafsnjak wrote: 08/08/2021 14:54
Jbg nisi vakcinisan...kraj price :lol:
Pa ja - otprilike ovako da to slikovno prikazem:
Image
:mrgreen:
salik79

#45429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Jednostavno da jednostavnije ne moze biti:

Image
homer2go

#45430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

Pa religiozni dogmatizam je glavna karakteristika forumskih ali i mnogih drugih Covidiota, Ajatolaha covid borbe, Covid križara i tako to. Bilo kakvo kritičko promišljanje je bilo odmah osuđivano i pobijano.

Nikad nisu jasno definisali koja je to "struka", pandemija prevazilazi stručnost često previše specijalistički usmjerenih stručnjaka. Uostalom većina "stručnjaka" je ipak bila oruđe PR-a vlada u odgovoru na ovu krizu.
Problem je što su se od početka krizom više bavili stručnjaci usmjereni na razvoj tehnologije a manje naučnici.

Mene sad iskreno interesuje jesu li pojedinci "samo malo glupi" ili "prirodno glupi" :D :D

Čini se da je prirodna procijepljenost populacije nezamjenjiva, takođe i koliko visoko su postavljeni ciljevi pojedinih vlada. To je sad glavna razlika između Izraela i UK-a
Čini mi se da ipak nećemo uspjeti spasiti svaku baku i svakog deku. :?

Ej kad ih vjerski zatucanci i ravnozemljaši meze :lol: :lol: onako bez većeg napora
saint_mirad

#45431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by saint_mirad »

adsubzero wrote: 08/08/2021 14:33
Trappist wrote: 08/08/2021 14:08
Pa sta se treba desiti da tebi vrsnom strucnjaku govori o vakcini? Vakcinisali haman sve sto hoda na 2 noge, i imaju gore brojke nego prosle godine u ovo doba kad je bilo 0 vakcinisanih. Ako si vakcinisao 60% stanovnistva, znaci da si presjekao lanac prenosa, jos dodaj na to one sto su prebolovali, trebalo bi da imaju minimalan broj zarazenih i umrlih. A svi ste vlazne maramice pripremali kad su bili clanci u martu kako je izrael skoro zavrsio vakcinisanje i da mogu zivjeti normalan zivot, postavljali slike sa koncerata ovdje i govorili ovako cemo svi kad se vakcinisemo. Kako da ne :izet:
Izrael ima populaciju od 9 miliona, manje je od 60% potpuno vakcinisanih, znaci kazimo oko 4 miliona jos nije potpuno vakcinisano. Dajes podatak o nekoliko hiljada zarazenih i nekoliko stotina hospitaliziranih. Koliko njih je vakcinisano, koliko ne? Pokusavas izostavljanjem podataka navuci na svoju stranu.

Sto se tice toga da je potrebno 60%, vec davno je struka promijenila misljenje po tom pitanju. Koronavirusi nisu isti kao ostali virusi protiv kojih imamo vakcinu, a o tome je cini mi se i @splinter pisao (izvinjavam se ako grijesim).
saint_mirad wrote: 08/08/2021 13:59 sudeći po podacima iz istog perioda prošle godine (kad nije bilo vackinacije) učinak vakcina je zapravo negativan. 🤔
Image
Svaka ti je biser za biserom :lol: :lol: :lol:
Jadan ne bio, kako ti samo padne na pamet da je to relevantna komparacija? Vise zarazenih ove godine nego prosle na isti dan? To nije nikakav faktor.

8. august 2020. - 1333 novozarazenih, 12 umrlih
7. august 2021. - 4221 novozarazenih, 19 umrlih.

Ovo ti apsolutno nista ne govori?
Ne mogu da nadjem podatak koliko ovih je vakcinisano a koliko ne, ali je ocito da je procenat smrtnosti manji.
naravno da je adekvatna komparacija. isti je mesec i dan, ne može se prigovoriti o sezonskoj prirodi covida. prošle godine 0% vakcinisanih, ove godine 60% fool vakcinisanih. taman da se u praksi uporede efekti boca.

govore mi rezultati puno toga. triput više novih slučajeva nakon vakcinisanja, više umrlih.. zaključak se sam nameće, vakcine ne da ne koriste nego su u najboljem slučaju neutralne, a u najgorem štetne.
spinel_

#45432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

https://hr.n1info.com/zdravlje/strucnja ... onavirusa/

Stručnjak: Platnene maske ne štite od delta varijante koronavirusa

Ne stiti ni vakcina od delte.
Zakljucak se sam namece.
Necete nosati kakve hocete nego kakve vam mi kazemo da treba.
Ovo vrijedi i za vakc.
salik79

#45433 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

saint_mirad wrote: 08/08/2021 15:15
Izrael ima populaciju od 9 miliona, manje je od 60% potpuno vakcinisanih, znaci kazimo oko 4 miliona jos nije potpuno vakcinisano. Dajes podatak o nekoliko hiljada zarazenih i nekoliko stotina hospitaliziranih. Koliko njih je vakcinisano, koliko ne? Pokusavas izostavljanjem podataka navuci na svoju stranu.

Sto se tice toga da je potrebno 60%, vec davno je struka promijenila misljenje po tom pitanju. Koronavirusi nisu isti kao ostali virusi protiv kojih imamo vakcinu, a o tome je cini mi se i @splinter pisao (izvinjavam se ako grijesim).

Jadan ne bio, kako ti samo padne na pamet da je to relevantna komparacija? Vise zarazenih ove godine nego prosle na isti dan? To nije nikakav faktor.

Ne mogu da nadjem podatak koliko ovih je vakcinisano a koliko ne, ali je ocito da je procenat smrtnosti manji.
naravno da je adekvatna komparacija. isti je mesec i dan, ne može se prigovoriti o sezonskoj prirodi covida. prošle godine 0% vakcinisanih, ove godine 60% fool vakcinisanih. taman da se u praksi uporede efekti boca.

govore mi rezultati puno toga. triput više novih slučajeva nakon vakcinisanja, više umrlih.. zaključak se sam nameće, vakcine ne da ne koriste nego su u najboljem slučaju neutralne, a u najgorem štetne.
Ja ne kontam sta ovdje nije jasno :-?

salik79

#45434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

spinel_ wrote: 08/08/2021 15:21

Stručnjak: Platnene maske ne štite od delta varijante koronavirusa

Ne stiti ni vakcina od delte.
Zakljucak se sam namece.
Necete nosati kakve hocete nego kakve vam mi kazemo da treba.
Ovo vrijedi i za vakc.
Cisto da se zna:
ImageImage
ImageImage
ImageImage
Image
cvrčak_na_hedonizmu

#45436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

adsubzero wrote: 08/08/2021 14:40
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 08/08/2021 14:33 Treba botove slusati, il vakcina ili smrt. Nema trece opcije.

I vjerovati tudjim rijecima umjesto svojim ocima.

Jos samo 14 dana :ljulja:
Pa ima i treca kako nema? Zivimo normalno. Ti i ja cemo prezivjeti, ko jebe one sto nece. A naravno i ko jebe to sto ce ljudi masovno imati posljedice koje virus ostavlja.
Pa dio je vec jeban, zbog mjera i sirenja straha.. Unisteni poslovi, porodice, psihicko zdravlje, nelijeceni umiru i umirace, nazalost. Vazda ce neko da bude jeban. Samo je pitanje perspektive.

Nego da sumiramo dosadasnja desavanja. Vakcinisan si, siris zarazu i mozes da riknes. Isto kao nevakcinisana osoba.
Sanjarko

#45437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Trappist wrote: 08/08/2021 14:08
Pa sta se treba desiti da tebi vrsnom strucnjaku govori o vakcini? Vakcinisali haman sve sto hoda na 2 noge, i imaju gore brojke nego prosle godine u ovo doba kad je bilo 0 vakcinisanih. Ako si vakcinisao 60% stanovnistva, znaci da si presjekao lanac prenosa, jos dodaj na to one sto su prebolovali, trebalo bi da imaju minimalan broj zarazenih i umrlih. A svi ste vlazne maramice pripremali kad su bili clanci u martu kako je izrael skoro zavrsio vakcinisanje i da mogu zivjeti normalan zivot, postavljali slike sa koncerata ovdje i govorili ovako cemo svi kad se vakcinisemo. Kako da ne :izet:

saint_mirad wrote: 08/08/2021 13:59 sudeći po podacima iz istog perioda prošle godine (kad nije bilo vackinacije) učinak vakcina je zapravo negativan. 🤔
Image

80%
JohnnyS

#45438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

adsubzero wrote: 08/08/2021 13:36
Naslovnica wrote: 08/08/2021 13:34
Čovjek logično rezonuje.
Ako vakcinisani šire virus kao i nevakcinisani, šta je alternativa? Na kraju, koja je zapravo svrha covid-19 zelenih certifikata?
:?
Alternativa su maske dok se virus ne smiri. Kakvi sad testovi za vakcinisane... Ali znas onu staru, igrac koji ne suta ne moze dati gol :thumbup:

Maske su svemoguće. Najjebeniji virus u povijesti čovječanstva, platnena krpa će ga ukrotiti
adsubzero

#45439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

JohnnyS wrote: 08/08/2021 16:07
Alternativa su maske dok se virus ne smiri. Kakvi sad testovi za vakcinisane... Ali znas onu staru, igrac koji ne suta ne moze dati gol :thumbup:

Maske su svemoguće. Najjebeniji virus u povijesti čovječanstva, platnena krpa će ga ukrotiti
Niti je neko rekao da je najgori virus, niti ga maske mogu ukrotiti vec samo pomoci da se manje siri.
Sanjarko wrote: 08/08/2021 16:0780%
Sta 80%?
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 08/08/2021 15:55 Nego da sumiramo dosadasnja desavanja. Vakcinisan si, siris zarazu i mozes da riknes. Isto kao nevakcinisana osoba.
Pa nismo maloumni, valjda smo do sad sumirali da je sve u brojkama. To sto i dalje mozes da riknes, ali 20 puta ti je manja sansa, ne znaci treba motati kablove i odustati od svega.
saint_mirad wrote: 08/08/2021 15:15 naravno da je adekvatna komparacija. isti je mesec i dan, ne može se prigovoriti o sezonskoj prirodi covida. prošle godine 0% vakcinisanih, ove godine 60% fool vakcinisanih. taman da se u praksi uporede efekti boca.

Komedija...

Naravno da je adekvatna komparacija ako si mulac i ne kontas kako statistika funkcionise ili si maliciozan pa namjerno izostavljas podatke kako bi naveo zakljucak u svoju korist.
Tri puta vise zarazenih a broj umrlih 50% veci, pri tome ne znamo koliko tih umrlih je vakcinisano. Hoces Mirade da kazes da je to nebitna informacija? Sta ako je 99% tih zarazenih nevakcinisano, a svi koji su umrli takodjer nevakcinisani? Mucni malo glavom.
Sanjarko

#45440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

adsubzero wrote: 08/08/2021 16:25
JohnnyS wrote: 08/08/2021 16:07

Niti je neko rekao da je najgori virus, niti ga maske mogu ukrotiti vec samo pomoci da se manje siri.
Sanjarko wrote: 08/08/2021 16:0780%
Sta 80%?
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 08/08/2021 15:55 Nego da sumiramo dosadasnja desavanja. Vakcinisan si, siris zarazu i mozes da riknes. Isto kao nevakcinisana osoba.
Pa nismo maloumni, valjda smo do sad sumirali da je sve u brojkama. To sto i dalje mozes da riknes, ali 20 puta ti je manja sansa, ne znaci treba motati kablove i odustati od svega.
saint_mirad wrote: 08/08/2021 15:15 naravno da je adekvatna komparacija. isti je mesec i dan, ne može se prigovoriti o sezonskoj prirodi covida. prošle godine 0% vakcinisanih, ove godine 60% fool vakcinisanih. taman da se u praksi uporede efekti boca.

Komedija...

Naravno da je adekvatna komparacija ako si mulac i ne kontas kako statistika funkcionise ili si maliciozan pa namjerno izostavljas podatke kako bi naveo zakljucak u svoju korist.
Tri puta vise zarazenih a broj umrlih 50% veci, pri tome ne znamo koliko tih umrlih je vakcinisano. Hoces Mirade da kazes da je to nebitna informacija? Sta ako je 99% tih zarazenih nevakcinisano, a svi koji su umrli takodjer nevakcinisani? Mucni malo glavom.
Izrael vakcinisao 80% populacije.
Naslovnica

#45441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Naslovnica wrote: 08/08/2021 13:34
Čovjek logično rezonuje.
Ako vakcinisani šire virus kao i nevakcinisani, šta je alternativa? Na kraju, koja je zapravo svrha covid-19 zelenih certifikata?
:?
A zašto se inače rade testiranja?
Valjda da se utvrdi da li je neko zaražen ili ne.
Da li revakcinisani mogu oboljeti? Mogu.
Da li revakcinisani mogu prenositi virus? Mogu.
Da li revakcinisani mogu biti asimptomatični? Mogu, u većini slučajeva i jesu.
Zašto se čudiš kada spominjem testiranja revakcinisanih, meni to itekako ima smisla.
Čemu konkretno služe zeleni covid-19 certifikati???
saint_mirad

#45442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by saint_mirad »

adsubzero wrote: 08/08/2021 16:25 Tri puta vise zarazenih a broj umrlih 50% veci, pri tome ne znamo koliko tih umrlih je vakcinisano. Hoces Mirade da kazes da je to nebitna informacija? Sta ako je 99% tih zarazenih nevakcinisano, a svi koji su umrli takodjer nevakcinisani? Mucni malo glavom.
to su ciste spekulacije, bavimo se dostupnim brojkama a ne hipotetickim scenarijima. a sta ako oni nece da objave koliki je omjer vakcinisanih/nevakcinisanih medju obolelim i umrlim jer bi i to bilo kao gore inconvenient truth? :D
adsubzero

#45443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

saint_mirad wrote: 08/08/2021 16:39
adsubzero wrote: 08/08/2021 16:25 Tri puta vise zarazenih a broj umrlih 50% veci, pri tome ne znamo koliko tih umrlih je vakcinisano. Hoces Mirade da kazes da je to nebitna informacija? Sta ako je 99% tih zarazenih nevakcinisano, a svi koji su umrli takodjer nevakcinisani? Mucni malo glavom.
to su ciste spekulacije, bavimo se dostupnim brojkama a ne hipotetickim scenarijima. a sta ako oni nece da objave koliki je omjer vakcinisanih/nevakcinisanih medju obolelim i umrlim jer bi i to bilo kao gore inconvenient truth? :D
Dakle - nedovoljno podataka za zakljucak koji ti pravis. Svejedno duplo manja smrtnost. Ja nisam uspio pronaci podatak o omjeru vakcinisanih/nevakcinisanih, ako nadjes podijeli. Vjerovatno neces jer ti se nece svidjeti.
Sanjarko wrote: 08/08/2021 16:28 Izrael vakcinisao 80% populacije.
Google kaze 59,6% potpuno vakcinisanih.
Naslovnica wrote: 08/08/2021 16:29 A zašto se inače rade testiranja?
Zašto se čudiš kada spominjem testiranja revakcinisanih, meni to itekako ima smisla.
...
Ne znam, vidjet cemo. Previse naglabamo. Vakcina daje "imunitet" kao i nakon preboljelog covida. Studije pokazuju da imunitet traje preko pola godine, procjenjuje se i na godinu. Kao i kod preboljelog covida gdje je moguce da se covjek ponovo razboli, moguce je i da se vakcinisani razboli. Da li vakcina pruza stopostotnu zastitu? Ne. Da li smanjuje sanse zaraze i bolesti? Da.
Zasto bih se testirao kad znam da sam primio vakcinu i postigao odredjenu zastitu? Naravno da se cudim.
Sanjarko

#45444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

adsubzero wrote: 08/08/2021 17:03

Dakle - nedovoljno podataka za zakljucak koji ti pravis. Svejedno duplo manja smrtnost. Ja nisam uspio pronaci podatak o omjeru vakcinisanih/nevakcinisanih, ako nadjes podijeli. Vjerovatno neces jer ti se nece svidjeti.
...
Ne znam, vidjet cemo. Previse naglabamo. Vakcina daje "imunitet" kao i nakon preboljelog covida. Studije pokazuju da imunitet traje preko pola godine, procjenjuje se i na godinu. Kao i kod preboljelog covida gdje je moguce da se covjek ponovo razboli, moguce je i da se vakcinisani razboli. Da li vakcina pruza stopostotnu zastitu? Ne. Da li smanjuje sanse zaraze i bolesti? Da.
Zasto bih se testirao kad znam da sam primio vakcinu i postigao odredjenu zastitu? Naravno da se cudim.
Na Google-u i internetu sve tacno, uvjek.
adsubzero

#45445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Sanjarko wrote: 08/08/2021 17:07

...
Image

A znaci onda je 80%? Jer ti rekao? Izvor: trust me dude... Ti svakog licno vakcinisao pa znas da je to tacan broj?

Taman nek je i 80 pa i 95% vakcinisano, ako su vecina onih nevakcinisani to govori nesto sasvim drugo. A ovo bi svakako mogao biti zadnji veci val, prema prognozama (barem u zemljama kao sto je Izrael). Vecina vakcinisani, neki od nevakcinisanih preboljeli, onemoguceno masovno sirenje virusa.
Last edited by adsubzero on 08/08/2021 17:15, edited 1 time in total.
Sanjarko

#45446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

adsubzero wrote: 08/08/2021 17:11
Sanjarko wrote: 08/08/2021 17:07

Image

A znaci onda je 80%? Jer ti rekao? Izvor: trust me dude... Ti svakog licno vakcinisao pa znas da je to tacan broj?
Vrtilo se na dnevnicima i televizijama. :roll:
Naslovnica

#45447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

...
Evo da ponovim...
Zašto je u većini zemalja uslov za ulazak potvrda da si revakcinisan ili negativan PCR test?
Ti još uvijek nisi čuo da vakcinisani prenose zarazu podjednako kao i nevakcinisani?
To što si vakcinisan nije nikakva garancija da nisi zaražen i da ne prenosiš zarazu.
Nemaš šta da se čudiš.
adsubzero

#45448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Sanjarko wrote: 08/08/2021 17:14
adsubzero wrote: 08/08/2021 17:11

Image

Valjda ima neka evidencija koju mozes naci da je relevantnija od ovih podataka koji se ne svidjaju.
Sanjarko

#45449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

adsubzero wrote: 08/08/2021 17:17
Sanjarko wrote: 08/08/2021 17:14

Valjda ima neka evidencija koju mozes naci da je relevantnija od ovih podataka koji se ne svidjaju.
https://www.businessinsider.com/israel- ... ity-2021-6

:zoka:
adsubzero

#45450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Naslovnica wrote: 08/08/2021 17:16 To što si vakcinisan nije nikakva garancija da nisi zaražen i da ne prenosiš zarazu.
Isto kao sto nije ni cinjenica ako si prethodno prebolovao, pa imas antitijela.
Koliko puta se mora reci, ne postoji garancija ni za sta. Postoje vakcine, postoje lijekovi koji sprjecavaju ili lijece bolest, ali se uvijek moze desiti da ne pomognu.
Ti još uvijek nisi čuo da vakcinisani prenose zarazu podjednako kao i nevakcinisani?
Da ako se poredi i sa onima koji su stekli prirodni imunitet.
Locked