Anquilla wrote: ↑21/08/2021 13:40
muhafuca wrote: ↑21/08/2021 12:05
to od oktobra ako bude onda o tome mozemo pricati, trenutno je besplatan i bio je besplatan cjelo vrijeme
kod nas nije .... jel iko problem napravio oko toga?
a od oktobra ako ga i ukinu opet treba vidjeti hoce li uvesti ikakve mjere, al o tom po tom
ako uvodis mjere i izracunash da ne mozesh podnjeti financijski trosak da ljudima obezbjedish osnovna ljudska prava
onda ne uvedesh mjere dok to ne obezbjedish, A para ima al to je vec druga prica.
sve oboreno na ustavnim sudovima i kod nas i u svjetu u mnogim zemljama.
niko ne siri zarazu ako ima negativan PCR test, a ljudsko pravo izbora o tjelesnoj autonomiji zasticeno.
zasto ti je to OK? nismo mi u EU. Tom logikom moze neko reci i necu nijednu koja nije priznata u SAD.
AstraZeneca nije odobrena za upotrebu u vanrednim okolnostima u SAD.
zasto nije OK reci necu ni jednu, jer nijedna nije odobrena za upotrebu pod normalnim okolnostima.
Ko hoce nikakav problem.
nebitno je, treba znaci pricati sa distance i logicno i posteno sagledavati stvari.
ako te interesuje ja licno kao pojedinac nemam namjeru se vakcinisati, al generalno za pricu o kojoj pricamo to je nebitno
govorimo o ljudskim pravima uopsteno
ja npr nemam nikakav problem da se vakcine kupe i obezbjede za one koji zele da se vakcinisu i postujem njihovo pravo izbora,
iako ja licno ne zelim se vakcinisati.
Ima ljudi koji ne zele kineske vakcine, zbog raznih razloga. Zbog toga mi je ok da prihvataju one odobrene u EU, npr. zbog putovanja.
Imaju pravo reci necu nijednu, to sto meni nije jasno je licno misljenje i ne namecem ga nikome.
To da nije upuceno tebi je iz razloga da se neko ne nadje uvrijedjen jer pretpostavljam premisu i stav oko nekih stvari.
Ja sve se slazem s tobom, osim besplatnog testa i to je to.
Neka se vakcinise ko hoce, ne mora ko nece.
ovo isto kao da ja tebi kazem "sve se slazem s tobom osim da su vakcine besplatne"
nidje veze logika.
ne trazi niko besplatan PCR test onako sto mu je cejf,
vec ako ces uvoditi mjere i ogranicavati kretanje, osnovno ljudsko pravo,
onda brate izdvoji srdstva i za besplatne PCR testove.
Ako ovo usvoje, bice veliko pitanje ko ce finansirati tolike testove, ja mislim da bi bio veliki udarac na budzet, ali sve cemo vidjeti ako prijedlog prodje.
veliki je udar na budjet i nabavka vakcina i nabavka raspiratora je veliki udar itd itd
a znas sta je najveci udar na budjet?
otvoreni kriminal i pljacka narodnih para koji se konstantno odvijaju od kada smo postali drzava.
U skoro svim normalnim zemljama PCR testovi su bili besplatni od pocetka pandemije
pa se nije ni osjetilo.
Para ima, nikakav udar na budjet nije da se obezbjede besplatni PCR testovi,
a to sto se pare stede na gradjanima da bi se preusmjerile u privatne djepove to je vec druga prica
o tome bi trebala deset puta vise razmisljat nego da li su PCR testovi skupi ili nisu