Da li neko zna koja je procedura legalnog iznosenja vece sume novca iz BiH? Porijeklo novca se dokazuje kupoprodajnim ugovorom.
Dakle novac je uplacen na bankovni racun u BiH, po realizaciji ugovora. Osoba bi prebacila taj novac u EU - legalno. U BiH nema niti licnu kartu, a adresa stanovanja je maltene fiktivna (osoba se prijavila 96 kod nekih rodjaka koji vise ne zive tu).
Ima li neki porez?
U banci su joj rekli da joj treba milion nekih papira. I da ne moze samo tako prebaciti sebi novac vani (sto mi je jasno - Zakon o sprjecavanju pranja novca. Zna li neko tacno sta je potrebno, koja je procedura za dobijanje tih dokumenata, koliko to traje i sl.
Unaprijed hvala.
Prenos/iznosenje novca iz BiH
Moderator: anex
- hadzinicasa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Angazuj neku racunovodstvenu agenciju da to sve zavrsi za tebe.
-
statixx
#3 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Nece moci bez dozvole Federalnog ministarstva finansija, neka tamo trazi upute.
- hadzinicasa
#4 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Ma nije za mene. Ja bih to preko notara sve zavrsila (preko treceg lica), nego mama od prijateljice da rijesi jedan problem (stan u Sarajevu) napravila sebi 10 drugih._BataZiv_0809 wrote: ↑21/08/2021 10:16 Angazuj neku racunovodstvenu agenciju da to sve zavrsi za tebe.
Ima stvarno firmi koje to rade? Znas neki kontakt? (Moze i pp)
Tnx
- hadzinicasa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Ima. Svaka jaca racunovodstvena agencija u gradu bi sasvin sigurno to trebala da radi. Ukucaj u google "racunovodstvena agencija sarajevo" i izbacit ce ti najjace, pa im posalji email sa upitom za ponuduhadzinicasa wrote: ↑21/08/2021 10:31Ma nije za mene. Ja bih to preko notara sve zavrsila (preko treceg lica), nego mama od prijateljice da rijesi jedan problem (stan u Sarajevu) napravila sebi 10 drugih._BataZiv_0809 wrote: ↑21/08/2021 10:16 Angazuj neku racunovodstvenu agenciju da to sve zavrsi za tebe.
Tnx
Nazalost nemam licni kontakt, firma sa kojom sam ja nekada saradjivao i na koju bih te uputio se sad skoncentrisala samo na 3 inostrana klijenta i samo za njih rade zadnje 2-3 godine.
Moj ti je savjet da ne hodas i ne gubis vrijeme na to.hadzinicasa wrote: ↑21/08/2021 10:33
Hm. Ok hvala, zvacu ili cu otici pa cu se raspitati. Nemam pojma ni o kojoj se sumi radi, nisam pitalaznam samo da je visa od dozvoljene.
Dozvola ministarstva treba to je tacno.
-
kruska
#7 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Ja sam nedavno imala isti situaciju, banka je dozvolila 20.000 KM max da se prebaci u toku jednog mjeseca. Pare su stečene prodajom stana, donijet je kupoprodajni ugovor.
Mislim da se moze prenijeti i preko granice u gotovini sve pare ali se mora priloziti naravno ugovor i da se to na granici prijavi.
Mislim da se moze prenijeti i preko granice u gotovini sve pare ali se mora priloziti naravno ugovor i da se to na granici prijavi.
- hadzinicasa
#8 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Ne moze. Novac se moze poloziti u drugu banku uz dokaz porijekla novca u vidu kupop. ugovora, ali iznijeti iz zemlje samo na osnovu toga - ne.kruska wrote: ↑21/08/2021 10:43 Ja sam nedavno imala isti situaciju, banka je dozvolila 20.000 KM max da se prebaci u toku jednog mjeseca. Pare su stečene prodajom stana, donijet je kupoprodajni ugovor.
Niti banka moze prebaciti kompletan iznos ako je nosioc racuna isti.
- hadzinicasa
#9 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH
Hocem. Hvala_BataZiv_0809 wrote: ↑21/08/2021 10:40Ima. Svaka jaca racunovodstvena agencija u gradu bi sasvin sigurno to trebala da radi. Ukucaj u google "racunovodstvena agencija sarajevo" i izbacit ce ti najjace, pa im posalji email sa upitom za ponuduhadzinicasa wrote: ↑21/08/2021 10:31
Ma nije za mene. Ja bih to preko notara sve zavrsila (preko treceg lica), nego mama od prijateljice da rijesi jedan problem (stan u Sarajevu) napravila sebi 10 drugih.
Tnx![]()
Nazalost nemam licni kontakt, firma sa kojom sam ja nekada saradjivao i na koju bih te uputio se sad skoncentrisala samo na 3 inostrana klijenta i samo za njih rade zadnje 2-3 godine.
Moj ti je savjet da ne hodas i ne gubis vrijeme na to.hadzinicasa wrote: ↑21/08/2021 10:33
Hm. Ok hvala, zvacu ili cu otici pa cu se raspitati. Nemam pojma ni o kojoj se sumi radi, nisam pitalaznam samo da je visa od dozvoljene.
Dozvola ministarstva treba to je tacno.