Prenos/iznosenje novca iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
hadzinicasa

#1 Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by hadzinicasa »

Da li neko zna koja je procedura legalnog iznosenja vece sume novca iz BiH? Porijeklo novca se dokazuje kupoprodajnim ugovorom.

Dakle novac je uplacen na bankovni racun u BiH, po realizaciji ugovora. Osoba bi prebacila taj novac u EU - legalno. U BiH nema niti licnu kartu, a adresa stanovanja je maltene fiktivna (osoba se prijavila 96 kod nekih rodjaka koji vise ne zive tu).

Ima li neki porez?
U banci su joj rekli da joj treba milion nekih papira. I da ne moze samo tako prebaciti sebi novac vani (sto mi je jasno - Zakon o sprjecavanju pranja novca. Zna li neko tacno sta je potrebno, koja je procedura za dobijanje tih dokumenata, koliko to traje i sl.

Unaprijed hvala.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Angazuj neku racunovodstvenu agenciju da to sve zavrsi za tebe.
statixx

#3 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by statixx »

Nece moci bez dozvole Federalnog ministarstva finansija, neka tamo trazi upute.
hadzinicasa

#4 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by hadzinicasa »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2021 10:16 Angazuj neku racunovodstvenu agenciju da to sve zavrsi za tebe.
Ma nije za mene. Ja bih to preko notara sve zavrsila (preko treceg lica), nego mama od prijateljice da rijesi jedan problem (stan u Sarajevu) napravila sebi 10 drugih.

Ima stvarno firmi koje to rade? Znas neki kontakt? (Moze i pp)

Tnx
hadzinicasa

#5 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by hadzinicasa »

statixx wrote: 21/08/2021 10:27 Nece moci bez dozvole Federalnog ministarstva finansija, neka tamo trazi upute.
Hm. Ok hvala, zvacu ili cu otici pa cu se raspitati. Nemam pojma ni o kojoj se sumi radi, nisam pitala :lol: znam samo da je visa od dozvoljene.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

hadzinicasa wrote: 21/08/2021 10:31
_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2021 10:16 Angazuj neku racunovodstvenu agenciju da to sve zavrsi za tebe.
Ma nije za mene. Ja bih to preko notara sve zavrsila (preko treceg lica), nego mama od prijateljice da rijesi jedan problem (stan u Sarajevu) napravila sebi 10 drugih.

Tnx
Ima. Svaka jaca racunovodstvena agencija u gradu bi sasvin sigurno to trebala da radi. Ukucaj u google "racunovodstvena agencija sarajevo" i izbacit ce ti najjace, pa im posalji email sa upitom za ponudu ;-)

Nazalost nemam licni kontakt, firma sa kojom sam ja nekada saradjivao i na koju bih te uputio se sad skoncentrisala samo na 3 inostrana klijenta i samo za njih rade zadnje 2-3 godine. :cry:
hadzinicasa wrote: 21/08/2021 10:33
Hm. Ok hvala, zvacu ili cu otici pa cu se raspitati. Nemam pojma ni o kojoj se sumi radi, nisam pitala :lol: znam samo da je visa od dozvoljene.
Moj ti je savjet da ne hodas i ne gubis vrijeme na to.

Dozvola ministarstva treba to je tacno.
kruska

#7 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by kruska »

Ja sam nedavno imala isti situaciju, banka je dozvolila 20.000 KM max da se prebaci u toku jednog mjeseca. Pare su stečene prodajom stana, donijet je kupoprodajni ugovor.
Mislim da se moze prenijeti i preko granice u gotovini sve pare ali se mora priloziti naravno ugovor i da se to na granici prijavi.
hadzinicasa

#8 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by hadzinicasa »

kruska wrote: 21/08/2021 10:43 Ja sam nedavno imala isti situaciju, banka je dozvolila 20.000 KM max da se prebaci u toku jednog mjeseca. Pare su stečene prodajom stana, donijet je kupoprodajni ugovor.
Mislim da se moze prenijeti i preko granice u gotovini sve pare ali se mora priloziti naravno ugovor i da se to na granici prijavi.
Ne moze. Novac se moze poloziti u drugu banku uz dokaz porijekla novca u vidu kupop. ugovora, ali iznijeti iz zemlje samo na osnovu toga - ne.
Niti banka moze prebaciti kompletan iznos ako je nosioc racuna isti.
hadzinicasa

#9 Re: Prenos/iznosenje novca iz BiH

Post by hadzinicasa »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2021 10:40
hadzinicasa wrote: 21/08/2021 10:31

Tnx
Ima. Svaka jaca racunovodstvena agencija u gradu bi sasvin sigurno to trebala da radi. Ukucaj u google "racunovodstvena agencija sarajevo" i izbacit ce ti najjace, pa im posalji email sa upitom za ponudu ;-)

Nazalost nemam licni kontakt, firma sa kojom sam ja nekada saradjivao i na koju bih te uputio se sad skoncentrisala samo na 3 inostrana klijenta i samo za njih rade zadnje 2-3 godine. :cry:
hadzinicasa wrote: 21/08/2021 10:33
Moj ti je savjet da ne hodas i ne gubis vrijeme na to.

Dozvola ministarstva treba to je tacno.
Hocem. Hvala :srce:
Post Reply