Sta budzetlija zna, nego o dazabarlami.
Ljubav dijasporaca prema domovini
- seln
- SaraFina
- MaksprotivMarksa
#728 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
mmmmmm seksualna tenzija
nihilo intelektualac
nihilo intelektualac
Last edited by MaksprotivMarksa on 18/08/2021 23:44, edited 1 time in total.
- seln
- ExNihilo
-
Osmi Socrates
#731 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ExNihilo wrote: ↑18/08/2021 23:37Bukvalno mi je tvoj šef rekao da se na tebe ljudi žale. A imate do 10 aktivnih forumaša.Osmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 23:27
Ja svakog tretiram sa poštovanjem. Tvoj je problem što si tamo (bio) pristran, kao i ovdje. I opet te nisam tretirao drugačije.
Ti misliš da jesam, ali fakti jednostavno to ne podržavaju.![]()
Pokušaj ne doživljavati ulogu moderatora kao vrh Maslovljeve hijerahrije potreba.
E ko te ne zna. Čuj "tvoj šef". Bukvalno se valjam od smijeha.
Uozbilji se. Klix je ozbiljan portal, i Klix forum treba da ima ozbiljne (i odgovorne) moderatore.
Meni je ovdje cool. Ali kad vidim moderatore da udruženo udaraju po specifičnoj grupi ljudi, mora mi biti komično.
- hadzinicasa
#733 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa jasno je meni to - zato sam i rekla da se ne nalazim - nego sve pocne od generalizacija i identificiranja (licnog) ili etiketiranja (nametnutog) i predstavljanja ljudi kakvim nisu jbg. Nisu svi.Chmoljo wrote: ↑18/08/2021 23:30u suštini, sve je počelo od toga da se nije u stanju pravilno ni najosnovnija stvar uraditi, a piše se o velikim temama.hadzinicasa wrote: ↑18/08/2021 23:17 Pa eto im predrasude, kojih ima i s druge strane a manifestuju se kroz bahatost iste te dijaspore koja misli da je superiornija samo jer se makla iz kasabe koja ju je odgojila… tipicno skorojevicko ponasanje polusvijeta i malogradjanstina.
Istina je da sit gladnom ne vjeruje, a da se covjek lako na dobro navikne kao i da brzo zaboravlja.
Ne nalazim se ja kao sto @Chmoljo rece u predrasudama i hrpetini iskazanih frustracija i predbacivanja zbog „zakinutosti“ ovdje. Ali kao sto razumijem i empatisem sa pokusajima dostojanstvenog zivota i borbom prosjecnog covjeka u dzungli zvanoj BiH, jednako vidim i drugu stranu koja iako nije tu, a nije tu upravo zbog gore navedene cinjenice i dalje zivi tu BiH stvarnost sto povremeno, sto svakodnevno kroz svoje najmilije. A i to je jedna frustracija, koju pojacava dodatno daljina. Mozda nije uporedivo, ali svakako mije zanemarivo. A da ne govorim o paradoksu koji slijedi. Otisao si, a ne mozes otici. Ako imas imalo duse.
evo ja sam ovdje morao obrazlagati svoj post više puta, imputirano mi je da sam rekao nešto što nisam, predstavljen sam da sam nekakav kakav nisam.
eto takve je imbecilnosti je čovjeku puna kapa, sa kojom se još samo može zajebavati i podjebavati.
žabokrečina ovdje nije zbog vanzemaljaca, nego zbog ljudi sa kojima živimo. valjda je to toliko banalno da se ne mora objašnjavati. al ne, nađe se forumaš koji meni kaže: jesmo to mi dijasporci krivi što vam je tako?!
pa jeboteled, vidiš da je žabokrečina manja jer je otišo. i takav onda palamudi o velikim temama i kako treba.
eto o tome je.
i onda se svede na infantilno: mrziš sve, mrziš nas jer smo Bošnjaci, ne smetaju ti ovi sa dvojnim... mislim, moronski jebote.
ja sam dijete poludijasporca. otac više nije bio kući nego što jeste. osim lokalnog terena, više su ga vidjele Zambija, Irak, Iran, Libija, Egipat, Tunis, Turska, Kuvajt... nego ja. osto ga željan dan danas. a to su bila neka, jel, sretnija vremena. tako da mogu ja štošta razumjeti.
ali i mene se može razumjeti, ako se uradi osnovna radnja ovog foruma: pročita jebeni post do kraja. bonus ako uspije razumjeti.
Ali vodi stvaranju tabora. Stvarno mislim da je rasprava otisla u pogresnom smjeru mi vs vi u kojim god se neko od nas mi ili vi nalazio ili prepoznao.
A trebalo bi biti samo - mi. Mi svi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#734 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
moj način
Chmoljo wrote: ↑18/08/2021 14:59 Nego, ja mogu razumjeti ovu nihilovu aroganciju.
Osjetio sam da i sam postajem takav, prosto jer mi se vise ne da. Objasnjavati, biti fin, kulturan, ljubazan...
A dobijes papanluk, primitivizam, neukost, banalnost.
Jebote, citas komentare na fb o bilo kojoj vijesti o koronavirusu. Znas da ne mozes idiotu ne mozes objasniti elementarne stvari, pa ti ostaje samo da podjebavas.
To se preslikava i na ostale stvari.
Dijelom i na dijasporu koja dijeli lekcije, patronizira, ali sve uredno sa distance.
Mnogo puta sam pozelio otici odavde, mnogo puta se pokajao sto nisam. Ali da jesam, ostavio bih sve. Stvarno bih ostavio sve, jer bih i mentalno otisao. Ne kazem da bih prekinuo sve kontakte, ali bih se rijesio svih pitanja i problema zbog kojih vise nisam tu.
Jedan je razlog sto sam u toj slucaju ja kapitulirao i otisao. Porazen i cao. Odlucio sta mi je bitnije.
Druga je stvar sto ima raje koja se jos ovdje bori, obrazovana, pametna... ko one budale koji su u ratu bili vani pa se opet vracali, jer iako niko nikada nije bio osudjen za to, dezerterstvo je za nekoga bilo i stvar obraza. Pa iz postovanja prema tim ljudima, srati sa strane bez konkretne pomoci predstavlja cisto patroniziranje i da ne kazem licemjerje. Fali more, drz se kopna, jel.
Ima primjera gdje je dijaspora uradila super stvari. Vrtio se ovih dana clanak o Santicu koji ima svoju it firmu. Momak dosao iz svedske, otvorio firmu i dospio u vijesti jer je svojim uposlenicima platio ljetovanje u turskoj.
Nekako je dijasporsko kritikovanje i patroniziranje uvijek upuceno ovoj manjini raje koju pominjem, a koja je realno frustrirana jer su jednostavno manjina.
Dijagnosticira se ono sto zivis, ali niko ne nudi rjesenje, ili nudi rjesenje u smislu hajte vi, a ja cu za vama.
I onda vise ne mozes, da objasnjavas, obrazlazes... Ostaje ti samo da se zajebavas, i podjebavas, pa ispadas arogantni supak, a u stvari je u pitanju samo odbrambeni mehanizam na napad koji upucen na pogresnu adresu i iz pogresnih motiva.
i tvoj način, odnosno ono što si ti vidioChmoljo wrote: ↑18/08/2021 15:55
Mislim da ne pricamo o istim stvarima, jer tebi niko ne moze zabraniti pravo na misljenje i stav, ali svakako postoji razlika na koji nacin se to radi. I ja bas o tome pricam.
Mada nekada i iz najbolje namjere, a cisto iz nerazumijevanja trenutne situacije se to moze desiti.
Sto se tice "doznaka", kao najrazvikanijoj metodi pomoci, hajmo reci, a i sama si svjesna, da je to plutani cep u Titaniku. A ako cemo tjerati mak na konac, uslovljena je licnim interesima, a ne nekim drustvenim, opcekorisnim. Pomazes svom roditelju. Kad ga ne bude jednog dalekog, dalekog dana, sumnjam da ces nastaviti pomagati mom. Ili nekom neznanom. I to je ok, naravno, i normalno. Ali ne rjesava realno nista.
Isti slucaj je, i banalniji, sa pruzanjem usluga dijaspori u smislu stomatologa, frizera i slicnih gluposti.
Ako me pitas sta bi to dijaspora trebala raditi, vec sam dao jedan primjer. Drugi je lobiranje. Jer malo je reci da se ima za sta. Ima i tih primjera. Neki su nam na taj nacin i vakcine dobavili, kad vec ovi uhljupi nisu.
Pomoc i savjeti jesu dobrodosli. Pametovanje da smo ovakvi ili onakvi, prica koja sa realnoscu veze nema (ubjedjuje lik na jednoj od tema ako nemas milju za televizor da iskesiras da ga ne trebas na rate uzimati jer si gladanJebote, jesi li toliko nerealan?), a sve to iz drugog setapa, ipak stvara ogorcenost.
Druze, uzmi pusku i stani uz mene jer neprijatelj prelazi rijeku. Ne dobacuj iz staba kako bi i sta bi trebalo.
Ima svakako mahalastine i zajedljivosti, ali ipak smo u situaciji da nam se ista moze malo i halaliti. Da ne govorim da treba biti i odredjena doza razumijevanja da smo svakodnevno, brutalno izlozeni raznoraznim primitivizmima, i da nije moguce kreirati svoj mikrosvijet u kojem ga nece biti. Jer, mora se na cestu. Mora se u supermarket. Mora se u opstinu ovjeriti nesto.
Malo sve to izgleda kao prisjedanje na muku.
ukratko, uspio si ovo zadnje za sebe potvrditi.
samo zato jer nisi pročitao jebene postove. mislim, iskreno se nadam da nisi. jer, ako jesi, a nisi uspio razumjeti ono priprosto napisano, tek onda imaš problem.
- ExNihilo
- SaraFina
- MaksprotivMarksa
#737 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
daite sokratu da bude moderator
Cojeku je stalo
Cojeku je stalo
- ExNihilo
#738 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Hoćemo ga taggirati ovdje da ga pitamo?Osmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 23:45![]()
Uozbilji se. Klix je ozbiljan portal, i Klix forum treba da ima ozbiljne (i odgovorne) moderatore.
Meni je ovdje cool. Ali kad vidim moderatore da udruženo udaraju po specifičnoj grupi ljudi, mora mi biti komično.
- seln
#740 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Tebi stavrno vis eni lijekovi ne mogu pomoci.ExNihilo wrote: ↑18/08/2021 23:46Hoćemo ga taggirati ovdje da ga pitamo?Osmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 23:45
![]()
-
DearJohn
#741 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Šta se sad na mene kačiš? Ti se druže posvađa s cjelim forumom
Last edited by DearJohn on 18/08/2021 23:48, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
- ExNihilo
#743 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Hajde na spavanje pa sutra nazad u fabriku gaća.Škobo Habu wrote: ↑18/08/2021 23:48Sanjati frajera koji traži uzročno-posljedičnu vezu između riječi dijaspora i Obećana Zemlja može samo livadić veći od tebe.
Ja od takvih mogu imati samo noćne more.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#744 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
trebalo bi, ali nikad nije, nigdje.hadzinicasa wrote: ↑18/08/2021 23:45
Pa jasno je meni to - zato sam i rekla da se ne nalazim - nego sve pocne od generalizacija i identificiranja (licnog) ili etiketiranja (nametnutog) i predstavljanja ljudi kakvim nisu jbg. Nisu svi.
Ali vodi stvaranju tabora. Stvarno mislim da je rasprava otisla u pogresnom smjeru mi vs vi u kojim god se neko od nas mi ili vi nalazio ili prepoznao.
samo što je negdje imbecilnost veća, a negdje manja.
-
DearJohn
#745 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nauči se izražavati pa kuckaj...foxlife wrote: ↑14/08/2021 20:02I gdje si ti ovdje procitao da samo dijasporci bacaju?DearJohn wrote: ↑14/08/2021 18:14
Jesi li ti sav svoj drug? Vrijeme da se vratiš u osnovnu?
Evo citiram šta si napiso:
"13/08/2021 23:17
foxlife wrote: ↑13/08/2021 17:02
poenta i jeste u tome da taj dijasporac se kurci tako sto odvrrne muziku da ga cuje pola mahale sto ti baci smece u rijeku oko cega je i pocela sva prica ovdje itd itd
to sta on radi kako se oblaci sta vozi je sasvim nebitno u prici sve dok ne ometa druge u normalnom zivotu"
A sad nazad u osnovnu pa se nauči pisati i izražavati...
Kako volim kad zakljucite nesto sto uopste nije napisano samo da bi vi ispali upravu
- MaksprotivMarksa
#746 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Seksualne tenzije su prisutne
Homoseksualne narocito
Homoseksualne narocito
-
Osmi Socrates
#747 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pravi si ljubitelj sapunica.ExNihilo wrote: ↑18/08/2021 23:46Hoćemo ga taggirati ovdje da ga pitamo?Osmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 23:45
![]()
- ExNihilo
#748 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Tako sam i mislio.
- hadzinicasa
#749 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
U pravu si. Nazalost.Chmoljo wrote: ↑18/08/2021 23:48trebalo bi, ali nikad nije, nigdje.hadzinicasa wrote: ↑18/08/2021 23:45
Pa jasno je meni to - zato sam i rekla da se ne nalazim - nego sve pocne od generalizacija i identificiranja (licnog) ili etiketiranja (nametnutog) i predstavljanja ljudi kakvim nisu jbg. Nisu svi.
samo što je negdje imbecilnost veća, a negdje manja.
- MaksprotivMarksa
#750 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nemoite se ljudi svadit sta bi reko nas rhm preciednik alia da vidi bosnjake kakose svade