Nisi ti majstore nikad ni pricao sa dijasporom, tebi svi i svako smeta vjeruj mi.. Popricaj nekad sa ljudima, da cujes njihovu stranu price..musicman80 wrote: ↑18/08/2021 12:15 Mene bas nerviraju oui iz dijaspore, 30 i kusur godina u Austriji ili Njemackoj, djeca im ni jezik ne znaju, a sve govore: "moja Bosna, moja Bosna". Ako si odlucio da zivis vani, onda prohvati tu zemlju kao svoju, tamo radis, doprinosis drustvu i super ti je. Ako postoji toliko nostalgije za domovinom, onda se fino vrati u BIH, ovdje radi, placaj porez i doprinosi ovom drustvu. Ovo sjedenje na dvije stolice ljudi iz dijaspore pomalo nervira.
Ljubav dijasporaca prema domovini
-
Karikaturist
#401 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
- SaraFina
#402 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Mozete vi shvatiti da nije nikakav patriotski čin 30 godina nakon rata što vi zivite u ekonomski i socijalno neuredjenoj drzavi i plaćate namete. Patriotizam se „ mjerio“ mozda od 92-95 tim vašim aršinima. Sad su EU granice otvorene već koliko? Tvoj ostanak, ili moj odlazak su stvar ličnog izbora. A ne neki patriotski čin. Da bi ti nekom vani mogao odlazak spočitavati. A svoj „ostanak“ veličati. Stisni guzu desetak godina,, zrtvuj komotitet i eto te u nečijoj poziciji od nas dijasporaca. Nije opsada ba, pa da ne mozete vani, niti su četnici na kotama iznad Sarajeva. Putuj Igumane i ne brini za manastir.musicman80 wrote: ↑18/08/2021 12:15 Mene bas nerviraju oui iz dijaspore, 30 i kusur godina u Austriji ili Njemackoj, djeca im ni jezik ne znaju, a sve govore: "moja Bosna, moja Bosna". Ako si odlucio da zivis vani, onda prohvati tu zemlju kao svoju, tamo radis, doprinosis drustvu i super ti je. Ako postoji toliko nostalgije za domovinom, onda se fino vrati u BIH, ovdje radi, placaj porez i doprinosi ovom drustvu. Ovo sjedenje na dvije stolice ljudi iz dijaspore pomalo nervira.
- ExNihilo
#403 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja sam tebe samo pitao da mi pokažeš kauzalnu vezu između jevrejske dijaspore i države Izrael tokom pet hiljada godina kojih ta dijaspora jeste postojala, a država nije. S obzirom da ti je teza bila kako država Izrael postoji zbog te dijaspore, je li.Škobo Habu wrote: ↑18/08/2021 12:18Teško je ulaziti u raspravu sa osobom koja se odmah ušanči sa svojom stavovima i brani ih do posljednjeg piksela. Jalova je to rasprava.ExNihilo wrote: ↑18/08/2021 11:57
Ja ti upravo govorim da su Jevreji širom svijeta raspršeni 5 hiljada godina prije nastanka moderne države Izrael, i da im to nije značilo apsolutno ništa u kontekstu stvaranja Izraela dok se geopolitika nije posložila u njihovu korist. Štaviše, ne postoji narod koji je kroz historiju više stigmatiziran i propatio, najvećim dijelom baš zbog utjecaja i bogatstva koji je taj narod ostvarivao u tuđem dvorištu. Za Jevreje, moćna dijaspora je najvećim dijelom njihove historije značila predrasude i patnju.
Uostalom, naša dijaspora postoji već nekoliko stoljeća, spadamo među narode sa procentualno najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika, pa mi pretty please reci zašto imamo državu kakvu imamo, ako je dijasporska državotvorna uloga takva kakvu sugeriraš?
Jevreji su pet hiljada godina lutali svijetom samo sa jednom mišlju - povratak u Obećanu Zemlju. To im je bio duhovni zavjet, baš kao i nacionalna politika. Čim su stekli uslove za to - krenuli su u njegovu realizaciju.
Velike sile uopšte nisu gledale sa simpatijama formiranje jevrejske države, posebice Britanci čije su vojnike cionisti ubijali u terorističkim napadima, nego je u svemu presudio Holokaust. Da skratim: današnju državu Izrael je iz prašine digla jevrejska dijaspora.
Što se tiče naše dijaspore - ima tu mnogo pozitivnih primjera. Uzmimo Krajinu za primjer. Mnoga su povratnička mjesta iz pepela digli ljudi iz dijaspore. Mogli su prodati svoja imanja, mogli su zamjeniti, ali nisu, velika većina je sačuvala ono što je njeno.
Sasvim je druga stvar što kod nas sam sistem nije uvezan sa samom dijasporom da je privlači - ne samo da ulaže, već i da se vraća. Sistem je koncipiran da ljudi odlaze, tako da imamo već sada ko zna koji po redu val ljudi koji odlaze kao ekonomski azilanti.
Nije dijaspora kriva po tom pitanju, jer ljudi odlaze da žive tamo gdje im je bolje. To što svake druge godine paradiraju naokolo u novim autima - to je samo dokaz da im životni standard raste, za razliku od ovoga ovdje koji konstantno stagnira.
Na koncu, jedna Irska je osamdesetih godina prošlog stoljeća imala više Iraca u dijasporu, nego li u samoj domovini. Pametnom politikom su od jedne siromašne i uboge zemlje napravili jednu od najstabilniji država u EU. I to u rasponu od dvadeset godina.
Doduše, njihova dijaspora je gledala da svima bude bolje, a ne da plasira mitološke predođbe o Aliji, Bakiru, patriotizmi i sličnim ideološkim zabludama.
Što se naše dijaspore tiče, sad postavljaš uslov da sistem mora biti uvezan sa dijasporom, kako bi dijaspora dala plodove, dok si mi u prethodnom postu objašnjavao da je dijaspora dovela do stvaranja države koja uopće nije postojala, a kamoli da je imala sistem koji je uvezan s istom. Stoga predlažem da se najpriješ odlučiš šta je teza s kojom nastupaš. Jer, kao što sam ti više puta naglasio na ovom forumu, nema svrhe razgovarati s čovjekom čiji stav je fluidan iz posta u post.
- musicman80
#404 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
SaraFina wrote: ↑18/08/2021 12:22Mozete vi shvatiti da nije nikakav patriotski čin 30 godina nakon rata što vi zivite u ekonomski i socijalno neuredjenoj drzavi i plaćate namete. Patriotizam se „ mjerio“ mozda od 92-95 tim vašim aršinima. Sad su EU granice otvorene već koliko? Tvoj ostanak, ili moj odlazak su stvar ličnog izbora. A ne neki patriotski čin. Da bi ti nekom vani mogao odlazak spočitavati. A svoj „ostanak“ veličati. Stisni guzu desetak godina,, zrtvuj komotitet i eto te u nečijoj poziciji od nas dijasporaca. Nije opsada ba, pa da ne mozete vani, niti su četnici na kotama iznad Sarajeva. Putuj Igumane i ne brini za manastir.musicman80 wrote: ↑18/08/2021 12:15 Mene bas nerviraju oui iz dijaspore, 30 i kusur godina u Austriji ili Njemackoj, djeca im ni jezik ne znaju, a sve govore: "moja Bosna, moja Bosna". Ako si odlucio da zivis vani, onda prohvati tu zemlju kao svoju, tamo radis, doprinosis drustvu i super ti je. Ako postoji toliko nostalgije za domovinom, onda se fino vrati u BIH, ovdje radi, placaj porez i doprinosi ovom drustvu. Ovo sjedenje na dvije stolice ljudi iz dijaspore pomalo nervira.
Ne spocitavam ja nikome odlazak, to niko normalan ne bi mogao da uradi. Ja spocitavam ovima sto su otisli vani a onda pricaju kako nema nigdje kao u BIH, ovo, ono a niko se ne vraca, nego se vracaju da ovdje umru da im je djeci jeftinije. Otisao si sto to ovdje nije bilo dobro, prihvati svoju novu drzavu i ne glumi patriotizam i homesickness.
- SaraFina
#405 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa gdje se vratiti? Imamo li uvjete? Osoba sa 30 i kusur godina nema uštedjevine za privatan biznis, veze porodice pokidane za neko mozebitno uhljebljenje… od čega da zivimo? Od penzija roditelja? Ja sam solidno inegrirana. Asimilirati se ne namjeravam. Niti sam ikad. Što je tu lose?musicman80 wrote: ↑18/08/2021 12:29SaraFina wrote: ↑18/08/2021 12:22
Mozete vi shvatiti da nije nikakav patriotski čin 30 godina nakon rata što vi zivite u ekonomski i socijalno neuredjenoj drzavi i plaćate namete. Patriotizam se „ mjerio“ mozda od 92-95 tim vašim aršinima. Sad su EU granice otvorene već koliko? Tvoj ostanak, ili moj odlazak su stvar ličnog izbora. A ne neki patriotski čin. Da bi ti nekom vani mogao odlazak spočitavati. A svoj „ostanak“ veličati. Stisni guzu desetak godina,, zrtvuj komotitet i eto te u nečijoj poziciji od nas dijasporaca. Nije opsada ba, pa da ne mozete vani, niti su četnici na kotama iznad Sarajeva. Putuj Igumane i ne brini za manastir.
Ne spocitavam ja nikome odlazak, to niko normalan ne bi mogao da uradi. Ja spocitavam ovima sto su otisli vani a onda pricaju kako nema nigdje kao u BIH, ovo, ono a niko se ne vraca, nego se vracaju da ovdje umru da im je djeci jeftinije. Otisao si sto to ovdje nije bilo dobro, prihvati svoju novu drzavu i ne glumi patriotizam i homesickness.
- madner
#406 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa sasvim je logicno da ljudi koji nisu bili prejaki u skoli i od knjiga su se oprostili sa srednjom imaju problema sa fondom rijeci. Ako i slusa koji domaci kanal, i oni obicno imaju 200 izraza koji vrte.sherbett wrote: ↑18/08/2021 12:12Mene ti recimo strasno nervira prekenjavanje koristenjem npr. Njemackog jezika
Mozda jer se srami naglaska iz selendre iz koje potjece
Nadalje, drzanje kao mi smo svi jadni jer smo ovdje, pa pametovanja o nacinu zivota, uredjenosti drustva i drzave
Nije uvijek problem namjera, problem je nacin
Mi se ovdje cupamo i borimo kako znamo i umijemo, doslovno borba za goli zivot, i meni je jasno da se taj osjecaj izgubi kada zivis u uredjenoj drzavi, al malo realnosti ne skodi![]()
Pa mora ti pametovati ako mu je tesko gore. Ne pametuje on tebi nego sebi, da mu ne bude lose kada se vrati. Pogotovo sto dodju redovno kada je stvarno ljepo biti tu, pa to porede sa teskom depresivom Novembra u Svedskoj.
Ne znam ko se bori za goli zivot, ako se neko bori trebao bi se ispaliti kao i ti, puno bolje je gore biti na rubu nego ovdje.
- musicman80
#407 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
SaraFina wrote: ↑18/08/2021 12:33Pa gdje se vratiti? Imamo li uvjete? Osoba sa 30 i kusur godina nema uštedjevine za privatan biznis, veze porodice pokidane za neko mozebitno uhljebljenje… od čega da zivimo? Od penzija roditelja? Ja sam solidno inegrirana. Asimilirati se ne namjeravam. Niti sam ikad. Što je tu lose?musicman80 wrote: ↑18/08/2021 12:29
Ja znam masu ljudi sto su se vratili sa ustedjevinom, krenuli neki business, i ne zale se. To sto ti govoris je klasicna prica dijaspore, vratili bi se mi ali veze porodica ne moze se, to je suplja.Nece da se assimilera a otisao tamo, e to je stvarno za plakati. Kako bi mi ovdje u BIH posmatrali strance koji ovdje zive, sve imaju, dobro im, a ne zele da se asimiliraju?
- SaraFina
#408 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Postaje totalno deplasirano da se od početka juna, pa do kraja septembra raspravljamo na ove teme.
BiH je moja, kao što je i vaša vas koji ste dolje. Bez obzira na razloge vašeg ostanka i mog odlaska.
Ako vam to smeta, vaš problem.
Doći ću kad mi ćejf i gdje mi cejf. Ostati koliko mi cejf.
BiH je moja, kao što je i vaša vas koji ste dolje. Bez obzira na razloge vašeg ostanka i mog odlaska.
Ako vam to smeta, vaš problem.
Doći ću kad mi ćejf i gdje mi cejf. Ostati koliko mi cejf.
- madner
#409 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Patriotizam jeste naravno zivjeti svjesno u BiH, zato jeste malo smjesno kada neko ko nije tu prica o istom.
Ali to nije razlog da se neko diskvalifikuje jer je napravio licni izbor da ode, ne zivi se od ljubavi prema domovini, niti se dobije plata. Samo nije uber patriota.
Ali to nije razlog da se neko diskvalifikuje jer je napravio licni izbor da ode, ne zivi se od ljubavi prema domovini, niti se dobije plata. Samo nije uber patriota.
-
Karikaturist
#410 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Uber patriote
Daj ba, manite patetike.
Daj ba, manite patetike.
- madner
#411 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ma nije patetika, ali licnim izborom si jasno naglasio sta su ti prioriteti. Drzava BiH je tu negdje oko 1078 mjesta. Ne kazem da je to amoralno, samo nemoj se onda praviti da je oko 2-4. 
- SaraFina
#412 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Prioritet mi je normalan i stabilan zivot. Posao i sigurna egzistencija. U BiH trenutno nemam nikakve garancije za takvo što. A od ljubavi prema domaji se ne zivi.
Ako se situacija promijeni najbolje, stabilizira politicki i ekonomski a ja se ne zacementiram, BiH i Sarajevo bi uvjek bilo top izbor medju pet najpozeljnih. U mom slucaju.
Nisam ja otišla nigdje, gdje mi je zivot nešto drastično poboljsan u odnosu na Sarajevo.
Ako se situacija promijeni najbolje, stabilizira politicki i ekonomski a ja se ne zacementiram, BiH i Sarajevo bi uvjek bilo top izbor medju pet najpozeljnih. U mom slucaju.
Nisam ja otišla nigdje, gdje mi je zivot nešto drastično poboljsan u odnosu na Sarajevo.
Last edited by SaraFina on 18/08/2021 12:55, edited 1 time in total.
- musicman80
#413 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
SaraFina wrote: ↑18/08/2021 12:52 Prioritet mi je normalan i stabilan zivot. Posao i sigurna egzistencija. U BiH trenutno nemam nikakve garancije za takvo što. A od ljubavi prema domaji se ne zivi.
Ako se situacija promijeni najbolje, stabilizira politicki i ekonomski a ja se ne zacementiram, BiH i Sarajevo bi uvjek bilo top izbor medju pet najpozeöjnih. U mom slucaju.
Da je baba musko, zvali bi je Dusko.
- seln
- ExNihilo
#415 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa naravno. Kad vi napravite državu, mi ćemo onda doći. A do tada smo forumske patriote. 
-
Karikaturist
#416 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Samo napred 
- seln
- ExNihilo
- seln
- SaraFina
#420 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Postoji i saMsa da nadjem kakvog budzetliju sa 5000kmmusicman80 wrote: ↑18/08/2021 12:55SaraFina wrote: ↑18/08/2021 12:52 Prioritet mi je normalan i stabilan zivot. Posao i sigurna egzistencija. U BiH trenutno nemam nikakve garancije za takvo što. A od ljubavi prema domaji se ne zivi.
Ako se situacija promijeni najbolje, stabilizira politicki i ekonomski a ja se ne zacementiram, BiH i Sarajevo bi uvjek bilo top izbor medju pet najpozeöjnih. U mom slucaju.
Da je baba musko, zvali bi je Dusko.![]()
- ExNihilo
- musicman80
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- ExNihilo
#425 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jeste, zbog čega pripadnici Pete minhenske forumske brigade to nisu.
Last edited by ExNihilo on 18/08/2021 13:00, edited 1 time in total.