Afganistan

Post Reply
ExNihilo

#2176 Re: Afganistan

Post by ExNihilo »

Upečatljiva kolumna o tome zašto nije moguće vladati Afganistanom: https://www.bloomberg.com/opinion/artic ... and-policy
“It can’t be done,” my father explained.

He didn’t just mean that conquerors from Alexander the Great to the British Empire to the Soviet Union had failed.

He meant that even Afghans had never really run their country from the center. When my parents had been there in 1969, the king was effectively little more than the mayor of Kabul. My father remembered him driving around the putative capital city at the wheel of a Volkswagen Beetle.

On the road to Herat, my parents had encountered tribesmen who, my father recalled, were so unaware of the affairs of the country as a whole that they expressed no interest in the word “Afghanistan” — or maybe they had never heard the word at all.
Haris.ba

#2177 Re: Afganistan

Post by Haris.ba »

erentedia wrote: 17/08/2021 14:00 Ne znam zašto EU ne napravi neki zid između Grčke i Turske.
Jedan Kabul ima duplo stanovnika već cijela BiH.
Pa zid vec postoji. Ustvari zicana ograda. Jos veca metalna ograda se pravi. Senzori, kamere vec to sve postoji.

Sa turske obale se ide gumenim camcima na grcka ostrva.

Ono sto nama treba je zid na Drini. :D
mali_balon

#2178 Re: Afganistan

Post by mali_balon »

To su plemena trenutno okupljena oko jednig cilja, sad na scenu izlaze razne cia, mi5 6, fsb, itd itd agencije raznih drzava i interesa.....i sadasnji savez tih plemena puca preko noci....
Ne bi se ja tu puno sikirao...
GandalfSivi

#2179 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

pici wrote: 17/08/2021 10:18
GandalfSivi wrote: 17/08/2021 09:55

Mogli su ih Ameri komotno zovnuti da pomognu dok ne stigne pojacanje. Kazem ja jucer, panika nazor...
koga zvati... radikalne babune koji bi jedva cekali dic avion u zrak i otic medj hurije... ja njima predvidjam maksimalno 5 do 10 godina vlasti a onda ce se pocMet klati izmedjuse il ce zakuhati sa nekom regionalnom silom... radikalan i pacifista ne idu u istu recenicu, oni MORAJU nesto zakuhat jer to im je koncempt njihovog radikalizma... u istoriji primjera kolko hoces...
Gdje ba ti ode, pet ili deset godina? Pricam u ovih par dana, da im je u interesu da Ameri sto prije odu, nista drugo ba...
tvojkomsija

#2180 Re: Afganistan

Post by tvojkomsija »

Haris.ba wrote: 17/08/2021 14:33
erentedia wrote: 17/08/2021 14:00 Ne znam zašto EU ne napravi neki zid između Grčke i Turske.
Jedan Kabul ima duplo stanovnika već cijela BiH.
Pa zid vec postoji. Ustvari zicana ograda. Jos veca metalna ograda se pravi. Senzori, kamere vec to sve postoji.

Da, Srbi nemaju pametnijeg posla nego graditi zid izmedju Srbije i RS. Najlaksa im je opcija pustiti ih da prodju i dodju nama. U Hrvatsku ne mogu uci tako da ostaju ovdje.

Ko god misli da ih nece biti ovdje u hiljadama, vara se.

I za one koji govore "oni su fini, oni bjeze od Talibana", nista se oni puno ne razlikuju od njih. U anketi je 99% stanovnistva Afganistana reklo da podrzava islamski zakon vise od drzavnog, demokratskog. I neko ocekuje za takve ljude da ne prave probleme.

Ako vec zele islamski zakon i sistem, zasto idu prema EU krscanskim zemljama? Muslimani se ubise pricajuci kako je ta vjera i zakon najbolja, savrsena, a svima je cilj i san doci u krscanske EU zemlje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2181 Re: Afganistan

Post by Truba »

Isto ko komunusti
Socijalizam vama a ja cu na zapad ili djecu poslat na harvard
Sve je to ista suplja

Daj serijat a ja odo na zapad jebavat kurave u javnim kucama i da mi dijete ide u najbolju skolu
General War

#2182 Re: Afganistan

Post by General War »

Black swan wrote: 17/08/2021 15:00 Isto ko komunusti
Sve je to ista suplja

Daj serijat a ja odo na zapad jebavat kurave u javnim kucama i da mi dijete ide u najbolju skolu
:lol:
Ne kazu bezveze, dok je ovaca bice i vune.
erentedia

#2183 Re: Afganistan

Post by erentedia »

tvojkomsija wrote: 17/08/2021 14:56

Da, Srbi nemaju pametnijeg posla nego graditi zid izmedju Srbije i RS. Najlaksa im je opcija pustiti ih da prodju i dodju nama. U Hrvatsku ne mogu uci tako da ostaju ovdje.

I za one koji govore "oni su fini, oni bjeze od Talibana", nista se oni puno ne razlikuju od njih. U anketi je 99% stanovnistva Afganistana reklo da podrzava islamski zakon vise od drzavnog, demokratskog. I neko ocekuje za takve ljude da ne prave probleme.

Ako vec zele islamski zakon i sistem, zasto idu prema EU krscanskim zemljama? Muslimani se ubise pricajuci kako je ta vjera i zakon najbolja, savrsena, a svima je cilj i san doci u krscanske EU zemlje.
Da im daš da upravljaju Evropom raspala bi se za par godina.
Pa i ovako prave haos. Čast izuzecima. U Austriji su baš Afganistanci nedavno ubili djevojčicu. Ali nebitno sad to ovdje.
Ne razlikuju se ni ti "normalni" od talibana jer vidim šta nama ovdje rade. Samo mi neće biti jasno zašto EU ne sprovodi radikalne deportacije zašto se ne brani jer ovakvim liberlaizmom vodi sve u propast.
Zato mi je krivo što su talibani pobijedili, mene zaboli za Afganistan. Zato što ćemo mi osjetiti posljedice i nastradati.
archi_a

#2184 Re: Afganistan

Post by archi_a »

Kakvi komentari, puni predrasuda i isključivosti. Neki stvarno nemaju pojma o Islamu. Isto kao kad bi se katoličanstvo posmatralo isključivo kroz inkviziciju i borbu protiv hereze. :roll:
Nadzornik

#2185 Re: Afganistan

Post by Nadzornik »

Neizbjezno je jos jednom prisjetiti se fotografija Kabula iz 70-ih godina:

Image

U to su vrijeme ljudi htjeli sebe zapadnjaciti da se tako izrazim a to je prvo pocelo u velikim gradovima.
Zapad je bio sinonim za tehnologiju,industriju,prosperitet,slobodu i moc.

Danas je Zapad stagnacija,slabost,politika identiteta,usamljenost,psiholoske traume,demografska kriza i poraz.
Niko ko poznaje neki drugi model drustvenog uredjenja ne zeli vise biti zapadnjak.
Oni koji zele doci cine to kako bi zivjeli od onoga sto je ostalo od naseg bivseg prosperiteta a ne da bi postali zapadnjaci.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#2186 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Zato što to nizom opstrukcija ne dozvoljavaju USA, odnosno oni koji hendlaju njihovom vanjskom politikom. Potapanje Evrope migrantima je njihov projekat.

- Inače, EU je labava politička struktura koja je nakon Brexita postala skoro pa fikcija koju održava Evropska komisija i valuta Euro. Koliko je to labava struktura pokazalo se tokom prve velike migrantske krize kada je Grčku preplavilo više od milion ljudi, a solidarnost je izostala, a potom tokom Covid krize, gdje je takođe solidarnost izostala.

- Izlazak na vanjske granice EU je teoretski moguć a praktično neizvodljiv zbog oprečnih interesa zemalja članica. Tu pomoći MOŽE, ali NEĆE NATO, jer NATO-m upravljaju SAD, a sa SAD danas upravlja finansijska oligarhija i najekstremniji aškenaski šovinisti i fašisti. Oni uništavaju Sjever Afrike, Bliski i Srednji istok i vrše destabilizaciju prilika u Evropi (ukrajinska kriza, Balkan i migranti).

Oni su arhitekte masovnih migracija i zato jalova EU ne pravi "zid između Grčke i Turske"..
Login77777

#2187 Re: Afganistan

Post by Login77777 »

Mene vise cudi sto Hrvatska prema Krajini ne pravi zicu ili zid. Lakse im je tako divljake zaustaviti nego se sa istima po Pljesevici i sumama cerati. A tamo gdje Sava dijeli BiH i HR mogu samo se fino postaviti i nema prolaza.
tvojkomsija

#2188 Re: Afganistan

Post by tvojkomsija »

1. Pobjegnu iz islamske vukojebine na prosperitetni Zapad
2. Uzivaju u svim blagodatima u EU zemlji
3. Od te zemlje opet pokusavaju napraviti islamsku vukojebinu, i uspostaviti sistem zbog kojeg su i napustili tu rupu

I onda se cude ljudi sto vecina ne podrzava bilo kakve migrante i smatra da se ne mogu asimilirati. Cak je i Angela Merkel rekla da je to neuspjesna misija. Ista Angela koja je 2015. govorila "stizu novi Nijemci".

Treca generacija Turaka u Njemackoj i danas podrzava Erdogana protiv "mrskog" Zapada...ima isto nazadno misljenje o zenama, seksualnim manjinama itd.

I sad neko ocekuje da Afganistanci, kojih 99% podrzava islamski zakon Sharia i velika vecina su radikalni, na Zapadu postanu normalna raja, tolerantni, liberalni.

Onaj Cecen sto je ubio profesora u Francuskoj zbog pokazivanja Muhameda na nastavi, je sa sest godina s roditeljima kao "izbjeglica" dosao u Francusku.
Sa 18 godina, i dalje spreman zaklati covjeka zbog karikature. Integracija uspjesna.
sarajevoxxxx

#2189 Re: Afganistan

Post by sarajevoxxxx »

Amerikancima je cilj jak Afganistan, ako će to postići sa talibanima, sasvim nebitno. Turska je preuzela aerodrom, u Idlibu opća radost zbog dolaska talibana, na velikoj geopolitičkoj sceni ako ovako ostane ništa se nije promjenilo osim što se daje prilika Afganistancima da pokušaju sami urediti državu. Amerikanci će napraviti ogromnu uštedu,vojne i sve druge resurse mogu usmjeriti na neke druge države i vise se posvetiti drugim stvarima.
Anquilla

#2190 Re: Afganistan

Post by Anquilla »

Herr Flick wrote: 16/08/2021 17:39 Image

:lol: :lol:
Fakat, da li je vecina Afganistanki pokrivena?
Ok ove novinarke i profesorice nisu bile, ali me stvarno zanima da li je takva vecina?
erentedia

#2191 Re: Afganistan

Post by erentedia »

Challenger_ wrote: 17/08/2021 15:10
Zato što to nizom opstrukcija ne dozvoljavaju USA, odnosno oni koji hendlaju njihovom vanjskom politikom. Potapanje Evrope migrantima je njihov projekat.

- Inače, EU je labava politička struktura koja je nakon Brexita postala skoro pa fikcija koju održava Evropska komisija i valuta Euro. Koliko je to labava struktura pokazalo se tokom prve velike migrantske krize kada je Grčku preplavilo više od milion ljudi, a solidarnost je izostala, a potom tokom Covid krize, gdje je takođe solidarnost izostala.

- Izlazak na vanjske granice EU je teoretski moguć a praktično neizvodljiv zbog oprečnih interesa zemalja članica. Tu pomoći MOŽE, ali NEĆE NATO, jer NATO-m upravljaju SAD, a sa SAD danas upravlja finansijska oligarhija i najekstremniji aškenaski šovinisti i fašisti. Oni uništavaju Sjever Afrike, Bliski i Srednji istok i vrše destabilizaciju prilika u Evropi (ukrajinska kriza, Balkan i migranti).

Oni su arhitekte masovnih migracija i zato jalova EU ne pravi "zid između Grčke i Turske"..
Zašto se želi uništiti Evropa, koji je razlog? Jel političke prirode? Ili pak dublje npr stvaranje jedinstvene rase?
erentedia

#2192 Re: Afganistan

Post by erentedia »

Anquilla wrote: 17/08/2021 15:15
Herr Flick wrote: 16/08/2021 17:39 Image

:lol: :lol:
Fakat, da li je vecina Afganistanki pokrivena?
Ok ove novinarke i profesorice nisu bile, ali me stvarno zanima da li je takva vecina?
Jesu, hidžab, neke su hidžab i lokalna kultura kombinacija.
Challenger_

#2193 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

erentedia wrote: 17/08/2021 15:16
Challenger_ wrote: 17/08/2021 15:10

Zašto se želi uništiti Evropa, koji je razlog? Jel političke prirode? Ili pak dublje npr stvaranje jedinstvene rase?
Ne uništiti nego značajno oslabiti da bi trajno ostala u stanju apsolutne submisije u odnosu na "SAD", odnosno u odnosu na finansijsku oligarhiju sa jedne strane i Izrael sa druge.
okanomalo

#2194 Re: Afganistan

Post by okanomalo »

sarajevoxxxx wrote: 17/08/2021 15:15 Amerikancima je cilj jak Afganistan, ako će to postići sa talibanima, sasvim nebitno. Turska je preuzela aerodrom, u Idlibu opća radost zbog dolaska talibana, na velikoj geopolitičkoj sceni ako ovako ostane ništa se nije promjenilo osim što se daje prilika Afganistancima da pokušaju sami urediti državu. Amerikanci će napraviti ogromnu uštedu,vojne i sve druge resurse mogu usmjeriti na neke druge države i vise se posvetiti drugim stvarima.
ameri kad se usmjere na neku drugu zemlju hoce li opet biti uspjesni sa procjenama kao u afganistanu? :D
MorningStar

#2195 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

sarajevoxxxx wrote: 17/08/2021 15:15 Amerikancima je cilj jak Afganistan, ako će to postići sa talibanima, sasvim nebitno. Turska je preuzela aerodrom, u Idlibu opća radost zbog dolaska talibana, na velikoj geopolitičkoj sceni ako ovako ostane ništa se nije promjenilo osim što se daje prilika Afganistancima da pokušaju sami urediti državu. Amerikanci će napraviti ogromnu uštedu,vojne i sve druge resurse mogu usmjeriti na neke druge države i vise se posvetiti drugim stvarima.
Vidi ovog... jesi dobro ti sta buncas , skloni se sa sunca bolan
erentedia

#2196 Re: Afganistan

Post by erentedia »

tvojkomsija wrote: 17/08/2021 15:14 1. Pobjegnu iz islamske vukojebine na prosperitetni Zapad
2. Uzivaju u svim blagodatima u EU zemlji
3. Od te zemlje opet pokusavaju napraviti islamsku vukojebinu, i uspostaviti sistem zbog kojeg su i napustili tu rupu

I onda se cude ljudi sto vecina ne podrzava bilo kakve migrante i smatra da se ne mogu asimilirati. Cak je i Angela Merkel rekla da je to neuspjesna misija. Ista Angela koja je 2015. govorila "stizu novi Nijemci".

Treca generacija Turaka u Njemackoj i danas podrzava Erdogana protiv "mrskog" Zapada...ima isto nazadno misljenje o zenama, seksualnim manjinama itd.

I sad neko ocekuje da Afganistanci, kojih 99% podrzava islamski zakon Sharia i velika vecina su radikalni, na Zapadu postanu normalna raja, tolerantni, liberalni.

Onaj Cecen sto je ubio profesora u Francuskoj zbog pokazivanja Muhameda na nastavi, je sa sest godina s roditeljima kao "izbjeglica" dosao u Francusku.
Sa 18 godina, i dalje spreman zaklati covjeka zbog karikature. Integracija uspjesna.
Integracija velika 0.
Jedan profesor (Arap) je rekao kad bi njihovim narodu neko ponudio demokratiju u domovini kao u EU državi gdje su dotrčali za demokratijom, oni bi to odbili. I ovaj profesor je objasnio stvar. U pravu je. Eto o kakvim se mozgovima radi.
Challenger_

#2197 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

To je primarni razlog (submisija) , a postoje i drugi. Sprječavanje povezivanja Berlina (i Pariza) sa Moskvom i Pekingom, dislokacija u Evropu bližeg i daljeg izraelskog okruženja, odmazda za Holokaust itd.
Nadzornik

#2198 Re: Afganistan

Post by Nadzornik »

Evo zasto kod Talibana nema zarazenih ni korone... :-D

Bodkin

#2199 Re: Afganistan

Post by Bodkin »

Sve je to ista suplja

Cijela eu je socijalizam isprani mozgu
MorningStar

#2200 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

Bodkin wrote: 17/08/2021 15:27
Sve je to ista suplja

Cijela eu je socijalizam isprani mozgu
Al u njonji socializam :lol: kad budes vidio radnicko vijece da posjeduje fabriku onda mozemo pricati :D
Post Reply