Afganistan
-
Maliodmene
#2101 Re: Afganistan
Kad sam pisao da se Ameri povlace jer sam napisao da su uradili ono sto su trebali, ovde sam bio ismijavan. Vi ako mislite da su se povukli zbog troskova, neisplativosti i ostalih gluposti grdno se varate. Nisu Ameri vrane. 
-
emirolini
#2102 Re: Afganistan
Ljudi i civilizacija moze napredovati samo u pravilima prirode, a ne u vjerskom ugnjetavanju i pravilima izmisljenih gluposti.
Vjera je za neuke i siromasne - instrument u upravljanju. Uvijek bila i uvijek ce biti.
-
Naslovnica
- salik79
#2104 Re: Afganistan
Drago mi je da si ti bogat i obrazovan, pusti nas neuke i siromasne da se patimo kao sto smo i navikli...
- mO k3
#2106 Re: Afganistan
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2107 Re: Afganistan
cak se ni cionisti ne bi slozili sa tobom, i oni u svemu sto rade imaju mentalnu potporu religije, a siromasni i glupi mi se ne čine..
- nosara
- mk ultra
#2109 Re: Afganistan
da su ovi išta htjeli više, do sad bi pola tog aerodroma pobili... dobili su šta su htjeli, mislim da će ko hoće da se evakuiše, to pravo i ostvariti...
baš me zanima šta će na kraju sa njima biti
baš me zanima šta će na kraju sa njima biti
-
emirolini
#2110 Re: Afganistan
Izvan aerodroma talibanci drze kontrolu a na aerodromu Amerikanci. Bez sukoba. Ocito da je sve dogovoreno, samo sto su talibanci malo poranili pa zeznuli planove.
-
Bossona
#2111 Re: Afganistan
Maliodmene wrote: ↑17/08/2021 08:19 Kad sam pisao da se Ameri povlace jer sam napisao da su uradili ono sto su trebali, ovde sam bio ismijavan. Vi ako mislite da su se povukli zbog troskova, neisplativosti i ostalih gluposti grdno se varate. Nisu Ameri vrane.![]()
Po srijedi je uvaljivanje Afganistanskog vrelog i krvavog krompira i glavobolje Rusima i Kinezima od strane Amerike koja je ovim potezom postigla tri gola. Sebe izbavila iz dvodecenijskog živog blata u kojm je krvarila i novce bacala da se može fokusirati na domaća pitanja, na Balkan i Evropu gdje će pojačati svoje liderstvo.Ruski ambasador najavio: Provozaću se Kabulom sa talibanima
18:17 16.08.2021
- Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Ambasador Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov saopštio je da namjerava da se provoza ulicama Kabula sa talibanima (organizacije zabranjene u Rusiji) kako bi se ubjedio da je u gradu bezbjedno.
On je u intervjuu radiju "Eho Moskva" rekao da su mu pripadnici pokreta "Taliban" dali da sam odabere "rutu".
Žirnov je dodao da je situacija u Kabulu za vrijeme talibana bolja, nego što je bila pri vladi Ašrafa Ganija.
"Sudeći po prvim danima njihove kontrole nad Kabulom, utisak je dobar. Situacija u Kabulu je bolja, nego za vrijeme Ašrafa Ganija. Tj, bolje je za vrijeme terorista talibana, nego za vrijeme Ganija", rekao je on.![]()
![]()
https://rs-lat.sputniknews.com/20210816 ... 06891.html
Nakon povratka Talibana na vlast koje Rusi i Kinezi veličaju javno da bi Ameriku prikazali kao gubitnika a istovremeno gutaju knedle zbog brige i glavobolje koja je sada njihova u njihovom kavkavzkom dvorištu koji će se širiti poput raka ili Talibanizma sa posljedicama po Kavkaz, Rusiju i Kinu.
O tome imate jako dobru i preciznu analizu nekoliko dana prije dramatičnog razvoja događaja u Afganistanu od odličnog političkog analitičara Predraga Rajića, koju preporučujem da pogledate u kojoj odlično analizira i predviđa dalje geo prilike i posljedice po Kavkaz, Rusiju i Kinu nakon američkog povlačenja iz Afganistana.
-
emirolini
#2112 Re: Afganistan
Upravo to, imaju mentalnu potporu da su oni predodređeni da vladaju, ali su svjesni moci manipulacije sa vjerom. Meni je to savrseno, nesto najkreativnije sto su ljudi mogli izmisliti. Tako i ovi talibanci, njemu je svejedno da li ce umrijeti, smatra da radi pravu stvar jer u ovom zivotu nema nista, ali mu je obecano da ce poslije smrti imati sve, on jedva ceka da umre da dobije to sve.
- Point.
- nosara
#2114 Re: Afganistan
Afganistanski radikalni pokret talibani objavio je opću amnestiju i pozvao je dužnosnike i službenike da nastave s radom u državnim institucijama, a ostale ljude – da žive normalnim životom “u ozračju potpunog povjerenja”.
Ove su riječi sadržane u službenom priopćenju novih vlasti Afganistana koje citiraju svjetski mediji.
Jedan od čelnika talibana Amir Khan Muttaki u Kabulu pregovara s čelnikom Vrhovnog vijeća za nacionalnu pomirbu u Afganistanu Abdullahom Abdullahom i bivšim predsjednikom zemlje Hamidom Karzaijem (talibani su ga od ranije podupirali, za razliku od prekjučer odbjeglog predsjednika Ashrafa Ghanija). Talibani planiraju uključiti u vladu političare koji nisu njihovi članovi.
Ove su riječi sadržane u službenom priopćenju novih vlasti Afganistana koje citiraju svjetski mediji.
Jedan od čelnika talibana Amir Khan Muttaki u Kabulu pregovara s čelnikom Vrhovnog vijeća za nacionalnu pomirbu u Afganistanu Abdullahom Abdullahom i bivšim predsjednikom zemlje Hamidom Karzaijem (talibani su ga od ranije podupirali, za razliku od prekjučer odbjeglog predsjednika Ashrafa Ghanija). Talibani planiraju uključiti u vladu političare koji nisu njihovi članovi.
- mk ultra
#2115 Re: Afganistan
-
toska
#2116 Re: Afganistan
Ne znamo mi ništa o volji naroda, da li negdje postoje slike slavlja zbog dolaska oslobodilaca?
Samo znamo da se ANA nije borila, a to može biti i odluka vojnog vrha da promijeni stranu nakon dugo najavljivaog i postepenog povlačenja Amerikanca.
treba još vremena da se sve shvati.
Samo znamo da se ANA nije borila, a to može biti i odluka vojnog vrha da promijeni stranu nakon dugo najavljivaog i postepenog povlačenja Amerikanca.
treba još vremena da se sve shvati.
-
erentedia
#2117 Re: Afganistan
Zanimljivo. Ako uzmemo u obzir mentalni sklop talibana (tj da ratuju za vjeru a ne narod) onda bi oni trebali da se nastave širiti van granica Afganistana i time naprave probleme dalje?Bossona wrote: ↑17/08/2021 09:12Maliodmene wrote: ↑17/08/2021 08:19 Kad sam pisao da se Ameri povlace jer sam napisao da su uradili ono sto su trebali, ovde sam bio ismijavan. Vi ako mislite da su se povukli zbog troskova, neisplativosti i ostalih gluposti grdno se varate. Nisu Ameri vrane.![]()
Po srijedi je uvaljivanje Afganistanskog vrelog i krvavog krompira i glavobolje Rusima i Kinezima od strane Amerike koja je ovim potezom postigla tri gola. Sebe izbavila iz dvodecenijskog živog blata u kojm je krvarila i novce bacala da se može fokusirati na domaća pitanja, na Balkan i Evropu gdje će pojačati svoje liderstvo.Ruski ambasador najavio: Provozaću se Kabulom sa talibanima
18:17 16.08.2021
- Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Ambasador Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov saopštio je da namjerava da se provoza ulicama Kabula sa talibanima (organizacije zabranjene u Rusiji) kako bi se ubjedio da je u gradu bezbjedno.
On je u intervjuu radiju "Eho Moskva" rekao da su mu pripadnici pokreta "Taliban" dali da sam odabere "rutu".
Žirnov je dodao da je situacija u Kabulu za vrijeme talibana bolja, nego što je bila pri vladi Ašrafa Ganija.
"Sudeći po prvim danima njihove kontrole nad Kabulom, utisak je dobar. Situacija u Kabulu je bolja, nego za vrijeme Ašrafa Ganija. Tj, bolje je za vrijeme terorista talibana, nego za vrijeme Ganija", rekao je on.![]()
![]()
https://rs-lat.sputniknews.com/20210816 ... 06891.html
Nakon povratka Talibana na vlast koje Rusi i Kinezi veličaju javno da bi Ameriku prikazali kao gubitnika a istovremeno gutaju knedle zbog brige i glavobolje koja je sada njihova u njihovom kavkavzkom dvorištu koji će se širiti poput raka ili Talibanizma sa posljedicama po Kavkaz, Rusiju i Kinu.
O tome imate jako dobru i preciznu analizu nekoliko dana prije dramatičnog razvoja događaja u Afganistanu od odličnog političkog analitičara Predraga Rajića, koju preporučujem da pogledate u kojoj odlično analizira i predviđa dalje geo prilike i posljedice po Kavkaz, Rusiju i Kinu nakon američkog povlačenja iz Afganistana.
Mene samo zanima imaju li oni kadar koji će voditi državu u ostalim sferama života. Privreda, ekonomija, kultura, nauka, sport...
-
jelleMania
#2118 Re: Afganistan
Stvarno neko misli da se amerika povlaci radi troskovaMaliodmene wrote: ↑17/08/2021 08:19 Kad sam pisao da se Ameri povlace jer sam napisao da su uradili ono sto su trebali, ovde sam bio ismijavan. Vi ako mislite da su se povukli zbog troskova, neisplativosti i ostalih gluposti grdno se varate. Nisu Ameri vrane.![]()
Pa amerika izmislja ratove da bi privatne kompanije svo to silno oruzije koje proizvode prodali upravo drzavi i negdje ga upotrebili.. jah et povlace se radi troskova
-
Bossona
#2119 Re: Afganistan
Oni su majstori za rasturiti i uništiti sve, nikako napraviti nešto dobro i društveno korisno, od rođenja se druže sa oružjem a ideološi i vjerski ih pripremaju da daju ovozemaljski život u džihadu za onozemaljski. Da li imaju pristalica van Afganistana svakako da imaju, a ovaj scenario njihovog povratka na vlast nakon dvije decenije američke okupacije će biti podstrek mnogima koji će ih slijediti na Kavkazu zbog nepravde i opresije režima u mnogim državama kavkazko azijskog regiona,...erentedia wrote: ↑17/08/2021 09:21Zanimljivo. Ako uzmemo u obzir mentalni sklop talibana (tj da ratuju za vjeru a ne narod) onda bi oni trebali da se nastave širiti van granica Afganistana i time naprave probleme dalje?Bossona wrote: ↑17/08/2021 09:12
Po srijedi je uvaljivanje Afganistanskog vrelog i krvavog krompira i glavobolje Rusima i Kinezima od strane Amerike koja je ovim potezom postigla tri gola. Sebe izbavila iz dvodecenijskog živog blata u kojm je krvarila i novce bacala da se može fokusirati na domaća pitanja, na Balkan i Evropu gdje će pojačati svoje liderstvo.
Mene samo zanima imaju li oni kadar koji će voditi državu u ostalim sferama života. Privreda, ekonomija, kultura, nauka, sport...
- armin071
#2120 Re: Afganistan
E meni u ovom Afganistanu ništa nije jasno. Ovaj Baradar se borio protiv rusa a na nalog amera ga pustili iz zatvora, sad rusi hladno ostaju u afganistanu a ameri gule vani. Svu doniranu opremu tipa aviona i sl su izmjestili tj. sklonili. Oni sami podjeljeni na nekakva plemena ima hejbet onih što nisu muslimani a ovaj hoće da pravi emirat…. Jebe lud zbunjenog 
- MorningStar
#2121 Re: Afganistan
Nisu ludi da se pokusaju siriti kad na jednoj strani pakistan,drugoj iran a na sjeveru dosli rusi da podupru tajike, ni jedna navedena strana nije bas poznata po pravilima rata i konvencijama 
- @mba
#2122 Re: Afganistan
razlika u vremenu, nesporazum,
cudi mi da talibani nisu americke avione osiguravali dok su se ukrcavali
- sinuhe
#2123 Re: Afganistan
Neka "vlast" je sada ostala bez dotoka novca od stranaca.
Zemlja siromasna kao Afganistan i nekontrolisanog demografskog rasta bi morala uci u neke aranzmane sa Svjetskom bankom. Kako se to nece desiti tesko da ce tu biti nekog trajnog mira. Kako namiriti zasluzne a da drugi ne nastradaju?
Zemlja siromasna kao Afganistan i nekontrolisanog demografskog rasta bi morala uci u neke aranzmane sa Svjetskom bankom. Kako se to nece desiti tesko da ce tu biti nekog trajnog mira. Kako namiriti zasluzne a da drugi ne nastradaju?
-
meridiyan
#2124 Re: Afganistan
Ovako je pricao prije 30-ak godina
Ašraf Gani:- Sovjeti su napustili Afganistan, što znači da je slom opkoljenog marionetskog režima u Kabulu samo pitanje vremena
https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html

Ašraf Gani:- Sovjeti su napustili Afganistan, što znači da je slom opkoljenog marionetskog režima u Kabulu samo pitanje vremena
https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html

- MorningStar