Afganistan
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2001 Re: Afganistan
Disperzija odgovornosti
Dok neko drugi treba da se bori za mene ja cu gledat da se ufatim magle
Jednostavno te ljude ne treba promatrati nasim ocima
To je neka druga logika
Tojest nepostojanje logike
Dok neko drugi treba da se bori za mene ja cu gledat da se ufatim magle
Jednostavno te ljude ne treba promatrati nasim ocima
To je neka druga logika
Tojest nepostojanje logike
- Nadzornik
#2002 Re: Afganistan
Trebao si odmah postaviti izvor a ova slika gdje je god otvoris spominje se Kabul,evakuacija,Afganistan itd..salik79 wrote: ↑16/08/2021 22:24
Originalni link:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... hvn0KXY4MX
Strana br. 6
Sta cemo sad?![]()
- nikad_vise
#2003 Re: Afganistan
Prica ide otprilike ovako.
/Prije 20 godina je Bus pod laznim izgovorom napao Afganistan jer mu je trebalo trziste za potrosnju americkog oruzja
/Kroz nekoliko mjeseci su stavili Afganistan pod svoju sapu
/Narednih sedamnest godina su proveli u nekom nakaradnom pokusaju da kad su vec tu od tog drustva naprave neku civilizovanu sredinu
/U medjuvrenu im je Afganistan dobrodosao jer granici i sa Iranom a rat protiv Irana je bio uveliko aktuelna tema
/Nakon sto se odustalo od rata sa Iranom i zbog bezveznih bacanja para ljudi skontali da imaju nacina da bolje uloze pare a korumpiranim strukturama afganistana kazu zbogom
I tako dodjemo do trampa i njegove administracije>
Pa idemo dalje...
Svako ko imalo ima iluzija da ce oni u buduce biti lutke na konompcu od Amerikanaca nema veze sa geopolitikom.Ljudi su jednostavno uvidjeli da gube vrijeme i novac u ratu koji nije njihov i otisli.Novinarke CNNa normalno izvjestavaju sa terena ispred grupe talibana,napada na Amerikance nema iako su u odlasku bukvalno,Aerodrom koji talibani mogu blokirati i granatirati odvozi one koje Amerikanci odluce izvuci iz Afganistana a Americki vojni avioni jednako dolaze i odvoze ljude iz Afganistana.U sljed cijele ove situacije,mnoge Americke savezne drzave su odlucile koliko ce prihvatiti Afganistanskih gradjana iako mi ovdje nemamo uopste ideju kako ce ih oni deportovati iz Afganistana ako je sve palo u ruke Talibana?
Zna se koliko ce Kosovo primiti,koliko ce Makedonija,koliko ce Njemacka i slicno?Kako je moguce znati da ce ti ljudi moci da budu deportovani?
Vec nekoliko sedmica se vodi prica ko ce osiguravati aerodrom u Kabulu,na kojem je trenutno oko 5000 Amera,Turaka i koga sve ne i talibani se ne usuduju ni metak da ispale na te vojnike?Slucajnost?
Ameri da su htijeli nisu morali slati ni jednog vojnika u Kabul,mogli su ih komotno razbucat bespilotnim letjelicama kao sto su i Turci napravili prevagu u Libiji.Dali bi vjetar u ledja i tim strukturama koje su pokusali formirati i sigurno bi otpor bio puno veci kao i sam moral,al kad su uvidjeli o kakvim se papcima radi,jednostavno su poceli gledati svoja posla i to je to.
Ovo skidanje gaca pred talibanima od strane Rusa i Kineza koji se kao sad namecu kao prijatelji i spremni su odmah prihvatiti Talibane je toliko smijesno
Talibani ovo sto sad imaju i situaciju kakvu sad imaju mogu zahvaliti najvise zahvaljujuci Amerima i to i oni znaju jer su to dobili u dogovoru sa njima.
/Prije 20 godina je Bus pod laznim izgovorom napao Afganistan jer mu je trebalo trziste za potrosnju americkog oruzja
/Kroz nekoliko mjeseci su stavili Afganistan pod svoju sapu
/Narednih sedamnest godina su proveli u nekom nakaradnom pokusaju da kad su vec tu od tog drustva naprave neku civilizovanu sredinu
/U medjuvrenu im je Afganistan dobrodosao jer granici i sa Iranom a rat protiv Irana je bio uveliko aktuelna tema
/Nakon sto se odustalo od rata sa Iranom i zbog bezveznih bacanja para ljudi skontali da imaju nacina da bolje uloze pare a korumpiranim strukturama afganistana kazu zbogom
I tako dodjemo do trampa i njegove administracije>
Abdul Ghani Baradar, jedan od talibanskih vođa i njihov suosnivač, oslobođen je iz pakistanskog zatvora na zahtjev SAD-a prije manje od 3 godine.

Pa idemo dalje...
ijekom 20-godišnjeg talibanskog izgnanstva, Baradar je imao reputaciju moćnog vojskovođeDok je Haibatullah Akhundzada sveukupni vođa talibana, Baradar je njihov politički poglavar i njihovo naprepoznatljivije lice. Jučer navečer krenuo je iz svog ureda u Dohi u Kabul. U televizijskoj izjavi o padu Kabula rekao je da je pravi test talibana tek počeo i da moraju služiti naciji.
ISI je Pakistanska tajna sluzba.CIA mu je 2010. ušla u trag do Karachija, a u veljači te godine uvjerila je ISI da ga uhiti, prenosi Jutarnji.hr.
Nakon sto se uvidjelo koliko su slabe i korumpirane strukture Afganistana,dalo je se zeleno svjetlo da Talibani preuzmu vlast u Afganistanu.Baradar je u veljači 2020. godine potpisao s SAD-om u Dohi, što je Trumpova administracija pozdravila kao korak prema miru, ali koje se sada čini samo kao otvoren put za potpunu pobjedu talibana.
Nakon sporazuma SAD-a i talibana da se međusobno ne bore, trebali su uslijediti pregovori o podjeli vlasti između talibana i kabulske vlade Ashrafa Ghanija. Ti su razgovori malo napredovali, a zatim je došlo do posrtanja
Svako ko imalo ima iluzija da ce oni u buduce biti lutke na konompcu od Amerikanaca nema veze sa geopolitikom.Ljudi su jednostavno uvidjeli da gube vrijeme i novac u ratu koji nije njihov i otisli.Novinarke CNNa normalno izvjestavaju sa terena ispred grupe talibana,napada na Amerikance nema iako su u odlasku bukvalno,Aerodrom koji talibani mogu blokirati i granatirati odvozi one koje Amerikanci odluce izvuci iz Afganistana a Americki vojni avioni jednako dolaze i odvoze ljude iz Afganistana.U sljed cijele ove situacije,mnoge Americke savezne drzave su odlucile koliko ce prihvatiti Afganistanskih gradjana iako mi ovdje nemamo uopste ideju kako ce ih oni deportovati iz Afganistana ako je sve palo u ruke Talibana?
Vec nekoliko sedmica se vodi prica ko ce osiguravati aerodrom u Kabulu,na kojem je trenutno oko 5000 Amera,Turaka i koga sve ne i talibani se ne usuduju ni metak da ispale na te vojnike?Slucajnost?
Ameri da su htijeli nisu morali slati ni jednog vojnika u Kabul,mogli su ih komotno razbucat bespilotnim letjelicama kao sto su i Turci napravili prevagu u Libiji.Dali bi vjetar u ledja i tim strukturama koje su pokusali formirati i sigurno bi otpor bio puno veci kao i sam moral,al kad su uvidjeli o kakvim se papcima radi,jednostavno su poceli gledati svoja posla i to je to.
Ovo skidanje gaca pred talibanima od strane Rusa i Kineza koji se kao sad namecu kao prijatelji i spremni su odmah prihvatiti Talibane je toliko smijesno
- salik79
#2004 Re: Afganistan
Pa, cekaj, zar nije moja fotomontaza?! Tvrdio si to, samouvjereno, bas kao sto si tvrdio da su u avionu Afganistanci, ili kao sto tvrdis da gdje god otvoris da se spominje Kabul. Evo, prvo na sta naidjem kada potrazim ovu sliku:Nadzornik wrote: ↑16/08/2021 22:29Trebao si odmah postaviti izvor a ova slika gdje je god otvoris spominje se Kabul,evakuacija,Afganistan itd..salik79 wrote: ↑16/08/2021 22:24
Originalni link:
Strana br. 6
Sta cemo sad?![]()
https://www.michaeldsellers.com/blog/20 ... ilippines/
Nigdje ni rijeci o Kabulu. Sta cemo sad?
- Bloo
- Globalna šefica
#2005 Re: Afganistan
Prostim google searchom slike se dobije da je evakuacija sa filipina..Nadzornik wrote: ↑16/08/2021 22:29Trebao si odmah postaviti izvor a ova slika gdje je god otvoris spominje se Kabul,evakuacija,Afganistan itd..salik79 wrote: ↑16/08/2021 22:24
Originalni link:
Strana br. 6
Sta cemo sad?![]()
-
last mohicans
#2006 Re: Afganistan
Tako nekako i Biden zbori. Mislio neko promijenit ce se kurs jer su se pojedinci usrali i zapomagali. Jednostavno, ne vide svoj interes i apsolutno razumijem stav.
Istakao je da je američki cilj u Afganistanu ostao do danas, a to je spriječiti buduće terorističke napade na SAD.
-
Istakao je da je američki cilj u Afganistanu ostao do danas, a to je spriječiti buduće terorističke napade na SAD.
-
Nismo htjeli graditi naciju u Afganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i prije - spriječiti teroristički napad na našu domovinu - rekao je Bajden.
- Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem se Afganistanci nisu spremni boriti. Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, dali smo im svako oružje koje smo mogli, plaćali smo njihove plaće. Pružali smo im podršku iz zraka. Dali smo im svaku šansu, ali nismo im mogli dati volju za borbu - rekao je Bajden.
Stav Kine i Rusije
Podsjetio je i na Ganijevu posjetu Bijeloj kući.
- Kina i Rusija ne bi htjeli ništa više nego i dalje trošimo milijarde u Afganistanu. Kad sam ugostio afganistanskog predsjednika u julu u Bijeloj kući, razgovarali smo iskreno. Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna boriti se u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna boriti protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili - rekao je američki predsjednik.
Vitalni interesi
- Za one koji žele da ostanemo imam par pitanja: koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još naših sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorirati - rekao je.
Američki predsjednik ističe da je ISIL pokušao stvoriti kalifat u Siriji i Iraku.
- Kad sam preuzeo dužnost predsjednika, naslijedio sam dogovor koji je s talibanima sklopio Donald Tramp (Trump). Naše snage u Afganistanu spale su s 15.000 na 2500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili poštovati taj pregovor ili ići u rat s talibanima. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga nakon 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost - ili povući naše snage ili eskalirati konflikt i poslati hiljade američkih vojnika. Stojim pri svojoj odluci - rekao je Bajden.
- salik79
#2007 Re: Afganistan
Naravno, ali vidis da to nekima i pola dana kasnije nije jasnije...
- Nadzornik
- dječak sa šibicama
#2009 Re: Afganistan
Kao po naredbi, krenula prica "otvorite granice, promite izbjeglice", sa svih strana su se aktivirali Sorosevi placenici, otvorite granice primite izbljeglice.
Sve ide po planu.
Sve ide po planu.
- Nadzornik
#2010 Re: Afganistan
Da,upravo sam pogledao Njemacke vijesti i oni dizu paniku,navodno sa Njemackom misijom u Afganistanu saradjivalo na hiljade Afganistanaca i da se oni moraju sto prije vojnim avionima prebaciti u Njemacku...dječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2021 22:39 Kao po naredbi, krenula prica "otvorite granice, promite izbjeglice", sa svih strana su se aktivirali Sorosevi placenici, otvorite granice primite izbljeglice.
Sve ide po planu.
- dječak sa šibicama
#2011 Re: Afganistan
USA je vec naredila Makedoniji, Kosovu i Albaniji da prime kontigent izbjeglica koje ce oni kao kasnije prebaciti u USA.
Smijem se kladiti da ce ih izraditi a ti isti su uskoro na ulicama Sarajeva, Bihaca.
Mi smo najebali ko zuti.
Smijem se kladiti da ce ih izraditi a ti isti su uskoro na ulicama Sarajeva, Bihaca.
Mi smo najebali ko zuti.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#2012 Re: Afganistan
Traže i od Zagreba, međutim javnost nije za to.dječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2021 22:44 USA je vec naredila Makedoniji, Kosovu i Albaniji da prime kontigent izbjeglica koje ce oni kao kasnije prebaciti u USA.
- Hajvan
#2013 Re: Afganistan
neka brace Afgana.
dobrodosli u BiH
dobrodosli u BiH
- Challenger_
- Challenger_
- Bloo
- Globalna šefica
#2016 Re: Afganistan
Pa tu sam i trazila
Livstegn fra Filippinerne via Alicia på Tasmanien
Udgivet den 21. november 2013 af Erik Krog
http://krogenborg.dk/page/166/?MD
onda na FB opet se spominje Manila i 2013
Ima i neki Twiteras Arnaldo sto je ukinuo sliku a bila je prije sat vremena
onda drugi tviteras tony bear dijeli istu sliku i u komentarima mu ljudi skrecu paznju da nisu afganistanci
onda znj ruski i kineski sajtovi -to automatski otpises nije clanak
onda
Blogfinger
US helps in Philippines Rescue Efforts after Typhoon Haiyan
pa jos blogera i Filipina i evakuacije
Elem, treba znati i googlati, pa otvoriti vise izvora pa procijeniti koji su tacni a koji fake
-
pyrocool1
#2017 Re: Afganistan
U pravu si za sliku. Lupio sam i ja, moram da priznam. Zato sto zaista ima prilicno faca koje lice na Avgane (govorim kao neko ko je tamo jako mnogo proveo vremena) ali kad malo bolje pogledas (kao sto sam uradio na racunaru)..odjeca je kljuc koji odmah iskljucuje ikakvu vezu sa Avganistanom.salik79 wrote: ↑16/08/2021 22:34Pa, cekaj, zar nije moja fotomontaza?! Tvrdio si to, samouvjereno, bas kao sto si tvrdio da su u avionu Afganistanci, ili kao sto tvrdis da gdje god otvoris da se spominje Kabul. Evo, prvo na sta naidjem kada potrazim ovu sliku:
https://www.michaeldsellers.com/blog/20 ... ilippines/
Nigdje ni rijeci o Kabulu. Sta cemo sad?![]()
A slika je vjerovatno iskoristena kao ilustracija i po dobrim obicajima interneta i gluvih telefona postane nesto sto ona nije.
A mozda sam zelio da je istina, da cupaju i ljude koji asu radili poslove za strance. Mnoge su odveli unazad par godina ali ne ovako.
- salik79
#2018 Re: Afganistan
Prvo sta dobijem je opet onaj link na pdf:
Sta cemo sad?
- salik79
#2019 Re: Afganistan
I to bez googlanja, Boga mi.
Ali, likovi ne zele dalje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2020 Re: Afganistan
Ja mislim ako bihmora neku kvotudječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2021 22:44 USA je vec naredila Makedoniji, Kosovu i Albaniji da prime kontigent izbjeglica koje ce oni kao kasnije prebaciti u USA.
Mi smo najebali ko zuti.
Sve ce ici u fbih
-
Latte
#2021 Re: Afganistan
https://www.youtube.com/watch?v=Ja5Q75h ... annel=VICE
Dokumentarac od prije 8 godina koji najbolje opisuje na sta su se upustili vojnici dole.
Major Steuber je dobio otkaz nakon sto je ovaj dokumentarac objavljen jer je prije 8 godina rekao "u trenutku kada napustimo Afganistan 50% vojske ce pobjeci a 50% se prikljuciti talibanima"
Dokumentarac od prije 8 godina koji najbolje opisuje na sta su se upustili vojnici dole.
Major Steuber je dobio otkaz nakon sto je ovaj dokumentarac objavljen jer je prije 8 godina rekao "u trenutku kada napustimo Afganistan 50% vojske ce pobjeci a 50% se prikljuciti talibanima"
-
Iker C
#2022 Re: Afganistan
Talibani ce izvrsiti genocid nad pristalicama proamerickog rezima, tako da izbjeglica iz Afganistana nece biti.
- Nadzornik
#2023 Re: Afganistan
Nista,upravo tako kao na ovoj slici gore izgleda evakuacija nesrecnih civila iz Afganistana danas.salik79 wrote: ↑16/08/2021 22:53
Prvo sta dobijem je opet onaj link na pdf:
Sta cemo sad?
Zato je nisam ni provjeravao i na slici svi unesreceni ljudi izgledaju isto pogotovo ako se prevoze Americkim transportnim avionima koji se i danas koriste u evakuaciji civila sa Kabulskog aerodroma.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2024 Re: Afganistan
Pa neće to biti ove izbjeglice koje gledamo na ulici niti će ostati na Kosovu, a ni situacija nije kao prije kada su svi bježali kako su stigli.
- salik79
#2025 Re: Afganistan
Prvi univerzitet koji je nastavio sa radom, nakon dolaska Talibana: