Afganistan

Post Reply
salik79

#1926 Re: Afganistan

Post by salik79 »

erentedia wrote: 16/08/2021 19:23
salik79 wrote: 16/08/2021 10:41

Kada se Iran i Pakistan zalagao za cjelovitu BiH oni su nam odrzavali embargo na oruzje koji su nam prije toga nametnuli.

Salik ali igrajući na kartu da će biti isključivo 100% Bošnjačka.
Iranci su pružili konkretnu pomoć kad je oružje u pitanju.
Netacno, da si pogledao/la i poslusao/la sta veli Sefer ne bi ovo napisao/la.
General War

#1927 Re: Afganistan

Post by General War »

Bloo wrote: 16/08/2021 19:20
General War wrote: 16/08/2021 19:16
https://www.state.gov/wp-content/upload ... .29.20.pdf

Agreement for Bringing Peace to Afghanistan
between the Islamic Emirate of Afghanistan which is not recognized by the United States
as a state and is known as the Taliban and the United States of America
February 29, 2020
which corresponds to Rajab 5, 1441 on the Hijri Lunar calendar
and Hoot 10, 1398 on the Hijri Solar calendar

Jos tada se znalo da ce se povlaciti...

Btw, Islamic Emirate of Afghanistan :mrgreen:
Pa znam, nije povlacenje upitno, vec nacin...prvo civili pa vojska a ne obratno...sto neko rece mogli su se povuci tokom zime kada Talibani u papucama ne mogu bas hodati po vrletima planina...sve ali ne ovo.
Bloo
Globalna šefica

#1928 Re: Afganistan

Post by Bloo »

General War wrote: 16/08/2021 19:28 Pa znam, nije povlacenje upitno, vec nacin...prvo civili pa vojska a ne obratno...sto neko rece mogli su se povuci tokom zime kada Talibani u papucama ne mogu bas hodati po vrletima planina...sve ali ne ovo.
Koji civili? Radnici u ambasadama?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1929 Re: Afganistan

Post by pici »

Challenger_ wrote: 16/08/2021 18:46
Baba Jefimija wrote: 16/08/2021 18:40 Položaj žena u islamskom svijetu je poražavajući. Baš me zanima kako će tek žene da tretiraju talibani. Pa kad na moru vidim one jadnice zamotane u haljetine na plaži na +60 i one njihove jebache koji se ponašaju kao plejboji. Fuuj. I onda kažu kako je to normalno i kako to tako treba biti.
Baba,baba, ne za*ebavaj. To je samo njihova stvar.

_______

Inače, ako nastave ovako i ne počnu pretjerivati i ako stave pod kontrolu američko-izraelske proksi vojne snage poznate pod imenom Al Qaeda i ISIL, Kabul i drugi gradovi Afganistana bi mogli biti preplavljeni kineskim, ruskim i iranskim turistima.

:lol:

e stvarno sam sebi ga meČešH pa ti kasnije mi krivi kad te zajeBavamo :mrgreen:
Ludzak

#1930 Re: Afganistan

Post by Ludzak »

Uz pomoc boga, osvojise Afganistan.
Ni taj bog nije sav svoj.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1931 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Aaaa, samo samo ovo čekao:

Hakovali Him Rusi Gavganistan.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1932 Re: Afganistan

Post by Bloo »

:D

Image
MarlboroGold

#1933 Re: Afganistan

Post by MarlboroGold »

Nepojmljivo mi je da pametna i obrazovana osoba može podržavati one afganistanske četnike
jednonogi_Jack

#1934 Re: Afganistan

Post by jednonogi_Jack »

pici wrote: 16/08/2021 19:31
Challenger_ wrote: 16/08/2021 18:46

Baba,baba, ne za*ebavaj. To je samo njihova stvar.

_______

Inače, ako nastave ovako i ne počnu pretjerivati i ako stave pod kontrolu američko-izraelske proksi vojne snage poznate pod imenom Al Qaeda i ISIL, Kabul i drugi gradovi Afganistana bi mogli biti preplavljeni kineskim, ruskim i iranskim turistima.

:lol:

Nisi čuo za legendarne kabulske plaže? :)
Hajvan

#1935 Re: Afganistan

Post by Hajvan »

MarlboroGold wrote: 16/08/2021 19:50 Nepojmljivo mi je da pametna i obrazovana osoba može podržavati one afganistanske četnike
:thumbup:
tramvajtrojka

#1936 Re: Afganistan

Post by tramvajtrojka »

jednonogi_Jack wrote: 16/08/2021 19:54
pici wrote: 16/08/2021 19:31

il dok otkriju od mula tajni recept a to je da se bude barem jedna sveta dlaka iz brade talibana ima pezici i ini sejhovi da im idu tamo u milionskom broju :mrgreen: :mrgreen:

salik najbolje zna u vezi te svete brade pa moze im savjet ponuditi :bih: :bih: :bih:
e__

#1937 Re: Afganistan

Post by e__ »

MarlboroGold wrote: 16/08/2021 19:50 Nepojmljivo mi je da pametna i obrazovana osoba može podržavati one afganistanske četnike
Neka — sve to ostane na Internetu, pa neka se kasnije vade.

Istina je jedna, i ako se neki bori za svoj opstanak, i ne cini ratne zlocine, u redu… ali sta su sve Talibani, a ne samo oni, vec i Mudzahedini generalno, i njihova al-Kaida uradili svijetu… to je neoprostivo. Isto kao ono sto je uradjeno RBiH.
MorningStar

#1938 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

Bloo wrote: 16/08/2021 19:48 :D

Image
3x vise amera (6400) je poginulo za 30 i kusur dana iwo jime nego u cijelih 20 godina "rata" u afghanistanu :mrgreen: - otok od 25 km2 :D
sinuhe

#1939 Re: Afganistan

Post by sinuhe »

Motor, puska i vjetar u kosi. Bas ih briga.
MarlboroGold

#1940 Re: Afganistan

Post by MarlboroGold »

MorningStar wrote: 16/08/2021 20:10 3x vise amera (6400) je poginulo za 30 i kusur dana iwo jime nego u cijelih 20 godina "rata" u afghanistanu :mrgreen: - otok od 25 km2 :D
Jbg brale Japanci... takvi se ne predaju i ne povlače dok ne baciš atomsku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1941 Re: Afganistan

Post by pici »

imal indicija da je neko prezivio kacenje za zrakomlat... pardoM, zrakoplov
MarlboroGold

#1942 Re: Afganistan

Post by MarlboroGold »

Ma nema šanse... i da su ostali nekako smrznuće se jer su temperature izuzetno niske na visini.
Bossona

#1943 Re: Afganistan

Post by Bossona »

Bloo wrote: 16/08/2021 18:29
Bossona wrote: 16/08/2021 18:20

Istinski mi je žao običnog naroda u razorenoj državi u kojoj odrastaju generacije u ratnim i postratnim traumama, gdje su ljudska prava i slobode u rukama ideoloških debila i vjerskih fanatika. Posebno mi je žao žena, djece i starijih osoba.
Ali oni koji ne zele da zive vise tamo, kako ce napustiti zemlju?
Nikako.
Zene i djeca i starije osobe nisu trcale za avionom, vec odrasli muskarci.

Neka im je Bog na pomoći, mnogi napuštaju Afganistan preko susjednih država uključujući žene sa djecom. Što se tiče odraslih muškaraca evo im poručuje glasnogovornik Talibana "Ne bi trebali biti prestravljeni." dok talibani preuzimaju kontrolu nad Kabulom. Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen rekao mi je da ne zna zašto su uplašeni i da je "iznenađen" - uprkos više izvještaja o nedavnom nasilju talibana.
Last edited by Bossona on 16/08/2021 20:30, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1944 Re: Afganistan

Post by Bloo »

https://www.facebook.com/kristijan.ilicic
Ne tako davno posjetio sam Afganistan. U istraživanju te zemlje pomogli su mi lokalni ljudi, proveo sam s njima dovoljno vremena da ih upoznam, zavolim, da vidim da se radi o dobrim ljudima koji vole svoju zemlju i svoj život.
Ove dane s grčem u želucu i zebnjom u duši promatram što se događa u toj zemlji. Procjene Amerikanaca da će talibanima trebati i do 90 dana da osvoje Kabul pokazale su se pogrešnima. Kabul je pao za 90 sati. Predsjednik je pobjegao iz zemlje, a njegova vojska je vrlo lako predala oružje. Kamo god su stizali talibani, ljudi su odustajali od borbe. Mnogi tvrde da se nešto čudno dogodilo, da se iza nekih vrata sklopio deal i da je zemlja prodana. Sve ovo mi je nadrealno. Život koji sada stiže u Afganistan je horror. Talibani neće donijeti ništa dobro. Prema informacijama s terena, već sada idu od vrata do vrata i odvode djevojčice kao buduće žene svojim ratnicima. To su radili i prije. Žena nije imala nikakva prava, nije mogla raditi, djevojčice nisu mogle ići u školu. Afganistan su vratili u kameno doba. Ovo što pišem su izvještaji sa terena i u razgovorima sa lokalnim ljudima koje sam upoznao dok sam putovao Afganistanom, a ne medijski natpisi.
Također sve ovo vrijeme sam bio i u kontaktu s mojim prijateljima, vodičem i vozačem, pomagao sam kako god sam mogao, s mojim kontaktima smo rješavali pozivna pisma za Tursku. Ništa o tome nisam pisao na svojem profilu.
No, ovaj šok koji se sada dogodio kao i glas moga prijatelja, činjenica da će ga talibani ubiti ako ga se dočepaju, činjenica da teško može iz grada, guraju me preko ruba, izišao sam u javnost s pozivom da pomognemo čovjeku i ljudima koje sam upoznao dolje. Tražio sam minimalnu donaciju, dolar, dva ili ako to ne možete odvojiti, da barem shareate. Tražio sam pomoć dobrih ljudi, ljudi koji me prate, ljudi s kojima sam na neki način zajedno putovao ovom zemljom.
Odaziv je nevjerojatan! U manje od 24h sata uspjeli smo skupiti preko 18 tisuća dolara! Neizmjerno vam hvala dragi, dobri ljudi! Pomažete ljudima koje osobno niste upoznali, vraćate mi vjeru u ljude u ovim teškim danima.
I uvijek mi bude žao što je dobrota tako tiha, a što je zloba toliko glasna. Na moj profil tako zna svratiti i netko prožet mržnjom, bez ikakve empatije prema ljudskoj patnji, rekao bih i bez nekog osnovnog ljudskog vrijednosnog sustava, pa ostavi ovdje ružan komentar. Želim takvima samo reći da me to uopće ne dira, da su u manjini, premda vrlo glasni. Bilo bi tako lijepo da samo scrollaju dalje preko mojeg posta i traže neku drugu nišu gdje će imati mišljenje. Jer sada ne smijemo gubiti vrijeme. Pred našim očima događa se još jedna velika katastrofa našega doba. Osobno želim pomoći ljudima čiji su me životi dotakli i obogatili. Živjeli su sretno, imali su svoj dom, svoje karijere. Sve je sada nestalo. Srce mi je slomljeno.
Niti jedan ljudski život nije bezvrijedan bez obzira na vjeru, nacionalnost i boju kože. Nemojmo nikad izgubiti svoju kvalitetu koja nas čini ljudima: empatiju prema onima koji pate. Potrebu da pomognemo.
Ako želite donirati - budući da i kad napuste državu njihovim obiteljima trebati ce novac da prežive u izbjeglištvu - link se nalazi ispod. Svaka ce biti transparentno objavljeno i svi novci će im biti poslani. Hvala svima od srca❤ https://gogetfunding.com/?p=7293420
General War

#1945 Re: Afganistan

Post by General War »

Bloo wrote: 16/08/2021 19:29
General War wrote: 16/08/2021 19:28 Pa znam, nije povlacenje upitno, vec nacin...prvo civili pa vojska a ne obratno...sto neko rece mogli su se povuci tokom zime kada Talibani u papucama ne mogu bas hodati po vrletima planina...sve ali ne ovo.
Koji civili? Radnici u ambasadama?
Da, pa contractori koji rade na hiljade poslova za ove i one...humanitarci...ima toga ko pljeve a zapadni drzavljani...moraju ih izvlaciti pa da je jedan.
ExNihilo

#1946 Re: Afganistan

Post by ExNihilo »

Evo dobar članak Stavridisa, supreme commandera pri NATO, koji je, između ostalog, bio zadužen za obuku afganistanske vojske: https://www.bloomberg.com/opinion/artic ... and-policy

Podcrtava promašenu stratešku orijentaciju pri obuci:
In retrospect, we trained the wrong kind of army for Afghanistan. America and the ISAF tried desperately to use the U.S. army as the model, and it was the wrong approach. The U.S. way of war is very resource-rich: exquisite satellite-based intelligence; high-end technology with precision guided firing; superb air cover (manned and drone) with nearly instantaneous response times; crisp and clear command and control that provided over-the-horizon connectivity; “on time” logistic systems that allowed fuel, food and ammunition to support combat operations; and “golden hour” medical evacuation to sophisticated hospitals. The Taliban had none of that, and while the U.S. was side-by-side with the Afghans, those local partners could fight — by relying on American support.

We should have emphasized what might be called “Afghan-right” fighters, meaning forces that were far lighter, and could fight in decentralized teams, squads, light platoons and quick-maneuver companies. There is a strong combat DNA in many Afghans — they have all grown up in a war zone, after all, given the continuous conflicts stretching back to the 1980s (and, indeed, to previous centuries). The Western allies should have capitalized on that, building their own version of the Taliban’s force.

In particular, the Afghans should have been organized into local, light-defense forces in and around their own villages, districts and provinces. People will fight much harder when it is their own family behind them. They needed simpler weapons and larger caches of ammunition, with less of the sophisticated communications gear.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1947 Re: Afganistan

Post by Challenger_ »

Kakvim se nebitnim stvarima oni bave, nestvarno, nemajući snage da se pogledaju u ogledalo i da sami sebi priznaju da su krajem 70-ih stvorili monstruma koji ih je na kraju porazio. Da je, potom, njihova kompletna vanjska politika od 9/11 do danas potpuni fijasko.
Last edited by Challenger_ on 16/08/2021 20:54, edited 1 time in total.
eltroxin

#1948 Re: Afganistan

Post by eltroxin »

tramvajtrojka wrote: 16/08/2021 19:58
jednonogi_Jack wrote: 16/08/2021 19:54
il dok otkriju od mula tajni recept a to je da se bude barem jedna sveta dlaka iz brade talibana ima pezici i ini sejhovi da im idu tamo u milionskom broju :mrgreen: :mrgreen:

salik najbolje zna u vezi te svete brade pa moze im savjet ponuditi :bih: :bih: :bih:
Dobro je dok im je zelja da budu dlaka sa brade, zamisli da zele biti dlaka sa intimnih dijelova tijela.
Mada ne sumnjam da bi ovaj wannabe iranac i na to rado pristao.
MorningStar

#1949 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

eltroxin wrote: 16/08/2021 20:54
tramvajtrojka wrote: 16/08/2021 19:58

Dobro je dok im je zelja da budu dlaka sa brade, zamisli da zele biti dlaka sa intimnih dijelova tijela.
Mada ne sumnjam da bi ovaj wannabe iranac i na to rado pristao.

:lol: skontat ce te od cega su mu bradu napravili :lol:
Last edited by MorningStar on 16/08/2021 21:00, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1950 Re: Afganistan

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote: 16/08/2021 20:41 Evo dobar članak Stavridisa, supreme commandera pri NATO, koji je, između ostalog, bio zadužen za obuku afganistanske vojske: https://www.bloomberg.com/opinion/artic ... and-policy

Podcrtava promašenu stratešku orijentaciju pri obuci:
In retrospect, we trained the wrong kind of army for Afghanistan. America and the ISAF tried desperately to use the U.S. army as the model, and it was the wrong approach. The U.S. way of war is very resource-rich: exquisite satellite-based intelligence; high-end technology with precision guided firing; superb air cover (manned and drone) with nearly instantaneous response times; crisp and clear command and control that provided over-the-horizon connectivity; “on time” logistic systems that allowed fuel, food and ammunition to support combat operations; and “golden hour” medical evacuation to sophisticated hospitals. The Taliban had none of that, and while the U.S. was side-by-side with the Afghans, those local partners could fight — by relying on American support.

We should have emphasized what might be called “Afghan-right” fighters, meaning forces that were far lighter, and could fight in decentralized teams, squads, light platoons and quick-maneuver companies. There is a strong combat DNA in many Afghans — they have all grown up in a war zone, after all, given the continuous conflicts stretching back to the 1980s (and, indeed, to previous centuries). The Western allies should have capitalized on that, building their own version of the Taliban’s force.

In particular, the Afghans should have been organized into local, light-defense forces in and around their own villages, districts and provinces. People will fight much harder when it is their own family behind them. They needed simpler weapons and larger caches of ammunition, with less of the sophisticated communications gear.
Covjek je vrlo precizno sazeo zasto su talibani tako lako preuzeli kontrolu.

U plemensku pripadnost usadjivati pripadnost naciji... Bas kao sto su kod nas potcjenjivali simboliku pa poslije se kajali sto su pustili da se jedan entitet zove republika srpska.
Post Reply