Afganistan

Post Reply
emigrazione

#1301 Re: Afganistan

Post by emigrazione »

Satro kozojebi, ovakvi onakvi, od kako znam za sebe jebu sve redom, od Rusa do Amera...ocekujem u narednoj deceniji da postanu sesta stalna clanica VS
RandomAndCasual

#1302 Re: Afganistan

Post by RandomAndCasual »

apsidejzi wrote: 15/08/2021 20:46
RandomAndCasual wrote: 15/08/2021 20:39

Nidje veze, afganistan je trebao biti ulaz u centralnu aziju i poklapanje ruske tradicionalne sfere uticaja.

To davne cirka 2000. Godine kad su se osjecali nepobjedivo i bili jedina super vele sila na svjetu pa su takvi planovi izgledali glavama u pentagonu sasvim racionalni.
Ma imaju dosta urana u drzavi. A i ostalih lakih i rijetkih metala.LINK.

Pusti ti pricu za javnost. Jal su skontali da se ne isplati vaditi ga, jal su ga vec navadili dovoljno.
Ma ima resursa, sve to stoji, al nije se to nitaknulo za dvadeset godina okupacije, jer su talibani uvjek drzali periferiju i napadali bi te operacije da su radjene pa se nije ni radilo.

Ne mozesh ti kopat resurse a da te talibani napadaju u rudnicima i na putevima dok ih prevozish, skuplja pita nego tepsija.

Bitniji je bio proboj u centralnu aziju
General War

#1303 Re: Afganistan

Post by General War »

karanana wrote: 15/08/2021 20:51 ne kontam sto raja misli da je ovo poraz amerike u vojnom smislu.
u vijetnamu je bio.
ovo nije. kad je zadnji put americki vojnik pogino u afganistanu? oni da su htjeli ostati, ne bi nista bilo. ima razlog zasto idu i zasto ovo prepustaju talibanu. mi cemo ga mozda uskoro vidjeti i skontati a mozda necemo nikada, ali ovaj put ameri izlaze zato jer oni hoce a ne jer ih je vietkong pregazio.
Politicki amerika jako gubi, ne u vojnom....vec sam pisao, tako se ne grade saveznistva niti uliva povjerenje...da suytra na neku teritoriju kinezi ili rusi bace oko...onaj jadnik ce se zamisliyi hoce li sa amerima pregovarati...poslije kurda, ja bih se dobro zapitao.
Bossona

#1304 Re: Afganistan

Post by Bossona »

Bush je nakon 11 septembra 2001 godine srljao u osvetničke ratove koji su se pokazali živo blato na što je upozoren od strane poznatih analitičarta, da će se na kraju povući i da će sve biti uzalud, i bi tako nakon desetina hiljada poginulih vojnika uz multitrilijonsku cijenu koštanja i desetine miliona stradalih u državama koje je napao a ovi iza njega nastavili održavati njegove unaprijed izgubljene ratove pod izgovorom da su Talibani i Al Kaida iz avganistanskih pećina sa kalašima i drvenim toljagama organizovali i realizovali napad na Ameriku i srušili tornjeve u New Yorku.

Iza ovih ratova su stajalili neocinistički planeri, koji su nakon Avganistana, Iraka i Sirije planirali napasti i Iran i tako otkloniti svaku prijetnju po njih.

Ima jedna stara poslovica koja kaže teška vrememena izrode i odgoje jake ljude da se bore protiv okupatora i nepravde, tako je i sa Avganistanom i Avganistancima.

Kolonijalizatori Englezi su podijelili Paštune u dvije države Avganistana i Pakistana kad su kolonijalizirali bliski istok i napadali ih i gubili ratove protiv njih u Avganistanu prije Rusa i Amerikanaca.

Od svih okupatora i agresora Rusi su bili najbrutalniji u neselektivnom ubijanju i progonu Avganistanaca/Paštuna kao najbrojnijeg naroda pa im se vratilo poput bumeranga pa su pobjegli podvijene repa.
Amerika je uložila milijarde dolara da ih civilizira i demokratizuje ali bez uspjeha jer su ih folirali što pokazuje rapidnom predajom vojske i vlasti koja nema podrške naroda.
Ovo što se sada dešava u Avganistanu je pokrenuo Trump za vrijeme svog mandata kada je najavio i započeo povlačenje iz Avganistana što je logičan slijed događaja nakon 20 godina živog blata i rane koja krvari.

Bio je pokušaj da se Turcima uvali avganistanski vrući krompir ali nije uspio Trump, dok je bio na vlasti pa je s Brkom imao ružnih prepucavanja u javnom obraćanju i nakon toga je došlo do zahlađenja odnosa.

Imao sam priliku upoznati mnoge Avgansitance, u poređenju sa većinom arapa su mnogo iskreniji, od riječi i sa karakterom. Nadam se da će Avganistan imati sretniju i bolju budućnost od tragične prošlosti izazvane posljedicama agresija koje su imale za posljedicu radikalizaciju i pojavu Talibana da neće biti kakvi su bili prije dolaska merikanaca.

O Avganistanu, Paštunima/Talibanima, agresorima i njihovim porazima imate odlično objašnjeno u ovom analitičkom dokumentarcu.
Sanjarko

#1305 Re: Afganistan

Post by Sanjarko »

karanana wrote: 15/08/2021 20:51 ne kontam sto raja misli da je ovo poraz amerike u vojnom smislu.
u vijetnamu je bio.
ovo nije. kad je zadnji put americki vojnik pogino u afganistanu? oni da su htjeli ostati, ne bi nista bilo. ima razlog zasto idu i zasto ovo prepustaju talibanu. mi cemo ga mozda uskoro vidjeti i skontati a mozda necemo nikada, ali ovaj put ameri izlaze zato jer oni hoce a ne jer ih je vietkong pregazio.
Cista racunica. @MorningStar sam to objasnjavao. Ovaj ih rat kostao prilicno, resursa Afganistan ima ali dosad ih rat kostao koliko ih Afganistan ima. Demografija nije na strani Amera. Afganistan do 2100-te godine treba da ima, nesjecam se ali mislim ~90 m stanovnika.

To bi znacilo jos prisustvo Amera u Afganistanu ko zna koliko jos dugo. Osim ako nije @apsidejzi upravu, da nisu vec nesto resursa izvukli kao primjerice Urana.
GandalfSivi

#1306 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

Kostalo drzavu, otislo u privatne dzepove. Glupi primjer, jos prije 14 godina mi je marinac pricao da ih kosta 99 dolara da ubace ves u masinu (ne licno, drzava placa, ali zamisli koje su pare izvucene samo na tom glupom primjeru).

Ovo je na kraju bio i unutaramericki rat, gsje su Trump i Biden bili na istoj strani, a borili su se protiv raznoraznih zaostavstina Dick Cheneya i Donalda Rumsfelda, ustolicenih u likovima tima Eric Prince-a, Lindsey Grahama, John Boltona i slicnih...
Haris.ba

#1307 Re: Afganistan

Post by Haris.ba »

omega369 wrote: 15/08/2021 17:09 Ma ne znam kojeg se đavla mi više zanimamo afganistanom?! Zemlja za naše standarde prilično ruralnih da ne kažem divljih naroda koji često ratuju jedni protiv drugih. Paštuni su tamo očito dominantna vojna sila i šta god sad svijet uradi ili pokrenu opet neku ofanzivu - tipa izmišljanja nove al kaide - opet će se oni vratiti na vlast.
Treba pratiti proces tranzicije vlasti i popustiti više s anjima. Dosadi više...
Pa citavoj Evropi se tresu gace od Afganistana, a mi na migrantskoj ruti se ko mi eto zamaramo Afganistanom.

Turska se slomi praveci zid na granici sa Iranom zbog Afgana.

Sta ako Talibani ne uspiju zatvoriti granice i navali nekoliko miliona? Nije ni Iran ni Turska tolika budala da to sve ne propusta.
Login77777

#1308 Re: Afganistan

Post by Login77777 »

Haris.ba wrote: 15/08/2021 21:06
omega369 wrote: 15/08/2021 17:09 Ma ne znam kojeg se đavla mi više zanimamo afganistanom?! Zemlja za naše standarde prilično ruralnih da ne kažem divljih naroda koji često ratuju jedni protiv drugih. Paštuni su tamo očito dominantna vojna sila i šta god sad svijet uradi ili pokrenu opet neku ofanzivu - tipa izmišljanja nove al kaide - opet će se oni vratiti na vlast.
Treba pratiti proces tranzicije vlasti i popustiti više s anjima. Dosadi više...
Pa citavoj Evropi se tresu gace od Afganistana, a mi na migrantskoj ruti se ko mi eto zamaramo Afganistanom.

Sta ako Talibani ne uspiju zatvoriti granice i navali nekoliko miliona? Nije ni Iran ni Turska tolika budala da to sve ne propusta.
A sta je razlog da prije nisu dolazili? Mislim ne pratim tu regiju pa nemam bas neko znanje o toj regiji. Ali su stanlo neki sukobi dole. I rat u siriji je od 2011 itd. Kako da je taj val migranata poceo prije 4-5 godina a prije nije bilo toga u tolikom broju.
General War

#1309 Re: Afganistan

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 15/08/2021 21:06 Kostalo drzavu, otislo u privatne dzepove. Glupi primjer, jos prije 14 godina mi je marinac pricao da ih kosta 99 dolara da ubace ves u masinu (ne licno, drzava placa, ali zamisli koje su pare izvucene samo na tom glupom primjeru).

Ovo je na kraju bio i unutaramericki rat, gsje su Trump i Biden bili na istoj strani, a borili su se protiv raznoraznih zaostavstina Dick Cheneya i Donalda Rumsfelda, ustolicenih u likovima tima Eric Prince-a, Lindsey Grahama, John Boltona i slicnih...
Tamam posla, za vrijeme obame, amerika je investirala u baze ( bagram, i jos par vecih) osam milijardi dolara, turci gradili i neke avganistanske firme...za cejnija i busha ako si imao klimu u satoru se smatralo.luksuz
General War

#1310 Re: Afganistan

Post by General War »

Haris.ba wrote: 15/08/2021 21:06

Kasno je sad, kad se narod pokrene nece se zaustavit, o tome su trebali razmisljat prije mjesec dana.
animus

#1311 Re: Afganistan

Post by animus »

Ovdje je ocigledno bio sporazum amera i talibana. Skontali da ne vodi nigdje ovo guranje dosadasnje vlasti. Narod izabrao talibane i to je to. Ko im je kriv. Žao mi tog naroda a naročito žena ali definitivno tu državu treba izolovati i pustiti da živi u kamenom dobu. Ove koji se ne uklapaju u taj mentalitet izvuci ako se vec nisu pokupili.
GandalfSivi

#1312 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 15/08/2021 21:21
GandalfSivi wrote: 15/08/2021 21:06 Kostalo drzavu, otislo u privatne dzepove. Glupi primjer, jos prije 14 godina mi je marinac pricao da ih kosta 99 dolara da ubace ves u masinu (ne licno, drzava placa, ali zamisli koje su pare izvucene samo na tom glupom primjeru).

Tamam posla, za vrijeme obame, amerika je investirala u baze ( bagram, i jos par vecih) osam milijardi dolara, turci gradili i neke avganistanske firme...za cejnija i busha ako si imao klimu u satoru se smatralo.luksuz
Ne izuzimam Obamu iz svega ovoga, pogotovo u prvom mandatu gdje je Hillary bila Secretary of State...
GandalfSivi

#1313 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

Nego, mislim da se ovo moze nazvati mirovnom tranzicijom vlasti...

Vjerovatno na kraju i najbolje moguce rjesenje...
House

#1314 Re: Afganistan

Post by House »

najbolji borci na dunjaluku
muhafuca

#1315 Re: Afganistan

Post by muhafuca »

Eo i Johnson se javio :-)

Image

Code: Select all

https://www.reuters.com/world/uk/countries-should-not-recognise-taliban-afghan-government-says-uks-johnson-2021-08-15/?utm_source=reddit.com
Talibani u medjuvremenu zauzeli televiziju i poceli emitovati Vjesti

Last edited by muhafuca on 15/08/2021 21:32, edited 1 time in total.
House

#1316 Re: Afganistan

Post by House »

nek' prizna ove pobjegulje :lol:

počevši od predsjednika
maxell_sarajevo

#1317 Re: Afganistan

Post by maxell_sarajevo »

Gledam na flight radar RAF i USAF lete iznad Pakistana u pravcu Afganistana i onda odjednom nestanu sa radara, a i civilnih letova skoro i da nema iznad Afganistana.
karanana

#1318 Re: Afganistan

Post by karanana »

Vidite da ce ovo biti ok i da ima napretka. Prijasnji taliban bi cekicima iskucao tv studio i svu opremu. Ovi je koriste i drze upaljenu
General War

#1319 Re: Afganistan

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 15/08/2021 21:27 Nego, mislim da se ovo moze nazvati mirovnom tranzicijom vlasti...

Sve ok, dok ne pocne belaj...a svakako lose po imidj amerike koju je trump dobro vec poljuljao...lesinari bas nesto ovako cekaju.
General War

#1320 Re: Afganistan

Post by General War »

maxell_sarajevo wrote: 15/08/2021 21:34 Gledam na flight radar RAF i USAF lete iznad Pakistana u pravcu Afganistana i onda odjednom nestanu sa radara, a i civilnih letova skoro i da nema iznad Afganistana.
...iskljuce transpondere.
GandalfSivi

#1321 Re: Afganistan

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 15/08/2021 21:38
GandalfSivi wrote: 15/08/2021 21:27 Nego, mislim da se ovo moze nazvati mirovnom tranzicijom vlasti...

Sve ok, dok ne pocne belaj...a svakako lose po imidj amerike koju je trump dobro vec poljuljao...lesinari bas nesto ovako cekaju.
Amerika se sasvim dovoljno raspada iznutra, ovo je samo simptom toga. Pogledati pod Rimsko carstvo...
General War

#1322 Re: Afganistan

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 15/08/2021 21:39
General War wrote: 15/08/2021 21:38
Amerika se sasvim dovoljno raspada iznutra, ovo je samo simptom toga. Pogledati pod Rimsko carstvo...
Slazem se..
Nadzornik

#1323 Re: Afganistan

Post by Nadzornik »

Koja kvalitetna obuka Afganistanskih vojnika.... :D

House

#1324 Re: Afganistan

Post by House »

Nadzornik wrote: 15/08/2021 21:41 Koja kvalitetna obuka Afganistanskih vojnika.... :D

:lol: :lol:
Benjo34

#1325 Re: Afganistan

Post by Benjo34 »

Nikada povlačenje iz neke države neće imati pozitivan politički uticaj. Zašto su Ameri to uradili, ostaje da se vidi. Ta država će vazda biti pro talibanska. Nema ko neće tu doći i polomit zube. Jednostavno, vojno se ne mogu poraziti jer nisu vojska, a ma šta radili većina će naroda ih podržavati. Pametne i školovane će Ameri izvuć. Njima takvih vazda treba, ostalim šta Bog da
Post Reply