Nisam ga procitao, a i ne moram, jer sa mojih 60 i kusur godina ne trebaju mi tamo neki izvjestaji da to saznam, kada sam istima svjedok.
Pocetkom 70-ih, kada se primjetilo da "nesto nije u redu sa klimom" hit su bile "ozonske rupe", uzroci njihovog nastanka i posljedice.
Pocetkom 21. vijeka Al Gore je "zvonio" o topljenju leda, a kulminacija je nastala pojavom Grete Thunberg i njene borbe za okolis.
Neki su dobili i Nobelovu nagradu za mir zbog upiranja prsta u ovaj problem, a neki su i nominovani za istu...
Klimatske promjene postoje od kada postoji i ova planeta, a neke su od njih su i pomogle da ljudska vrasta dosegne danasnji stupanj.
Razlika je samo sto je zadnjim klimatskim promjenama vjerovatno uzrok ljudska vrsta koja je od nekih u proslosti itekako imala koristi, a ove zadnje bi je mogle i dokrajciti.
Sjecam se kada je nasu planetu naseljavalo upola manje stanovnika nego danas, kada su snjegovi na Vlasicu docekivali drugu zimu, kada su stanovnici vlasickih sela isli na obliznje potoke da "beru", a ne "love" ribu, kada u Sahari nije padao snijeg i u Sibiru nisu gorjele sume...mnogo se toga sjecam cega nekada nije bilo, a sada ima ili obratno.
Kako je rastao broj stanovnika tako se razvijala i industrija, agronomija, medicina i sve drugo, jer je trebalo zadovoljiti sve potrebe rastuceg broja stanovnika. Uporedo je rasla i pohlepa za profitom pojedinaca, grupa i drzava, pa su se resursi nemilosrdno koristili i unistavali i tamo gdje nisu smjeli da se koriste, a jos manje da se unistavaju.
Pozari, poplave, jaki vjetrovi, snjezne oluje, topljenje leda i druge prirodne nepogode nisu nove-novo je da su ucestale, da se pojavljuju gdje ih prije nije bilo ili nestaju tmo gdje su bile obicne godisnje pojave.
Danas naucnici za uzrok klimatskih promjena okrivljuju mnogo sta i cega, ali malo je onih koji su se usudili reci da je svemu uzrok porast ljudske populacije i da je krajnje vrijeme da rast prestane, odrzava se na ovom nivou ili cak krene u suprotnom pravcu. I onih malo koji su to rekli docekani su "na noz".
Uh, ja oduljio...
Dakle, uzroci, stete i posljedice klimatskih promjena.
Vjerujem da ima puno forumasa koji ce doprinijti ovoj temi mnogo vise od mene.