Ben Parkinson, now 37, has received an MBE for his charity work

https://www.bbc.com/news/uk-england-sou ... e-58213383

Odlicno receno, za kilu mesa Bajden je zaklao vola.ExNihilo wrote: ↑15/08/2021 11:12Evo dobar tekst: https://www.bloomberg.com/opinion/artic ... and-policyPoint. wrote: ↑15/08/2021 11:00
Gaf jeste no zanima me kako armija od 300.000 ljudi, savremeno naoružana i kopnom i u zraku može ovako da bude potučna do nogu od 75.000 talibosa, bukvalno bez borbe? Ulaze im u gradove bez ikakvog otpora. Nisu u stanju zadržati zemlju i pružiti otpor ni mjesec dana od povlačenja jenkija.
A poorly planned, deadline-driven withdrawal — which was rapidly leaving Afghan forces without the close air support that could rescue them in extremis, the contractors that kept their air force flying, the logistical support that kept their units supplied, and the psychological backstop of having America behind them — denied the government a reasonable chance to adjust.
Za pare...isto ko da kazes radio 10g u firmi i kna propala, za sta sam radio? Nije ga niko tjero da ide u vojskuNadzornik wrote: ↑15/08/2021 11:17 Afganistanski veterani razocarani se pitaju cemu njihova zrtva i zasto su njihovi drugovi dali svoj zivot u Afganistanu...![]()
I to je tacno.invincible1921 wrote: ↑15/08/2021 11:22Za pare...isto ko da kazes radio 10g u firmi i kna propala, za sta sam radio? Nije ga niko tjero da ide u vojskuNadzornik wrote: ↑15/08/2021 11:17 Afganistanski veterani razocarani se pitaju cemu njihova zrtva i zasto su njihovi drugovi dali svoj zivot u Afganistanu...![]()
Njima je receno da u Afganistanu brane svoju zemlju i dosljedno slijede svoje vojnicke prijoritete a na prvom mjestu je cast pa zatiminvincible1921 wrote: ↑15/08/2021 11:22
Za pare...isto ko da kazes radio 10g u firmi i kna propala, za sta sam radio? Nije ga niko tjero da ide u vojsku
I sta mislis za sta se borio ? Borio se radi svojih uvjerenja,patriotizma itd. Sad ti mislis kao povukle se trupe iz afg i ono vojska razocaranaNadzornik wrote: ↑15/08/2021 11:34Njima je receno da u Afganistanu brane svoju zemlju i dosljedno slijede svoje vojnicke prijoritete a na prvom mjestu je cast pa zatiminvincible1921 wrote: ↑15/08/2021 11:22
Za pare...isto ko da kazes radio 10g u firmi i kna propala, za sta sam radio? Nije ga niko tjero da ide u vojsku
slijedi porodica a na zadnjem mjestu je materijalna egzinstencija koja mu je obezbjedjena nakon povratka kao zdrav ili ranjen vojnik a u slucaju njegove pogibije za porodicu se brine drzava.
Ovo vazi za uredjene i drzave koje drze do svog dostojanstva i svojih gradjana.
Nisu otisli ni iz njemacke ni iz japana, nisu morali ni iz avganistana, vise pogibija na godisnjem nivou imaju od pogibija vojnika na vjezbama nego u avganistanu, ako je to neki razlog.RandomAndCasual wrote: ↑15/08/2021 11:55 Sad se bash vidi da ko god je osmislio operaciju afghanistan, glavna ideja je bila da ameri ostanu tamo vjecno i da nikad ne odu.
Da je stvarno ideja bila da se osposobi sposobna afghanistanska vojska, za dvadeset godina su mogli dvje napraviti.
Nisu napravili ni jednu polovnu.
Nije moglo dok su bili tu sad su ameri pokupili prnje i to ti je to nema apsolutno nikakvog razloga da nastave biti tu i gledaš ovo.japin_mutapi wrote: ↑14/08/2021 20:28 Paštuni osvajaju sebi državu.
A to ne može bez podrške i dopuštenja USA.
Ovo je dogovorena igra.
Hoce pustice vodu na kapijama evropebabanovac wrote: ↑14/08/2021 20:50Ocekujem i ovdje da puste vodu.Lincoln-Burrows wrote: ↑14/08/2021 14:04
Više puta viđeno, Kurdi su zadnji svjedoci prije ovih sada.
Nije bilo pogibija jer su pregovarali sa talibanima godinama (u Kataru) o datumu odlaska iz Afganistana, pa su Talibani odlagali ofanzivu, i nisu napadali americkw vojnike dok god su se pregovori odvijali uspjesno po njih.General War wrote: ↑15/08/2021 11:57Nisu otisli ni iz njemacke ni iz japana, nisu morali ni iz avganistana, vise pogibija na godisnjem nivou imaju od pogibija vojnika na vjezbama nego u avganistanu, ako je to neki razlog.RandomAndCasual wrote: ↑15/08/2021 11:55 Sad se bash vidi da ko god je osmislio operaciju afghanistan, glavna ideja je bila da ameri ostanu tamo vjecno i da nikad ne odu.
Da je stvarno ideja bila da se osposobi sposobna afghanistanska vojska, za dvadeset godina su mogli dvje napraviti.
Nisu napravili ni jednu polovnu.

Mozemo mi pricati svasta ali ruku na srce Ameri su strasni borci,Englezi takodje a o Njemcima je suvisno i pricati,disciplinovani,hrabri i neustrasivi.invincible1921 wrote: ↑15/08/2021 11:22