Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hajvan

#51 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Hajvan »

Opet ‘šnjaci krivi!?!

Ah ti zli ‘šnjaci
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Truba »

Ja vidim sto reuf pise
Zasto reufov tviter ne napadaju bosnjaci da mu objasne kako to nije u redu sto misli

Pokusavam objasniti da je dodo zasticen ko medvjed sto se kritike iz bh hrvatskog tabora tice

Nesto ko biden i cnn

Dodu ne vole samo ustase
pemanapemani

#53 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by pemanapemani »

Black swan wrote: 14/08/2021 00:10 Ja vidim sto reuf pise
Zasto reufov tviter ne napadaju bosnjaci da mu objasne kako to nije u redu sto misli

Pokusavam objasniti da je dodo zasticen ko medvjed sto se kritike iz bh hrvatskog tabora tice

Nesto ko biden i cnn

Dodu ne vole samo ustase
Popularni Reuf koji je na izborima prije 5 godina osvojio 2000 glasova i kojem je prvi potez na mjestu ministra prije 7 godina bio da sebi kupi novi iphone. Jako utjecajna licnost i kreator društvenih procesa.

S druge strane marginalni filantrop Dodik koji se iz petnih žila trudi da ublaži tsunami retrogradnih društvenih gibanja, koje svakodnevnim djelovanjem proizvodi duboka država Reufa Bajrovića.

Iz dvorišta samostana na Plehanu se golim okom vidi Đakovačka katedrala svetog Petra.
Iznad Fojnice dominira franjevački samostan Duha Svetoga.

Na Plehan i općenito u općinu Derventa se realno vratilo 5% Hrvata katolika.
U općinu Fojnica se vratilo blizu 60% Hrvata katolika.

Hrvatima katolicima Fojnice je glava na panju, a Hrvatima katolicima Plehana nije. Logično.

Nisam znao da je lijeni ublehaški influencer Reuf tako zajeban tip.
KraljicaIzJajca

#54 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by KraljicaIzJajca »

apsidejzi wrote: 13/08/2021 10:24 Kako kaze naslov ovog teksta, Hercegovina gori a Dodik se ceslja... Pozari u Hercegovini bijesne a Dodik nece da odrzi sjednicu na kojoj bi se odobrilo koristenje helikoptera.
Da li je normalno da se u državi mora održati sjednica i čekati odobrenje političara radi požara, a godinama Civilna Zaštita traži ukidanje ovakvog procesa?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#55 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Truba »

Neprezaljena posavina :lol:
Briga za hrvate :lol:
Teranje na dodika zarad svojih interesa
Novak20

#56 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Novak20 »

KraljicaIzJajca wrote: 14/08/2021 14:26
apsidejzi wrote: 13/08/2021 10:24 Kako kaze naslov ovog teksta, Hercegovina gori a Dodik se ceslja... Pozari u Hercegovini bijesne a Dodik nece da odrzi sjednicu na kojoj bi se odobrilo koristenje helikoptera.
Da li je normalno da se u državi mora održati sjednica i čekati odobrenje političara radi požara, a godinama Civilna Zaštita traži ukidanje ovakvog procesa?
CZ je entitetska nadležnost. Postoje dvije CZ ali je način djelovanja istovijetan. CZ polaže račune i predlaže planove entitetskoj vladi, ona Parlamentu FBiH i Skupštini RS.
Skupština RS je procijen8la da trebaju imati helikopter koji gasi požar, Parlament F BiH je procijenio da nam ne treba ništa za borbu protiv požara iz zraka.

OS imaju zadaću da pomažu civilni sektor ali kod proglašenog vanrednog stanja ili stanja elementarne nepogode. Komandna linija je ista kao i za ratnu operaciju. Sitni požari nisu stvar OS i Predsjedništvo nema obvezu aktiviranja helikoptera zato što netko u entitetu ne želi svoj civilni MTS nego koristi onaj od OS BiH.

Uglavnom, igre bez granica, krađa i kmečanje kada vatra dođe do kuća.
Mr.Sojic

#57 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Mr.Sojic »

Kakva je ovo tema :?

Pa preCjednik skoro nema kose :shock: od silnih briga, a i cesalj je suvisan :lol:

:bih:
KraljicaIzJajca

#58 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Novak20 wrote: 14/08/2021 17:41
KraljicaIzJajca wrote: 14/08/2021 14:26

CZ je entitetska nadležnost. Postoje dvije CZ ali je način djelovanja istovijetan. CZ polaže račune i predlaže planove entitetskoj vladi, ona Parlamentu FBiH i Skupštini RS.
Skupština RS je procijen8la da trebaju imati helikopter koji gasi požar, Parlament F BiH je procijenio da nam ne treba ništa za borbu protiv požara iz zraka.

OS imaju zadaću da pomažu civilni sektor ali kod proglašenog vanrednog stanja ili stanja elementarne nepogode. Komandna linija je ista kao i za ratnu operaciju. Sitni požari nisu stvar OS i Predsjedništvo nema obvezu aktiviranja helikoptera zato što netko u entitetu ne želi svoj civilni MTS nego koristi onaj od OS BiH.

Uglavnom, igre bez granica, krađa i kmečanje kada vatra dođe do kuća.
To je vrlo nefunkcionalan način (ne)spašavanja okoline i ljudskih života zahvaljujući svim političarima.

Država ima planove za zaštitu od požara iz zraka, a nema opremu ni helikoptere, pardon, osim dva helića za cijelu državu. :lol:

CZ BiH je priseljna čekati odobrenje političara za upotrebu dva ostarjela helikoptera. :-)
Hercegoviina

#59 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Hercegoviina »

zašto vlada fbih ne kupi barem 2 kanadera? koliko kostaju?
Haris.ba

#60 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Haris.ba »

Hercegoviina wrote: 14/08/2021 18:51 zašto vlada fbih ne kupi barem 2 kanadera? koliko kostaju?
BiH nema nijedan kanader za gašenje požara, ali kako je Solak istakao, on nije ni efikasan ni prikladan za naše područje.

"On ne može niti ima gdje uzimati vodu jer je riječ o velikim letjelicama kojima su neophodne velike vodene plohe kojih mi nemamo. Ista stvar je i sa air tractorima za koje nemamo velike površine, a i oni također zahtijevaju velike količine vode jer se njihovi rezervoari pune na aerodromima ili također na velikim površinama vode. Naša zima također traje šest mjeseci i za to air tractori nisu korisni", naveo je Solak
KraljicaIzJajca

#61 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Haris.ba wrote: 14/08/2021 18:53
Hercegoviina wrote: 14/08/2021 18:51 zašto vlada fbih ne kupi barem 2 kanadera? koliko kostaju?
BiH nema nijedan kanader za gašenje požara, ali kako je Solak istakao, on nije ni efikasan ni prikladan za naše područje.

"On ne može niti ima gdje uzimati vodu jer je riječ o velikim letjelicama kojima su neophodne velike vodene plohe kojih mi nemamo. Ista stvar je i sa air tractorima za koje nemamo velike površine, a i oni također zahtijevaju velike količine vode jer se njihovi rezervoari pune na aerodromima ili također na velikim površinama vode. Naša zima također traje šest mjeseci i za to air tractori nisu korisni", naveo je Solak
:shock:

Ali su isti efikasni kad stignu iz HR. :mrgreen:

Solak nema pojma, a od kad je on ekspert za zrakoplovstvo. :lol:
Haris.ba

#62 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Haris.ba »

KraljicaIzJajca wrote: 14/08/2021 18:58 Ali su isti efikasni kad stignu iz HR.

Solak nema pojma, a od kad je on ekspert za zrakoplovstvo.
Hoces da kazes da vlast nesta ne zna?

Nek te je stid.

Hercegoviina

#63 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Hercegoviina »

kanader moze sletjeti na jablanicko ili bilecko jezero a moze i u neum.
ovaj kanader sa videa kosta oko 30 miliona dolara sa svom opremom

Cijena dvaju zrakoplova CL-415 je oko 52,6 milijuna USD (oko 26,3 milijuna po zrakoplovu), a njihova pripadajuća oprema košta dodatnih 9.581.942,47 USD. Ukupni iznos nabave bio bi 62.181.942,47 USD
zrakomlat

#64 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by zrakomlat »

Air tractori su dosta jeftiniji od kanadera čini mi se. A siguran sam da su značajno efikasniji od helikoptera. Nekako neozbiljno izgleda ona kantica vode što visi iznad kilometarskog požara.
KraljicaIzJajca

#65 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Haris.ba wrote: 14/08/2021 19:02
KraljicaIzJajca wrote: 14/08/2021 18:58 Ali su isti efikasni kad stignu iz HR.

Solak nema pojma, a od kad je on ekspert za zrakoplovstvo.
Hoces da kazes da vlast nesta ne zna?

Nek te je stid.

Šta ćemo sad :evil:
Hercegoviina

#66 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Hercegoviina »

zrakomlat wrote: 14/08/2021 19:07 Air tractori su dosta jeftiniji od kanadera čini mi se. A siguran sam da su značajno efikasniji od helikoptera. Nekako neozbiljno izgleda ona kantica vode što visi iznad kilometarskog požara.
Slabo su oni efikasni, mada bi i to dobro bilo. Ne znam kako niko u vladi ne pokrene tu inicijativu
Novak20

#67 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Novak20 »

KraljicaIzJajca wrote: 14/08/2021 18:58

Solak je jedan od bandita u CZ koji nije znao razliku između doniranih dronova i doniranih žirokoptera.

Što se tiče kanadera, gledao sam ih kako kupe vodu iz jezera i gase požar kod Jablanice. Čini mi se 2013. Piloti su virtuozi.

Nama se cijene obuke, održavanja i svega drugog više isplati platiti uslugu ili dogovoriti neki zajednički angažman sa RH.
KraljicaIzJajca

#68 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

zrakomlat wrote: 14/08/2021 19:07 Air tractori su dosta jeftiniji od kanadera čini mi se. A siguran sam da su značajno efikasniji od helikoptera. Nekako neozbiljno izgleda ona kantica vode što visi iznad kilometarskog požara.
Air tractor je jednako poželjan:

https://airtractor.com/aircraft/at-802f/
Hercegoviina

#69 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Hercegoviina »

Novak20 wrote: 14/08/2021 19:10

Solak je jedan od bandita u CZ koji nije znao razliku između doniranih dronova i doniranih žirokoptera.

Što se tiče kanadera, gledao sam ih kako kupe vodu iz jezera i gase požar kod Jablanice. Čini mi se 2013. Piloti su virtuozi.

Nama se cijene obuke, održavanja i svega drugog više isplati platiti uslugu ili dogovoriti neki zajednički angažman sa RH.
isplati, ali dugoročno nam treba tako nešto
KraljicaIzJajca

#70 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Novak20 wrote: 14/08/2021 19:10

Cijena obuke, rada, radnih pozicija, održavanja nije visoka, jer se ne može ovisti o radu HR, a ista ima mnogo problema sa svojim požarima, a nemaju dovoljan broj zrakoplova.
KraljicaIzJajca

#71 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Hercegoviina wrote: 14/08/2021 19:08
Slabo su oni efikasni, mada bi i to dobro bilo. Ne znam kako niko u vladi ne pokrene tu inicijativu
Kako znaš da su Air Tractori slabo efikasni?
bingov buraz

#72 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by bingov buraz »

Solak je sve najgore najnesposobnije a pri tom najbahatije što je izašlo iz SDA škole a konkurencija je strašna.
zrakomlat

#73 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by zrakomlat »

bingov buraz wrote: 14/08/2021 19:22

Solak je sve najgore najnesposobnije a pri tom najbahatije što je izašlo iz SDA škole a konkurencija je strašna.
:thumbup:

Lik i sad prima platu a ne radi ima godina. Sigurno i opremu od CZ koristi u privatne svrhe za ljetovanje, planinarenje itd.
Hercegoviina

#74 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Hercegoviina »

KraljicaIzJajca wrote: 14/08/2021 19:16
Hercegoviina wrote: 14/08/2021 19:08
Kako znaš da su Air Tractori slabo efikasni?
pa manje vode nose tako da slabije i gase...logično
Altsa

#75 Re: Hercegovina gori a Dodik se ceslja

Post by Altsa »

Kako mozete tog debila Solaka uopste vise spominjati.
Post Reply