U Zenici. Mi igrali fudbala po tako puno napadanom snijegu pa se bacali u tako velik snijeg. Sad ima vise poledica jer mozda zimi preko dana padne naglo vise temperatura tj., poveca se, dok navece i ujutro se naglo spusti, pa zbog toga snijeg poledi brze. Prije mozda tokom citavog dana zimi nisu bile prevelike oscilacije temperature kao sad.marvelous wrote: ↑13/08/2021 13:43Tako je možda na nekoj planini, sumnjam da je tako u nizinama. U nizinama rijetko bude metar snijega i ogromnih minusa. Ništa se puno toga promjenilo, skoro su dvije djevojke smrzle na Alpima. Na planinama je normalno da bude par metara snijega i "ogromnih minusa", tako i sada. U nizinama uvijek malo manje, ali opet hladno. Hladne Sarajevske zime...Sanjarko wrote: ↑13/08/2021 13:37
Nesto pamtis, nesto ne. Manje vazne stvari kao sta si jeo nepamtis je nisu vazne. Ovo sam zapamtio. Uklesalo mi se u sjecanje. Kad sam u ratu slomio kljucnu kost bio od pasa nagore go i smrzavao se na ogromnom minusu, a snijeg bio metar tad. Sreca hitna naisla i vratila nas od bolnice kuci. Inace bi se smrzao i dobio hipotermiju.
Sluzi me sjecanje dovoljno.![]()
![]()
Ljeta (sad i nekad)
- Sanjarko
#26 Re: Ljeta (sad i nekad)
-
marvelous
#27 Re: Ljeta (sad i nekad)
Hoćeš da kažeš da sada nemamo zima (snijega i hladnoća)? Možda je ovo zadnja zima bila malo toplija, ali vjerujem da će ove godine biti mnogo jača zima, biće puno više snijega i leda. Ništa se ti ne brini. I siguran sam da bi se i ove zime neko mogao smrznuti ili dobiti hipotermiju. Možda vam zima je 2020/2021 donjela malo topliju zimu, malo manje snijega, ali prethodna zima (2019/2020) bila je sigurno hladnija i snježnija. Ova zima (2021/2022) biće mnogo hladnija...Sanjarko wrote: ↑13/08/2021 13:53U Zenici. Mi igrali fudbala po tako puno napadanom snijegu pa se bacali u tako velik snijeg. Sad ima vise poledica jer mozda zimi preko dana padne naglo vise temperatura tj., poveca se, dok navece i ujutro se naglo spusti, pa zbog toga snijeg poledi brze. Prije mozda tokom citavog dana zimi nisu bile prevelike oscilacije temperature kao sad.marvelous wrote: ↑13/08/2021 13:43
Tako je možda na nekoj planini, sumnjam da je tako u nizinama. U nizinama rijetko bude metar snijega i ogromnih minusa. Ništa se puno toga promjenilo, skoro su dvije djevojke smrzle na Alpima. Na planinama je normalno da bude par metara snijega i "ogromnih minusa", tako i sada. U nizinama uvijek malo manje, ali opet hladno. Hladne Sarajevske zime...![]()
- Van Halen
#28 Re: Ljeta (sad i nekad)
Da to je bilo tako. U Sarajevu si u augustu navece u grad nosio neki sminka dzemper tanki za svezat oko kosulje,ili texas jaknu kako je ko nosio. Planinski grad. Sada je toplije definitivnotoska wrote: ↑12/08/2021 21:35 Ne smijem ništa reći za dane, ali noći su bile hladnije, izlazilo se "u grad" sa nekom jaknicom ili nešto slično preko ramena jer nikada nismo znali koliko će zahladiti u prvim noćnim satima, izuzetak je bilo nekoliko noći, obično kraj jula.
Također, bilo je svega par noći kada je spavanje bilo otežano radi vrućine, ali ovo može biti subjektivno radi razlike u godinama, mada bi ostao pri mišljenju.
- Sanjarko
#29 Re: Ljeta (sad i nekad)
Imamo ali manje, cak mozda i na planinama. Padavina inace imamo mozda manje. Prije su kise i kisice cesce padale, sad bude nevrijeme, gruhne kisa nekad, i budu poplave. Evo u Turskoj danas poplave, a nekih dana bili pozari. Sad je ekstremno vrijeme prilicno.marvelous wrote: ↑13/08/2021 13:59Hoćeš da kažeš da sada nemamo zima (snijega i hladnoća)? Možda je ovo zadnja zima bila malo toplija, ali vjerujem da će ove godine biti mnogo jača zima, biće puno više snijega i leda. Ništa se ti ne brini. I siguran sam da bi se i ove zime neko mogao smrznuti ili dobiti hipotermiju. Možda vam zima je 2020/2021 donjela malo topliju zimu, malo manje snijega, ali prethodna zima (2019/2020) bila je sigurno hladnija i snježnija. Ova zima (2021/2022) biće mnogo hladnija...Sanjarko wrote: ↑13/08/2021 13:53
U Zenici. Mi igrali fudbala po tako puno napadanom snijegu pa se bacali u tako velik snijeg. Sad ima vise poledica jer mozda zimi preko dana padne naglo vise temperatura tj., poveca se, dok navece i ujutro se naglo spusti, pa zbog toga snijeg poledi brze. Prije mozda tokom citavog dana zimi nisu bile prevelike oscilacije temperature kao sad.
Duge recimo nepamtim kad sam ja ili neko drugi u Zenici zadnjih godina vidili. Prije su cesce bile. Sunce sad skoro skroz bijelo, prije zuto bilo, kad je zalazilo bilo malo narandzastkasto. Moglo se prije malo u njega pogledat, sad nemoze.
Nebo bilo plavkasto, sad baca bojom ko na izmaglicu itd.
Jb-ga po tebi nema promjena.
- Hajvan
#30 Re: Ljeta (sad i nekad)
da, blaga
"Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavamo u kategorije vrlo toplo i ekstremno toplo."
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/KLIM ... ezona.php
- Hajvan
#31 Re: Ljeta (sad i nekad)
da, ozbiljan snijeg tek iznad 800m nm
fenomenalno
-
Naslovnica
#32 Re: Ljeta (sad i nekad)
-
Naslovnica
#33 Re: Ljeta (sad i nekad)
Govorimo o zimi, ti postavljaš proljeće?Hajvan wrote: ↑13/08/2021 15:13da, blaga
"Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavamo u kategorije vrlo toplo i ekstremno toplo."
Ljudi kažu da su potrošili bruku drva i da je grijna sezona trajala neuobičajeno dugo.
- stubrijez
#34 Re: Ljeta (sad i nekad)
Kakvi smo ljudi dobro ne pada kamenje uzareno po nama...
- Filter
#35 Re: Ljeta (sad i nekad)
normala bilo ponijeti nesto dugih rukava kad uvece izlazis, fino zahladi.Van Halen wrote: ↑13/08/2021 14:01Da to je bilo tako. U Sarajevu si u augustu navece u grad nosio neki sminka dzemper tanki za svezat oko kosulje,ili texas jaknu kako je ko nosio. Planinski grad. Sada je toplije definitivnotoska wrote: ↑12/08/2021 21:35 Ne smijem ništa reći za dane, ali noći su bile hladnije, izlazilo se "u grad" sa nekom jaknicom ili nešto slično preko ramena jer nikada nismo znali koliko će zahladiti u prvim noćnim satima, izuzetak je bilo nekoliko noći, obično kraj jula.
Također, bilo je svega par noći kada je spavanje bilo otežano radi vrućine, ali ovo može biti subjektivno radi razlike u godinama, mada bi ostao pri mišljenju.
- Hajvan
#36 Re: Ljeta (sad i nekad)
izaberi zimu u desnom kontejneru, vjerovatno izbacuje poslednje zavrseno godisnje doba po defaultu.Naslovnica wrote: ↑13/08/2021 15:42Govorimo o zimi, ti postavljaš proljeće?Hajvan wrote: ↑13/08/2021 15:13
da, blaga
Ljudi kažu da su potrošili bruku drva i da je grijna sezona trajala neuobičajeno dugo.
Zima je bila topla
Proljece ne
ja sam tvrdio da je zima bila topla i potkrijepio to citatom (s linkom na zvanicnu strancu...)
isto da govrim tunguski
-
marvelous
#37 Re: Ljeta (sad i nekad)
Kako možeš tvrdit da je sunce žuto, uvijek bilo bijelo a ne žuto nije ti ovo crtani film. Upravo evo gledam, nebo plavo ko što je bilo uvijek. Sereš džaba. Kiša bude na jesen dugih i hladnih, a ne ljeti, pada budu pljuskovi i ljetna nevremena. Prošlo ljeto samo kiša padala. Hoćeš da kažeš da nema snijega ni na planinama. Kada se sve zabijeli u decembru i udari debeli minus (vjerujem da će ova zima biti jaka) sjetit ćeš se ti meneSanjarko wrote: ↑13/08/2021 14:26Imamo ali manje, cak mozda i na planinama. Padavina inace imamo mozda manje. Prije su kise i kisice cesce padale, sad bude nevrijeme, gruhne kisa nekad, i budu poplave. Evo u Turskoj danas poplave, a nekih dana bili pozari. Sad je ekstremno vrijeme prilicno.marvelous wrote: ↑13/08/2021 13:59
Hoćeš da kažeš da sada nemamo zima (snijega i hladnoća)? Možda je ovo zadnja zima bila malo toplija, ali vjerujem da će ove godine biti mnogo jača zima, biće puno više snijega i leda. Ništa se ti ne brini. I siguran sam da bi se i ove zime neko mogao smrznuti ili dobiti hipotermiju. Možda vam zima je 2020/2021 donjela malo topliju zimu, malo manje snijega, ali prethodna zima (2019/2020) bila je sigurno hladnija i snježnija. Ova zima (2021/2022) biće mnogo hladnija...
Duge recimo nepamtim kad sam ja ili neko drugi u Zenici zadnjih godina vidili. Prije su cesce bile. Sunce sad skoro skroz bijelo, prije zuto bilo, kad je zalazilo bilo malo narandzastkasto. Moglo se prije malo u njega pogledat, sad nemoze.
Nebo bilo plavkasto, sad baca bojom ko na izmaglicu itd.
Jb-ga po tebi nema promjena.
-
marvelous
#38 Re: Ljeta (sad i nekad)
Boga mi Sarajevo i tako i sad. Možda je ovo ljeto malo jače, ali nisu sva takva. Sjećaš se 2012.?Van Halen wrote: ↑13/08/2021 14:01Da to je bilo tako. U Sarajevu si u augustu navece u grad nosio neki sminka dzemper tanki za svezat oko kosulje,ili texas jaknu kako je ko nosio. Planinski grad. Sada je toplije definitivnotoska wrote: ↑12/08/2021 21:35 Ne smijem ništa reći za dane, ali noći su bile hladnije, izlazilo se "u grad" sa nekom jaknicom ili nešto slično preko ramena jer nikada nismo znali koliko će zahladiti u prvim noćnim satima, izuzetak je bilo nekoliko noći, obično kraj jula.
-
marvelous
#39 Re: Ljeta (sad i nekad)
Pusti budale...pojma o životu nemajuNaslovnica wrote: ↑13/08/2021 15:42Govorimo o zimi, ti postavljaš proljeće?Hajvan wrote: ↑13/08/2021 15:13
da, blaga
- Hajvan
#40 Re: Ljeta (sad i nekad)
kad je to april zima?
ni u juznoj hemisferi
debilani komentari, uglavnom.
ni u juznoj hemisferi
debilani komentari, uglavnom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#41 Re: Ljeta (sad i nekad)
Mi smo jednom grijali 30.6.
- dječak sa šibicama
#42 Re: Ljeta (sad i nekad)
Danas je konacno bio jedan lijep dan, ne znam koliko ljudi primjecuju razliku ali ovo danas je normalno ljeto, vruce je na suncu ali u hladu prijatno, pirka vjetric, ne znojis se ko krme.
Svi ostali dani su sparni, vreli, uzasni, sparina je ko i najgora.
Svi ostali dani su sparni, vreli, uzasni, sparina je ko i najgora.
- nepass1
#43 Re: Ljeta (sad i nekad)
Sta sam ja primjetio. Prosli petak sam na vikendici navecer sjedio potkosulja, majica, dukserica, kasnije jos prsluk obukao. poceo da se tresem od zime. Petak je preko dana bio topao. U subotu je isto toplo bilo preko dana a navecer sam sjedio samo u sorcu do iza 00:00h
- Josip321
#44 Re: Ljeta (sad i nekad)
Prošlo ljeto negdje sam u gradu neke papire gonjo i čekam u redu.
Ispred mene neka cura u japankama sa nekim ljudima priča. Kaže: "Ma smrzla se jutros u Sarajevu. Došla iz Mostara ovakva, bila u stanu. Ujutro izašla kupiti kruh u japankama, ono ponijelo me, mislila da je kao u Mostaru. Smrzla se".
A isto prije 10-ak godina u 7. mjesecu puklo dvojicu mojih prijatelja da izađu u Livno. Pošli oko 8 na večer. Priča jedan: Vozimo se pored jezera, magla. Ušli u grad, ljudi nose jakine. Šta im je?
Kada smo izašli iz auta u šorcu i japankama shvatili smo što im je.
Moj susjed čitavo ljeto, godinama prespava vani na terasi.
Imam blizu 40 godina. Sjećanje često čovjeka vara. Ali nisam stekao dojam da je sada vruće.
Naprimjer, sve ono slika što su mi ostale u glavi o Mostaru prije rata je plavo, sunčano vruće vrijeme.
Ispred mene neka cura u japankama sa nekim ljudima priča. Kaže: "Ma smrzla se jutros u Sarajevu. Došla iz Mostara ovakva, bila u stanu. Ujutro izašla kupiti kruh u japankama, ono ponijelo me, mislila da je kao u Mostaru. Smrzla se".
A isto prije 10-ak godina u 7. mjesecu puklo dvojicu mojih prijatelja da izađu u Livno. Pošli oko 8 na večer. Priča jedan: Vozimo se pored jezera, magla. Ušli u grad, ljudi nose jakine. Šta im je?
Kada smo izašli iz auta u šorcu i japankama shvatili smo što im je.
Moj susjed čitavo ljeto, godinama prespava vani na terasi.
Imam blizu 40 godina. Sjećanje često čovjeka vara. Ali nisam stekao dojam da je sada vruće.
Naprimjer, sve ono slika što su mi ostale u glavi o Mostaru prije rata je plavo, sunčano vruće vrijeme.
- Hajvan
#45 Re: Ljeta (sad i nekad)
To je vas subjektivni osjecak i dozivljaj. No po visegodisnjim mjeremjima Sarajevo je ipak umjerena topla cfb klimatska zonaVan Halen wrote: ↑13/08/2021 14:01Da to je bilo tako. U Sarajevu si u augustu navece u grad nosio neki sminka dzemper tanki za svezat oko kosulje,ili texas jaknu kako je ko nosio. Planinski grad. Sada je toplije definitivnotoska wrote: ↑12/08/2021 21:35 Ne smijem ništa reći za dane, ali noći su bile hladnije, izlazilo se "u grad" sa nekom jaknicom ili nešto slično preko ramena jer nikada nismo znali koliko će zahladiti u prvim noćnim satima, izuzetak je bilo nekoliko noći, obično kraj jula.
Sarajevo has either a humid continental climate (Köppen climate classification: Dfb), or an oceanic climate (Köppen climate classification: Cfb), depending on if either the 0 °C or the -3 °C isotherms are used.
- nepass1
#46 Re: Ljeta (sad i nekad)
Jutros u 6h na romaniji ugodnih 7 stepeni, grijanje u autu upalio
- Van Halen
#47 Re: Ljeta (sad i nekad)
Bilo koja da je klima,Sarajevo je planinski grad ,jer se planinom smatra sve preko 500 metara nadmorske visine. Mislim u evropi pored nas jos Madrid i Bern.
Last edited by Van Halen on 14/08/2021 08:12, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
- Hajvan
#49 Re: Ljeta (sad i nekad)
Nope.
No, uzevši definiciju u obzir, pojedini dijelovi grada Sarajeva jesu planinski (maselja po Trebeviću), a ostalo je geografski ili brdo, ili polje. Klimatski, niti jedan dio naselja nije planinski.A mountain differs from a plateau in having a limited summit area, and is larger than a hill, typically rising at least 300 metres (1000 feet) above the surrounding land.
Samo Van Halen
Salu na stranu, ako cemo slijditi vasu logiku- svi gradovi(neovisno o nadmorskoj visini), a koji se nalaze u pojasu Dinarida su planinski
- dječak sa šibicama
#50 Re: Ljeta (sad i nekad)
Sarajevo je na samoj granici umjereno kontinentalne i planinske klime, pa to smo u skoli ucili.
Naselja po padinama Trebevica, Bostarici ili Bogusevac, vec spadaju pod planinsku klimu ali rubno. Zanimljiv polozaj grada.
To se najbolje vidi zimi, kako cesto idem gore na memli stranu, u par minuta voznje ogromna razlika. U gradu snijeg vec kopni, gore je postojano veci.
Naselja po padinama Trebevica, Bostarici ili Bogusevac, vec spadaju pod planinsku klimu ali rubno. Zanimljiv polozaj grada.
To se najbolje vidi zimi, kako cesto idem gore na memli stranu, u par minuta voznje ogromna razlika. U gradu snijeg vec kopni, gore je postojano veci.