Mali Šengen

Post Reply
General War

#1901 Re: Mali Šengen

Post by General War »

escobar__ wrote: 12/08/2021 11:31 Zanimljivo, svi su osim EU kazali kako EU podržava inicijativu tzv. "Otvoreni Balkan". 😁
Tako je, i necudi sto istocna njemacka i amerika kao glavni saveznici rusije i kine guraju ovaj projekat :mrgreen:
Kikibombona

#1902 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

BHCluster wrote: 12/08/2021 11:32Sta se radi po tom pitanju? Prepucava sa dijasporom preko neta, ali hajmo pored CEFTA-e u "Otvoreni Balkan", ima smisla?
Uopste se ne radi o tome.

Problem je sto mi nemamo nikakve inicijative. Pa mi smo valjda jedina drzava na svijetu koja nije bila sposobna kupiti vakcinu i respirator. Kupiti, kupiti.

Ja bih volio da cujem i vidim neku nasu inicijativu, ako ima neka bolja od ove srpsko-albansko-makedonske.

Ima li ista?
Kikibombona

#1903 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

escobar__ wrote: 12/08/2021 11:31 Zanimljivo, svi su osim EU kazali kako EU podržava inicijativu tzv. "Otvoreni Balkan". 😁
Za sada je jedino Amerika otvoreno podrzala ovaj projekat.

Evropljani sute.
spreca

#1904 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

General War wrote: 12/08/2021 11:35
Sarajmen wrote: 12/08/2021 11:24 U odnosu na zemlje u regionu, Bosna i Hercegovina ima znatno nižu stopu zaduženosti, i ta se činjenica može posmatrati dvojako. Ne razvijaš se dovoljno da bi se dodatno zaduživanje podrazumijevalo , a sa druge strane ne izlažeš se riziku ekonomskog ropstva. Tako nekako. Bosanskohercegovačka dijaspora je u smislu investicija naš višedecenijski prijatelj. A prijatelje i investicije ne treba tjerati, to ko radi nije dobronamjeran.
Toliko nisu zaduzeni, da placaju penale na kredite koje nisu plasirali a uzeli pare...znaci, kako to objesniti? Kvalitet zivota katastrofa, sarajevo bez vode, putevi koji zadovoljavaju standarde pedesetih, cijene svjetske na usluge...jedino se shisha pusionice otvaraju...i pokoji bingo.
Sa ovakvim odgovorom ja uopste neznam sta ti radis na ovoj temi,ti valjda znas da je glavni kocnicar razvoja BiH zvanicni Beograd koji svoje ciljeve ostvaruje preko onog Laktaskog goveda i onda se cudis sto neko nece u zagrljaj svom katilu i onda se pravis naivan kao da uopste ne zivis u ovoj drzavi,ulaskom u ta Balkanska sranja bi za BiH bila totalni kraj i zato Vucko insistira na tome,a vi koji zagovarate to ili ste glupi ili se radujetw tome.Zar nevidis da Dodig radi na unistenju Bih i to je vise puta ponovio nego sto se je prekrstio,evo neda saglasnost da helikopter OS pomogne gasenje pozara,koji vam je kurac ili ste ovdje samo dabi trolali,dajte napisite bar jedan ubjedljiv post
spreca

#1905 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

Kikibombona wrote: 12/08/2021 11:38
Za sada je jedino Amerika otvoreno podrzala ovaj projekat.

Evropljani sute.
To samo tebi rekli
88Sioux

#1906 Re: Mali Šengen

Post by 88Sioux »

...naročito ako zanemaruje činjenicu da ta generacija stanovništva i njihovi potomci u svoju domovinu unose veeeeliki novac, decenijama već. Samo plićaci to ne vide kao investiciju.
Bosanskohercegovačka dijaspora je u smislu investicija naš višedecenijski prijatelj. A prijatelje i investicije ne treba tjerati, to ko radi nije dobronamjeran.

:zid:
Last edited by 88Sioux on 12/08/2021 11:56, edited 1 time in total.
MorningStar

#1907 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

spreca wrote: 12/08/2021 11:51

Toliko nisu zaduzeni, da placaju penale na kredite koje nisu plasirali a uzeli pare...znaci, kako to objesniti? Kvalitet zivota katastrofa, sarajevo bez vode, putevi koji zadovoljavaju standarde pedesetih, cijene svjetske na usluge...jedino se shisha pusionice otvaraju...i pokoji bingo.
Sa ovakvim odgovorom ja uopste neznam sta ti radis na ovoj temi,ti valjda znas da je glavni kocnicar razvoja BiH zvanicni Beograd koji svoje ciljeve ostvaruje preko onog Laktaskog goveda i onda se cudis sto neko nece u zagrljaj svom katilu i onda se pravis naivan kao da uopste ne zivis u ovoj drzavi,ulaskom u ta Balkanska sranja bi za BiH bila totalni kraj i zato Vucko insistira na tome,a vi koji zagovarate to ili ste glupi ili se radujetw tome.Zar nevidis da Dodig radi na unistenju Bih i to je vise puta ponovio nego sto se je prekrstio,evo neda saglasnost da helikopter OS pomogne gasenje pozara,koji vam je kurac ili ste ovdje samo dabi trolali,dajte napisite bar jedan ubjedljiv post
A to ce se rijesiti tako sto ce BiH ostati izmedju sengena i otvorenog balkana da posmatra kako se razvija i jaca srbija i ostatak regije - pri tome plan za ulazak u eu je ajte molim vas primite nas.Jer tako ce se sprijeciti planovi dodika i to - jer ako si prkno nema sta da se raspadne.
Briljantno.
Point.

#1908 Re: Mali Šengen

Post by Point. »

Kikibombona wrote: 12/08/2021 11:21
Point. wrote: 12/08/2021 10:53Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.
Ti jarane ne znas nista o Bosni. Vjeruj mi da ne znas nista. Ne znaju ni moji rodjaci koji dodju jednom ili dva puta godišnje. Vidim da ne znaju svaki put kada pokrenemo ovakve teme. A mi u Bosni se odlicno razumijemo kada u komsiluku ili na poslu pokrenemo ovakve teme.

Ti bi upoznao Bosnu kada bi dosao da zivis i radis bez icega. Zaposlils se za 500e sto je u BiH fenomenalna plata (ljudi rade za 300 ili 400e, penzije su 200e). Dok platis kiriju/rezije ode ti 150e. Ako hoces polovno auto staro 15 godina treba ti kredit na 5 godina i rata od 100e. Dakle, samo na to je otislo pola plate. Ako kupis prosjecne patike ili cipele ode jos 50e. Na gorivo ode 50e. I tako, zivis od 150e, molis Boga da se ne pokvari nesto na autu ili da crkne kucanski aparat koji kosta kao cijela plata.

I na sve to gazda se dere na tebe za svaku sitnicu. Razmisljas u toj sekundi da ces ici u zatvor ako ga Legalis tupim predmetom po labrnji ili neces spavati od muke i jada ako podvijes rep. Ako se suprotstavis i dobijes otkaz ZNAS ODLICNO da ces drugi posao tesko naci, narocito tesko za velikih 500e.

Radis subotu a nekad i nedjelju. Radis prekovremeno neplaceno. Osjecas da si rob poslodavca.

Godisnji nemas nikako ili ga dobijes u periodu kada gazdi opadne posao.

Svaki dan slusas ljude koji kukaju, gledala BH politicku svakodnevnicu. Ne vidis nista pozitivno na kraju tunela.

Od svih tih sranja koje ti TVOJI serviraju prestao si pratiti sta rade i govore anamo oni.

Jarane, jebo bi i boga i drzavu za mjesec dana. Tvoja perspektiva i perspektiva zenickog rudara se totalno razlikuju. Nemas pojma koliko ste razliciti.
I sve će preko noći biti mnogo, mnogo bolje i sve će to magičnim štapićem nestati ako BiH uđe u mini Šengen u koji btw neće ni CG ni Kosovo?

Elem, to nije moja poenta, moja poenta je da ne odlučuje dijaspora o eventualnom ulasku nego domaći bh političari. A ja svakako imam pravo iznijeti mišljenje na forumu kao i ti, bez obzira gdje živjeli. Moje mišljenje, kao i tvoje, nije relevantno kada se budu odluke donosile.
General War

#1909 Re: Mali Šengen

Post by General War »

Ma daj ba, ne zajebaji.
spreca

#1910 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

MorningStar wrote: 12/08/2021 11:56

A to ce se rijesiti tako sto ce BiH ostati izmedju sengena i otvorenog balkana da posmatra kako se razvija i jaca srbija i ostatak regije - pri tome plan za ulazak u eu je ajte molim vas primite nas.Jer tako ce se sprijeciti planovi dodika i to - jer ako si prkno nema sta da se raspadne.
Briljantno.
Od cega ce rzvijati ?kupovinom tuljumbi u Rame i prodajom Rami plazme :lol: ,doduse strucnjaci na forumu tvrde da je Merkel pripremila 8milijardi eura i samo ceka da ih baci ko buket na svadbi ko ga prvi zgrabi, a sto se tice prkna ,znamo koje se je prkno raspalo :lol: CG,Kosovo(dio tog prkna)i BiH sa tim prknom nema sta da traze,vec sve vidjeno
MorningStar

#1911 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

spreca wrote: 12/08/2021 12:03
MorningStar wrote: 12/08/2021 11:56
Briljantno.
Od cega ce rzvijati ?kupovinom tuljumbi u Rame i prodajom Rami plazme :lol: ,doduse strucnjaci na forumu tvrde da je Merkel pripremila 8milijardi eura i samo ceka da ih baci ko buket na svadbi ko ga prvi zgrabi, a sto se tice prkna ,znamo koje se je prkno raspalo :lol: CG,Kosovo(dio tog prkna)i BiH sa tim prknom nema sta da traze,vec sve vidjeno
Ne znam koliko si primjetio ali Srbija se razvija brzim tempom, razvijat ce se jos brze kad budu dio trzista od 15ak mil ljudi.
Drugi dio posta primjecujem klasicni seljaluk i zatvori oci ponavljaj ocam vidi im glove i tako.

Neka tako i treba mutav narod.Samo zalit je sto i normalni nahebu jer mutavi su najglasniji uvijek.
uzemljivac

#1912 Re: Mali Šengen

Post by uzemljivac »

MorningStar wrote: 12/08/2021 12:08

Ne znam koliko si primjetio ali Srbija se razvija brzim tempom, razvijat ce se jos brze kad budu dio trzista od 15ak mil ljudi.
Drugi dio posta primjecujem klasicni seljaluk i zatvori oci ponavljaj ocam vidi im glove i tako.

Neka tako i treba mutav narod.Samo zalit je sto i normalni nahebu jer mutavi su najglasniji uvijek.
srbija se razvija direktnim dirigovanjem kine i rusije
zapad je ipak malo liberalniji i mekši za kontrolu, opet kažem oni će svoju kinu i rusiju da iskišu dobro

nijedna marka nije džabe. nijedna.
BHCluster

#1913 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

Kikibombona wrote: 12/08/2021 11:37
BHCluster wrote: 12/08/2021 11:32Sta se radi po tom pitanju? Prepucava sa dijasporom preko neta, ali hajmo pored CEFTA-e u "Otvoreni Balkan", ima smisla?
Uopste se ne radi o tome.

Problem je sto mi nemamo nikakve inicijative. Pa mi smo valjda jedina drzava na svijetu koja nije bila sposobna kupiti vakcinu i respirator. Kupiti, kupiti.

Ja bih volio da cujem i vidim neku nasu inicijativu, ako ima neka bolja od ove srpsko-albansko-makedonske.

Ima li ista?
Kako nema ima CEFTA, pa onda 14 preporuka Evropske komisije, samo trebamo ispuniti ono za sto smo preuzeli odgovornost, ako nismo u stanju ispuniti preuzeto kako mozemo biti kredibilan partner u bilo cemo.
BHCluster

#1914 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

Kako me ove politicke igranke podsjecaju na rijeci Yuria Bezmenova (cetiri koraka za subverziju), doduse uz male izmjene ipak dosta vremena je proslo a i metode su drugacije glupo bi bilo povjerovati da se metode ne mijenjaju.

Demoralizacija - ovo je proces koji može potrajati oko 15-30 godina (generacija). Tokom ove faze, moralna vlakna i integritet zemlje dovode se u pitanje, stvarajući tako sumnju u svijesti ljudi. Da bi se to učinilo, potrebna je manipulacija medijima i akademskim krugom kako bi se utjecalo na mlade ljude. Kako mlađa generacija prihvaća nove vrijednosti, starija generacija polako gubi kontrolu jednostavno iscrpljivanjem. Opet, istinite činjenice više nisu važne u ovoj fazi, već je stvaranje percepcije od najveće važnosti.

2. Destabilizacija - svrha ovog koraka je promjena statusa quo, posebno ekonomije zemlje, spoljnih odnosa i odbrambenog sistema. Namjera je stvoriti masovnu vladu koja prožima društvo i postaje nametljiva u životima njenih građana. Ovo može potrajati od dvije do pet godina, opet uz aktivnu podršku akademske zajednice koja gura mlade u tom smjeru. Ovdje se stanovništvu obećavaju prava i beneficije kako bi se potaknula njihova podrška. U osnovi, oni podmićuju ljude da prihvate njihove programe.

3. Kriza - ovo je veliki korak i uključuje revolucionarnu promjenu moći. Tu kataklizmični događaj uznemirava i dijeli državu stvarajući paniku među građanima. Simptomi bi uključivali zaobilazenje Ustava i promjenu kontrole i ravnoteze vlade, a mozda i vanredno stanje.

4. Normalizacija - posljednja faza je mjesto gdje stanovništvo konačno pristaje i počinje se asimilirati.

Zvuci poznato?
BHCluster

#1915 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

uzemljivac wrote: 12/08/2021 12:09

zapad je ipak malo liberalniji i mekši za kontrolu, opet kažem oni će svoju kinu i rusiju da iskišu dobro

Kako nije ustanes ujutro otvoris prozor vikne "Otvoreni Balkan" i vreca love ti padne u krilo.
spreca

#1916 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

To samo vucic tvrdi da se Srbija razvija brze Njemacke :lol: (ti u to vjerujes?) a sto se tice trzista od 15 milona stanovnika,znaci kad udje u EU u trziste 500 miliona ima da razori Evropu svojim razvojem :lol: svasta
General War

#1917 Re: Mali Šengen

Post by General War »

uzemljivac wrote: 12/08/2021 12:09

Pogledaj prije nekoliko stranica ko je najveci investitor u srbiji...pa onda pricaj...spoiler alert; kina i rusija nisu ni u prvih pet.
MorningStar

#1918 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

spreca wrote: 12/08/2021 12:25

To samo vucic tvrdi da se Srbija razvija brze Njemacke :lol: (ti u to vjerujes?) a sto se tice trzista od 15 milona stanovnika,znaci kad udje u EU u trziste 500 miliona ima da razori Evropu svojim razvojem :lol: svasta
Pa razvija se procentualno brze od njemacke - sta je tu cudno ??

Sto se tice trzista od 15 miliona ljudi pitaj ljude sto drze firme u BiH,poljoprivrednike i tako da li je to bitno - ako nije sta onda hocemo sta ce nam EU i trziste od 500mil ????
spreca

#1919 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

MorningStar wrote: 12/08/2021 12:39
spreca wrote: 12/08/2021 12:25

Sto se tice trzista od 15 miliona ljudi pitaj ljude sto drze firme u BiH,poljoprivrednike i tako da li je to bitno - ako nije sta onda hocemo sta ce nam EU i trziste od 500mil ????
BiH privrednici skor0 80% svojih proizvoda izvoze na zapadno trziste,mnogi svih 100% u cemu je onda problem, mi u EU ne tezimo zaradi 500 miliona stanovnika,nego zbog demokratije i vladavine prava,koji ce nam kurac udruzenje sa srbijom i albanijom gdje od demokratije ni D nema,obicne autokratske pripizdine kakva smo i mi i zato nevidim nikakve koristi od Vucicevog mini Srbistana
MorningStar

#1920 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

spreca wrote: 12/08/2021 12:51
MorningStar wrote: 12/08/2021 12:39

BiH privrednici skor0 80% svojih proizvoda izvoze na zapadno trziste,mnogi svih 100% u cemu je onda problem, mi u EU ne tezimo zaradi 500 miliona stanovnika,nego zbog demokratije i vladavine prava,koji ce nam kurac udruzenje sa srbijom i albanijom gdje od demokratije ni D nema,obicne autokratske pripizdine kakva smo i mi i zato nevidim nikakve koristi od Vucicevog mini Srbistana
Mi EU tezimo prvenstveno zbog ekonomskog razvoja pa onda i politicke stabilnosti. Iako politicku stabilnost ces ionako morati da imas prije nego sto udjes - dakle kad sve svedes na ravan ekonomija tj. pare su glavni razlog kao i za skoro sve drugo na ovom svijetu. Mislis da Poljska sada ostaje u EU jer ?? zasto ?? pa juce bi otisli da se ne radi o ekonomskoj koristi a glavni argumenti britanije protiv izlaska su bili ekonomska steta koju trenutno sada vide.
The top exports of Bosnia and Herzegovina are Electricity ($348M), Seats ($308M), Leather Footwear ($202M), Other Furniture ($197M), and Insulated Wire ($192M), exporting mostly to Germany ($974M), Italy ($844M), Croatia ($810M), Serbia ($752M), and Austria ($636M).
Sad evo ja prvi sam za daj da potpisemo EU... al ne moze njonjo 20 godina cemo cekati - mozemo sada da udjemo u sklop manjeg trzista i da ubrzamo razvoj koliko mozemo dok ne mognemo uci u eu ili se mozemo praviti "patrijote" i pametni i na kraju ispusiti.
BHCluster

#1921 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

Nema u EU dok se preuzete obaveze ne ispune,sto se ne ispunjavaju i sto gradjane ne traze odgovornost politicara je pitanje. Nema tu nikakvog vremenskog roka.
MorningStar

#1922 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

BHCluster wrote: 12/08/2021 13:03 Nema u EU dok se preuzete obaveze ne ispune,sto se ne ispunjavaju i sto gradjane ne traze odgovornost politicara je pitanje. Nema tu nikakvog vremenskog roka.
A kako ces dobiti gradjane koji traze odgovornost politicara. Tako sto pocnes da razvijas ekonomiju iz koje slijedi i obrazovanje i onda dobijes ljude koji malo manje misle na nasi njihove a malo vise gdje ce na odmor ili koje boje vikendicu praviti. Ali naravno je li u interesu politicara da dobiju takav narod ? Naravno da nije nego daj malo nacionalistickih strasti i narod ko ovce bleee bleeee i svi sretni
BHCluster

#1923 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

MorningStar wrote: 12/08/2021 13:12
BHCluster wrote: 12/08/2021 13:03 Nema u EU dok se preuzete obaveze ne ispune,sto se ne ispunjavaju i sto gradjane ne traze odgovornost politicara je pitanje. Nema tu nikakvog vremenskog roka.
A kako ces dobiti gradjane koji traze odgovornost politicara. Tako sto pocnes da razvijas ekonomiju iz koje slijedi i obrazovanje i onda dobijes ljude koji malo manje misle na nasi njihove a malo vise gdje ce na odmor ili koje boje vikendicu praviti. Ali naravno je li u interesu politicara da dobiju takav narod ? Naravno da nije nego daj malo nacionalistickih strasti i narod ko ovce bleee bleeee i svi sretni
Tu je onda sansa za opoziciju, medjutim oni su na permanentnom odmoru dok pozicija pljacka i urusava sistem.
El_comadante

#1924 Re: Mali Šengen

Post by El_comadante »

Srbija je se razvija to je tačno, ali je tačno da i njihovi gradjani bježe u Europu kao i naši. ali i BiH bi se razvijala možda manjim tempom da nije reaznoraznih blokada od strane Srba prvenstveno. a srbi slušaju naredjenja iz Beograda jer nebi išli svaki 3 dan po svoje mišljenje kdo Vučića. i sa tim i tavim ti želiš u savez?
MorningStar

#1925 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

El_comadante wrote: 12/08/2021 14:01

Srbija je se razvija to je tačno, ali je tačno da i njihovi gradjani bježe u Europu kao i naši. ali i BiH bi se razvijala možda manjim tempom da nije reaznoraznih blokada od strane Srba prvenstveno. a srbi slušaju naredjenja iz Beograda jer nebi išli svaki 3 dan po svoje mišljenje kdo Vučića. i sa tim i tavim ti želiš u savez?
Kakav savez ? Hocu da je lakse preci granicu i da je lakse poslovati - kakav savez idemo na austrougarsku zajedno u juris ??
Post Reply