General War wrote: ↑12/08/2021 10:01 :Odkad je Svecka krajina, dan ne zajebaji, ne pricam o godisnjem.
Mali Šengen
- BHCluster
#1876 Re: Mali Šengen
- BHCluster
#1877 Re: Mali Šengen
Zar nismo u CEFTA-i? Sta je tu problem? Sta kazu "otvoreni balkan" a svega 3 drzave?daddy-kool wrote: ↑12/08/2021 10:01 Upravo tako, kakav ba šengenčić?
Sve drugo je preče nego kopati sebi dublju jamu.
Last edited by BHCluster on 12/08/2021 10:06, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#1878 Re: Mali Šengen
To je najmanji problem.MorningStar wrote: ↑11/08/2021 23:58 Neka kazem ja bezveze supljiramo. Kad srbija makedonija cg kosovo i albanija otvore se za transport roba i ljudi.Mi cemo fino biti izmedju njih i sengenske granice i onda fino kako i treba - dje god nos krenes promilit terkeljanje jer i treba tako.
Puno veci problem je sto time saljemo poruku investitorima da ne dolaze u BiH. Poruka je: nismo sposobni da izadjemo iz devedesetih, ne bavimo se ekonomijom i stvaranjem preduslova za dolazak investitora.
Edi Rama
https://www.klix.ba/vijesti/regija/rama ... /210812019
- Kikibombona
#1879 Re: Mali Šengen
Svaka dijaspora je ekstremno nacionalisticka. Nije slucaj samo sa Bosnom vec sa svakom drzavom. To je vec oblast za psihologe i druga lica koja proucavaju odvojenost covjeka od zemlje porijekla.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 14:37Odjebi vise sa tom pricom o dijaspori. Jok, trebas se naguziti Vucicu jos vise, dok ti on pomalo poklapa hidropotencijal rijeke Drine, do pravi zajednicke skolske programe iz srpskog, geografije (zasto bas geografija) i istorije, dok vrhuska stvara srpski svet i slicna sranja.
Koji je to procenat BH ekonomije koji zavisi od Srbije, Makedonije i Albanije. Da ti opet ponovim, 76% posto izvoza ide u EU, BiH je potpisala sofijski sporazumu pod patronatom EUa i nikakvi privatni Vucicevi aranazmani nam ne trebaju. To ako ti mislis da nam je Vucic vazniji od EUa je tvoj problem ali do sada smo mogli vidjeti koliki nam je Vucic prijatelj.
I jos jednom, ako smatras da ti zivot ovisi o Srbiji, Makedoniji i Albaniji bolje ti je odmah da ides u Bauhaus i kupis si dobras strik.
Razmisljanja dijasporaca uopste nisu relevantna. Od vas se ocekuje da budete na tvrdim nacionalistickim pozicijama.
Dijasporca nije briga kolika ce plata biti u BiH, kako ce se zivjeti, zanimaju ga samo nacionalne a NIKAKO zivotne teme. Dijasporac se nece nasekirati sto su rudarima u Zenici smanjene plate dok rade jedan od najtežih poslova na svijetu. Nece se nasekirati ni ako dobije otkaz. Potpuno drugi pogledi i drugi interesi.
Last edited by Kikibombona on 12/08/2021 10:14, edited 1 time in total.
- BHCluster
#1880 Re: Mali Šengen
Albanci kao i Srbi svoju politiku vode sa jedne strane "srBski" a sa druge "Albanski" sv(ij)et.Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 10:05To je najmanji problem.MorningStar wrote: ↑11/08/2021 23:58 Neka kazem ja bezveze supljiramo. Kad srbija makedonija cg kosovo i albanija otvore se za transport roba i ljudi.Mi cemo fino biti izmedju njih i sengenske granice i onda fino kako i treba - dje god nos krenes promilit terkeljanje jer i treba tako.
Puno veci problem je sto time saljemo poruku investitorima da ne dolaze u BiH. Poruka je: nismo sposobni da izadjemo iz devedesetih, ne bavimo se ekonomijom i stvaranjem preduslova za dolazak investitora.
Edi Rama![]()
https://www.klix.ba/vijesti/regija/rama ... /210812019
Rama kaže kako se upravo "Otvorenim Balkanom" konačno "uklanja granica između Albanije i Kosova"
Last edited by BHCluster on 12/08/2021 10:15, edited 1 time in total.
- BHCluster
#1881 Re: Mali Šengen
A za stanje u Bosni i Hercegovini je kriva dijaspora?Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 10:12Svaka dijaspora je ekstremno nacionalisticka. Nije slucaj samo sa Bosnom vec sa svakom drzavom. To je vec oblast za psihologe i druga lica koja proucavaju odvojenost covjeka od zemlje porijekla.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 14:37Odjebi vise sa tom pricom o dijaspori. Jok, trebas se naguziti Vucicu jos vise, dok ti on pomalo poklapa hidropotencijal rijeke Drine, do pravi zajednicke skolske programe iz srpskog, geografije (zasto bas geografija) i istorije, dok vrhuska stvara srpski svet i slicna sranja.
Koji je to procenat BH ekonomije koji zavisi od Srbije, Makedonije i Albanije. Da ti opet ponovim, 76% posto izvoza ide u EU, BiH je potpisala sofijski sporazumu pod patronatom EUa i nikakvi privatni Vucicevi aranazmani nam ne trebaju. To ako ti mislis da nam je Vucic vazniji od EUa je tvoj problem ali do sada smo mogli vidjeti koliki nam je Vucic prijatelj.
I jos jednom, ako smatras da ti zivot ovisi o Srbiji, Makedoniji i Albaniji bolje ti je odmah da ides u Bauhaus i kupis si dobras strik.
Razmisljanja dijasporac uopste nisu relevantna. Od vas se ocekuje da budete na tvrdim nacionalistickim pozicijama.
- Kikibombona
#1882 Re: Mali Šengen
Naravno da nije. Krivi smo mi koji smo ovdje.
Zato jeste malo cudno da 90% komentara na ovoj temi pisu dijasporci. To uopste ne oslikava raspolozenje naroda. Jedno je misljenje dijasporca iz Geteborga koji lupa cekicem za 2.5k ojra i covjeka iz Zavidovica koji lupa za 400 ojra ( uz mobing SDA tajkuna, bez godisnjeg i slobodnog vikenda). To su dva svijeta razlicita.
- Kikibombona
#1883 Re: Mali Šengen
Ne govorim o tom segmentu mada i tu mozemo naci pozitivnu i negativnu strana.Sarajmen wrote: ↑12/08/2021 10:23Znatan dio stanovništva Bosne i Hercegovine je silom prilika iseljen, spasavajući živu glavu od provođenog etničkog čišćenja nad njima od strane izvršilaca velikosrpskog projekta . Kome smeta glas preživjelih ima problem druge vrste, naročito ako zanemaruje činjenicu da ta generacija stanovništva i njihovi potomci u svoju domovinu unose veeeeliki novac, decenijama već. Samo plićaci to ne vide kao investiciju.
Iznosim nepobitnu cinjenicu da dijaspora drzi ekstremne nacionalisticke pozicije. I ne samo nasa vec SVAKA dijaspora. I Irska, i bosanska, i poljska, i turska itd. To je fenomen kojim se bave strucna lica.
Ja sam svog komsiju, ranjavanog borca ABiH i zenickog rudara gledao kako kao malo dijete place na TV jer im kasni plata a on radi sam i ima kredit. Pogledi takvog covjeka koji 25 godina jede govna u ovoj drzavi zajedno sa svima nama se ne mogu porediti sa DIJASPORCEM koji zivi u uredjenih drzavi poput Svedske. To je kao Zemlja i Mars, dvije razlicite galaksije. Samo mjesec dana u rudniku, pod ovim uslovima, bi promijenio sve stavove DIJASPORCU iz Geteborga.
- BHCluster
#1884 Re: Mali Šengen
I kako ce pored CEFTA-e, "Otvoreni Balkan" od tri drzave promijeniti zivot covjeka iz Zavidovica kad ce to sve otici tim istim SDA tajkunima?Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 10:19Naravno da nije. Krivi smo mi koji smo ovdje.
Zato jeste malo cudno da 90% komentara na ovoj temi pisu dijasporci. To uopste ne oslikava raspolozenje naroda. Jedno je misljenje dijasporca iz Geteborga koji lupa cekicem za 2.5k ojra i covjeka iz Zavidovica koji lupa za 400 ojra ( uz mobing SDA tajkuna, bez godisnjeg i slobodnog vikenda). To su dva svijeta razlicita.
- Altsa
#1885 Re: Mali Šengen
Pitaj Marica i gebelsovce sa bajinog rtrs-a oni su vama svjetlost u tami.General War wrote: ↑07/08/2021 19:49Ovdje samo ti isijavas glupocom, jel to al jazzera neka sudska instanca? Gdje je presuda?Altsa wrote: ↑07/08/2021 19:44
Il si istinski glupi ili se pravite obojica glupi sto je opet isto. Ko prica o rs-u i placanju odstete. Govorim o srbiji.
https://balkans.aljazeera.net/opinions/ ... -iz-srbije
-
88Sioux
#1886 Re: Mali Šengen
Politički savetnik premijera Aljbina Kurtija Jeton Zuljfaj negirao je izjavu albanskog premijera Edija Rame, da nemačka vlada podržava inicijativu "Otvoreni Balkan".
"Nemačka ne podržava ’mini Šengen’ koji je sada promenjen u ’Otvoreni Balkan’. Nemačka podržava Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa. "Mini Šengen" (Otvoreni Balkan...) je nepotrebno dupliranje. Radimo zajedno u Berlinskom procesu, Edi Rama", naveo je u objavi na Tviteru Zuljfaj.
Last edited by 88Sioux on 12/08/2021 10:41, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
- Kikibombona
#1888 Re: Mali Šengen
Ja sam za to da mi u Bosni o tome odlucujemo pa kako nam bude.
Pickasto je da neko iz Svedske nama govori sta treba raditi. Ja ako odem iz BiH, a imam u planu, dabogda rak kostiju dobio ako ikad ista budem pametovao ljudima koji ostanu u Bosni. Hinjavo je i podmuklo sa platom od 3k eura pametovtati nekome ko radi za 300 eura, za 10 puta manje (uz naravno mobing, odsustvo slobodnog vikenda i godisnjeg kao i svih drugih elementarnih prava).
- Point.
#1889 Re: Mali Šengen
Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 10:40Ja sam za to da mi u Bosni o tome odlucujemo pa kako nam bude.
Pickasto je da neko iz Svedske nama govori sta treba raditi. Ja ako odem iz BiH, a imam u planu, dabogda rak kostiju dobio ako ikad ista budem pametovao ljudima koji ostanu u Bosni. Hinjavo je i podmuklo sa platom od 3k eura pametovtati nekome ko radi za 300 eura, za 10 puta manje (uz naravno mobing, odsustvo slobodnog vikenda i godisnjeg kao i svih drugih elementarnih prava).
-
uzemljivac
#1890 Re: Mali Šengen
ima veze gdje živišPoint. wrote: ↑12/08/2021 10:53Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 10:40
Ja sam za to da mi u Bosni o tome odlucujemo pa kako nam bude.
meni će možda biti bolje sa ovom promjenom, tebi će biti isto (a u svakom slučaju bolje nego stanje ovdje)
uostalom, ako ne vjeruješ, vrati se pa pokušaj i onda blokiraj svaku promjenu.
- BHCluster
#1891 Re: Mali Šengen
A nije pickazsto zagovarati neki savez gdje ce covjek iz Zavidovica mozda izgubit posao jer ce neko drug doci i raditi za manje ili ce ga zamijeniti neka oprema, mislim da ako taj covjek hoce da bude glorificirana gradjevinska oprema mozda nije bolje ni zasluzio ili to sto je Svedska i EU skrsile milijarde u Bosnu i Hercegovinu izmedju ostalog i te dijaspore da bi im neko reka nemas pravo da govoris, kako ti moze smetati necije razmisljanje a ne sranje u domovini ili je pak to da Bosna i Hercegovine NE spunjava preuzete obaveze a mi svi zajedno otresamo usima?Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 10:40Ja sam za to da mi u Bosni o tome odlucujemo pa kako nam bude.
-
El_comadante
#1892 Re: Mali Šengen
ovde se neblokira svaka promjena malo si otišao u ofsajd. neče biti bolje u savezu sa državom koja napriznaje, koja te koći itsl. eto ni ratne zločince koji su osučeni neče da vrate u BiH recimo. a recimo Berlinski proces zašto da ne ali očito to neko koči i stopira.uzemljivac wrote: ↑12/08/2021 10:54ima veze gdje živišPoint. wrote: ↑12/08/2021 10:53
Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.
meni će možda biti bolje sa ovom promjenom, tebi će biti isto (a u svakom slučaju bolje nego stanje ovdje)
-
WarrenGrozni
#1893 Re: Mali Šengen
Berlinski proces, zašto da ne?El_comadante wrote: ↑12/08/2021 11:00
ovde se neblokira svaka promjena malo si otišao u ofsajd. neče biti bolje u savezu sa državom koja napriznaje, koja te koći itsl. eto ni ratne zločince koji su osučeni neče da vrate u BiH recimo. a recimo Berlinski proces zašto da ne ali očito to neko koči i stopira.
A koja je razlika izmedju Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana?
- spreca
#1894 Re: Mali Šengen
Ti nisi ni siguran da ce ti biti bolje a hoces u to neko Shengetalo,od mozda biti bolje nikada nikome nije bilo dobrouzemljivac wrote: ↑12/08/2021 10:54ima veze gdje živišPoint. wrote: ↑12/08/2021 10:53
Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.
-
El_comadante
#1895 Re: Mali Šengen
eto vidiš ovaj šengen neče ni Kosovo ni Crna Gora ne samo BiH. a Berlinski proces su sve države potpisale. zašto CG i Kosovo neče u minišengen?WarrenGrozni wrote: ↑12/08/2021 11:05Berlinski proces, zašto da ne?El_comadante wrote: ↑12/08/2021 11:00
ovde se neblokira svaka promjena malo si otišao u ofsajd. neče biti bolje u savezu sa državom koja napriznaje, koja te koći itsl. eto ni ratne zločince koji su osučeni neče da vrate u BiH recimo. a recimo Berlinski proces zašto da ne ali očito to neko koči i stopira.
A koja je razlika izmedju Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana?
- General War
#1896 Re: Mali Šengen
Ti bi se ubio od dosade da nijh nema...sta kazu na "farmi" u uvezi te situacije?Altsa wrote: ↑12/08/2021 10:37Pitaj Marica i gebelsovce sa bajinog rtrs-a oni su vama svjetlost u tami.General War wrote: ↑07/08/2021 19:49
Ovdje samo ti isijavas glupocom, jel to al jazzera neka sudska instanca? Gdje je presuda?
Last edited by General War on 12/08/2021 11:37, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#1897 Re: Mali Šengen
Ti jarane ne znas nista o Bosni. Vjeruj mi da ne znas nista. Ne znaju ni moji rodjaci koji dodju jednom ili dva puta godišnje. Vidim da ne znaju svaki put kada pokrenemo ovakve teme. A mi u Bosni se odlicno razumijemo kada u komsiluku ili na poslu pokrenemo ovakve teme.Point. wrote: ↑12/08/2021 10:53Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.
Ti bi upoznao Bosnu kada bi dosao da zivis i radis bez icega. Zaposlils se za 500e sto je u BiH fenomenalna plata (ljudi rade za 300 ili 400e, penzije su 200e). Dok platis kiriju/rezije ode ti 150e. Ako hoces polovno auto staro 15 godina treba ti kredit na 5 godina i rata od 100e. Dakle, samo na to je otislo pola plate. Ako kupis prosjecne patike ili cipele ode jos 50e. Na gorivo ode 50e. I tako, zivis od 150e, molis Boga da se ne pokvari nesto na autu ili da crkne kucanski aparat koji kosta kao cijela plata.
I na sve to gazda se dere na tebe za svaku sitnicu. Razmisljas u toj sekundi da ces ici u zatvor ako ga Legalis tupim predmetom po labrnji ili neces spavati od muke i jada ako podvijes rep. Ako se suprotstavis i dobijes otkaz ZNAS ODLICNO da ces drugi posao tesko naci, narocito tesko za velikih 500e.
Radis subotu a nekad i nedjelju. Radis prekovremeno neplaceno. Osjecas da si rob poslodavca.
Godisnji nemas nikako ili ga dobijes u periodu kada gazdi opadne posao.
Svaki dan slusas ljude koji kukaju, gledala BH politicku svakodnevnicu. Ne vidis nista pozitivno na kraju tunela.
Od svih tih sranja koje ti TVOJI serviraju prestao si pratiti sta rade i govore anamo oni.
Jarane, jebo bi i boga i drzavu za mjesec dana. Tvoja perspektiva i perspektiva zenickog rudara se totalno razlikuju. Nemas pojma koliko ste razliciti.
- escobar__
#1898 Re: Mali Šengen
Zanimljivo, svi su osim EU kazali kako EU podržava inicijativu tzv. "Otvoreni Balkan". 
- BHCluster
#1899 Re: Mali Šengen
Sta se radi po tom pitanju? Prepucava sa dijasporom preko neta, ali hajmo pored CEFTA-e u "Otvoreni Balkan", ima smisla?Kikibombona wrote: ↑12/08/2021 11:21Ti jarane ne znas nista o Bosni. Vjeruj mi da ne znas nista. Ne znaju ni moji rodjaci koji dodju jednom ili dva puta godišnje. Vidim da ne znaju svaki put kada pokrenemo ovakve teme. A mi u Bosni se odlicno razumijemo kada u komsiluku ili na poslu pokrenemo ovakve teme.Point. wrote: ↑12/08/2021 10:53Ovo je forum gdje iznosimo mišljenja, bez obzira gdje živimo, koja niko ne jebe ni 2%. Zna se gdje se odlučuju stvari koje utiču na život a to sigurno nije u dijaspori. Ti imaš pravo iznijeti mišljenje ovdje da misliš da će teći med i mlijeko u BiH čim BiH uđe u partnerstvo koje su potpisale samo 3 najsiromašnije države Evrope i u kojoj će vodeću riječ voditi psihopata Vučić, kao što ja imam pravo iznijeti mišljenje da si u krivu i da je to zamka iz koje će poslije teško biti izaći, bez obzira gdje ti i ja živimo.
Ti bi upoznao Bosnu kada bi dosao da zivis i radis bez icega. Zaposlils se za 500e sto je u BiH fenomenalna plata (ljudi rade za 300 ili 400e, penzije su 200e). Dok platis kiriju/rezije ode ti 150e. Ako hoces polovno auto staro 15 godina treba ti kredit na 5 godina i rata od 100e. Dakle, samo na to je otislo pola plate. Ako kupis prosjecne patike ili cipele ode jos 50e. Na gorivo ode 50e. I tako, zivis od 150e, molis Boga da se ne pokvari nesto na autu ili da crkne kucanski aparat koji kosta kao cijela plata.
I na sve to gazda se dere na tebe za svaku sitnicu. Razmisljas u toj sekundi da ces ici u zatvor ako ga Legalis tupim predmetom po labrnji ili neces spavati od muke i jada ako podvijes rep. Ako se suprotstavis i dobijes otkaz ZNAS ODLICNO da ces drugi posao tesko naci, narocito tesko za velikih 500e.
Radis subotu a nekad i nedjelju. Radis prekovremeno neplaceno. Osjecas da si rob poslodavca.
Godisnji nemas nikako ili ga dobijes u periodu kada gazdi opadne posao.
Svaki dan slusas ljude koji kukaju, gledala BH politicku svakodnevnicu. Ne vidis nista pozitivno na kraju tunela.
Od svih tih sranja koje ti TVOJI serviraju prestao si pratiti sta rade i govore anamo oni.
Jarane, jebo bi i boga i drzavu za mjesec dana. Tvoja perspektiva i perspektiva zenickog rudara se totalno razlikuju. Nemas pojma koliko ste razliciti.
- General War
#1900 Re: Mali Šengen
Toliko nisu zaduzeni, da placaju penale na kredite koje nisu plasirali a uzeli pare...znaci, kako to objesniti? Kvalitet zivota katastrofa, sarajevo bez vode, putevi koji zadovoljavaju standarde pedesetih, cijene svjetske na usluge...jedino se shisha pusionice otvaraju...i pokoji bingo.Sarajmen wrote: ↑12/08/2021 11:24 U odnosu na zemlje u regionu, Bosna i Hercegovina ima znatno nižu stopu zaduženosti, i ta se činjenica može posmatrati dvojako. Ne razvijaš se dovoljno da bi se dodatno zaduživanje podrazumijevalo , a sa druge strane ne izlažeš se riziku ekonomskog ropstva. Tako nekako. Bosanskohercegovačka dijaspora je u smislu investicija naš višedecenijski prijatelj. A prijatelje i investicije ne treba tjerati, to ko radi nije dobronamjeran.