Ljubav dijasporaca prema domovini
-
moonca
#251 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
-
soko
#252 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jedna razlika sto se meni svidja kod Amera i nasih je ona njihova izracecia "Mind Your Own Goddamn Business". Kod nas ako neko ima bjesno auto, glup je kurci se, sigurno ima malu kitu pa seljak zato uzeo auto. Kod njih ako neko to ima onda je ono " oh he is a car enthusiast".detroit-mercy wrote: ↑10/08/2021 20:36Cekaj, kad nasi ovdje prave rakiju/vino, obico je komentar vidi seljacina donijeli kazan iz sela i na Zapad. Kad opet zapadnjaci prave vino, pivo, viski onda je to hobiultima_palabra wrote: ↑10/08/2021 20:03
Zapadnjaci imaju hobije, i to ozbiljne tipa brodova, oldsmobila, instrumenata, pravljenja piva, vina, zestokog… ne ono hobi mi je jesti cevape i piti pivuI nije im mrsko skrhati dobre pare u to.
Ima i kod nas takvih 5-10%, ali tamo je puno vise.. Uzgred, Ameri piju puno vise od nasih, Kod nas se uglavnom naljuljaju vikendom, kod ovih je to cuganje svaki dan.
Svi ovi hobiji imaju veze sa lovom, svi nasi ljudi koji imaju dobra primanja obicno imaju i brodove i vikendice, bave se mnogim stvarima. Necemo pricati sad o nekome ko zivi od plate do plate.
Moja poenta je da su Zapadnjaci (Amerikanci) puno nediciplinovaniji sto se tice financija od Evropljana generalno. U mome komsiluku, nijedno auto nije parkirano u garazama a garaze su pune stvari koje tu stoje godinama. Komsija ima alata u garazi moze otvoriti automehanicarsku radionicu i jos ko zna sta jos, voze 4 auta na lease, ja ga nisam vidio da je ikada ista svojim rukama uradio. Pitas ga sta ce ti ovaj alat/stvari, znas bilo jeftino pa kupio :. Svake godine idu na Black Friday i donesu TV
koji ce ti kurac svake godine TV, znas jeftino, treba mi za WCa, garaze, spavace, podruma i sl.
Za ovo godina koliko ja zivim u ulici, znam da su bili jednom u Mexicu i jednom na Floridi (ovo je samo primjer), velika vecina nigdje ne mrda a daleko od toga da ne zaradjuju pristojnu lovu, ali kad se mi npr. vratimo sa putovanja obicno cujes, joj, mi vam zavidimo, i mi bi voljeli putovati ali je skupo i ostalo bla bla.
Mozda moj post od prije gdje sam karikirao sa sirnicom i burgerima nije bas dobro shvacen. Pa se je neko nadovezao da je njima cejf svaki dan ici u BK ili McDonalds ili Starbucks dok neko drugi sav cejf vidi npr u Q7 i da se kurci sa njime.
U redu ako ti je cejf otici svaki dan i zderati junk food i zalivati se Starbucks-om, postujem to, ganjas svoje cejfove.
Ali nemoj onda da kukas kako ti je to npr. dream car ili i ti bi volio putovati ali ne mozes jer je skupo i masu drugih stvari.
Dosta nase gura nos gdje ne treba.
Ovo vazi za dijasporu i za raju sto su u BiH, ako si bio govno dole bices i vani. Ja znam nase raje po Europi vrse nuzdu po gradu, fino zalijevaju semafor, bacaju smece kroz prozor dok voze auto, takvi ce to raditi i u Bosni. Nisu svi ljudi isti
-
detroit-mercy
- madner
#254 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nasim ljudima je sve kurcenje sto ukazuje da neko ima vise para od njih.
Sto se tice Svaba, nema nacije da vise trosi na automobile. Ako nemas auto za dugo putovanje, grad i godisnji da moze prevuc pola domacinstva nisi domacin.
S tim da ih znam da imaju neku C klasu da dodju na posao, a u garazi dva Porschea. Da ih ne prozivaju da se kurce.
Sto se tice Svaba, nema nacije da vise trosi na automobile. Ako nemas auto za dugo putovanje, grad i godisnji da moze prevuc pola domacinstva nisi domacin.
S tim da ih znam da imaju neku C klasu da dodju na posao, a u garazi dva Porschea. Da ih ne prozivaju da se kurce.
-
detroit-mercy
#255 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ili da je u necemu bolji od te osobe.madner wrote: ↑10/08/2021 21:38 Nasim ljudima je sve kurcenje sto ukazuje da neko ima vise para od njih.
S tim da ih znam da imaju neku C klasu da dodju na posao, a u garazi dva Porschea. Da ih ne prozivaju da se kurce.![]()
Tako dodjemo i do one, ta ce Dzeko ja mu kroz noge probacivo
-
zrakomlat
#256 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Džeko otvara restoran.detroit-mercy wrote: ↑10/08/2021 22:15Ili da je u necemu bolji od te osobe.madner wrote: ↑10/08/2021 21:38 Nasim ljudima je sve kurcenje sto ukazuje da neko ima vise para od njih.
S tim da ih znam da imaju neku C klasu da dodju na posao, a u garazi dva Porschea. Da ih ne prozivaju da se kurce.![]()
Tako dodjemo i do one, ta ce Dzeko ja mu kroz noge probacivo![]()
Narod: što će mu to, ima para da mu unuci ništa ne rade, bolje da je narodu gladnom podijelio/otvorio fabriku/nahranio gladne u Africi
-
soko
#257 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
pa bolje mu je ovakozrakomlat wrote: ↑10/08/2021 22:17Džeko otvara restoran.detroit-mercy wrote: ↑10/08/2021 22:15
Ili da je u necemu bolji od te osobe.
Tako dodjemo i do one, ta ce Dzeko ja mu kroz noge probacivo![]()
Narod: što će mu to, ima para da mu unuci ništa ne rade, bolje da je narodu gladnom podijelio/otvorio fabriku/nahranio gladne u Africi![]()
https://www.youtube.com/watch?v=5k3JafvJeQE
- 512MB
#258 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nije da ih ne prozivaju da se kurče, nego da uh ne prijave finanzamtumadner wrote: ↑10/08/2021 21:38 Nasim ljudima je sve kurcenje sto ukazuje da neko ima vise para od njih.
- exliberal-ex
#259 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ma pusti konobaricudetroit-mercy wrote: ↑10/08/2021 21:02350M vs 35M, daj ne pricaj bezveze. Masa Amera je Mexicu, nisam nesto bas primetio da su Kanadjani broj jedan turisti.
nego ovdje se jos uvijek raspravlja ko sta vozi?!...tito dragi sto ti je balkan.
- Sanjarko
#260 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja ne gledam u tudze. Mislim vidim imaju ili vise ili solidno, ali me zaboli. Sto mi pravo smeta i meni i mojoj staroj je sto mnogi gledaju u nasa primanja i ostalo i fakticki skoro pa zijevaju, a mi zesca sirotinja, a oni naspram nas svi ili imaju vise ili zaradzuju vise.
Ja i stara imamo primanja od 219,5 i 382 km, i 40-tak km Slovenske penzije koju jos Slovenci neisplacuju vadzenjem na tehnikalije, i nemoze nam ovo bit pa stara i dalje radi kao trgovacki putnik ali sve teze, jos zena stara i bolesna mozda pravo.
Imamo od 6-10 hiljada duga za rezije i prijete nam zapljenom garsonjere od 26 kvadrata. Jos nam sve u garsonjeri u kvaru cak i ovaj laptop s kojeg ovo kucam, a dobio ga kao poklon davno.
Svi imaju po 1.000 i vise km primanja, i imaju vece stanbene jedinice od nas, neki i po dvije, i kazem fakticki zijevaju na nase i govore da nam ova primanja mogu bit.
A dnevno ode minimalno 20 km na nas dvoje, zna nekad i 50 i vise km, na potrebstine i neke racune za rezije.
PS. Dugovi za rezije napravljeni godinama tako sto su rahmetli starom od minimalne penzije preko suda odbijali po 150-200 km, a uvecavali dugovanja kamatama iako su za to redovno odbijali, a imali samo minimalnu penziju kao primanje, i sto bi stara zaradila.
Narod mnogi nam je
Ja i stara imamo primanja od 219,5 i 382 km, i 40-tak km Slovenske penzije koju jos Slovenci neisplacuju vadzenjem na tehnikalije, i nemoze nam ovo bit pa stara i dalje radi kao trgovacki putnik ali sve teze, jos zena stara i bolesna mozda pravo.
Imamo od 6-10 hiljada duga za rezije i prijete nam zapljenom garsonjere od 26 kvadrata. Jos nam sve u garsonjeri u kvaru cak i ovaj laptop s kojeg ovo kucam, a dobio ga kao poklon davno.
Svi imaju po 1.000 i vise km primanja, i imaju vece stanbene jedinice od nas, neki i po dvije, i kazem fakticki zijevaju na nase i govore da nam ova primanja mogu bit.
A dnevno ode minimalno 20 km na nas dvoje, zna nekad i 50 i vise km, na potrebstine i neke racune za rezije.
PS. Dugovi za rezije napravljeni godinama tako sto su rahmetli starom od minimalne penzije preko suda odbijali po 150-200 km, a uvecavali dugovanja kamatama iako su za to redovno odbijali, a imali samo minimalnu penziju kao primanje, i sto bi stara zaradila.
Narod mnogi nam je
-
foxlife
#261 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ja opet ponavljam nije poenta koje auto vozi nego kako se ponasasoko wrote: ↑10/08/2021 20:57Jedna razlika sto se meni svidja kod Amera i nasih je ona njihova izracecia "Mind Your Own Goddamn Business". Kod nas ako neko ima bjesno auto, glup je kurci se, sigurno ima malu kitu pa seljak zato uzeo auto. Kod njih ako neko to ima onda je ono " oh he is a car enthusiast".detroit-mercy wrote: ↑10/08/2021 20:36
Cekaj, kad nasi ovdje prave rakiju/vino, obico je komentar vidi seljacina donijeli kazan iz sela i na Zapad. Kad opet zapadnjaci prave vino, pivo, viski onda je to hobi. Uzgred, Ameri piju puno vise od nasih, Kod nas se uglavnom naljuljaju vikendom, kod ovih je to cuganje svaki dan.
Svi ovi hobiji imaju veze sa lovom, svi nasi ljudi koji imaju dobra primanja obicno imaju i brodove i vikendice, bave se mnogim stvarima. Necemo pricati sad o nekome ko zivi od plate do plate.
Moja poenta je da su Zapadnjaci (Amerikanci) puno nediciplinovaniji sto se tice financija od Evropljana generalno. U mome komsiluku, nijedno auto nije parkirano u garazama a garaze su pune stvari koje tu stoje godinama. Komsija ima alata u garazi moze otvoriti automehanicarsku radionicu i jos ko zna sta jos, voze 4 auta na lease, ja ga nisam vidio da je ikada ista svojim rukama uradio. Pitas ga sta ce ti ovaj alat/stvari, znas bilo jeftino pa kupio :. Svake godine idu na Black Friday i donesu TV
koji ce ti kurac svake godine TV, znas jeftino, treba mi za WCa, garaze, spavace, podruma i sl.
Za ovo godina koliko ja zivim u ulici, znam da su bili jednom u Mexicu i jednom na Floridi (ovo je samo primjer), velika vecina nigdje ne mrda a daleko od toga da ne zaradjuju pristojnu lovu, ali kad se mi npr. vratimo sa putovanja obicno cujes, joj, mi vam zavidimo, i mi bi voljeli putovati ali je skupo i ostalo bla bla.
Mozda moj post od prije gdje sam karikirao sa sirnicom i burgerima nije bas dobro shvacen. Pa se je neko nadovezao da je njima cejf svaki dan ici u BK ili McDonalds ili Starbucks dok neko drugi sav cejf vidi npr u Q7 i da se kurci sa njime.
U redu ako ti je cejf otici svaki dan i zderati junk food i zalivati se Starbucks-om, postujem to, ganjas svoje cejfove.
Ali nemoj onda da kukas kako ti je to npr. dream car ili i ti bi volio putovati ali ne mozes jer je skupo i masu drugih stvari.
Dosta nase gura nos gdje ne treba.
Ovo vazi za dijasporu i za raju sto su u BiH, ako si bio govno dole bices i vani. Ja znam nase raje po Europi vrse nuzdu po gradu, fino zalijevaju semafor, bacaju smece kroz prozor dok voze auto, takvi ce to raditi i u Bosni. Nisu svi ljudi isti
naveo sam primjer arapa u rols rojsu
normala vozi svoju voznju gleda svoja posla i niko mu sigurno nije rekao kurci se
kurcili su se oko njega oni sa audijem koji kosta kao njegovi tockovi
poenta je da je ovaj uzeo audija a zivi u trosnoj kuci bez fasade i sl jede kifle u pekari jer nema cak ni za sirnicu a kamoli mcd i sl
to je poenta
ako ti imas da jedes ono sto volis i da mozes sebi prisutiti da li ljetovanje ili sta vec i uz to kupis auto od 100000 maraka
za to se moze reci samo uspio je svaka cast sve ostalo je protezanje preko svojih mogucnosti
evo licno moj primjer
ja svojevremeno prvo auto kupio pezo nov iz salona
raja i oni koji me poznaju onako ili skoro nikako
prvi komentar je bio joj kakvog si mogao bmw-a mercedesa itd kupiti za te pare i sl
da mogao sam i imam auto staro 5-10 godina sve sto treba zamjeniti doslo za zamjenu a cijene dijelova i svega su duplo ili i vise skuplje od ovih za pezo
jeo bih kifle i kurcio se kako imam masinu?
ne hvala ne treba mi to
mogu ja voziti i pezo i jesti sirnicu hamburgere u mcd cevape ili janjetinu kod gojka ako mi je volja zato jer imam za to
sadasnja situacija ista
uz to rodjak koji je htio da dovuce ovdje bentlija nekog jer je kupio stan u bosmalu govorio meni evo koristi ga ti
neka hvala jer sve sto bih mijenjao je previse za moj dzep iako bi on to vjerovatno placao
al ne bih zelio da sutra dodje slucajno do situacije da kaze ti ga vozio jebavo mu mater a ja sve servise placao itd
ne mogu da priustim ne kupujem i to je to sve preko je kurcenje
-
Seyfo
#262 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pametni kazu oko kupovine auta: ako ga ne mozes dvaput kupiti,ne mozes ga priustiti. I ovdje i u Njemackoj i u Americi. Pametnom dosta.
- madner
#263 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
To kazu stipse.
Ovi savjetnici bi covjeku stedili 30% plate svaki mjesec i 10 godina zivili ko hermiti.
Ovi savjetnici bi covjeku stedili 30% plate svaki mjesec i 10 godina zivili ko hermiti.
-
il dottore
#264 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Koliko je to napaceno tito dragifoxlife wrote: ↑10/08/2021 19:09ne grijesimdetroit-mercy wrote: ↑10/08/2021 19:04
Ovdje dobro grijesis, Zapad je 10X vise materijalan nego mi, na kraju sve zapadne drzve su konzumerska/materijalisticka drustva. Stvar je samo sto zapadnjaci imaju drugacije zivotne navike i puno su financijski nedisciplinovaniji od nas. Tako da jako cesto nasi ljudi npr. kupuju kuce ili auta koje po zapadnim standardima sebi ne bi mogli priustiti ali posto smo mi majstori imprvizacije mi to nekako uradimo.
Sta hocu reci, hanuma napravi sirnicu i njih cetvoro se ubije jeduci, kosta je $3ovih 4 ode u Burger King i spuca $40-$50 na junk food, poslije toga svrate do Starbucks-a i skrse jos jednno 20-30 i tako dan za dan (ovo je samo plastican primjer).
njihovo poimanje zivota i nase se dosta razlikuje
sta hocu reci tebi je ta sirnica vrhunac izgleda i jos se busas u prsa vidi ja prosao sa 3 dolara
onaj ode u burger king i bira sta ce sad cu sendvic sad hamburger sad krilca sad klinac palac u starbucksu uzme sad latte sad americano pa machiato pa ovakvu kafu pa onakvu zavisi sta ko voli
ne umanjujem da ti mozda volis sirnicu al ne jedes je uvijek siguran sam
i to je ta razlika
oni trose na svoje ceife i ono sto vole a mi sebi uskracujemo mnogo stvari samo da bi kupili kucu stan auto ili sta vec a uz to nam je to povod za kurcenje i pokazivanja da je moj veci od komsijnog
Covjek mu pojasnjava benefite "znanja kuhanja", u ovom slucaju finansijske, a pacenik kaze jebo sirnicu budi hadzija i jedi u burger kingu
Ne treba bolja defnicija i opis pacenika i teletabisa
-
broj dva
#265 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Još da burger king/mcd kurcu valjaju šta bi bilo...a ne valjaju, sirnica je bolja od bilo čega šta ovi prodaju.
-
foxlife
#266 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
cuj benefiti kuhanjail dottore wrote: ↑11/08/2021 13:03Koliko je to napaceno tito dragifoxlife wrote: ↑10/08/2021 19:09
ne grijesim
njihovo poimanje zivota i nase se dosta razlikuje
sta hocu reci tebi je ta sirnica vrhunac izgleda i jos se busas u prsa vidi ja prosao sa 3 dolara
onaj ode u burger king i bira sta ce sad cu sendvic sad hamburger sad krilca sad klinac palac u starbucksu uzme sad latte sad americano pa machiato pa ovakvu kafu pa onakvu zavisi sta ko voli
ne umanjujem da ti mozda volis sirnicu al ne jedes je uvijek siguran sam
i to je ta razlika
oni trose na svoje ceife i ono sto vole a mi sebi uskracujemo mnogo stvari samo da bi kupili kucu stan auto ili sta vec a uz to nam je to povod za kurcenje i pokazivanja da je moj veci od komsijnog
Covjek mu pojasnjava benefite "znanja kuhanja", u ovom slucaju finansijske, a pacenik kaze jebo sirnicu budi hadzija i jedi u burger kingu
Ne treba bolja defnicija i opis pacenika i teletabisa
znaci ja moram jesti sirnicu koju nikad nisam probao umjesto mcd kojeg jedem od kad znam za sebe jer sam rodjen negdje u americi i sl
jbt
ja vama pojasnjavam nesto sto vi izgleda ne mozete shvatiti
- Sir Charles
#267 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Kod nas je generalno problem nas mentalitet. Mi za sebe uvijek mislimo da smo najpametniji na svijetu i da imamo pravo uvijek i svakome nesto pametovati. Papaka je uvijek bilo i bice uvijek, bez obzira odakle dolazili. Najveci problem u BiH, za razliku od npr. EU drzava je nedostatak adekvatnih zakona, odnosno ako vec postoje, onda njihovo ne provodjenje, jer ljudi koji bi trebali taj zakon provoditi i eventualno kaznjavati (visokim kaznama) su teski neradnici ili tesko korumpirani. Vecina ljudi koji zive na zapadu nisu puno osvjesteniji od nasih ljudi, nego su kazne strasno visoke, pa se onda pridrzavaju svih pravila i zakona. Isti su i onaj papak iz dijaspore koji dodje na godisnji u BiH pa se ponasa kao najveci kreten na svijetu i neko iz BiH koji inace baca sporete i frizidere u rijeke, jer cim predje granicu i udje u HR, on zna sve zakone, pravila ponasanja i ponasa se s tim u skladu. Zasto? Jednostavno, boji se kazne
-
moonca
#268 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Samo odgoj, respekt..... ko jednom plati kaznu.. veliki % , ce to ponoviti..... cak se i hvaliti...
i tacno je i to. Balkan nema respekta prema komshiji, okolini. .. i najgora solucija vani je- raditi s 'zemljacima'..
- Fossil
#269 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Njemci kazu auto ne treba kostati vise od 25% plate.
Fascinantno je u BiH ako dijaspora vozi skromnije auto ide prica vidi bijede, sta vozi. Ako vozi bolje auto vidi ga gore kifle jede da bi se kurcio s autom
-
Bodkin
#270 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Prica glupa do bola. Koga boli kurko gdje ljudi jedu i na sta trose svoju plafu. Bas debilizam
Jedino kad ga ostavi na pola trotoara i kofol da sva 4 pomislim ajd napravi to u austriji.
A i evropska dijaspora je 5 puta gora od americke/kanadske/australijske
Jedino kad ga ostavi na pola trotoara i kofol da sva 4 pomislim ajd napravi to u austriji.
A i evropska dijaspora je 5 puta gora od americke/kanadske/australijske
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#271 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sto majku zoves "stara" ? Ruzno je bas.Sanjarko wrote: ↑11/08/2021 05:37 Ja ne gledam u tudze. Mislim vidim imaju ili vise ili solidno, ali me zaboli. Sto mi pravo smeta i meni i mojoj staroj je sto mnogi gledaju u nasa primanja i ostalo i fakticki skoro pa zijevaju, a mi zesca sirotinja, a oni naspram nas svi ili imaju vise ili zaradzuju vise.
Narod mnogi nam je![]()
Fakat. Ovi prekookenci pravi stranci.
- Fossil
#272 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Suplja parking kazne u Minhenu 15€ u drugi red na sva 4 cesto parkiraju. Nije sve idealizovano kako se pokusava predstaviti. Niti su kazne astronomske u saobracaju. Dijaspora se ponasa isto kako bi se u BiH ponasali, barem dole na odmoru kad su. Prica se vrti kao samo dijaspora parkira po trotoara i smece baca a ostali gospoda finog odgoja.
-
Bodkin
#273 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jesi to ozbiljno poredio kulturu u saobracaju u minhenu i sarajevu?Fossil wrote: ↑11/08/2021 19:24Suplja parking kazne u Minhenu 15€ u drugi red na sva 4 cesto parkiraju. Nije sve idealizovano kako se pokusava predstaviti. Niti su kazne astronomske u saobracaju. Dijaspora se ponasa isto kako bi se u BiH ponasali, barem dole na odmoru kad su. Prica se vrti kao samo dijaspora parkira po trotoara i smece baca a ostali gospoda finog odgoja.
- Fossil
#274 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Zivim tu i ne poredim ali ne treba idealizovati. I price da su kazne astronomske je suplja. Google otvorit Bußgeldkatalog i vidis sam kako to izgleda.
- Sanjarko
#275 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ne zovem. Zovem je mama. Samo s strancima zovem stara. Tako sam i rahmetli starog sa strancima zvao, dok interno u porodici i s njim tata. Ne znam, navika od puberteta, starci moji dok vamo mama/tata._BataZiv_0809 wrote: ↑11/08/2021 19:12Sto majku zoves "stara" ? Ruzno je bas.Sanjarko wrote: ↑11/08/2021 05:37 Ja ne gledam u tudze. Mislim vidim imaju ili vise ili solidno, ali me zaboli. Sto mi pravo smeta i meni i mojoj staroj je sto mnogi gledaju u nasa primanja i ostalo i fakticki skoro pa zijevaju, a mi zesca sirotinja, a oni naspram nas svi ili imaju vise ili zaradzuju vise.
Narod mnogi nam je![]()
Fakat. Ovi prekookenci pravi stranci.
Slatka. Dobila stara 40 eura od Slovenaca. Danas saznala. Nije 40 km, nego eura.
Ono istina. Govore moze nam bit. A dnevno ko od sale ode minimalno 20 km, a nista se ne kupi.