foton wrote: ↑11/08/2021 16:52
iks wrote: ↑11/08/2021 14:08
Naravno da ne treba zrtvovati firmu, treba zrtvovati zemljiste kojeg Zrak ima i previse. A sta će tu biti, Tibra ili nesto drugo, neka odluci novi vlasnik kad plati adekvatnu cijenu.
I koja to infrastruktura ima u Buca Potoku a nema u Hadzicima ili Vogosci? Te lokacije sam i spomenuo bas zbog infrastrukture.
Zrak je u finansijskim problemima a ima vrijednu imovinu koja mu ne treba. Prodati 200 dunuma za 100 - 150 mln KM i kupiti negdje oko Sarajeva 20 dunuma za 5 mln KM i imas firmu tip-top.
Igman je u Konjicu pa rastura, rasturao bi i Zrak negdje u predgradju Sarajeva uz dobru Upravu.
Mislim da je jako vazna blizina PMF-a. Bitno je i da se moze doci do radnog mjesta za 20-30min. Bas me interesuje pod kojim uslovima bi neko napustio odlicno placen posao u Sarajevu da bi radio u Hadzicima. Realno. Ljudi radije rade u blizini prodavnica, institucija, skola gdje im djeca idu, drugih ljudi itd... i za manju platu. Zato je trenutna lokacija odlicna.
Igman u Konjicu prodaje robu za oko 35-40KM/kg. To je kao dobro suho meso, cak manje nego dimljena riba. Igmanu svaka cast,
ali nije visokotehnoloska firma i obuka radne snage ne traje dugo. Zrak sta bi trebao praviti kosta 4000 KM/kg ili vise.
Zrak je u problemima JER ima vrijednu imovinu koju bi neko rado rastalio.
(I mislim da opstina treba da odluci sta bi tu eventualno bilo ako bi se zemljiste prodalo. Ne novi vlasnik.)
Dubinsko bušenje alatnih čelika, volfram karbidom, nije napredna tehnologija?
Olucavanje nije napredna tehnologija?
Radijalno hladno kovanje nije napredna tehnologija?
Termička obrada alatnih čelika sa i bez zaštićene atmosfere nije napredna tehnologija?
Proizvodnja probojnih specijalnih zrna sa volfram karbidom i alatnim celicima nije napredna tehnologija?
Proizvodnja specijalne signalne/zapaljive municije, gdje se koristi fosfor, magnezij nije napredna tehnologija?
Termička i mehanička obrada olova, antimona, bakra, mesinga, čelika, karbida nije napredna tehnologija?
Ako ovo nije napredna tehnologija ja fakat ne znam šta je.