BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

adugir

#15101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by adugir »

Guadalajara wrote: 06/08/2021 23:38 Imaju sudski vjestaci, arhitekte...oni koji rade procjenu vrijednosti nekretnina...To što je malo u brdu zemljište ništa ne znači...dodju bageri i kompletno brdo raskopaju...naprave ceste...

Uglavnom da se fokusiramo na onaj bitniji dio...da pola zemljista od Zraka prodaju, mogu napraviti respektabilnu firmu...sa 500-1000 zaposlenih, sa modernim masinama, novim licencama, vozilima, otplacenim dugovanjima...

Mislim da Zrak nikad neće više imati toliki broj radnika, terba napraviti manju modernu fleksibilnu firmu koja će imati šansu na tržištu.
iks

#15102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iks »

Upravo tako, Zraku nije mjesto u Buća Potoku, u sred naselja, a u prigradskim naseljima ima viška i zemljišta i hala i jeftinije su.

Ne mora biti ni Pretis ni TRZ, nek' ga zabaštaju negdje pod zemlju, kao Igman. Cijena sitnica a i bolje sa sigurnosnog aspekta.

Samo bi trebao biti u blizini Sarajeva zbog radne snage i infrastrukture.
Last edited by iks on 07/08/2021 00:19, edited 1 time in total.
Guadalajara

#15103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

adugir wrote: 07/08/2021 00:07
Guadalajara wrote: 06/08/2021 23:38 Imaju sudski vjestaci, arhitekte...oni koji rade procjenu vrijednosti nekretnina...To što je malo u brdu zemljište ništa ne znači...dodju bageri i kompletno brdo raskopaju...naprave ceste...

Uglavnom da se fokusiramo na onaj bitniji dio...da pola zemljista od Zraka prodaju, mogu napraviti respektabilnu firmu...sa 500-1000 zaposlenih, sa modernim masinama, novim licencama, vozilima, otplacenim dugovanjima...

Mislim da Zrak nikad neće više imati toliki broj radnika, terba napraviti manju modernu fleksibilnu firmu koja će imati šansu na tržištu.
U postovima iznad smo govorili kolika je vrijednost Zraka..velika...Sa toliko para moze se svasta uradili...a moze se i drpiti...da se proda budzasto...

100-tinjak radnika koliko je zaposleno u Zraku je nista...Obicna alatnica toliko radnika zaposljava....
adugir

#15104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by adugir »

Guadalajara wrote: 07/08/2021 00:18 U postovima iznad smo govorili kolika je vrijednost Zraka..velika...Sa toliko para moze se svasta uradili...a moze se i drpiti...da se proda budzasto...

100-tinjak radnika koliko je zaposleno u Zraku je nista...Obicna alatnica toliko radnika zaposljava....
Kako uspješe napraviti tolik dug sa tako malo radnika
Guadalajara

#15105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

adugir wrote: 07/08/2021 00:21
Guadalajara wrote: 07/08/2021 00:18 U postovima iznad smo govorili kolika je vrijednost Zraka..velika...Sa toliko para moze se svasta uradili...a moze se i drpiti...da se proda budzasto...

Nisam istrazivao...mislim da je klasika...Uvecavanjem cijena repomaterijala, transporta, potrosnja rezija, grijanja, vode, struje, povecana potrosnja struje sa starim masinama, pio-mio....a moze biti i potrosnja na kancelarijski materijal...sta je kome na um palo :D
iks

#15106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iks »

Guadalajara wrote: 07/08/2021 00:34
adugir wrote: 07/08/2021 00:21
Nisam istrazivao...mislim da je klasika...Uvecavanjem cijena repomaterijala, transporta, potrosnja rezija, grijanja, vode, struje, povecana potrosnja struje sa starim masinama, pio-mio....a moze biti i potrosnja na kancelarijski materijal...sta je kome na um palo :D
Ma kakve režije i kancelarijski materijal :shock:
Pretežno doprinosi i tužbe bivših i (nekih) trenutnih radnika.
Guadalajara

#15107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

iks wrote: 07/08/2021 00:53
Guadalajara wrote: 07/08/2021 00:34

Ma kakve režije i kancelarijski materijal :shock:
Pretežno doprinosi i tužbe bivših i (nekih) trenutnih radnika.
Klasika... kažem...ništa novo i nepoznato...Isto tako je bilo i sa Binasom, SPS-Vitezitom, Pretisom...Ma nema firme koja nije imala problema sa doprinosima pio/mio-m...

Znam da su radnicima u Binasu dugovali još za ratni period. Ljudi pomrli, nisu im isplatili iako su radili.
detroit-mercy

#15108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Guadalajara wrote: 06/08/2021 23:11
detroit-mercy wrote: 06/08/2021 22:53
Hifa je drzava, hadzije su glavne u SDA :mrgreen:.
Bizmismeni :mrgreen:
ne znam ja ko je drzava, ko je gdje glavni
Ima ko zna :mrgreen:
Guadalajara

#15109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: 09/08/2021 14:28
Guadalajara wrote: 06/08/2021 23:11
ne znam ja ko je drzava, ko je gdje glavni
Ko zna :zoka: :D
detroit-mercy

#15110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Guadalajara wrote: 09/08/2021 15:54
detroit-mercy wrote: 09/08/2021 14:28
Zna svako ziv, HIFA je SDA i SDA je HIFA. Raspitaj se malo o vezama/isprepletanoscu celnih ljudi HIFE i SDA. Ne znam radi cega ti je HIFA toliko srcu prirasla :mrgreen:.
Guadalajara

#15111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: 09/08/2021 16:14
Guadalajara wrote: 09/08/2021 15:54

Zna svako ziv, HIFA je SDA i SDA je HIFA. Raspitaj se malo o vezama/isprepletanoscu celnih ljudi HIFE i SDA. Ne znam radi cega ti je HIFA toliko srcu prirasla :mrgreen:.
Zar jeste? :zoka: ..ne trpam im zenskinje...tako da mi nema šta srcu prirast.. :mrgreen:
GOLDZEN

#15112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Hoće li biti naših kompanija na IDEF-u ove godine?
prasoje

#15113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prasoje »

GOLDZEN wrote: 10/08/2021 20:23 Hoće li biti naših kompanija na IDEF-u ove godine?
Pogledaj ovde: https://forms.tuyap.online/Exhibitors/F ... p?Fid=2902

Izgleda da BiH ne učestvuje.
dragonz

#15114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

Radnici nakon današnjih protesta pred zgradom Vlade FBiH i kratkog mazanja očiju kod ministra Džindića, nastavljaju sa protestnom obustavom rada do daljnjeg.
foton

#15115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by foton »

iks wrote: 06/08/2021 23:54 Slažem se, volio bih i ja da Zrak bude gigant kakav je nekad bio ali ne na toj lokaciji nego u npr. Hadžićima, Vogošći...

Kompletno zemljište prodati ali po fer cijeni i mirna Bosna :bih:

I napraviš novi Zrak iz temelja ali negdje drugo
Zrak nikad nece biti ono sto je nekad (valjda) bio ako ode u Hadzice. To je jasno. A ja ne bih zrtvovao takvu firmu zarad jos jedne-dvije Tibre. Generalno, bilo kakva visoko-tehnoloska firma ce tesko opstati daleko od infrastrukture. Kad se pravio TAS u Vogosci, 90% danasnje Vogosce se moralo izgraditi da bi imao ko raditi tamo. Mislim da su nam potrebne industrijske zone ali ne samo u Ilijasu, Hadzicima ili Vogosci, treba i malo blize kao npr sto je bila prica da bi na Sipu bio odvojen prostor za to. Bez toga se ogranicavamo na male firme ili na nisko-tehnoloske firme.
anelsol

#15116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

foton wrote: 11/08/2021 12:41
iks wrote: 06/08/2021 23:54 Slažem se, volio bih i ja da Zrak bude gigant kakav je nekad bio ali ne na toj lokaciji nego u npr. Hadžićima, Vogošći...

Zrak nikad nece biti ono sto je nekad (valjda) bio ako ode u Hadzice. To je jasno. A ja ne bih zrtvovao takvu firmu zarad jos jedne-dvije Tibre. Generalno, bilo kakva visoko-tehnoloska firma ce tesko opstati daleko od infrastrukture. Kad se pravio TAS u Vogosci, 90% danasnje Vogosce se moralo izgraditi da bi imao ko raditi tamo. Mislim da su nam potrebne industrijske zone ali ne samo u Ilijasu, Hadzicima ili Vogosci, treba i malo blize kao npr sto je bila prica da bi na Sipu bio odvojen prostor za to. Bez toga se ogranicavamo na male firme ili na nisko-tehnoloske firme.
Firma koja ne ulaže u znanje i nove tehnologije je osuđena na propast, a Zrak je krenuo tim putem. Lokacija je ovdje nebitna. Nisu Hadzići preko bijela svijeta.
iks

#15117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iks »

foton wrote: 11/08/2021 12:41

Naravno da ne treba zrtvovati firmu, treba zrtvovati zemljiste kojeg Zrak ima i previse. A sta će tu biti, Tibra ili nesto drugo, neka odluci novi vlasnik kad plati adekvatnu cijenu.

I koja to infrastruktura ima u Buca Potoku a nema u Hadzicima ili Vogosci? Te lokacije sam i spomenuo bas zbog infrastrukture.

Zrak je u finansijskim problemima a ima vrijednu imovinu koja mu ne treba. Prodati 200 dunuma za 100 - 150 mln KM i kupiti negdje oko Sarajeva 20 dunuma za 5 mln KM i imas firmu tip-top.

Igman je u Konjicu pa rastura, rasturao bi i Zrak negdje u predgradju Sarajeva uz dobru Upravu.
adugir

#15118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by adugir »

Firma koja ne ulaže u znanje i nove tehnologije je osuđena na propast, a Zrak je krenuo tim putem. Lokacija je ovdje nebitna. Nisu Hadzići preko bijela svijeta.

U potpunosti se slažem sa time. Mislim da je put da bi se to ostvarilo prodaja zemljišta po nekoj realnoj cijeni i pravljenje nove moderne fabrike sa savremenom opremom. Što se znjanja tiče država treba da uloži u institute namjenske industrije tipa naprednih tehnologija, mislim da će teško Zrak moći drugačije opstati. Nadam se da naša vlada radi nešto u pravcu spasvanja Zraka.
foton

#15119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by foton »

iks wrote: 11/08/2021 14:08 Naravno da ne treba zrtvovati firmu, treba zrtvovati zemljiste kojeg Zrak ima i previse. A sta će tu biti, Tibra ili nesto drugo, neka odluci novi vlasnik kad plati adekvatnu cijenu.

I koja to infrastruktura ima u Buca Potoku a nema u Hadzicima ili Vogosci? Te lokacije sam i spomenuo bas zbog infrastrukture.

Zrak je u finansijskim problemima a ima vrijednu imovinu koja mu ne treba. Prodati 200 dunuma za 100 - 150 mln KM i kupiti negdje oko Sarajeva 20 dunuma za 5 mln KM i imas firmu tip-top.

Igman je u Konjicu pa rastura, rasturao bi i Zrak negdje u predgradju Sarajeva uz dobru Upravu.
Mislim da je jako vazna blizina PMF-a. Bitno je i da se moze doci do radnog mjesta za 20-30min. Bas me interesuje pod kojim uslovima bi neko napustio odlicno placen posao u Sarajevu da bi radio u Hadzicima. Realno. Ljudi radije rade u blizini prodavnica, institucija, skola gdje im djeca idu, drugih ljudi itd... i za manju platu. Zato je trenutna lokacija odlicna.

Igman u Konjicu prodaje robu za oko 35-40KM/kg. To je kao dobro suho meso, cak manje nego dimljena riba. Igmanu svaka cast, ali nije visokotehnoloska firma i obuka radne snage ne traje dugo. Zrak sta bi trebao praviti kosta 4000 KM/kg ili vise.

Zrak je u problemima JER ima vrijednu imovinu koju bi neko rado rastalio.

(I mislim da opstina treba da odluci sta bi tu eventualno bilo ako bi se zemljiste prodalo. Ne novi vlasnik.)
Guadalajara

#15120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

foton wrote: 11/08/2021 16:52
iks wrote: 11/08/2021 14:08 Naravno da ne treba zrtvovati firmu, treba zrtvovati zemljiste kojeg Zrak ima i previse. A sta će tu biti, Tibra ili nesto drugo, neka odluci novi vlasnik kad plati adekvatnu cijenu.

Mislim da je jako vazna blizina PMF-a. Bitno je i da se moze doci do radnog mjesta za 20-30min. Bas me interesuje pod kojim uslovima bi neko napustio odlicno placen posao u Sarajevu da bi radio u Hadzicima. Realno. Ljudi radije rade u blizini prodavnica, institucija, skola gdje im djeca idu, drugih ljudi itd... i za manju platu. Zato je trenutna lokacija odlicna.

Igman u Konjicu prodaje robu za oko 35-40KM/kg. To je kao dobro suho meso, cak manje nego dimljena riba. Igmanu svaka cast, ali nije visokotehnoloska firma i obuka radne snage ne traje dugo. Zrak sta bi trebao praviti kosta 4000 KM/kg ili vise.

(I mislim da opstina treba da odluci sta bi tu eventualno bilo ako bi se zemljiste prodalo. Ne novi vlasnik.)
Dubinsko bušenje alatnih čelika, volfram karbidom, nije napredna tehnologija?

Olucavanje nije napredna tehnologija?

Radijalno hladno kovanje nije napredna tehnologija?

Termička obrada alatnih čelika sa i bez zaštićene atmosfere nije napredna tehnologija?

Proizvodnja probojnih specijalnih zrna sa volfram karbidom i alatnim celicima nije napredna tehnologija?

Proizvodnja specijalne signalne/zapaljive municije, gdje se koristi fosfor, magnezij nije napredna tehnologija?

Termička i mehanička obrada olova, antimona, bakra, mesinga, čelika, karbida nije napredna tehnologija?

Ako ovo nije napredna tehnologija ja fakat ne znam šta je. :D
Guadalajara

#15121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Efendić da odluči. Ko da je njegova babovina..Kad bude opština vlasnik pa neka odlučuje. Do tad kyta :P
Guadalajara

#15122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Igman proizvodi municiju, baš kao i Pretis, PTG, Binas, Pobjeda Rudet itd...tako da nema smisla porediti fabrike municije i fabriku kao što je Zrak. :-)

Koja je to napredna tehnologija u Zraku osim optičke obrade stakla, sočiva?
Nikakva :roll:
iks

#15123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iks »

foton wrote: 11/08/2021 16:52

Niko u Zraku trenutno nema odlicno placen posao, a u slucaju restarta firme, za pretpostaviti je, da bi imali. Stotine radnika svakodnevno migrira iz Sarajeva prema Hadzicima i Vogosci cak i za ispodprosjecnu platu.

Cijena Igmanovih i Zrakovih proizvoda u kg nije uporediva jer im ni kapaciteti proizvodnje u kg nisu isti (u jednakom vremenskom intervalu)

Opstina je usvojila Urbanisticki plan Zrakove lokacije i on se moze i treba mijenjati u skladu sa zeljama investitora odnosno buduceg potencijalnog vlasnika. Investitora koji bi vjerovatno ulozio stotine miliona KM u neki projekat.

A sta ti predlazes? Da Zrak nastavi crkavati, samo je vazno da to bude na dobroj lokaciji i u blizini PMF-a.

Boldirano se slazem
Last edited by iks on 11/08/2021 19:05, edited 1 time in total.
adugir

#15124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by adugir »

Mislim da ta teorija zavjere nije tacna, da ima neko ko bi rado kupio jeftino zemlju naravno da ima i tu i svaku drugo vredno zemljiste sigurno da ima. Za problem Zraka kriv je rat, to jes izgubljeno trziste, politicki direktori, kriminal, tuzbe radnika itd. Zemljisze nije problem nego spas za zrak.
iks

#15125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iks »

adugir wrote: 11/08/2021 18:52 Zrak je u problemima JER ima vrijednu imovinu koju bi neko rado rastalio.

Mislim da ta teorija zavjere nije tacna, da ima neko ko bi rado kupio jeftino zemlju naravno da ima i tu i svaku drugo vredno zemljiste sigurno da ima. Za problem Zraka kriv je rat, to jes izgubljeno trziste, politicki direktori, kriminal, tuzbe radnika itd. Zemljisze nije problem nego spas za zrak.
Tako je
Post Reply