Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1401 Re: Kruzni tok

Post by liaar »

sinus wrote: 10/08/2021 08:50
STARx wrote: 10/08/2021 01:40 Ne daje se nikakav zmigavac prilikom ulaska u kruzni tok. Lijevi zmigavac unutar kruznog toka oznacava jedno - prestrojavanje. Jedini zmigavac koji se treba koristiti jeste desni. Takav je zakon u bosni, za njemacku, svedsku mi se zivo fucka..

Najjaci su ovi sto koriste lijevi zmigavac, da fol da do znanja da ce kruzit, a ne koristi isti za izlazak... Ne davanje zmigavca meni daje do znanja da ces kruzit, nastavljas kretanje unutar kruznog toka..
Ipak su najjači ovi što ne daju žmigavac nikako ili što daju žmigavac 3 cm prije isključenja . Jer šta tebe boli qrac gdje ću ja pa da te obavijestim.

Kada bih morao birati prije bih izabrao ove što daju lijevi žmigavac u kružnom da mi kažu da se ja mogu bez problema uključiti i izaći odmah jer oni neće desno i nećemo se sudariti.

A naj naj najjači su mi oni koji, iako imamo na kružnom dvije trake za isključenje, iz unutrašnje sijeku i isključuju se u vanjskoj, jer za Govedo samo postoji Vanjska traka za izlaz iz kružnog, a to što obojica paralelno (on unutrašnjom, a ja vanjskom) možemo izaći to nema veze...

Koliko smo kao narod nepismeni dobro ne ginemo svaki dan u kružnim tokovima.
Samo bih da istaknem ubjedljivo najtačniju izjavu ovih dana !
Idemedosumom

#1402 Re: Kruzni tok

Post by Idemedosumom »

Žmigavac pri ulasku u kružni tok? :lol:
Mene su učili da se daje desni prilikom izlaska iz kružnog. U suprotnom znači da ćeš kružiti.
Naslovnica

#1403 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

Ja dajem desni žmigavac prilikom ulaska u kružni koji je malog radijusa, recimo onaj kod Kvadranta, a kada se isklučujem na prvom izlazu, čisto da onaj što čeka na ulazu skonta da se isključujem i da se on može bez problema uključiti, da ne gubi vrijeme.
Za kružne većeg radijusa, žmigavac dajem jedino prilikom prestrojavanja/isključenja.
sinus

#1404 Re: Kruzni tok

Post by sinus »

Idemedosumom wrote: 10/08/2021 09:29 Žmigavac pri ulasku u kružni tok? :lol:
Mene su učili da se daje desni prilikom izlaska iz kružnog. U suprotnom znači da ćeš kružiti.
E ovo tvoje qrčevito smijanje je generalno problem našeg naroda u svemu.

Ti sad kao ono smiješ se "glupanima" jer daju lijevi žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, a to "ne treba".

Ne dajem ga ni ja, ALI...nazvati nekoga glupanom (a smijanje nekome ko to radi jeste nazivanje ga glupanom) je bezveze. Zašto ovo kažem?
Pa zato što u nekim Evropskim a i Svjetskim državama je upravo pravilo da se daje lijevi žmigavac ako ulaziš u kružni tok i ideš na treći, četvrti itd izlaz. Na taj način ovaj što je do tvog ulaza može odmah sa tobom ući u kružni tok bez bojazni da ćeš ti izači desno.

U našem zakonu to nije tako (ne daje se lijevi) i to je OK, ali isto tako ako je neko dao lijevi da tebe obavijesti da neće ići desno, zašto tebi to toliko smeta? Znači ljudi koji su naučili u svojim zemljama da daju lijevi žmigavac kada dođu u našu postaju GLUPANIIIIII jer eto to ne treba.

Ja mislim da ne šteti, a sve što ne šteti sigurno da koristi.

Ali eto, to smo mi, jebo ti nas...sve nam smeta.

Evo recimo Kanada: pogledati od nekih 1:15 min
mahalas505

#1405 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

sinus wrote: 10/08/2021 10:01 Ne dajem ga ni ja, ALI...nazvati nekoga glupanom (a smijanje nekome ko to radi jeste nazivanje ga glupanom) je bezveze. Zašto ovo kažem?
Pa zato što u nekim Evropskim a i Svjetskim državama je upravo pravilo da se daje lijevi žmigavac ako ulaziš u kružni tok i ideš na treći, četvrti itd izlaz.Na taj način ovaj što je do tvog ulaza može odmah sa tobom ući u kružni tok bez bojazni da ćeš ti izači desno.
Generalno ni meni ne smeta kad neko upali lijevi zmigavac. Medjutim, postoji jedan slucaj, ako recimo si u vanjskoj traci kruznog toka, i hoces da izaces na drugi izlaz u odnosu na svoju poziciju. Tada je po meni davanje lijevog zmigavca kontraproduktivno, jer to moze znaciti ostalim ucesnicima i da hoces da se prestrojis u unutrasnju traku, a i da nastavljas voznju u kruznom toku.
-Chesterfield-

#1406 Re: Kruzni tok

Post by -Chesterfield- »

mahalas505 wrote: 10/08/2021 10:18
sinus wrote: 10/08/2021 10:01 Ne dajem ga ni ja, ALI...nazvati nekoga glupanom (a smijanje nekome ko to radi jeste nazivanje ga glupanom) je bezveze. Zašto ovo kažem?
Pa zato što u nekim Evropskim a i Svjetskim državama je upravo pravilo da se daje lijevi žmigavac ako ulaziš u kružni tok i ideš na treći, četvrti itd izlaz.Na taj način ovaj što je do tvog ulaza može odmah sa tobom ući u kružni tok bez bojazni da ćeš ti izači desno.
Generalno ni meni ne smeta kad neko upali lijevi zmigavac. Medjutim, postoji jedan slucaj, ako recimo si u vanjskoj traci kruznog toka, i hoces da izaces na drugi izlaz u odnosu na svoju poziciju. Tada je po meni davanje lijevog zmigavca kontraproduktivno, jer to moze znaciti ostalim ucesnicima i da hoces da se prestrojis u unutrasnju traku, a i da nastavljas voznju u kruznom toku.
Ja koliko vidim na ovom gore objašnjenju lijevi žmigavac ne koristiš u vanjskoj.
Idemedosumom

#1407 Re: Kruzni tok

Post by Idemedosumom »

sinus wrote: 10/08/2021 10:01

Ti sad kao ono smiješ se "glupanima" jer daju lijevi žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, a to "ne treba".

Ne dajem ga ni ja, ALI...nazvati nekoga glupanom (a smijanje nekome ko to radi jeste nazivanje ga glupanom) je bezveze. Zašto ovo kažem?
Pa zato što u nekim Evropskim a i Svjetskim državama je upravo pravilo da se daje lijevi žmigavac ako ulaziš u kružni tok i ideš na treći, četvrti itd izlaz. Na taj način ovaj što je do tvog ulaza može odmah sa tobom ući u kružni tok bez bojazni da ćeš ti izači desno.

U našem zakonu to nije tako (ne daje se lijevi) i to je OK, ali isto tako ako je neko dao lijevi da tebe obavijesti da neće ići desno, zašto tebi to toliko smeta? Znači ljudi koji su naučili u svojim zemljama da daju lijevi žmigavac kada dođu u našu postaju GLUPANIIIIII jer eto to ne treba.

Stičem dojam da si jako frustriran prika. Opusti se bolan :)

Ovako dug upis s didaskalijama zbog mog smajlića je stvarno pretjerivanje. Ja kada smatram nekoga glupanom, onda to nastojim i reći/napisati. Ovoga puta to nisam mislio/smatrao ;)
mahalas505

#1408 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

-Chesterfield- wrote: 10/08/2021 10:27
Ja koliko vidim na ovom gore objašnjenju lijevi žmigavac ne koristiš u vanjskoj.
Da, ali ja sam odgvorio prije nego sto je bio postavljen video :D . Uglavnom, vidio sam slucajeva gdje koriste lijevi zmigavac i kad se ukljucuju u vanjsku traku, i tako vozaju, i onda dadnu desni kad ce izaci.
sinus

#1409 Re: Kruzni tok

Post by sinus »

Idemedosumom wrote: 10/08/2021 10:29
sinus wrote: 10/08/2021 10:01

Stičem dojam da si jako frustriran prika. Opusti se bolan :)

Ovako dug upis s didaskalijama zbog mog smajlića je stvarno pretjerivanje. Ja kada smatram nekoga glupanom, onda to nastojim i reći/napisati. Ovoga puta to nisam mislio/smatrao ;)
Ne nisam ni najmanje. Stičeš pogrešan dojam. To što sam se baš na tvoj post nadovezao nije toliko ni bitno, bio mi nekako najnagodniji zbog pitanja sa smajlijem, pa da iznesem misao. Ovo ismijavanje ljudi koji daju lijevi žmigavac se proteže od početka ove teme ako preletiš tako da sam mogao i neki drugi post zakačiti ali eto tvoj se potrefio. :) Ništa lično.

Samo mislim da nam je ismijavanje nacionalni sport.

PS.
Za didaskalije važi isto kao i za lijevi žmigavac. Ne šteti, a ako ne šteti onda koristi. Ili pročitaš ili izignorišeš :)
Idemedosumom

#1410 Re: Kruzni tok

Post by Idemedosumom »

Ja svoje pisanje baziram na iskustvu ličnom. Šoferi koji daju lijevi žmigavac pri ulasku uglavnom ne daju nikakav pri izlasku iz kružnog toka - ili ostane lijevi raditi sve vrijeme.

Ne smatram te ljude glupanima, ali neupućenim. Šta i kako su drugi do sada o ovom fenomenu na temi pisali- ne znam, niti me zanima.

Svako dobro.
foxlife

#1411 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

pa ko prica o davanju lijevog kad ides na drugi izlaz?
posebno ako je drugi izlaz pravi ispred tebe
_Reds_

#1412 Re: Kruzni tok

Post by _Reds_ »

STARx wrote: 10/08/2021 01:40 Ne daje se nikakav zmigavac prilikom ulaska u kruzni tok. Lijevi zmigavac unutar kruznog toka oznacava jedno - prestrojavanje. Jedini zmigavac koji se treba koristiti jeste desni. Takav je zakon u bosni, za njemacku, svedsku mi se zivo fucka..

Najjaci su ovi sto koriste lijevi zmigavac, da fol da do znanja da ce kruzit, a ne koristi isti za izlazak... Ne davanje zmigavca meni daje do znanja da ces kruzit, nastavljas kretanje unutar kruznog toka..
E bas mu vidis desni zmigavac kad je u traci pored tebe, on vani ti unutra, pa znad da li ce izaci. Taj desni sluzi da vide oni sto se hoce uključiti.
Lijevi nije obavezan, ali je vrlo koristan, tamo gdje ima vise traka.
Laplace

#1413 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

STARx wrote: 10/08/2021 00:53
JavierBosnia wrote: 10/08/2021 00:48 Ma ja kruznom prilazim 60kmh, ulazak ko Lauda, najbrzi budem, preticem, iz vanjske u unutrasnju pa opet nazad u vanjsku, zmigavac, izlaz i opet gaaas
Zar moze babin golf 60 u krivinu
Može u krivinu, iz nje baš i ne može.
mahalas505

#1414 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

foxlife wrote: 10/08/2021 10:53
Ma ako ti je lakse razumjeti(uvijek ti se mora extra objasnjavati), moze i 3 i 4 izlaz. Ja sam htio da bude primjer sto realnije, posto u vecini slucajeva ljudi koji se ukljuce u vanjsku traku izlaze odmah na prvi ili drugi izlaz.

Medjutim, u vecini nasih kruznih tokova, mozes obici citav krug u vanjskoj traci, a da ne prekrsis nikakvo pravilo.
foxlife

#1415 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

mahalas505 wrote: 10/08/2021 11:12
foxlife wrote: 10/08/2021 10:53

Ma ako ti je lakse razumjeti(uvijek ti se mora extra objasnjavati), moze i 3 i 4 izlaz. Ja sam htio da bude primjer sto realnije, posto u vecini slucajeva ljudi koji se ukljuce u vanjsku traku izlaze odmah na prvi ili drugi izlaz.

Medjutim, u vecini nasih kruznih tokova, mozes obici citav krug u vanjskoj traci, a da ne prekrsis nikakvo pravilo.
ne mora se extra objasnjavati nego dajes glup primjer
bar sto se teme ovdje tice mada ne sumnjam da neko i tako koristi zmigavce
upravo zato ja govorim da mi nemamo zakona tj clanove zakona o kruznim tokovima
ona 2 clana sto stoje u sadasnjem zobsu su nista
mahalas505

#1416 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

foxlife wrote: 10/08/2021 11:39 ne mora se extra objasnjavati nego dajes glup primjer
Ja sam ti dao primjer iz licnog iskustva, sad koliko je glup u odnosu na neke koji si ti iznosio ovdje, moze se diskutovati.

Nema potrebe mjenjati zakon, zasto unositi neke specificnosti za kruzni tok i dodatno usloznjavati. Vec smo konstatirali da raskrsnice sa kruznim tokom, barem sto se tice pravila, nisu nikakva novost. I oni sto su polagali prije 50 godina, ako imaju imalo mozga, mogu proci kroz bilo koji kruzni tok, bez da uce i jedno novo pravilo. Licno mislim da je to dobro.

Sad drugo je to sto neki nisu savladali ni obicne "T" raskrsnice, kako onda ocekivati da znaju pravila u kruznom toku.
foxlife

#1417 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

mahalas505 wrote: 10/08/2021 12:45
foxlife wrote: 10/08/2021 11:39 ne mora se extra objasnjavati nego dajes glup primjer
Ja sam ti dao primjer iz licnog iskustva, sad koliko je glup u odnosu na neke koji si ti iznosio ovdje, moze se diskutovati.

Nema potrebe mjenjati zakon, zasto unositi neke specificnosti za kruzni tok i dodatno usloznjavati. Vec smo konstatirali da raskrsnice sa kruznim tokom, barem sto se tice pravila, nisu nikakva novost. I oni sto su polagali prije 50 godina, ako imaju imalo mozga, mogu proci kroz bilo koji kruzni tok, bez da uce i jedno novo pravilo. Licno mislim da je to dobro.

Sad drugo je to sto neki nisu savladali ni obicne "T" raskrsnice, kako onda ocekivati da znaju pravila u kruznom toku.
Pa donijeti zakon upravo zbog toga sto si ti naveo
Tvoj primjer je da daje lijevi kad izlazi na drugom sto je van svake pameti
Moze se uvesti u zak9n da sr po slobodnom izboru daje zmigavac za 3 4 itd izlaz
Zatim oko prestrojavanja u kruznom i sl
STARx

#1418 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

_Reds_ wrote: 10/08/2021 10:58

E bas mu vidis desni zmigavac kad je u traci pored tebe, on vani ti unutra, pa znad da li ce izaci. Taj desni sluzi da vide oni sto se hoce uključiti.
Vidim. Kruzni tok velesici, ja na ulazu kod pumpe. On ulazi iz halida kajtaza, upali lijevi zmigavac da "informise" ove sto cekaju iz pravca tunela, a sa istim lijevim se iskljuci iz kruznog u pravcu velesica - do mene. Vidim komplet prednj i kraj auta. Lijevi je beskoristan. Ne dajes lijevi - kruzis. Dajes li lijevi kad ides krivinom?
STARx

#1419 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Laplace wrote: 10/08/2021 11:03
STARx wrote: 10/08/2021 00:53

Zar moze babin golf 60 u krivinu
Može u krivinu, iz nje baš i ne može.
Dobar, dobar.. :lol:
mahalas505

#1420 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

foxlife wrote: 10/08/2021 12:52
mahalas505 wrote: 10/08/2021 12:45

Pa donijeti zakon upravo zbog toga sto si ti naveo
Tvoj primjer je da daje lijevi kad izlazi na drugom sto je van svake pameti
Moze se uvesti u zak9n da sr po slobodnom izboru daje zmigavac za 3 4 itd izlaz
Zatim oko prestrojavanja u kruznom i sl
Pa nemas potrebe da uvodis nove clanove, vec imas clanove kako da koristis zmigavce, clan 37. Sta treba jos dodati novo? Primjer sto sam ja naveo je to sto ljudi koriste pogresno zmigavac, a ne da to vec nema u zakonu. I to nema veze sa kruznim tokom, mozes isto koristiti pogresno i na bilo kojoj raskrsnici.

Fino sam te pitao kakva je razlika izmedju dvije raskrnice na slici i ti si rekao da nema razlike. Pa sto onda uvoditi nova pravila, kad su vec postojeca dovoljno dobra?

Image
foxlife

#1421 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

Pq nema razliku izmedju te dvije raskrsnice
Ima razlike kako se ovdje ljudi ponasaju u istim
STARx

#1422 Re: Kruzni tok

Post by STARx »

Vidim neki dim oko bosmala.. rostiljash telechu glavu a ne zoves raju s foruma.. imal bujrum da proslavimo bacanje vozacke
mahalas505

#1423 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

foxlife wrote: 10/08/2021 13:19 Pq nema razliku izmedju te dvije raskrsnice
Pa da li je to onda do ljudi ili do zakona? Moje licno misljenje da je to do ljudi.
foxlife

#1424 Re: Kruzni tok

Post by foxlife »

mahalas505 wrote: 10/08/2021 13:30
foxlife wrote: 10/08/2021 13:19 Pq nema razliku izmedju te dvije raskrsnice
Pa da li je to onda do ljudi ili do zakona? Moje licno misljenje da je to do ljudi.
Pa ako bar 50% ljudi grijesi i sl onda u zakonu moras izricito napisati za te koji ne razumiju
_Reds_

#1425 Re: Kruzni tok

Post by _Reds_ »

STARx wrote: 10/08/2021 12:53
_Reds_ wrote: 10/08/2021 10:58

Vidim. Kruzni tok velesici, ja na ulazu kod pumpe. On ulazi iz halida kajtaza, upali lijevi zmigavac da "informise" ove sto cekaju iz pravca tunela, a sa istim lijevim se iskljuci iz kruznog u pravcu velesica - do mene. Vidim komplet prednj i kraj auta. Lijevi je beskoristan. Ne dajes lijevi - kruzis. Dajes li lijevi kad ides krivinom?
Dodji na Ilidzu, pa da vidis koliko je je koristan lijevi.
Lijevo je beskoristan u takvim kruznim tokova kao što je taj u Velešićima sa jednom trakom. U svim sa više straka je itekako koristan.
I vidiš ga jer ulaziz u kružni to sam i napio, deni je koristan ljudima koji ulaze da vide da će se neko isključiti, a lijevi je koristan onim koji su unutrašnjoj traci i žele da se isključe tamo gdje imaju dvije isključne, a prestrojiti se nije mogao zbog gužve.
Post Reply