Medicinski potpomognuto samoubistvo
- apsidejzi
#1 Medicinski potpomognuto samoubistvo
Spanija je nedavno usvojila zakon u kojem omogucava svojim stanovnicima da izvrse samoubistvo tako sto ce im medicinski radnik ubrizgati smrtonosnu dozu neke substance. Naravno, prvo te uspavaju i onda ubrizgaju tu substancu. Jucer je prva osoba izvrsila samoubistvo na taj nacin u Spaniji. Rijec je o 86godisnjoj zeni koja vec 10 godina lezi u postelji i koja vise nije vidila svrhu takvog zivota. Rodbina nije iznijela mnogo detalja osim da je umrla u svojoj postelji okruzena porodicom.
Sta vi mislite da se takav zakon usvoji u BiH. Ja smatram da bi to trebalo biti osnovno ljudstvo pravo uz odredjene uslove. Prvi uslov bi bio da osoba nema psihickih problema tj da prodje obavezni tretman sa najmanje tri razlicita psihologa kako bi se izbjegla manipulacija. Ovdje najprije mislim da se sprijeci uticaj nasljednika na odluku te osobe.
Ja licno bih volio imati tu opciju na raspolaganju. U slucaju da fasujem neku smrtonosnu bolest i da mi doktori kazu kako imam jos par mjeseci i da vidim da ce mi zadnje sedmice zivota proci u mizeriji i cekanju koji organ ce prvi otkazati... ja bih volio da tada imam mogucnost da me uspavaju. Bas kao sto veterinari uspavaju cuke i mace koje nemaju sanse da prezive trenutno stanje. Da izbjegnem svu patnju i nepotrebnu bol. Mene nije strah da budem mrtav ali ne volim ideju patnje prilikom umiranja. Nisam okovan nikakvim vjerskim moralisanjima i smatram da je krajnje licemjerno nekome zabraniti da bira sta zeli uraditi sa svojim zivotom. Ja bih cak dozvolio ovakvo samoubistvo i osobama koje nisu smrtno bolesne ali koje zaista zele da prekinu svoj zivot iz bilo kojeg razloga. Naravno uz jako misljenje psihologa da je osoba u potpunosti svjesna i racionalna.
Sreo sam svakakvih ljudi u zivotu. Ljudi koji su kasnije izvrsili samoubistvo svakako, na jedan veoma bolniji i mucniji nacin. Ljudi koji su pokusali izvrsiti samoubistvo pa zabrljali i samo jos gore napravili. Ne znam... sta vi velite?
Sta vi mislite da se takav zakon usvoji u BiH. Ja smatram da bi to trebalo biti osnovno ljudstvo pravo uz odredjene uslove. Prvi uslov bi bio da osoba nema psihickih problema tj da prodje obavezni tretman sa najmanje tri razlicita psihologa kako bi se izbjegla manipulacija. Ovdje najprije mislim da se sprijeci uticaj nasljednika na odluku te osobe.
Ja licno bih volio imati tu opciju na raspolaganju. U slucaju da fasujem neku smrtonosnu bolest i da mi doktori kazu kako imam jos par mjeseci i da vidim da ce mi zadnje sedmice zivota proci u mizeriji i cekanju koji organ ce prvi otkazati... ja bih volio da tada imam mogucnost da me uspavaju. Bas kao sto veterinari uspavaju cuke i mace koje nemaju sanse da prezive trenutno stanje. Da izbjegnem svu patnju i nepotrebnu bol. Mene nije strah da budem mrtav ali ne volim ideju patnje prilikom umiranja. Nisam okovan nikakvim vjerskim moralisanjima i smatram da je krajnje licemjerno nekome zabraniti da bira sta zeli uraditi sa svojim zivotom. Ja bih cak dozvolio ovakvo samoubistvo i osobama koje nisu smrtno bolesne ali koje zaista zele da prekinu svoj zivot iz bilo kojeg razloga. Naravno uz jako misljenje psihologa da je osoba u potpunosti svjesna i racionalna.
Sreo sam svakakvih ljudi u zivotu. Ljudi koji su kasnije izvrsili samoubistvo svakako, na jedan veoma bolniji i mucniji nacin. Ljudi koji su pokusali izvrsiti samoubistvo pa zabrljali i samo jos gore napravili. Ne znam... sta vi velite?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
suPstancu
Aktivitet
Aktivnost
Aktivitet
Aktivnost
-
paladinka
#3 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Postoje u Svicarskoj takva udruzenja , Dignitas i Exit , pomoc ako se zelis ubiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
On topic: Ja se ubijam vikendima 
-
paladinka
#5 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Tja , ima razlicitih razloga , nazalost. bolest gdje je osoba na zivotu ali je ogranicena , tjelesno ili sta znam. Razlici razlozi , gdje osobe kazu , ne zelim vise zivjeti.
-
paladinka
-
Naslovnica
#7 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Elem, ja sam za ovu opciju, zašto da ne?
- stubrijez
#8 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Bila je tema eutanazija da ili ne...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
prvo da liječimo bolesne koji se mogu spasiti
pa presadjivanje organa i doniranja organa
pa na kraju eutanazija
teško moralno pitanje
gdje su mogućnosti malverzacija prevelike
pa presadjivanje organa i doniranja organa
pa na kraju eutanazija
teško moralno pitanje
gdje su mogućnosti malverzacija prevelike
- Sanjarko
#10 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Ja je otvorio. Ne znam jel na zivotu jos uvjek. Otvorio zato sto je moj rahmetli stari pred mozdani i smrt govorio da bi je uveo i da bi je trazio kad bi pao na krevet. Gledao pred to sve neki istinit film o tome. I sam, sam za to.
- stubrijez
#11 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Sve su to scenariji kad bi i ako bi... stvarnost je drugo. Ja sam protiv toga i na onoj i na ovoj temi, medicina je stvorena da se covjek spasi a ne da se ubije.
- Sanjarko
#12 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
- bavi
#13 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Ja sam za. Bolest moze napraviti od covjeka takvog bogalja da mu eutanazija dođe ko lijek.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#14 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Definitivno si ili previše u vjeri ili nisi vidio i okusio pravi život. Znam kako su umrli neki meni bliski ljudi i ako vidim da mi se tako nešto sprema, nebude li institucionalno bit će tradicionalno. Patnju i sebi i ljudima oko sebe(kojima je stalo do mene) ne želim prirediti.
-
moonca
#15 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Ako to zelimo, moramo napisati .. testament.. dok smo u zdravom razumu.. sta ako se desi . pa nabrojati.. situacije. i ko ce o tome odluciti.. 
- stubrijez
#16 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Grijesis debelo u oba slucaja, zivot sam okusio itekako a u vjeri nikako... ti mozda znas kako su umrli ali nisi bio tu. Ja jesam i vidio sam u ocima to sto se rijecima ne moze reci. Ova spika tradicionalno i to je prica bezveze nisi pogledao smrt u oci ili je vidio u ocima vidi se iz napisanog. Svaki minut zivota je dragocjen, treba ga cijeniti pomoci i olaksati a ne nekoga ubiti samo zato sto ga je tesko hizmetit... siguran sam da bi ti poslije bilo zao... Vjeruj mi.arman1 wrote: ↑09/08/2021 23:21Definitivno si ili previše u vjeri ili nisi vidio i okusio pravi život. Znam kako su umrli neki meni bliski ljudi i ako vidim da mi se tako nešto sprema, nebude li institucionalno bit će tradicionalno. Patnju i sebi i ljudima oko sebe(kojima je stalo do mene) ne želim prirediti.
- tovarish
#17 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Pa ne odlučuje rodbina, nego sam pacijent. Valjda on najbolje zna šta je za njega dobro.stubrijez wrote: ↑10/08/2021 11:40Grijesis debelo u oba slucaja, zivot sam okusio itekako a u vjeri nikako... ti mozda znas kako su umrli ali nisi bio tu. Ja jesam i vidio sam u ocima to sto se rijecima ne moze reci. Ova spika tradicionalno i to je prica bezveze nisi pogledao smrt u oci ili je vidio u ocima vidi se iz napisanog. Svaki minut zivota je dragocjen, treba ga cijeniti pomoci i olaksati a ne nekoga ubiti samo zato sto ga je tesko hizmetit... siguran sam da bi ti poslije bilo zao... Vjeruj mi.arman1 wrote: ↑09/08/2021 23:21
Definitivno si ili previše u vjeri ili nisi vidio i okusio pravi život. Znam kako su umrli neki meni bliski ljudi i ako vidim da mi se tako nešto sprema, nebude li institucionalno bit će tradicionalno. Patnju i sebi i ljudima oko sebe(kojima je stalo do mene) ne želim prirediti.
Inače, ja sam za i to ne hipotetički. Dijagnosticiran mi je ALS i iako je sporija varijanta, doći će vrijeme kad ću biti potpuno nepokretan i izgubiti mogućnost govora, gutanja i disanja. U takvoj situaciji eutanazija je spas za razliku od polaganog umiranja od gušenja. Doduše, ima i opcija da me strefi srčani prije toga, što i priželjkujem.
- dječak sa šibicama
#18 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Ubistvo je grijeh, samoubistvo jos veci.
Tako kaze religija.
Tako kaze religija.
- tovarish
#19 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
A inače svi ljudi su religiozni i slijede SVA pravila koja im vjera nalaže.dječak sa šibicama wrote: ↑10/08/2021 11:52 Ubistvo je grijeh, samoubistvo jos veci.
Tako kaze religija.
- dječak sa šibicama
#20 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Nigdje nisam rekao svi, a oni koji jesu...
- tranquil
#21 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Pod veoma precizno definisanim pravilima, i ekstremnim ograničenjima, ovo ima smisla. Situacije gdje ne postoji niti jedna bolja opcija su rijetke, ali postoje.
- stubrijez
#22 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Neka... cekaj da dodje to vrijeme, o tome i govorim. Ne zelim nikom patnju, ni najvecem dusmanu ali siguran sam da tad covjek razmislja drukcije.tovarish wrote: ↑10/08/2021 11:50Pa ne odlučuje rodbina, nego sam pacijent. Valjda on najbolje zna šta je za njega dobro.stubrijez wrote: ↑10/08/2021 11:40
Grijesis debelo u oba slucaja, zivot sam okusio itekako a u vjeri nikako... ti mozda znas kako su umrli ali nisi bio tu. Ja jesam i vidio sam u ocima to sto se rijecima ne moze reci. Ova spika tradicionalno i to je prica bezveze nisi pogledao smrt u oci ili je vidio u ocima vidi se iz napisanog. Svaki minut zivota je dragocjen, treba ga cijeniti pomoci i olaksati a ne nekoga ubiti samo zato sto ga je tesko hizmetit... siguran sam da bi ti poslije bilo zao... Vjeruj mi.
Inače, ja sam za i to ne hipotetički. Dijagnosticiran mi je ALS i iako je sporija varijanta, doći će vrijeme kad ću biti potpuno nepokretan i izgubiti mogućnost govora, gutanja i disanja. U takvoj situaciji eutanazija je spas za razliku od polaganog umiranja od gušenja. Doduše, ima i opcija da me strefi srčani prije toga, što i priželjkujem.
A ovo sta kazes sam pacijent odlucuje... evo ti jedan sasvim drugi scenarij za razmisljanje i to onako hipoteticki: da se nekim sticajem nadjes u situaciji, znaci ti bu pustio npr. oca ili bilo kojeg drugog zivog covjeka da se rokne iz pistolja bez da ga sprijecis ili barem pokusas?
- tovarish
#23 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Niko ne kaže da se neće neko predomisliti na kraju, ali mnogi na kraju iskoriste ovu opciju. Stvar je samo da postoji mogućnost izbora, pa ko hoće nek iskoristi tu opciju. Nikom se neće nametati.stubrijez wrote: ↑10/08/2021 12:17Neka... cekaj da dodje to vrijeme, o tome i govorim.tovarish wrote: ↑10/08/2021 11:50
Pa ne odlučuje rodbina, nego sam pacijent. Valjda on najbolje zna šta je za njega dobro.
- stubrijez
#24 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
Pa ne znam bas ovo mnogi... skidanje nesvjesnog bolesnika u komi sa aparata to da ali eutanazija je tema polemika jos uvijek nije to uopste u praksi masovno... niti ce biti.
-
udri me jace
#25 Re: Medicinski potpomognuto samoubistvo
dokaz da nisi nikom nista duzan i bujrum da ti pomognu.
sta treba zavali se frajer u kredite ne moze da vraca, doktori mu pomognu da se samoubije a zeni i djeci lihvare za vratom ostavi
sta treba zavali se frajer u kredite ne moze da vraca, doktori mu pomognu da se samoubije a zeni i djeci lihvare za vratom ostavi