Cijela Slavonija se ispraznila u zadnjih par godina, Vojvodina isto tako. Sela umiru i u Hrvatsko i u Srbiji, jos uvijek ne mogu da skontam o cemu pricasfoxlife wrote: ↑09/08/2021 18:53nije bas ni do bivseg sistema moze se djelimicno gledati i tako al i na sistem prije toga i sldetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:49
Gledaj, cijela BanjaLuka, Bijeljina, Prijedor, Doboj, pola Sarajeva da ne prica od drugim gradovima. Ne bih se slozio da su gorstaci otisli vani, otisao je jedan presjek bh drustva od gorstaka do akademika, kao sto i danas odlazi.
Sad, ako je procentualno gledajuci u BiH bio manji procenata visokoobrazovanih u odnosu na Srbiju/Hrvatsku nije do gorstaka nego bivseg sistema.
nego do ljudi nasih generalno tu mislim na sve ne samo bosnjake al oni prednjace
pa si imao ucitelje koji dolaze iz drugih mjesta posebno srbije pa po selima da uce djecu itd
sto se tice odlaska mislio sam na seljane koji su do rata obradjivali zemlju i nista vise
ovo poslije rata je skroz druga prica i otisli su oni da kazem normalni koji se nisu mogli uklopiti u sistem kriminala nepotizma itd
Ljubav dijasporaca prema domovini
-
detroit-mercy
#201 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
-
foxlife
#202 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
da generalno jesudetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:57Cijela Slavonija se ispraznila u zadnjih par godina, Vojvodina isto tako. Sela umiru i u Hrvatsko i u Srbiji, jos uvijek ne mogu da skontam o cemu pricasfoxlife wrote: ↑09/08/2021 18:53
nije bas ni do bivseg sistema moze se djelimicno gledati i tako al i na sistem prije toga i sl
nego do ljudi nasih generalno tu mislim na sve ne samo bosnjake al oni prednjace
pa si imao ucitelje koji dolaze iz drugih mjesta posebno srbije pa po selima da uce djecu itd
sto se tice odlaska mislio sam na seljane koji su do rata obradjivali zemlju i nista vise
ovo poslije rata je skroz druga prica i otisli su oni da kazem normalni koji se nisu mogli uklopiti u sistem kriminala nepotizma itd. Hoces da kazes da su njihovi seljaci kulturniji od nasih seljaka
![]()
jer su njihove seljacine otisle kao gasterbajteri u jugi pa su se ucili jedno 20-30 godina duze nego nasi
ps ne uporedjuje raseljavanje zadnjih 10 godina i raseljavanje ratnih godina
-
detroit-mercy
#203 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Hoces reci da onaj seljacina koji je otisao 92e sa 30-40 godina dolazi sada sa 60-70 sa Q7 i divlja po BH cestamafoxlife wrote: ↑09/08/2021 19:00da generalno jesudetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:57
Cijela Slavonija se ispraznila u zadnjih par godina, Vojvodina isto tako. Sela umiru i u Hrvatsko i u Srbiji, jos uvijek ne mogu da skontam o cemu pricas. Hoces da kazes da su njihovi seljaci kulturniji od nasih seljaka
![]()
jer su njihove seljacine otisle kao gasterbajteri u jugi pa su se ucili jedno 20-30 godina duze nego nasi
ps ne uporedjuje raseljavanje zadnjih 10 godina i raseljavanje ratnih godina
- ultima_palabra
#204 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ma odlaze u zadnjih 10 godina sve nacije i sve profesije… otidji na njemacke i austrijske aerodrome, vecina radnika Srbi i Hrvati.
-
foxlife
#205 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ne moras otici sa 30-40 tada mogao si otici i sa 5 a da te odgoji seljacinadetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 19:06Hoces reci da onaj seljacina koji je otisao 92e sa 30-40 godina dolazi sada sa 60-70 sa Q7 i divlja po BH cestama.
-
foxlife
#206 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ovo je i meni bilo interesantnoultima_palabra wrote: ↑09/08/2021 19:06 Ma odlaze u zadnjih 10 godina sve nacije i sve profesije… otidji na njemacke i austrijske aerodrome, vecina radnika Srbi i Hrvati.
pola aerodroma kad vidi bh pasos pocne sa mnom pricati na nasem i kaze ajd ovamo mozes ovo ono i sl bez obzira iz koje su republike porijeklom
-
detroit-mercy
#207 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Onda dodjemo na to da bi u BiH trebalo samo da se slusa klasicna glazba, da se ide na balet umjesto na kafu a pozorisne predstave da nam se igraju na stadionima jer su seljacine odleprsale.foxlife wrote: ↑09/08/2021 19:10ne moras otici sa 30-40 tada mogao si otici i sa 5 a da te odgoji seljacinadetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 19:06
Hoces reci da onaj seljacina koji je otisao 92e sa 30-40 godina dolazi sada sa 60-70 sa Q7 i divlja po BH cestama.
Kome onda sviraju Dzale, Seke i Konjevici po BH metropolama i kako to da su nam koride najposjeceniji kulturni eventi
-
moonca
#208 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
I vani, domaci bacaju svoj otpad, (kao mali biznisi / gradj/ zannatlije) ....uglavnom u kontejenre -koji su pristipacni i veliki. policija pocinitelja pronadje tako. sto u utpadu nadje nesku kutiju, ambalazu.. ode u lokanu radnju . skenira proizvid i nadje -kupaca... tesko je danas sakriti..ako ne razmisljash... 
-
foxlife
#209 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
To si ti zakljuciodetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 19:19Onda dodjemo na to da bi u BiH trebalo samo da se slusa klasicna glazba, da se ide na balet umjesto na kafu a pozorisne predstave da nam se igraju na stadionima jer su seljacine odleprsale.
Kome onda sviraju Dzale, Seke i Konjevici po BH metropolama i kako to da su nam koride najposjeceniji kulturni eventi![]()
To nisam ja rekao
- mO k3
#210 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Da da
Mislim da ti ovi domaći jos vise nabijaju komplekse neko dijaspora
-
snijeg_led
#211 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ovo mi je definitivno najgore kad dodjem. Dok se ja vozam po smrdljivim taksijima oni deru golfove dvice
Pih
Pih
- MorningStar
#212 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
-
moonca
#213 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jeste vi mushkarci --tasti..

-
detroit-mercy
#214 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Meni je najbolje kad se ovdje po forumu pocnu brinuti jel neko uzeo auto na kredit ili na lizing
ko da ce oni vracati. A pola ih radi u budzetskim firmama i boli kurac sto drzava uzima kredite da bi njima isplatila plate
.
- 512MB
#215 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ko da je tako lako dobit kredit za 70 milja auto 
-
snijeg_led
#216 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 19:59 Meni je najbolje kad se ovdje po forumu pocnu brinuti jel neko uzeo auto na kredit ili na lizingko da ce oni vracati. A pola ih radi u budzetskim firmama i boli kurac sto drzava uzima kredite da bi njima isplatila plate
.
Imam auto na lizing i svake tri godine mjenjam
Fino ko hadzinica uvijek vozam novo
-
Bodkin
#217 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa ja cu ti reci da je sarajevo propalo kao mao koji grad sto se tice toga. Nekad si imao toliko raznovrsnosti i subkultura, bilo to u muzici, oblacenju, sportovima, mjestu za izaci itd.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 19:19Onda dodjemo na to da bi u BiH trebalo samo da se slusa klasicna glazba, da se ide na balet umjesto na kafu a pozorisne predstave da nam se igraju na stadionima jer su seljacine odleprsale.
Kome onda sviraju Dzale, Seke i Konjevici po BH metropolama i kako to da su nam koride najposjeceniji kulturni eventi![]()
Danas je to sisa i smece muzika u 95% mjesta. Svi isto obuceni hodaju. Kao sa trake
Tako da sarajevo 2005 i ljudi otisli tad i ovi iz 2020 su nebo i zemlja
- mO k3
#218 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Treneka, patike i pederuša od gucija:) i to je neka vrsta subkulture
-
Bodkin
#219 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Kome jos treba novo auto. 2-3 godine staro je zakon
-
Hendrix
#220 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja imam rodjaka u Holandiji i lik je neka totalna alternativa, ne interesuje ga kuca, auto i kurcenje uopste. I on tako dodje na odmor u Bosnu ponekad autobusom i sta bude? Citav komsiluk se sprda s njim kako je levat frajer nema ni auta cak da dodje jadan. A frajer ono opusten zalibo ga za sve, dodje da vidi starog oca i onda spici na odmor u Nepal ili Novi Zeland po 2-3 mjeseca. Kad dodje u Bosnu vozi biciklo do grada na opste zaprepastenje komsiluka koji zale oca mu... eto sin otiso vani a ne moze ni oca da vozi u grad autom. Frajer naruci taksi kad treba i to je to, ali dzaba ti sve kad te raja pocne tracati.
Komsiluk jedva doceko da sere o nekome ko je kao propo vani... i kad on ode i dodje drugi komsija sa novim X8... onda ide prica sta je ovaj doso nama da se kurci ovde supak jedan...
Uglavnom, bosanskom komsiluku nisi nikad dobar, apsolutno je svejedno kako dodjes iz dijaspore nace ti nesto da seru. A nace ti i da nisi dijasporac... isti klinac.
Komsiluk jedva doceko da sere o nekome ko je kao propo vani... i kad on ode i dodje drugi komsija sa novim X8... onda ide prica sta je ovaj doso nama da se kurci ovde supak jedan...
Uglavnom, bosanskom komsiluku nisi nikad dobar, apsolutno je svejedno kako dodjes iz dijaspore nace ti nesto da seru. A nace ti i da nisi dijasporac... isti klinac.
- 512MB
- ElRe
#222 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Većina gradova u BiH je veće selo nego neko pravo selo iz Krajine npr. Sarajevo je najveće selo: odvoz smeća ne funkcioniše, vodovodna mreža "krvari", nemali dio Sarajeva nema riješenu kanalizaciju, zgrade oronule, zapuštene, nova naselja neplanski urađena, saobraćajna infrastruktura ostala u 80im godinama, ... Uvijek se pitam šta jedan turista ili gastarbajter vidi u Sarajevu kada dodje.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:54 Opet se vracamo na onu, prokleti seljacikao da je on kriv sto je rodjen tamo gdje je rodjen i sto mu babo nije sljego ko tebi na vrijeme u velegrad
. Da seljaci, mada realno, putujuci po BH selima vidim da je vecina okucnica i kuca mnogo bolje uredjena i sa manje smeca nego okruzenja mnogih zrgrada po RajvuSa i Tuzli.
Isto vrijedi i za Zenicu, Tuzlu...
Na drugoj strani, Jajce, Tešanj, Travnik, Banja Luka, Mostar, Čapljina..., su po meni kvalitetnija mjesta.
- Login77777
#223 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Zato najljepse van grada negdje zivjeti gdje nema puno kuca okolo. Zagradis sve fino drvecima da te niko negleda. Kvalitetno odmoris. Odes u prirodu posjetis brda, jezera, vodopada i jos dosta toga ljepog sto BiH nudi. A pustis Bascarsiju i ostale destinacije u gradovima. Ne moras gledati sve i svasta po gradu. To je ono sto je meni fino vidjeti u BiH i radi cega rado odem. A sto me najmanje zanima je komsiluk i ispijanje kafica po gradu i ti gluposti.Hendrix wrote: ↑10/08/2021 08:50 Ja imam rodjaka u Holandiji i lik je neka totalna alternativa, ne interesuje ga kuca, auto i kurcenje uopste. I on tako dodje na odmor u Bosnu ponekad autobusom i sta bude? Citav komsiluk se sprda s njim kako je levat frajer nema ni auta cak da dodje jadan. A frajer ono opusten zalibo ga za sve, dodje da vidi starog oca i onda spici na odmor u Nepal ili Novi Zeland po 2-3 mjeseca. Kad dodje u Bosnu vozi biciklo do grada na opste zaprepastenje komsiluka koji zale oca mu... eto sin otiso vani a ne moze ni oca da vozi u grad autom. Frajer naruci taksi kad treba i to je to, ali dzaba ti sve kad te raja pocne tracati.
- tranquil
#224 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Da si pažljivije pročitao, vidio bi da sam u životu već dva puta prešao iz manje sredine u veću, tako da kao prvo ne generalizujem, kao drugo znam šta pričam.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:54Opet se vracamo na onu, prokleti seljacitranquil wrote: ↑06/08/2021 13:55
U mom slučaju paralela sa ARBiH, ali razumijemo se. Samo u vojsci sam sreo ovakve likove s kojima se sada redovno srećem u inostranstvu.
I da, upravo je tako. U mjestu gdje si odrastao si grupisan sa sličnima, meni čak ni preseljenje Tuzla - Sarajevo nije bilo neka velika kulturološka promjena okruženja, ali kada se preseliš u inostranstvo, karte se totalno promiješaju, i najbliža osoba s našeg govornog područja ti bude susjed koji je "kod kuće" živio doslovno u nekoj šumi, sa elementarnom pismenošću, najpapanskijim manirima koje možeš zamisliti, koji je deset godina prije tebe došao u Njemačku, ali priča njemački lošije od tebe koji si ga pričao samo u školi za jezike, a piše još gore, kojem vise krstovi po kući kao da je u toku invazija vampira, ali Boga i njegovu majku i sve svece redovno pominje, ali u nekom drugom kontekstu, koji izlazi u "naše" kafane ovdje kakve ti i u Bosni i u inostranstvu zaobilaziš, i pojam zabave mu je, baš kao u onoj Čorbinoj pjesmi, za vikend otići u klub u koji dolaze domaći folk pjevači, tom prilikom se slikati sa viskijem i Marlborom za Facebook kako bi pokazao dušmanima "kako se živi", a par dana prije posuđivao pare od mene kako bi mu djeca imala šta da jedu, i par dana poslije opet će to uraditi.* Šta misliš kako se takav ponaša kad dođe nazad u svoju zemlju? Pa kao ovi iz uvodnog videa, eto kako.
* - istinita pričakao da je on kriv sto je rodjen tamo gdje je rodjen i sto mu babo nije sljego ko tebi na vrijeme u velegrad
. Da seljaci, mada realno, putujuci po BH selima vidim da je vecina okucnica i kuca mnogo bolje uredjena i sa manje smeca nego okruzenja mnogih zrgrada po RajvuSa i Tuzli. Ulazak u prosjecno stubiste zgrde kolektivnog stanovanja u BiH je posebna prica
ali i tu su vecinom seljaci krivi
. FGRovcima je opet ispod casti malo oko zgrade urediti, pa makar na vlastitu inicijativu
.
Gledaj, ja sam sreo dosta nasih ljudi vani, od ljudi koji so dosli gdje koza pase pod rucnom do "velegradjana" ciji smisao bivstvovanja i egzistencije je definisan mjestom rodjenja. Mada, i Tuzla je realno obicna pripizdina kad je gledas u malo sirim okvirima.
Velika vecina raje je ok, uvijek se nadje kukolj u svako zitu ali meni se cini da ovdje vise pricamo o nekim drugim kompleksima.
I za migracije unutar iste države, iz pravca sela ili manjeg grada u veći grad, važe slična pravila kao i za migraciju u inostranstvu:
1. što je veća kulturološka razlika između mjesta porijekla i mjesta migracije, obično je veći problem sa prilagođavanjem novoj sredini
2, što je osoba koja je migrirala starija, teže će se prilagoditi novoj sredini nego mlađa, i tek se od potomaka može očekivati da budu u potpunosti integrisani.
To nisu apsolutna pravila, ti znaš izuzetke, i ja znam izuzetke, ali to je i dalje najčešći slučaj. Možeš plakati o FGR-ovcima koliko hoćeš, što je sada izgleda vrlo popularno, možeš me pokušati isprovocirati dijeleći komentare o Tuzli kao pripizdini ili imputirati komplekse, postaviti dvjesto školjki ako ti forum dopusti, ali znaš da sam u pravu.
Najgori slučajevi ponašanja iz uvodnog posta će, nažalost, češće doći od nekoga ko je preselio u Njemačku prije koju godinu iz neke šume kod Petrinje ili Kalesije, nego od nekoga ko je cijeli život živio u haustoru. I ovo nije nikakva osuda ljudi koji su prešli taj put selo - grad, ovo je čista ocjena prilagođenosti novoj sredini.
Veći grad, veći problemi, naročito sa trenutnom političkom strukturom u BiH. To i nije čudno.ElRe wrote: ↑10/08/2021 09:19 Većina gradova u BiH je veće selo nego neko pravo selo iz Krajine npr. Sarajevo je najveće selo: odvoz smeća ne funkcioniše, vodovodna mreža "krvari", nemali dio Sarajeva nema riješenu kanalizaciju, zgrade oronule, zapuštene, nova naselja neplanski urađena, saobraćajna infrastruktura ostala u 80im godinama, ... Uvijek se pitam šta jedan turista ili gastarbajter vidi u Sarajevu kada dodje.
Isto vrijedi i za Zenicu, Tuzlu...
Na drugoj strani, Jajce, Tešanj, Travnik, Banja Luka, Mostar, Čapljina..., su po meni kvalitetnija mjesta.
Ipak, potsjetio bih da turisti koji dolaze u BiH mjesta, kako Sarajevo, tako i Jajce, ili čak Tuzlu (ima i takvih) najčešće ne osjete većinu problema o kojima pričaš. Neodvoženje smeća, problemi sa vodom, nova naselja, to turista neće nikada vidjeti. Dok sam živio u BiH upravo mi je pičila po živcima ta priča naših turista, kao "pa šta se žališ, baš je lijepo u Sarajevu, bio sam tamo nekoliko dana", jest kada si u hotelu u centru, hodaš po Baščaršiji i obilaziš ćevabdžinice a ne voziš, odeš nekoliko puta na planinu, tako da niti znaš gdje su, a kamoli da si bio tamo i da znaš s kojim se problemima suočavaju naselja kao što su Grbavica, Hrasno, Alipašino, Dobrinja...
Dakle na stranu turizam, turisti vide ono što hoće, zato im i jeste dobro, za razliku od stanovnika.
A ni stanovnici nisu uvijek krivi za stanje mjesta u kom žive, već su i oni i njihovo mjesto često žrtve šire situacije.
-
broj dva