Sta fali Makarskoj, to smataras da je Ibiza puno bolja od Makrskedeogest wrote: ↑06/08/2021 00:26 Da opisemo ukratko:
Znaju bit najveca stoka koja radi sve ono sto ne moze u normalnim drzavama (luda voznja za volanom, nepostivanje pravila, bacanje i odlaganje smeca gdje ne trebaju) i jos mnogo toga. Patnja za rodnim krajem, roditeljima, prijateljima, najblizima, dok u isto vrijeme govore sve najgore o zemlji ( valjda zato sto su bili primorani da je napuste). Kad biraju, biraju samo nase partnere, dokazano.
S druge strane, ne treba biti licemjeran isto tako, unose mnogo novca u nasu drzavu kad dodju, milijarde su upitanju, potrose nakon teskog rada, zderuci cevape i bureke povazdan jelte. Isto tako salju nasima, svojim roditeljima i time im pomazu.
Mogu se lagano uociti po "uvijek bijelim patikama" i uskim hlacama. Svaki od njih takodjer, u 99 % slucajeva ima istu frizuru. Mnogi govore i njemacki u gradu, ne bi li ih ko primjetio, da su kao na vecem levelu od ove ovdje stoke.
Kad vidis da voze BMW X6, znaj da je na kredit i lizing, jer ni covjek sa 4-5k eura platom (oni uglavnom rade za 1300-2000) ne moze da kesira auto od 100 000 eura, to je jasno ko dan. Sto nije nista impresivno, ovdje sa bilo kojim stabilnim poslom (citaj drzavna sluzba) nude ti odmah kredite za takva auta, telefone, banka nudi povoljnu kamatu itd itd.
Eto, to bi bilo to. Dakle to su ljudi kao mi, koji tamo rade, imaju normalan zivot, dostojan covjeka i nikakav luksuz. 90 % njih ne ljetuje na Ibizi, Mallorci vec dodju mami na buredzike, pa u Makarsku vecinom.
Ljubav dijasporaca prema domovini
-
detroit-mercy
#176 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
- ultima_palabra
#177 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ko da je to problem nekome ko vozi auto od 450 konjaizvrsni direktor wrote: ↑09/08/2021 16:35Izracunaj koliko kosta rentacar na 15 dana, i sta ako neko hoce na more iz bosne? I koliko kosta ponijeti sve za 15 dana zivota avionom iz njemacke za bosnu, dodaj jos ko ima dvoje djece kolica bicikla i to, sve silne poklone za familije u bosni. I plus na toavionske karte.ultima_palabra wrote: ↑09/08/2021 15:22
Pa ima rentacar, taksi, auto od familije ili neka kombinacija ovoga.
Bas su pacenici sto dolaze sa autom..
Ma dobro, to je sad pitanje izbora... doduse, ovi prekookeanci nemaju izbora, moraju ovako kako ja napisah.
-
detroit-mercy
#178 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Prva generacija je produk drustva iz koga dolazi, kasno je odraslog vola u jaram vezat_BataZiv_0809 wrote: ↑06/08/2021 09:33 Nit' svi bacaju smece u rijeke nit' svi divljaju autima, nema potrebe generalizirati. Da ih ima dosta koji to rade-ima. Oni su samo upadniji kad to rade zbog stranih tablica.
U krajnjoj liniji nije kriv šaban sto podivlja cim predje granicu , nego je kriva drzava sto ne kaznjava pa se on osjeca komotno da se tako ponasa. I na ovom snimku ih "kaznjava" pojedinac a ne drzava.
A kriva je vala i njegova nova domovina sto ocigledno nije dovoljno uticala na njegovu svijest. Ali nju zanima samo druga generacija, od prve ne ocekuju previse.
- exliberal-ex
#179 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
moze moze...to me podsjeti na moje jarane koji nisu mogli da se vezu kad sjednu u auto, gusi ih.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:41
Prva generacija je produk drustva iz koga dolazi, kasno je odraslog vola u jaram vezat.
dobise par tiketa, osiguranje automatski skoci nakon godinu dana...da vidis kako su se poceli onda vezat.
samo po novcaniku udarit
- ultima_palabra
#180 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Imas sad ova osiguranja sa onim spravicama sto mjere brzu voznju, nagla kocenja... da vidis kako se moze elegantno vozitiexliberal-ex wrote: ↑09/08/2021 17:46moze moze...to me podsjeti na moje jarane koji nisu mogli da se vezu kad sjednu u auto, gusi ih.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:41
Prva generacija je produk drustva iz koga dolazi, kasno je odraslog vola u jaram vezat.
dobise par tiketa, osiguranje automatski skoci nakon godinu dana...da vidis kako su se poceli onda vezat.
samo po novcaniku udarit
-
Seyfo
#181 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sjooo teme... jos jedna na temu prepucavanja dijasporci-domoroci. I sta je bilo u medjuvremenu sa temom "pokret za odlazak-ubleha ili stvarnost?" Dosla je skoro do hiljadu strana.
-
detroit-mercy
#182 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Opet se vracamo na onu, prokleti seljacitranquil wrote: ↑06/08/2021 13:55U mom slučaju paralela sa ARBiH, ali razumijemo se. Samo u vojsci sam sreo ovakve likove s kojima se sada redovno srećem u inostranstvu._BataZiv_0809 wrote: ↑06/08/2021 13:20
![]()
Ovo sam cuo od dosta ljudi koji godinama vec zive u inostranstvu. Bas ta paralela sa JNA.![]()
I da, upravo je tako. U mjestu gdje si odrastao si grupisan sa sličnima, meni čak ni preseljenje Tuzla - Sarajevo nije bilo neka velika kulturološka promjena okruženja, ali kada se preseliš u inostranstvo, karte se totalno promiješaju, i najbliža osoba s našeg govornog područja ti bude susjed koji je "kod kuće" živio doslovno u nekoj šumi, sa elementarnom pismenošću, najpapanskijim manirima koje možeš zamisliti, koji je deset godina prije tebe došao u Njemačku, ali priča njemački lošije od tebe koji si ga pričao samo u školi za jezike, a piše još gore, kojem vise krstovi po kući kao da je u toku invazija vampira, ali Boga i njegovu majku i sve svece redovno pominje, ali u nekom drugom kontekstu, koji izlazi u "naše" kafane ovdje kakve ti i u Bosni i u inostranstvu zaobilaziš, i pojam zabave mu je, baš kao u onoj Čorbinoj pjesmi, za vikend otići u klub u koji dolaze domaći folk pjevači, tom prilikom se slikati sa viskijem i Marlborom za Facebook kako bi pokazao dušmanima "kako se živi", a par dana prije posuđivao pare od mene kako bi mu djeca imala šta da jedu, i par dana poslije opet će to uraditi.* Šta misliš kako se takav ponaša kad dođe nazad u svoju zemlju? Pa kao ovi iz uvodnog videa, eto kako.
* - istinita priča
Gledaj, ja sam sreo dosta nasih ljudi vani, od ljudi koji so dosli gdje koza pase pod rucnom do "velegradjana" ciji smisao bivstvovanja i egzistencije je definisan mjestom rodjenja. Mada, i Tuzla je realno obicna pripizdina kad je gledas u malo sirim okvirima.
Velika vecina raje je ok, uvijek se nadje kukolj u svako zitu ali meni se cini da ovdje vise pricamo o nekim drugim kompleksima.
-
detroit-mercy
#183 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nije to poenta, ovdje pricamo o stvarima koje radis na silu i koje ces prvom prilikom eskivirati a u drugom slucaju o sopstvenom osjecaju krivnje ako uradis neku od tih stvari koje nisu drustveno prihvatljive.exliberal-ex wrote: ↑09/08/2021 17:46moze moze...to me podsjeti na moje jarane koji nisu mogli da se vezu kad sjednu u auto, gusi ih.detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:41
samo po novcaniku udarit
-
detroit-mercy
#184 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Kako je tebiMorningStar wrote: ↑08/08/2021 13:38 Ja se sve pitam kako je dijaspori kad dodje da "prodjira" u autu od 30-40 hiljada sve sa mrkim pogledom, pa prodje pored njega neki Q7,X5 nova,touareg novi itd sa bosanskim tablicama![]()
- exliberal-ex
#185 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
to je druga stvar ali vecina "kulturnog" ponasanja je proizasla iz prisile...detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:58Nije to poenta, ovdje pricamo o stvarima koje radis na silu i koje ces prvom prilikom eskivirati a u drugom slucaju o sopstvenom osjecaju krivnje ako uradis neku od tih stvari koje nisu drustveno prihvatljive.exliberal-ex wrote: ↑09/08/2021 17:46
moze moze...to me podsjeti na moje jarane koji nisu mogli da se vezu kad sjednu u auto, gusi ih.
samo po novcaniku udarit
Ja licno mislim da policija ( regularna i komunalna) udara po djepu ljude koji zive u Bosni onda bi i ovi sto se vrate pa ko pusteni sa lanca povukli rucnu jer znaju da ce dobit kaznu.
Posto znaju da se moze poturit ispod stola onda se ponasaju kako se ponasaju
- MorningStar
#186 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Bude mi godradetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:06Kako je tebiMorningStar wrote: ↑08/08/2021 13:38 Ja se sve pitam kako je dijaspori kad dodje da "prodjira" u autu od 30-40 hiljada sve sa mrkim pogledom, pa prodje pored njega neki Q7,X5 nova,touareg novi itd sa bosanskim tablicama![]()
![]()
-
detroit-mercy
#187 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa zar se nismo dogovorili da se vecina stari ponese iz kuceexliberal-ex wrote: ↑09/08/2021 18:07to je druga stvar ali vecina "kulturnog" ponasanja je proizasla iz prisile...detroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 17:58
Nije to poenta, ovdje pricamo o stvarima koje radis na silu i koje ces prvom prilikom eskivirati a u drugom slucaju o sopstvenom osjecaju krivnje ako uradis neku od tih stvari koje nisu drustveno prihvatljive.
Ja licno mislim da policija ( regularna i komunalna) udara po djepu ljude koji zive u Bosni onda bi i ovi sto se vrate pa ko pusteni sa lanca povukli rucnu jer znaju da ce dobit kaznu.
Posto znaju da se moze poturit ispod stola onda se ponasaju kako se ponasaju
Nije isto kada ti neko od malih nogu govori da nije uredu nesto uraditi i kada radis nesto samo pod metodom prisile.
-
detroit-mercy
#188 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
I nama
- MorningStar
#189 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sto se onda vecina okrene i gleda novoizgradjene objekte
-
detroit-mercy
#190 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ne znam pitaj njih, mozda se raduju progresu, mozda arhitektonskim rjesenjima, mozda ljepotom zgrada. Neke stvari ti upadnu u oci kada duze vrijeme nisi tu, pa se zapitas kad se ovo izgradi, prosle godine ili prije dvije godine nije bilo tu, imas masu razloga.
Ja licno sam vise fasciniran prirodom u BiH, BH gradovi realno nisu nesto posebno da bih rekao wow.
- MorningStar
#191 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Meni je sve uvijek lijepo ... Prve 2 sedmicedetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:19Ne znam pitaj njih, mozda se raduju progresu, mozda arhitektonskim rjesenjima, mozda ljepotom zgrada. Neke stvari ti upadnu u oci kada duze vrijeme nisi tu, pa se zapitas kad se ovo izgradi, prosle godine ili prije dvije godine nije bilo tu, imas masu razloga.
Ja licno sam vise fasciniran prirodom u BiH, BH gradovi realno nisu nesto posebno da bih rekao wow.
-
detroit-mercy
#192 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ljepota je u oku promatracaMorningStar wrote: ↑09/08/2021 18:23Meni je sve uvijek lijepo ... Prve 2 sedmicedetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:19
Ne znam pitaj njih, mozda se raduju progresu, mozda arhitektonskim rjesenjima, mozda ljepotom zgrada. Neke stvari ti upadnu u oci kada duze vrijeme nisi tu, pa se zapitas kad se ovo izgradi, prosle godine ili prije dvije godine nije bilo tu, imas masu razloga.
Ja licno sam vise fasciniran prirodom u BiH, BH gradovi realno nisu nesto posebno da bih rekao wow.:
Generalno nama niko ne valja, ne valja nam dijaspora, nevaljaju nam Arapi turisti, nerviraju nas i oni Svabe backpacker-i sa svojim tredovima. Mi bi ako ikako moze da nam Jeff Bezos uplovi sa onom svojom jahtom na Panonicu i da potrosi jedno 100 miliona a da po mogucnosti ne izadje sa jahte
-
detroit-mercy
#193 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Kad moze sultanija (BH elita) sto nebi mogli i drugifoxlife wrote: ↑09/08/2021 09:23 koje je auto je najmanji problem
problem je ponasanje vozaca u tim autima
jbt imas pare imas sve i zao ti dati marku sat vremena da parkiras na regularan parking
ne ja cu na trotoar parkirati
ono vidio od ostalih i prica kako oni
pa hoces da budes papak kao oni?
hoce li jesti govna ako drugi jedu?
-
costacurta
#194 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Dijaspora je jedan od naših najvećih neiakorištenih potencijala. Ostavljaju i šalju milijarde KM koje "mi" opet proslijedimo uglavnom susjedima npr kupujući njihovu robu čime njihovu privredu jačamo.
To što ostavljaju i šalju pare me nervira jer time čuvaju socijalni mir, nema kuće koja nema nekog vani i kome se ne doznači barem 100€ i time se krpe rupe u kućnom budžetu. Ja pod "potencijalom" ne mislim da ih gotivimo samo zbog $ ili € već smatram da bi se morali više uvezati sa privrednim društvima, kulturnim institucijama, školskim sistemima u kojima ih masa radi i tako privlačiti investitore. Nažalost seljadija koja je na vlasti nema sluha niti ideja po ovom pitanju, to je ono što me frustrira.
To što se prave zubi, frizure, restorani, muzika, voze skupa auta mi uopšte ne smeta. Neka ih hvala Bogu i da se još bolje snađu i budu još jači jer ne može biti štete od toga.
Ovog kelju što slika ove jadove i što dobi na popularnosti bih pitao gdje on baca inače svoje smeće, plaća li račune komunalnom preduzeću i ko inače od septembra do juna puni bezbrojne ilegalne deponije širom BiH? Da ne bude da pravdam nego čisto me interesuje šta on misli i jel zna za neku deponiju, jel je uslikao bio na inspekciji, prijavio itd.
Da ih ima šupaka ima itekako, al' de okrenite se oko sebe prvo
To što ostavljaju i šalju pare me nervira jer time čuvaju socijalni mir, nema kuće koja nema nekog vani i kome se ne doznači barem 100€ i time se krpe rupe u kućnom budžetu. Ja pod "potencijalom" ne mislim da ih gotivimo samo zbog $ ili € već smatram da bi se morali više uvezati sa privrednim društvima, kulturnim institucijama, školskim sistemima u kojima ih masa radi i tako privlačiti investitore. Nažalost seljadija koja je na vlasti nema sluha niti ideja po ovom pitanju, to je ono što me frustrira.
To što se prave zubi, frizure, restorani, muzika, voze skupa auta mi uopšte ne smeta. Neka ih hvala Bogu i da se još bolje snađu i budu još jači jer ne može biti štete od toga.
Ovog kelju što slika ove jadove i što dobi na popularnosti bih pitao gdje on baca inače svoje smeće, plaća li račune komunalnom preduzeću i ko inače od septembra do juna puni bezbrojne ilegalne deponije širom BiH? Da ne bude da pravdam nego čisto me interesuje šta on misli i jel zna za neku deponiju, jel je uslikao bio na inspekciji, prijavio itd.
Da ih ima šupaka ima itekako, al' de okrenite se oko sebe prvo
-
detroit-mercy
#195 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
foxlife wrote: ↑09/08/2021 10:23zato sto su i kod hrvata i kod srba vjerovatno malo obrazovaniji oni u dijaspori i nisu vecina otisli direktno iz opanaka u berlin london pariz rim
ne mrzi se dijaspora nego ponasanje pojedinaca kod dijaspore
a kao sto rekoh posto je vecina neobrazovana nekulturna neodgoj i sl dobije se osjecaj da je sva dijaspora takva
Koji kompleksi spram druga dva naroda pa ih reflektuju i na dijasporu
Jah eto sve akademici vani ko Srba i Hrvata
- Hajvan
#196 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ja sam jedini u Bosni, od sve djece mojih roditelja
troje ih je vani. roditelji vani, takodje
meni niko nista ne salje
nista mi ne treba, samo se hvalim.
troje ih je vani. roditelji vani, takodje
meni niko nista ne salje
nista mi ne treba, samo se hvalim.
-
costacurta
#197 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jedva čekam izvještaj UIO za treći kvarta2021. tj period juni-septembar. Potrošnja je ogromna Opet kažem nažalost velika većina bez računa, ali ono što još više brine je što će uglavnom sav taj višak umjesto pomoć privredi i realnom sektoru otići na krpljenje budžetskih rupa
-
foxlife
#198 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
nema tu kompleksa niti sam rekao da su akademicidetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:35foxlife wrote: ↑09/08/2021 10:23
zato sto su i kod hrvata i kod srba vjerovatno malo obrazovaniji oni u dijaspori i nisu vecina otisli direktno iz opanaka u berlin london pariz rim
ne mrzi se dijaspora nego ponasanje pojedinaca kod dijaspore
a kao sto rekoh posto je vecina neobrazovana nekulturna neodgoj i sl dobije se osjecaj da je sva dijaspora takva![]()
![]()
![]()
Koji kompleksi spram druga dva naroda pa ih reflektuju i na dijasporu.
Jah eto sve akademici vani ko Srba i Hrvata![]()
cinjenica je da su njihovi gorstaci otisli iza onog rata a nasi iza ovog
jer kod njih posebno u srbiji nije bilo rata pa da nasilno odu vani
mozda jedino sandzaklije na pocetku rata i za vrijeme rata na kosovu i sl al daleko manje nego ljudi iz bih a kad mislim na bih mislim i na srbe i hrvate i bosnjake
-
detroit-mercy
#199 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Gledaj, cijela BanjaLuka, Bijeljina, Prijedor, Doboj, pola Sarajeva da ne prica od drugim gradovima. Ne bih se slozio da su gorstaci otisli vani, otisao je jedan presjek bh drustva od gorstaka do akademika, kao sto i danas odlazi.foxlife wrote: ↑09/08/2021 18:42nema tu kompleksa niti sam rekao da su akademicidetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:35
![]()
![]()
![]()
Koji kompleksi spram druga dva naroda pa ih reflektuju i na dijasporu.
Jah eto sve akademici vani ko Srba i Hrvata![]()
mozda jedino sandzaklije na pocetku rata i za vrijeme rata na kosovu i sl al daleko manje nego ljudi iz bih a kad mislim na bih mislim i na srbe i hrvate i bosnjake
Sad, ako je procentualno gledajuci u BiH bio manji procenata visokoobrazovanih u odnosu na Srbiju/Hrvatsku nije do gorstaka nego bivseg sistema.
-
foxlife
#200 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
nije bas ni do bivseg sistema moze se djelimicno gledati i tako al i na sistem prije toga i sldetroit-mercy wrote: ↑09/08/2021 18:49Gledaj, cijela BanjaLuka, Bijeljina, Prijedor, Doboj, pola Sarajeva da ne prica od drugim gradovima. Ne bih se slozio da su gorstaci otisli vani, otisao je jedan presjek bh drustva od gorstaka do akademika, kao sto i danas odlazi.foxlife wrote: ↑09/08/2021 18:42
nema tu kompleksa niti sam rekao da su akademici
Sad, ako je procentualno gledajuci u BiH bio manji procenata visokoobrazovanih u odnosu na Srbiju/Hrvatsku nije do gorstaka nego bivseg sistema.
nego do ljudi nasih generalno tu mislim na sve ne samo bosnjake al oni prednjace
pa si imao ucitelje koji dolaze iz drugih mjesta posebno srbije pa po selima da uce djecu itd
sto se tice odlaska mislio sam na seljane koji su do rata obradjivali zemlju i nista vise
ovo poslije rata je skroz druga prica i otisli su oni da kazem normalni koji se nisu mogli uklopiti u sistem kriminala nepotizma itd