Kruzni tok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- S4mpion
#1251 Re: Kruzni tok
Stvar je u tome što onaj u unutrašnjoj traci može vozit' 10, a ti u vanjskoj 30 i onda je normalno da ćeš ga preć' čak i kad je tebi putanja duža od njegove, a obojica ste ispoštovali ograničenje brzine.
-
hd2000
#1252 Re: Kruzni tok
Pošto nemam šta raditi, napravio sam malu sliku.

Na gornjoj slici imamo dva automobila: A i B. Na početku, nalaze se na pozicijama A1 i B1. Auto A se uključuje i nastavlja. Sada auta A i B dolaze u pozicije A2 i B2. Vozač B odlučuje da se pređe u susjednu ulicu i udara u vozilo A. Ko je kriv? Valjda je jasno da je vozač B kriv. Ako je vozač A kriv, onda se vraćam na polaganje vozačkog, jer nemam pojma.
Donja slika pokazuje sličnu situaciju, samo u kružnom toku. E, pitanje. Po čemu se kružni tok razlikuje? Molim član zakona, a ne šta ko misli.

Na gornjoj slici imamo dva automobila: A i B. Na početku, nalaze se na pozicijama A1 i B1. Auto A se uključuje i nastavlja. Sada auta A i B dolaze u pozicije A2 i B2. Vozač B odlučuje da se pređe u susjednu ulicu i udara u vozilo A. Ko je kriv? Valjda je jasno da je vozač B kriv. Ako je vozač A kriv, onda se vraćam na polaganje vozačkog, jer nemam pojma.
Donja slika pokazuje sličnu situaciju, samo u kružnom toku. E, pitanje. Po čemu se kružni tok razlikuje? Molim član zakona, a ne šta ko misli.
- seoBIH
#1253 Re: Kruzni tok
Moze policija praviti šta god želi, samo njihovi "naloGi" nisu neoborivi. U vanjskoj traci si TiTo, osim ako ti ne podmete guzicu i spicis ga direkt u gepeče. Sve ostalo dobija ovaj iz vanjske.
-
mahalas505
#1254 Re: Kruzni tok
Nipocemu se ne razlikuju, to pokusavamo da objasnimo nekima, posebno @foxlife -u. Samo si trebao dodati i znak za obavezan smjer desno kod ulaska u raskrsnicu kod obje slike.hd2000 wrote: ↑09/08/2021 15:23 Pošto nemam šta raditi, napravio sam malu sliku.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1255 Re: Kruzni tok
B2 kriv jer ce udarit A2 u njegovu lijevu stranu, to sam vec napisaohd2000 wrote: ↑09/08/2021 15:23 Pošto nemam šta raditi, napravio sam malu sliku.
- geralt
#1256 Re: Kruzni tok
Lijepi Mostar i njihovi turbo kruzni tokovi.
- seoBIH
#1257 Re: Kruzni tok
I onda ti dodje iskusni sudija i kaze "nisi se uvjerio da mozes promijeniti traku bez da ugrozavas drugog ucesnika u saobracaju" i prc milojka, dzabe ti zmigavac.
Ne mora, ako je ograničenje 60km/h moze voziti tom brzinom bez problema. Onaj ko se prestrojava mora da to uradi na siguran način i da ne ometa druga vozila. Zimgavac mu tu ne daje nikakvu prednost.
Last edited by seoBIH on 09/08/2021 15:36, edited 1 time in total.
-
hd2000
#1258 Re: Kruzni tok
@Bobi, je li ti govoriš o situaciji na prvoj slici, sa pravom cestom, bez kružnog toka.
-
mahalas505
#1259 Re: Kruzni tok
Kako nema zakon, sta je sa clanom 50 stav 4 ZOBS-a, ipak moras malo argumntovati svoje trvdnje.foxlife wrote: ↑09/08/2021 15:20 mi nemamo zakona o kruznom i to je dovoljno da je dalja prica bespotrebna
o zmigavcu u kruznom ti govori logika
zamislis regularnu raskrsnicu i koristis zmigavce da bi pokazao gdje ces
ulazim u kruzni i dajem lijevi da idem lijevo na treci izlaz i tu olaksavam tebi na prvom (mom prvom) da udjes u raskrsnicu i ides na moj drugi izlaz bez ikakvih problema bez ikakvog stajanja nemamo nikakvih dodirnih tacaka i sl a ne da cekas dok ja prodjem da bi se ti ukljucio
Kod ulaska u krzni tok ti nikad ne mozes skrenuti lijevo, jedino ako malo ne popijes koju, pa izgubis orijentaciju. I zasto ce ti onda pokazivac lijevo kod ulaska u kruzni?
- -Chesterfield-
#1260 Re: Kruzni tok
Kružni tok je pokriven video nadzorom.
Da li se po tebi zeleni smije uključiti u vanjsku traku, ili mora čekati da crveni završi svoju radnju? Bez obzira šta crveni namjerava - produžiti unutrašnjom ili skrenuti desno.

-
hd2000
#1261 Re: Kruzni tok
Molim te, samo odgovori da li komentarišeš prvu sliku, sa pravcem bez kružnog toka. Živo me interesuje.Bobi wrote: ↑09/08/2021 15:33B2 kriv jer ce udarit A2 u njegovu lijevu stranu, to sam vec napisaohd2000 wrote: ↑09/08/2021 15:23 Pošto nemam šta raditi, napravio sam malu sliku.
Donja slika pokazuje sličnu situaciju, samo u kružnom toku. E, pitanje. Po čemu se kružni tok razlikuje? Molim član zakona, a ne šta ko misli.. Ako A2 udari B2 u njegovu desnu stranu A2 je kriv je nije propustio vozilo ispred zebe koje daje signal za mijenjanje pravca. Vozilo u lijevo jtraci kad daje desni zmigavac da prelazi u desnu traku, eh taj svjetlosni signal je upozorenje svim vozilima iza njega na usklade brzinu voznju nastaloj situaciji, znaci mora usporiti i pratiti kretanje vozila s lijeve strane i omogucit mu da sigurno zavrsi radnju promjene pravca ili izlazak iz kruznog.
Na prvoj slici (bez kružnog toka) nije bitno da li B udara u A ili A udara u B "u njegovu desnu stranu". Vozač B je oduzeo prednost i kriv je.
-
Naslovnica
#1262 Re: Kruzni tok
Naravno da nećeš ubrzavati, ali nije tvoja obaveza niti da da usporavaš da bi ga pustio. Da li se bar tu slažemo?Bobi wrote: ↑09/08/2021 15:12Šta tebi nije jasno, vozila u saobracaju nisu konji da gledaju samo ispred sebe. Na auto putu ako neko ispred tebe iz lijeve trake prelazi u desnu moras ga propustiti neces davat po gasu da dodjes ispred njega. Vozilo iz lijeve trake na auto putu se ja krece brze ja daje signal za prelaak u desnu traku, svako ometanja izvodjenja te radnje vozila u desnoj traci je prekšaj.
Ako može bezbjedno da se prestroji u desnu on to može učiniti, a ako ne može neka uradi kada bude u mogućnosti.
-
channel10
#1263 Re: Kruzni tok
Cisto da znas da je u Zenici svaki kruzni pokriven sa ko zna koliko kamera...seoBIH wrote: ↑09/08/2021 15:18Normalna osoba nece dodavati gasIpak, da bi se prestrojio, to moras uraditi bez da ometas onoga u drugoj traci. Tako je i na kruznom toku, ne mozes se ti iskljuciti ako cu ja da nastavim pravo.
Problem je sto kruzni tok ima vise od dva uslova koja se mogu potrefiti, pa zbunjuju ljude, ne mogu se fokusirati.
Ja kazem da vanjskom moze kruziti koliko god hoce, ako nema policije i video nadzora. Ko mu uzme prvenstvo, ne moze dokazati da je ovaj kruzio 20 krugova.
-
Bobi
- Forum administrator
#1264 Re: Kruzni tok
Kad dodje do sudara pa kad te policija pita da li si vidio da vozilo ispred tebe mijenja pravac pa na odgovor jesam pa kad te pita zasto ga nisi propustio na odgovor ne moram proglasit cte krivim
- escobar__
#1265 Re: Kruzni tok
Vozila koja unutar KT ne mijenjaju pravac kretanja (kreću se "pravo") uvijek imaju prednost i nisu u obavezi propuštat bilo koga ko taj pravac mijenja (prestrojava se, izlazi iz KT i sl.) - zbog toga se vozačima i govori da naprave još jedan krug u unutarnjoj traci ako se ne mogu sigurno prestrojiti i izaći iz KT.
-
mahalas505
#1266 Re: Kruzni tok
Samo mi se cini da famozni clan 36, stav 1 se ne slaze upotpunosti sa tobomBobi wrote: ↑09/08/2021 15:33 B2 kriv jer ce udarit A2 u njegovu lijevu stranu, to sam vec napisao. Ako A2 udari B2 u njegovu desnu stranu A2 je kriv je nije propustio vozilo ispred zebe koje daje signal za mijenjanje pravca. Vozilo u lijevo jtraci kad daje desni zmigavac da prelazi u desnu traku, eh taj svjetlosni signal je upozorenje svim vozilima iza njega na usklade brzinu voznju nastaloj situaciji, znaci mora usporiti i pratiti kretanje vozila s lijeve strane i omogucit mu da sigurno zavrsi radnju promjene pravca ili izlazak iz kruznog.
- sinus
#1267 Re: Kruzni tok
Generalno ne volim da polemišem oko pravila u saobračaju jer SVI za sebe misle da poznaju najbolje pravila, pa tako i ja mislim za sebe, ali morao sam napraviti izuzetak zbog Bobijeve tvrdnje.hd2000 wrote: ↑09/08/2021 15:09Bobi wrote: ↑09/08/2021 14:49
Kad je neko ispred tebe i daje desni zmigavac da prelazi u tvoju traku moras ga pustit, nije to bonton sto govori Seo, u saobracaju nema bontona. Normalno ako ste paralelno ti ne vidis namjeru vozila s tvoje lijeve strane jer mu ne vidis svjetlosne pokaivače pravca i nastavljas svoje kretanje kako si naumio.U tom slučuaju ako on nasilno zeli da udje u tvoju traku udara u tvoju lijevu stranu i kriv je. U prvom slucaju ako je on ispred tebe i daje znak da skerece u tvoju traku i ti ga udaris u njegovu desnu stranu ili otpozada ti si kriv.
Evo glava ako voziš auto.
Da neko tvrdi da ja u desnoj traci koji ne mijenjam pravac moram usporiti da bi ovaj iz lijeve ubacio se ispred mene je van svake pameti. Prvo ne možeš gledati stvari kao on je ispred tebe. Možda jeste ali je u drugoj traci i onaj ko želi da se prestrojava mora da pazi na ostale učesnike u saobraćaju da ih ne ugrozi svojim prestrojavanjem.. Valjda on treba usporiti da vozilo iz druge trake prođe i da se on poslije tog vozila može sigurno prestrojiti iz jedne trake u drugu. (Ovdje govorim isključivo o gradskoj vožnji da se razumijemo).
Ja sam spreman mijenjati svoje mišljenje bez problema, samo evo nek mi neko postavi pravilo iz ZOBSA u kojem piše da ja iz desne trake koji ne mijenjam pravac moram kočiti da bi se ovaj iz lijeve ubacio?
Nemoj da ne bi ko šta zamjerio
-
hd2000
#1268 Re: Kruzni tok
Zašto ne bih ubrzavao, ako ne vozim iznad ograničenja? Poenta je da niko nije dužan da propušta. O tome pričamo.Naslovnica wrote: ↑09/08/2021 15:44Naravno da nećeš ubrzavati, ali nije tvoja obaveza niti da da usporavaš da bi ga pustio. Da li se bar tu slažemo?Bobi wrote: ↑09/08/2021 15:12
Šta tebi nije jasno, vozila u saobracaju nisu konji da gledaju samo ispred sebe. Na auto putu ako neko ispred tebe iz lijeve trake prelazi u desnu moras ga propustiti neces davat po gasu da dodjes ispred njega. Vozilo iz lijeve trake na auto putu se ja krece brze ja daje signal za prelaak u desnu traku, svako ometanja izvodjenja te radnje vozila u desnoj traci je prekšaj.
Ako može bezbjedno da se prestroji u desnu on to može učiniti, a ako ne može neka uradi kada bude u mogućnosti.
Druga stvar je zdrav razum koji govori da se ne zabijem u druga vozila i da je bolje da propustim, čak i ako imam prednost, što velika većina vozača i radi.
-
Bobi
- Forum administrator
#1269 Re: Kruzni tok
Be safe, odjavljujem se

- seoBIH
#1270 Re: Kruzni tok
Ok, jedna olakšica za sud. Sta cemo ako ispred kruznog nema nacrtanih izlaza, samo info da nailazis na put s pravom prvenstva? Onda ti ni kamera ne pomaze.
Na ovoj fotografiji zeleni mora čekati da crveni prođeDa li se po tebi zeleni smije uključiti u vanjsku traku

Na fotografiji ispod, ako dodje do kontakta, kriv je zeleni jer je morao pustiti crvenog da se iskljuci, odnosno ako mora stati, ne smije, vec mora novi krug praviti.

Ovo su dva apsolutno različita primjera. U prvom, zeleni se NIJE uključio u kruzni, a na drugoj fotografiji oba automobila su na putu s istim pravom prvenstva.
-
hd2000
#1271 Re: Kruzni tok
@Bobi molim te, očigledno nemaš položen vozački. Ili si maloljetan ili nisi vozio auto 30+ godina, pa si zaboravio. Moraš biti svjestan da ovakvim izjavama možda ugrožavaš neke neiskusne vozače.
- escobar__
- seoBIH
#1273 Re: Kruzni tok
Ne moras se odjavljivati. Ne pametujem ja jer mi se digao cejf, vec jer cu biti crveni, pa cemo majstoru obojica jer si ti mislio da imas pravo prvenstva, ja mislio da imam isto tako.
Ipak, mislim da je zakon na mojoj strani i to je jedino bitno. Kao i drugi s ove teme, nemam nista protiv da mi neko ukaze na gresku, vrlo rado cu je usvojiti. Covjece, to je moj zivot, ne mjerim ego po tome koliko sam puta bio u pravu, a koliko ne.
-
channel10
#1274 Re: Kruzni tok
Sva prica se vecini zasniva na ovome, a ko jebe znak koji nesto govori, horizontalnu signalizaciju.......... Ja, ja i samo ja. Ja i moja vanjska...Samo tako nastavite. Posebno preporucujem ulazak u vanjsku i izlazak na treci ili jos bolje, cetvrti izlaz.hd2000 wrote: ↑09/08/2021 15:51Zašto ne bih ubrzavao, ako ne vozim iznad ograničenja? Poenta je da niko nije dužan da propušta. O tome pričamo.Naslovnica wrote: ↑09/08/2021 15:44
Naravno da nećeš ubrzavati, ali nije tvoja obaveza niti da da usporavaš da bi ga pustio. Da li se bar tu slažemo?
Druga stvar je zdrav razum koji govori da se ne zabijem u druga vozila i da je bolje da propustim, čak i ako imam prednost, što velika većina vozača i radi.
Posebno posebne preporuke: ulazak u vanjsku istovremeno sa drugim vozilom koje ulazi u unutrasnju uporedo sa vama i koje izlazi na drugi izlaz u svojoj traci, a vi naravno, gdje drugo no na treci. Pa bumo vidjeli...
Jedna info za sve: Zenica je kompletna pokrivena sa video nadzorom na svim raskrsnicama(kruznim i ostalim). Postoje i kamere koje snimaju registraciju i tako provjeravaju jeste li registrovani. Udjete sa neregistrovanim vozilo i dok zavrsite posao, nabiju vam ko zna koliko kazni za neregistrovano vozilo. Ima ljudi koji su nabili po 20-30 000KM kazni, a da nisu ni znali(ili jesi, ali se pravili grbavi)...
-
foxlife
#1275 Re: Kruzni tok
Ko je na slici kriv a ili b?mahalas505 wrote: ↑09/08/2021 15:29Nipocemu se ne razlikuju, to pokusavamo da objasnimo nekima, posebno @foxlife -u. Samo si trebao dodati i znak za obavezan smjer desno kod ulaska u raskrsnicu kod obje slike.hd2000 wrote: ↑09/08/2021 15:23 Pošto nemam šta raditi, napravio sam malu sliku.