Desavanja u Hrvatskoj
- muha_sa
#21426 Re: Desavanja u Hrvatskoj
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/21 ... ivi_u.html
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oštro je reagirao na potez tužiteljice Gordane Tadić.
-Ne znam na kojem osnovu se Tužilaštvo BiH bavi 'Bljeskom': to je posao za hrvatsko pravosuđe. Posao Gordane Tadić su stotine, ako ne i hiljade do ramena krvavih ubica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, itd. Ali, kao što znamo, oni imaju prijatelje u VSTV-u.
Evo, recimo, kandidujem dvojicu pripadnika voda 'Crvenih beretki' Bratunačke brigade koji su po zapovjedi Vidoja Blagojevića 16. jula 1995. učestvovali u masovnim smaknućima u Branjevu i Pilici. Jedan živi u Bratuncu, drugi u Srebrenici. Obojica svjedočili u Hagu, pa tako i znam", poručio je Suljagić i dodao:
-Ako me neko iz Tužilaštva BiH kontaktira, spreman sam im saopštiti i detalje o tome ko su, šta su, gdje su bili svjedoci sa 'safe conduct' i gdje danas žive. Ali, pošto je sve ovo PR exercize, znam da neće. Jer, muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić, navodi Emir Suljagić.
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oštro je reagirao na potez tužiteljice Gordane Tadić.
-Ne znam na kojem osnovu se Tužilaštvo BiH bavi 'Bljeskom': to je posao za hrvatsko pravosuđe. Posao Gordane Tadić su stotine, ako ne i hiljade do ramena krvavih ubica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, itd. Ali, kao što znamo, oni imaju prijatelje u VSTV-u.
Evo, recimo, kandidujem dvojicu pripadnika voda 'Crvenih beretki' Bratunačke brigade koji su po zapovjedi Vidoja Blagojevića 16. jula 1995. učestvovali u masovnim smaknućima u Branjevu i Pilici. Jedan živi u Bratuncu, drugi u Srebrenici. Obojica svjedočili u Hagu, pa tako i znam", poručio je Suljagić i dodao:
-Ako me neko iz Tužilaštva BiH kontaktira, spreman sam im saopštiti i detalje o tome ko su, šta su, gdje su bili svjedoci sa 'safe conduct' i gdje danas žive. Ali, pošto je sve ovo PR exercize, znam da neće. Jer, muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić, navodi Emir Suljagić.
- Haris.ba
#21427 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne bih da sirim, ali evo citiracu hrvatski zakon. Jer, ocito BiH nema nikakva prava. Evo da vidimo kakva je prava sebi dala Hrvatska drzava. Jer BiH to ne moze, ona ocito nije ko Hrvatska.MorningStar wrote: ↑08/08/2021 18:59 Nah poenta je guranje nosa - sta BiH ima sa necim sto se desilo u HR i ciji ucesnici su gradjani HR i tamo zive.To vazi i vice versa.Pored toliko istraga,optuznica i ne znam cega kao nase tuzilastvo bi jos da dize optuznice za stvari koje nemaju veze sa BiH. To vazi opet i vice versa.
Mislim da je clan 91.ratni zlocin.
Primjena kaznenog zakonodavstva za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom počinjena izvan područja Republike Hrvatske
Članak 16.
Kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske primjenjuje se prema svakome tko izvan njezina područja počini kazneno djelo iz članka 88. tt, članka 90. tt, članka 91. tt, članka 97. tt, članka 104. tt, članka 105. tt i članka 106. ovoga Zakona tt, kao i kazneno djelo koje je Republika Hrvatska prema međunarodnom ugovoru obvezna kažnjavati i kada je počinjeno izvan područja Republike Hrvatske.
- MorningStar
#21428 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nista sacekat i hrvate da se pozabave nikaragvom.Haris.ba wrote: ↑08/08/2021 19:08Ne bih da sirim, ali evo citiracu hrvatski zakon. Jer, ocito BiH nema nikakva prava. Evo da vidimo kakva je prava sebi dala Hrvatska drzava. Jer BiH to ne moze, ona ocito nije ko Hrvatska.MorningStar wrote: ↑08/08/2021 18:59 Nah poenta je guranje nosa - sta BiH ima sa necim sto se desilo u HR i ciji ucesnici su gradjani HR i tamo zive.To vazi i vice versa.Pored toliko istraga,optuznica i ne znam cega kao nase tuzilastvo bi jos da dize optuznice za stvari koje nemaju veze sa BiH. To vazi opet i vice versa.
Mislim da je clan 91.ratni zlocin.
Primjena kaznenog zakonodavstva za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom počinjena izvan područja Republike Hrvatske
Članak 16.
Kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske primjenjuje se prema svakome tko izvan njezina područja počini kazneno djelo iz članka 88. tt, članka 90. tt, članka 91. tt, članka 97. tt, članka 104. tt, članka 105. tt i članka 106. ovoga Zakona tt, kao i kazneno djelo koje je Republika Hrvatska prema međunarodnom ugovoru obvezna kažnjavati i kada je počinjeno izvan područja Republike Hrvatske.
- duh_sa_sjekirom
#21429 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne mogu se oteti utisku da je ova optužnica "specijalitet iz beogradske kuhinje"
Jer treba malo dodika rasteretiti, malo pljuvati po "političkom Sarajevo" i tako to...
Ovo sad ispade da Bošnjaci majoriziraju Hrvate i u matici...
Jer treba malo dodika rasteretiti, malo pljuvati po "političkom Sarajevo" i tako to...
Ovo sad ispade da Bošnjaci majoriziraju Hrvate i u matici...
- Haris.ba
#21430 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa ako se na teritoriji Hrvatske pojavi mnogo svjedoka ratnih zlocina iz Nikaragve, kao sto se u BiH pojavilo poslije 1995.mnogo svjedoka dostupnih pravosudju BiH za zlocine pocinjene navodno od hrvatskih drzavljana sa prebivalistem u Hrvatskoj, sta je problem?
Veca je sramota sto sama Hrvatska to nije rijesila kroz svoje pravosudje. Ovo je fazon ubij glasnika, samo da se ne prica o sustini.
- MorningStar
#21431 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ok znaci i Srbijanski lov na pripadnike armije je ok jer u srbiji ima mnogo "svjedoka"Haris.ba wrote: ↑08/08/2021 19:17Pa ako se na teritoriji Hrvatske pojavi mnogo svjedoka ratnih zlocina iz Nikaragve, kao sto se u BiH pojavilo poslije 1995.mnogo svjedoka dostupnih pravosudju BiH za zlocine pocinjene navodno od hrvatskih drzavljana sa prebivalistem u Hrvatskoj, sta je problem?
Veca je sramota sto sama Hrvatska to nije rijesila kroz svoje pravosudje. Ovo je fazon ubij glasnika, samo da se ne prica o sustini.
- Haris.ba
#21432 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Stvarno se trudis da vrsis relativizaciju u slucaju gdje treba prvi u fokusu da bude ratni zlocin.MorningStar wrote: ↑08/08/2021 19:19 Ok znaci i Srbijanski lov na pripadnike armije je ok jer u srbiji ima mnogo "svjedoka"
Nije Srbija poslala optuznicu u BiH, vec uhapsila nekoga na svojoj terutoriji. Valjda o tom "lovu" pises.
Da ponovim, Bosna i Hercegovina je poslala optuznicu hrvatskom pravosudju, da je hrvatsko pravosudje sprovede. Hrvatski zakon, hrvatski sudija, hrvatski tuzilac.
Ima li razlike?
- MorningStar
#21433 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne znam, ako neki sa te optuznice upucene u hrvatsku se nadje na teritoriji BiH hoce li biti uhapsen - dalje ako srbija posalje optuznice u BiH hoce li se procesuirati ??Haris.ba wrote: ↑08/08/2021 19:24Stvarno se trudis da vrsis relativizaciju u slucaju gdje treba prvi u fokusu da bude ratni zlocin.MorningStar wrote: ↑08/08/2021 19:19 Ok znaci i Srbijanski lov na pripadnike armije je ok jer u srbiji ima mnogo "svjedoka"
Nije Srbija poslala optuznicu u BiH, vec uhapsila nekoga na svojoj terutoriji. Valjda o tom "lovu" pises.
Da ponovim, Bosna i Hercegovina je poslala optuznicu hrvatskom pravosudju, da je hrvatsko pravosudje sprovede.
Ima li razlike?
- dalmatinka
#21434 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pa baš za sve zapovjednike u Bljesku. I ti govoriš o fokusu na ratni zločin. Možeš misliti koliko vas briga za sam eventualni ratni zločin.Haris.ba wrote: ↑08/08/2021 19:24Stvarno se trudis da vrsis relativizaciju u slucaju gdje treba prvi u fokusu da bude ratni zlocin.MorningStar wrote: ↑08/08/2021 19:19 Ok znaci i Srbijanski lov na pripadnike armije je ok jer u srbiji ima mnogo "svjedoka"
Da ponovim, Bosna i Hercegovina je poslala optuznicu hrvatskom pravosudju, da je hrvatsko pravosudje sprovede. Hrvatski zakon, hrvatski sudija, hrvatski tuzilac.
Ima li razlike?
- Haris.ba
#21435 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Jesi procitala optuznicu?dalmatinka wrote: ↑08/08/2021 19:29 Pa baš za sve zapovjednike u Bljesku. I ti govoriš o fokusu na ratni zločin. Možeš misliti koliko vas briga za sam eventualni ratni zločin.
Je li tebe briga za ratne zlocine koji su se desili.
- dalmatinka
#21436 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da li su se desili?Haris.ba wrote: ↑08/08/2021 19:30Jesi procitala optuznicu?dalmatinka wrote: ↑08/08/2021 19:29 Pa baš za sve zapovjednike u Bljesku. I ti govoriš o fokusu na ratni zločin. Možeš misliti koliko vas briga za sam eventualni ratni zločin.
Je li tebe briga za ratne zlocine koji su se desili.
- tramvajtrojka
#21437 Re: Desavanja u Hrvatskoj
sto sta fali da malo vjerujete u pravnu državu i njezine institucije neka tužilaštvo BiH radi svoj posaodalmatinka wrote: ↑08/08/2021 19:29Pa baš za sve zapovjednike u Bljesku. I ti govoriš o fokusu na ratni zločin. Možeš misliti koliko vas briga za sam eventualni ratni zločin.Haris.ba wrote: ↑08/08/2021 19:24
Stvarno se trudis da vrsis relativizaciju u slucaju gdje treba prvi u fokusu da bude ratni zlocin.
Ima li razlike?![]()
- Haris.ba
#21438 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nek sud utvrdi. Na kraju krajeva ostaje neki dokument sa potpisom i pecatom.
Pa kakva god je odluka postoji obrazlozenje, pise lijepo sta su bili dokazi i sta se misli o tim dokazima.
Pa nije valjda Hrvatska banana drzava da pokrene postupak a da ratnog zlocina nema?
Last edited by Haris.ba on 08/08/2021 19:36, edited 1 time in total.
- muha_sa
- duh_sa_sjekirom
#21440 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Napad na Hrvate...
- BHCluster
#21441 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da se prisjetimo 2016 kad s pripadnici HVO-a iz Orašja optuzeni za ratne zlocine, naravno politicko Sarajevo optuzeno; stancale se emisije na tv-u, na kraju Dodikovi ljudi to sve odradili. 2017 optuznica potvrdjena ujeo vuk magarca a zvanicni Zagreb za istragu o Orasju znao vec dvije godine! Optužnica stigla još 2014., Zagreb predao sve dostupne spise.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#21442 Re: Desavanja u Hrvatskoj
udar na hrvate...ZAPOVJEDNI LANAC U FOKUSU
Za šta Tužilaštvo BiH tereti hrvatske zapovjednike: Ubijanje civila i komandna odgovornost
- General War
#21443 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Meni nije jasno i uz najveci napor, da skontam kakve veze Bosansko Tuzilastvo ima sa Bljeskom 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21444 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kod hrvata nema komandne samo zapovjedna odgovornost
- General War
#21445 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da, onda zasto Hrvati za kucu kazu dom a za domacicu ...kucanica dok Srbi obratno: za dom kazu kuca a za kucanicu domacica?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21446 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ili zasto je strip komadant mark i dalje komadant mark a ne zapovjednik mark
Miiisteri
Miiisteri
- duh_sa_sjekirom
#21447 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Optužnica se temelji na izvještaju podnesenom u BANJA LUCI, koji je proslijeđen TBiH prije 15 godina a u vezi granatiranja pograničnih mjesta u bh entitetu RS sa teritorije Hr, prilikom čega je bilo poginulih i ranjenih civila.
I šta vele sad derivati one septičke jame iz Hercegovine...Bošnjaci im podmeću...pljuc
I šta vele sad derivati one septičke jame iz Hercegovine...Bošnjaci im podmeću...pljuc
- atmel
#21448 Re: Desavanja u Hrvatskoj
haris.ba kenjas i ti malo, nije da branim slavnija ali ukenja ga i ti..
srbija vec deceniju hapsi nase generale, nasi generali i politicari su na interpolovoj listi zbog srbije. primjer pokojni Ilija Jurišic, pokojni Divjak i Ejup Ganic..
sta ima srbija sa zlocinima u BiH..Zasto onda ne hapsi srpske zlocince nego jih cak i stiti..
srbija vec deceniju hapsi nase generale, nasi generali i politicari su na interpolovoj listi zbog srbije. primjer pokojni Ilija Jurišic, pokojni Divjak i Ejup Ganic..
sta ima srbija sa zlocinima u BiH..Zasto onda ne hapsi srpske zlocince nego jih cak i stiti..
- problemnatravunu
#21449 Re: Desavanja u Hrvatskoj
a Paško PatakBlack swan wrote: ↑08/08/2021 21:52 Ili zasto je strip komadant mark i dalje komadant mark a ne zapovjednik mark![]()
Miiisteri
- problemnatravunu
#21450 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Dakle, to je još jedna velikosrpska ujdurma, da se preciznije izrazim, to procesuiranje Hr generala traže zapravo Srbi, iz eRS , navodno su njih malo potkačili prilikom Bljeska...e sad, pošto znamo kao radi dodik i njegovi mentori, pa uzmimo u obzir i 2.memorandum SANU, gdje nastoje na sve načine naškoditi državi BiH....uglavnom, velikosrpske bitange se sad fino kriju iz države BIH, sad im valja, nju guraju u prvi plan, kao BiH tuži Hr generale...rado bi to uradio dodik i njegovi satrapi u ime državetine eRS , ali to je samo entitet, mogu qrcu svirat, i kako rekoh sad im BiH "valja" , a u konačnici je to samo još jedan pokušaj podrivanja i uništavanja Bosne i Hercegovine, iskreno, mislim da njih zaboli kurac za tim tada stradalim SrbimaGeneral War wrote: ↑08/08/2021 21:39 Meni nije jasno i uz najveci napor, da skontam kakve veze Bosansko Tuzilastvo ima sa Bljeskom![]()